Skala APGAR: tafsiran jumlah bayi baru lahir dalam jadual

Kandungannya

Skala Apgar digunakan oleh pakar obstetrik, serta ahli neonatologi, untuk menentukan keadaan bayi yang baru lahir pada minit pertama selepas kelahirannya. Hasil kajian sedemikian dimasukkan ke dalam rekod perubatan kanak-kanak dan diperhitungkan oleh ahli pediatrik, serta oleh pakar sempit pada tahun pertama kehidupan bayi. Bagi ibu bapa, skala Apgar sering tidak difahami. Mari lihat apa skor Apgar dan bagaimana untuk mentafsir mata yang diberikan kepada anak yang baru dilahirkan.

Sejarah

Pakar anestesi dari Amerika, Virginia Apgar, membangunkan penilaian semua bayi yang baru lahir lebih daripada 60 tahun yang lalu, sehingga skala itu menanggung namanya. Tujuan membuat tinjauan sedemikian adalah keupayaan untuk segera menilai keadaan bayi dengan segera selepas lahir. Kaedah ini ternyata sangat mudah dan ringkas, yang membolehkannya memasuki amalan kebidanan. Kini, beribu-ribu doktor di seluruh dunia menggunakan skala Apgar.

Petunjuk

Skor Apgar mengenai kriteria sedemikian:

  1. Warna kulit kanak-kanak (Penampilan). Penunjuk ini sangat bermaklumat, mudah dan membolehkan anda mengenal pasti gangguan peredaran darah. Sekiranya badan bayi itu benar-benar pucat atau keperitan dicatatkan di permukaannya, 0 mata diletakkan. Pewarnaan pucat sering dikesan dengan penyakit hemolitik. Dengan warna merah jambu badan, tetapi kemerahan tangan dan kaki kanak-kanak diberikan 1 mata. Jika kulit badan karapuz berwarna merah jambu, ini adalah 2 mata. Oleh sebab majoriti bayi mempunyai warna kulit merah, dan kelembutan anggota tubuh sering dikesan, parameter ini paling sering meremehkan skor Apgar total (kanak-kanak jarang mendapat 2 mata).
  2. Kadar jantung bayi (Pulse). Kadar nadi biasa untuk bayi baru lahir adalah 120-140 denyut seminit. Dalam ketiadaan degupan jantung, skor akan menjadi 0 mata. Jika denyutan nadi adalah kurang daripada 100 denyutan seminit, remah-remah meletakkan 1 mata. Dengan denyutan jantung pada bayi baru lahir melebihi 100 denyutan, mereka memberikan 2 mata.
  3. Kehadiran refleks dan reaksi terhadap rangsangan (Grimace). Untuk penentuan mereka, bayi disedut dari lendir hidung dan melihat tindak balasnya atau memeriksa refleks lain. Ketiadaan pergerakan refleks dianggarkan pada 0 mata, dan bagi refleks lemah, diwakili oleh grimace dan pergerakan, seorang bayi diberi 1 mata. Sekiranya serbuk sebagai tindak balas kepada kerengsaan bergerak aktif, menjerit, bersin, batuk, ini dianggarkan pada 2 mata.
  4. Keadaan nada otot (Aktiviti). Biasanya, pada bayi baru lahir, nada otot meningkat, dan remeh secara aktif secara rawak bergerak kaki dan lengannya. Jika tiada nada otot, dan anggota badan bayi digantung, parameter dianggarkan pada 0 mata. Dengan nada yang lemah dan sedikit lenturan anggota badan, kanak-kanak diberikan 1 mata, dan aktiviti dan kehadiran nada yang diberikan memberikan hak untuk meletakkan 2 mata atas dasar ini.
  5. Nafas dan menangis kanak-kanak (Pernafasan). Kadar pernafasan normal untuk bayi yang baru dilahirkan adalah 40-45 per minit. Sekiranya bayi itu menangis dengan kuat, ia membantu dia untuk bernafas lebih keras dan merupakan keupayaan penyesuaian anak kecil yang baik. Dengan tiada pernafasan, kanak-kanak menerima 0 mata. Jika pernafasan adalah tidak teratur dan cetek, dan seruan lemah, ini adalah 1 mata. Dengan pernafasan biasa dan menangis kuat, kanak-kanak akan mendapat 2 mata. Jika kanak-kanak asfiksia, ia adalah parameter ini yang merendahkan jumlah mata bagi Apgar.
Skor Apgar menilai keadaan bayi baru lahir dengan 5 petunjuk.

Decryption

Seperti yang dinyatakan di atas, doktor menilai setiap indikator pada sistem 3-titik: 0 - jika tidak ada tanda, 1 - jika ringan, 2 - jika semuanya adalah normal dan tanda itu disebut. Semua skor ditambah dan mendapat penarafan keseluruhan.

Memutuskan jumlah mata untuk bayi yang baru lahir akan membantu jadual ini:

0, 1 atau 2 mata

Ini adalah petunjuk kritikal. Seorang kanak-kanak dengan penilaian sedemikian semasa kelahiran memerlukan bantuan resusitasi segera. Pada masa akan datang, ia perlu diperiksa secara menyeluruh dan diperhatikan oleh pakar.

3 atau 4 mata

Ini adalah angka yang memuaskan dengan penyimpangan sederhana dari norma. Ia sering ditentukan dalam bayi pramatang. Dengan penilaian sedemikian, bayi memerlukan perhatian doktor yang rapat.

5 atau 6 mata

Ini adalah angka yang memuaskan kerana terdapat penyimpangan kecil dari norma. Seorang kanak-kanak dengan penilaian sedemikian juga memerlukan perhatian yang lebih tinggi daripada profesional perubatan.

7, 8 atau 9 mata

Ini adalah nilai yang optimum untuk bayi ketika dilahirkan. Ia menyenangkan kedua-dua doktor dan ibu bapa yang baru dicelup.

10 mata

Ini adalah petunjuk terbaik (skor maksima) bahawa anak yang sihat sering pergi ke luar negara, tetapi dia tidak digunakan oleh doktor tempatan kerana mentaliti kita. Doktor takut untuk meletakkan maksimum, agar tidak "menjatuhkannya" atau percaya bahawa majoriti bayi tidak mempunyai keadaan yang ideal hari ini.

Algoritma tinjauan

Penilaian keadaan bayi dilakukan dua kali - satu ujian dilakukan pada menit pertama kehidupan, dan kemudian pemeriksaan kedua dilakukan pada menit kelima. Jumlah mata yang direkodkan melalui dash (sebagai pecahan), contohnya, 7/8 akan bermakna bahawa selepas kelahiran remah mempunyai 7 mata, dan selepas 5 minit ia adalah 8 mata. Jika penunjuk adalah 0/4, maka ini bermakna 0 mata pada kelahiran dan 4 mata pada minit kelima selepas kelahiran. Jika perlu, peperiksaan ketiga dilakukan pada minit kesepuluh.

Skor Apgar yang paling biasa untuk bayi yang sihat adalah 8 mata. Dalam bayi tersebut, norma diperhatikan (2 mata) dalam tiga parameter dan sedikit penurunan (1 mata) dalam dua indikator, contohnya, disebabkan oleh kelembutan anggota badan dan nadi di bawah 100. Maksimum 10 mata untuk kanak-kanak sangat jarang berlaku.

Dalam kebanyakan kes, penilaian kedua / ketiga adalah lebih tinggi daripada yang pertama, yang dicirikan sebagai trend positif. Ini disebabkan penyesuaian bayi yang baru lahir kepada keadaan hidup baru. Buah serbuk membuat denyutan nadi lebih cepat, bernafas kembali normal, kulit menjadi merah jambu, refleks pelindung dan tindak balas lain kelihatan lebih aktif. Walau bagaimanapun, terdapat penurunan, sebagai contoh, 9/8 atau 8/7. Dalam kes ini, pemerhatian perubatan terhadap bayi meningkat.

Apakah yang dimaksudkan dengan maksud berikut?

Mari lihat contoh penilaian Apgar dan makna mereka:

8/9, 9/9 atau 9/10

Bayi berada dalam keadaan yang sangat baik dan terasa hebat. Pemerhatian terhadap kakitangan obstetrik selepas bersalin tidak diperlukan.

8/8

Kanak-kanak berada dalam keadaan normal, dia berasa sihat dan cepat menyesuaikan diri dengan kehidupan di luar rahim.

5/7, 6/7 atau 7/8

Kesihatan bayi adalah sederhana. Bayi itu lemah selepas melahirkan anak, tetapi menyesuaikan diri dengan keadaan baru. Bayi tidak memerlukan perhatian perubatan yang dekat dari kakitangan perubatan.

7/7

Kacang adalah dalam keadaan yang memuaskan. Dia tidak memerlukan pengawasan tambahan terhadap kakitangan obstetrik.

5/5 atau 6/6

Keadaan bayi itu memuaskan, tetapi memerlukan pemantauan berhati-hati dalam tempoh selepas bersalin.

4/5 atau 5/6

Bayi berada dalam keadaan di bawah purata, tetapi ada kecenderungan untuk memperbaikinya. Ketumpatan harus diperhatikan dengan teliti pada minggu pertama kehidupan.

4/4 atau 3/4

Keadaan kanak-kanak miskin. Dia memerlukan bantuan obstetrik dan pemerhatian yang lebih teliti pada minggu pertama selepas lahir. Biasanya, penilaian tersebut memerlukan kaji selidik ketiga pada minit kesepuluh.

2/3 atau 3/3

Kanak-kanak berada dalam keadaan kritikal. Dalam kebanyakan kes, dia perlu melakukan resusitasi kecemasan.

1/2 atau 2/2

Terdapat ancaman kepada kehidupan bayi, oleh itu, pemulihan adalah diperlukan.

0.1, 0/2 atau 1/1

Kehidupan Bayi dipertaruhkan. Perlukan bantuan pernafasan segera dan pemeriksaan terperinci serbuk.

Skor Apgar adalah 5/7 atau lebih tinggi.

Ramalan

Memberitahu ibu bapa tentang nilai skala Apgar, harus diperhatikan bahawa jumlah mata tidak selalu menunjukkan gambaran sebenar kesihatan serbuk. Jangan lupa bahawa mata diberikan oleh seseorang (walaupun dia seorang pekerja kesihatan), berdasarkan pendapat dan pengalaman subjektifnya.

Penilaian semacam itu juga tidak boleh dipanggil diagnosis. Ini hanya satu kaedah tambahan untuk pakar pediatrik dan obstetrik, yang mana daya hidup bayi ditentukan dalam masa beberapa saat.

Angka yang tinggi untuk Apgar tidak perlu bangga, dan rendah seharusnya tidak menjadi sebab penggera tambahan. Objektif utama kaedah ini adalah untuk membantu doktor segera membantu bayi.

Perbezaan antara 4-5 mata dan 8-9 mata cukup besar, tetapi jika bayi mendapat 7 atau 8 mata, ini tidak boleh mengganggu ibu, kerana penunjuk 9/9 tidak bermakna bayi lebih sihat dan lebih kuat daripada bayi dengan rating 8 / 8 atau 7/7. Ini mungkin bermakna bahawa kacang dengan 9 mata menjerit lebih kuat, dan refleksnya lebih jelas, dan bayi dengan 8 mata boleh mempunyai warna kulit berwarna kerana kerja berlarutan.

Angka-angka Apgar hanya berfungsi sebagai isyarat kepada kakitangan obstetrik, yang menunjukkan aktiviti-aktiviti yang diperlukan oleh bayi dalam bilik penyampaian dan di wad selepas kematian. Selepas peperiksaan umum, semua bayi yang baru lahir juga diperiksa oleh pemeriksaan lain (ujian darah, urinalisis, imbasan ultrasound, dan ujian lain), sebagai akibat daripada taktik yang ditentukan untuk tindakan lanjut perubatan.

Walau bagaimanapun, skor Apgar di bawah 5 bermakna bahawa bayi yang baru lahir memerlukan perhatian kakitangan perubatan lebih daripada bayi dengan skor 7 atau lebih tinggi. Walau bagaimanapun, jika pada minit pertama, bakteria menerima 4-5 mata, dan pada kelima, keadaannya boleh dianggarkan pada 7 atau 8 mata, maka bayi itu dipindahkan ke kategori kanak-kanak yang tidak memerlukan pengawasan perubatan yang rapat.

Perhatikan bahawa Bayi selepas cesarean sering mendapat markah yang lebih tinggi untuk Apgar, kerana cara kelahiran semula jadi lebih sukar untuk serbuk dan sering disertai dengan hipoksia. Atas sebab ini, Caesarians sering menerima gred 8 dan 9.

Bagi kehamilan berganda, Apgar biasanya rendah untuk kembar dan kembar. Dalam kebanyakan kes, jumlah itu dilahirkan lebih awal, dan penanda perkembangan bayi pramatang lebih buruk daripada bayi yang dilahirkan pada waktunya.

Apgar mempunyai skor rendah untuk kecederaan kelahiran, sebagai contoh, jika ia mengakibatkan tetraparesis spastik yang teruk. Akibat kecederaan sedemikian adalah berbeza, tetapi sukar untuk mengatakan bahawa kanak-kanak itu akan dilumpuhkan pada minit pertama selepas lahir. Meletakkan skor kecil yang rendah, bayi diberikan bantuan yang diperlukan dan rawatan yang ditetapkan.

Ulasan

Doktor percaya kaedah Apgar sangat penting, kerana pada skala ini, anda dapat dengan cepat menentukan sama ada bayi memerlukan reanimasi pada minit-minit pertama selepas lahir. Menggunakan skala Apgar, menurut pakar obstetrik, ia membantu untuk tidak membingungkan dan untuk segera menavigasi dalam taktik tindakan selanjutnya. Ini amat penting untuk pemula yang mempunyai sedikit pengalaman.

Pediatrik yang memerhatikan kanak-kanak selepas keluar dari hospital, juga bercakap secara positif mengenai skala Apgar. Semasa pemeriksaan pertama kanak-kanak, mereka sentiasa melihat ekstrak dan memberi perhatian kepada mata, dengan mengambil kira keadaan bayi ketika melahirkan anak.

Bagi ibu bapa, ada yang mempelajari maklumat tentang tinggal di hospital bersalin dan mengetahui tentang skala Apgar, jadi mereka tidak bimbang kerana 7 atau 8 markah. Sebagai contoh, sesetengah ibu berasa kecewa bahawa penunjuk hanya 8, tidak semua 10 mata. Seseorang mengaitkan skor Apgar dengan kebolehan mental serbuk, yang benar-benar salah.

Terdapat ibu yang bimbang bahawa skor tidak berubah, sebagai contoh, 7/7 atau 8/8, memandangkan jumlah kedua pastinya lebih tinggi (melihat ini sebagai peningkatan dalam keadaan bayi). Untuk mengelakkan kebimbangan yang tidak perlu, anda perlu mengetahui lebih lanjut mengenai skala Apgar semasa kehamilan.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan