Kebaikan dan keburukan tembakan flu untuk kanak-kanak dan bagaimana untuk mengelakkan komplikasi selepas vaksinasi?

Kandungannya

Setiap tahun pada musim luruh, ibu bapa ditawarkan untuk memberi vaksinasi kepada kanak-kanak dan diri mereka terhadap selesema. Pada masa yang sama, ramai orang meragui sama ada vaksin itu diperlukan, kerana ia tidak termasuk dalam senarai wajib dan menyebabkan pendapat yang sangat kontroversial.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak

Kebaikan

 • Vaksinasi akan membantu melindungi daripada penyakit berbahaya, yang amat berharga semasa wabak. Keberkesanan vaksin anti-selesma moden dianggarkan pada 70-90%.
 • Ini penting sekali bagi seorang kanak-kanak, kerana pada kanak-kanak kecil selesema sering disertai dengan komplikasi serius dan kemasukan ke hospital.
 • Vaksinasi lebih murah daripada merawat selesema. Di samping itu, ibu tidak perlu mengambil hospital, yang juga menjejaskan anggaran keluarga.
 • Setelah menanamkan sejumlah besar orang, seseorang boleh mencapai kemunculan imuniti kolektif.
 • Vaksin moden dibezakan oleh komposisi yang lebih baik - dos antigen dikurangkan, di samping mengekalkan kecekapan, dan tiada pengawet yang mengandungi merkuri.
 • Vaksin dikeluarkan dalam dos suntikan, yang menghalang kesilapan semasa suntikan.
 • Terima kasih kepada vaksinasi, jumlah komplikasi selesema dikurangkan sebanyak 30%, dan kematian sebanyak 50%.
 • Vaksinasi influenza adalah 50-60% berkesan terhadap jangkitan pernafasan akut yang lain.
 • Oleh kerana vaksin influenza dibezakan oleh sebilangan kecil kesan sampingan, mereka boleh diberikan secara serentak dengan vaksin lain.

Apakah penyakit berbahaya?

Influenza pada kanak-kanak sering berlaku dalam bentuk yang teruk - suhu meningkat kepada 39-40 darjah, kejang demam mungkin, kanak-kanak mengadu sakit kepala, keadaan mereka sangat teruk.

Bahaya ini terletak pada fakta bahawa virus sangat melemahkan sistem kekebalan tubuh, jadi kanak-kanak yang sakit dengan selesema menjadi tidak bertahan terhadap bakteria yang sentiasa menyerang saluran udara kita. Ini menyebabkan komplikasi influenza seperti radang paru-paru, otitis media dan meningitis.

Di samping itu, jika bayi mempunyai penyakit kronik, virus influenza menyebabkan gangguan mereka. Ia amat merosakkan sistem saraf dan kardiovaskular kanak-kanak.

Penggunaan tembakan selesema
Vaksin selesema sangat berguna untuk kanak-kanak dengan penyakit kronik kerana imuniti mereka lemah.

Hujah "menentang" dan sama ada meletakkan vaksin ini?

Terdapat banyak perdebatan mengenai kemungkinan vaksinasi terhadap influenza. Hujah-hujah para penentang seperti suntikan adalah seperti berikut:

 1. Vaksin itu "berfungsi" untuk hanya beberapa bulan. Ini benar, kerana ubat ini dibuat berdasarkan virus yang beredar, dan pada akhir musim sejuk baru mungkin muncul, jadi risiko jangkitan kekal.
 2. Vaksin anti-selesema jarang berlaku, tetapi mereka masih memberikan reaksi vaksinasi dalam bentuk peningkatan suhu ringkas, serta edema di tapak suntikan.

Vaksin tidak melindungi jangkitan. Kanak-kanak yang divaksin boleh mendapatkan selesema, tetapi matlamat vaksin itu sama sekali tidak menjadi halangan kepada jangkitan. Vaksinasi akan membantu mengelakkan penyakit yang teruk dan komplikasi serius jangkitan.

Petunjuk untuk vaksinasi

Vaksin selsema disyorkan:

 • Sering kanak-kanak yang sakit.
 • Bayi yang mempunyai penyakit kronik, serta kecacatan sistem pernafasan.
 • Kanak-kanak dengan penyakit jantung dan SSP, termasuk kecacatan kongenital.
 • Kanak-kanak yang mempunyai penyakit darah, penyakit buah pinggang, penyakit endokrin.
 • Bayi yang menghadiri penjagaan kanak-kanak.
 • Kanak-kanak yang mempunyai imunodefisiensi, termasuk yang disebabkan oleh ubat-ubatan.

Contraindications

Vaksin Flu tidak boleh diberikan untuk:

 • Alahan kepada telur ayam (berdasarkan kepada mereka adalah vaksin terhadap jangkitan ini);
 • Eksaserbasi penyakit kronik atau alergi (vaksinasi hanya disyorkan 2 minggu selepas pemulihan);
 • SARS dan suhu badan tinggi;
 • Reaksi serius terhadap vaksin anti-influenza pada masa lalu.
Pemeriksaan sebelum vaksinasi
Sebelum vaksinasi, kanak-kanak perlu diperiksa dengan teliti oleh pakar pediatrik.

Komplikasi yang mungkin dan boleh dicegah?

Dalam kebanyakan kes, vaksin flu tidak menyebabkan sebarang komplikasi yang berbahaya kepada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, agar vaksin itu dapat diterima dengan baik, berkesan, dan bebas daripada tindak balas yang buruk, adalah penting untuk memberi vaksin kepada kanak-kanak sebelum wabak bermula, maka kekebalannya tidak akan terlalu tertekan. Juga mengesyorkan bahawa hari sebelum manipulasi, hari vaksinasi dan hari berikutnya untuk mengambil antihistamin.

Pendapat E. Komarovsky

Pediatrik terkenal mendakwa bahawa vaksin flu benar-benar berfungsi, jadi ia bernilai mendapat vaksin. Selain itu, dalam kanak-kanak kecil, vaksin tersebut mempunyai ciri-ciri sendiri. Sekiranya bayi tidak sakit sebelum selesema dan tidak memberi vaksin terhadap penyakit ini, dia memerlukan pentadbiran dua kali ganda vaksin dengan selang kira-kira sebulan.

Orang tua yang meragui sama ada ia berfaedah untuk memberi vaksin kepada kanak-kanak dengan virus yang tidak menentu itu, Komarovsky mengingatkan bahawa terdapat banyak makmal virologi di seluruh dunia yang menentukan jenis virus yang beredar di kalangan orang. Setiap tahun, pada akhir musim bunga, mereka meramalkan apa yang akan dijangkiti oleh virus influenza pada musim gugur, selepas itu mereka mula menghasilkan vaksin. Menjelang bulan September, semua pengeluar vaksin terkenal menyediakan ubat-ubatan yang merangkumi beberapa varian virus yang kemungkinan besar akan ditemui pada tahun ini.

Persediaan sebelum vaksinasi

Keperluan untuk vaksinasi terhadap influenza perlu berunding dengan pakar pediatrik, memerhatikan bayi. Dia akan mengambil kira keunikan badan kanak-kanak itu dan membuat kesimpulan tentang bagaimana bayi itu akan diimunisasi. Juga, mereka yang ingin yakin dalam kesihatan serbuk dan mengelakkan komplikasi yang mungkin harus menjalani ujian darah dan air kencing. Dalam beberapa kes, masuk akal untuk berunding dengan imunologi.

Analisis sebelum vaksinasi
Memandangkan gejala penyakit tidak dapat dilihat dengan segera, pakar pediatrik boleh membenarkan vaksinasi walaupun penyakit itu bermula. Ujian lulus sebelum vaksinasi

Umur minimum kanak-kanak dan kekerapan vaksinasi

Vaksin selsema boleh diberikan kepada bayi berusia lebih 6 bulan. Jika kanak-kanak belum pernah mengalami selesema dan tidak pernah diberi vaksin terhadap penyakit ini, mereka harus diberi vaksin dua kali. Dalam kes ini, buat dua suntikan 1/2 daripada dos vaksin dewasa dengan istirahat dalam sebulan. Suntikan ini sering dilakukan secara intramuskular, tetapi ubat itu juga boleh disuntik jauh di bawah kulit.

Vaksinasi biasanya dijalankan pada bulan September atau Oktober, supaya dengan permulaan kemungkinan wabak, kanak-kanak sudah mempunyai perlindungan kebal. Kemudian vaksinasi mungkin bertepatan dengan tempoh inkubasi penyakit dan tidak menjejaskan kemungkinan jangkitan. Oleh kerana komposisi vaksin berubah setiap tahun akibat mutasi virus, disyorkan untuk memberi vaksinasi kepada kanak-kanak dan orang dewasa terhadap jangkitan ini setiap tahun.

Tindakan sekiranya berlaku tindak balas negatif terhadap vaksin

Walaupun vaksin flu kurang reaktif, seperti mana-mana vaksin lain, ia memberi kesan kepada sistem imun, jadi selalu ada risiko reaksi negatif.Sekiranya anda melihat pada bayi yang baru-baru ini menerima vaksinasi anti-selesema, sebarang simptom yang buruk, seperti demam yang besar atau tindak balas tempatan yang meluas kepada suntikan, anda harus berjumpa doktor. Dia akan menubuhkan penyebab kemerosotan dan mencadangkan rawatan.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan