Jadual vaksinasi untuk kanak-kanak di Rusia

Kandungannya

Di setiap negara, di peringkat negeri, satu kalendar ditubuhkan mengikut mana kanak-kanak diberi vaksin. Mari lihat jadual vaksinasi di Rusia, terutamanya sejak ia telah berubah sedikit sejak 2014.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak

Contraindications

Sebelum anda belajar tentang masa vaksinasi, ibu bapa harus akrab dengan faktor-faktor yang menjadi alasan untuk tidak memvakskan bayi sama sekali atau untuk tempoh tertentu.

 • Halangan untuk memperkenalkan sebarang vaksin adalah tindak balas yang merugikan kepada pentadbiran ubat ini pada masa lalu (terdapat tindak balas atau komplikasi buruk yang kuat).
 • Juga, tiada vaksin boleh diberikan untuk immunodeficiencies, tumor ganas dan mengurangkan fungsi sistem imun di bawah pengaruh ubat.
 • Kontra untuk pengenalan BCG adalah berat lahir rendah (kurang dari 2 kg).
 • Vaksinasi DTP tidak diberikan untuk penyakit progresif sistem saraf dan kehadiran sindrom sawan pada masa lalu.
 • Campak, cendawan, dan vaksin rubella tidak boleh diberikan untuk alahan kepada aminoglikosida.
 • Jika kanak-kanak itu alah kepada putih telur, dia tidak boleh diberi ubat anti rubella, campak, selesema, dan ubat-ubatan.
 • Ia tidak mungkin untuk memberi vaksin terhadap hepatitis B jika anda alah kepada yis roti.
Pemeriksaan sebelum vaksinasi
Sebelum vaksinasi, adalah perlu untuk menilai keadaan kanak-kanak dan membiasakan diri dengan kontraindikasi.

Jadual

Apakah jangkitan apa vaksin itu

Terma vaksinasi

Syarat penambahbaikan

Ciri khas

Hepatitis B

1 - dalam 24 jam pertama selepas kelahiran;

2 - dalam 1 bulan;

3 - dalam tempoh 6 bulan

-

Jika kanak-kanak berada dalam kumpulan risiko, vaksin ketiga ditangguhkan ke umur 2 bulan, dan vaksin keempat dilakukan pada 1 tahun.

Tuberkulosis

1 - selama 3-7 hari

1 - dalam 6-7 tahun;

2 - pada usia 14 tahun

Vaksinasi utama dilakukan dengan BCG-M, dan vaksin BCG ditadbirkan dengan peningkatan risiko tuberkulosis bagi kanak-kanak (tinggal di rantau yang mempunyai kadar morbiditi yang tinggi, kehadiran tuberkulosis dalam saudara terdekat).

Dipteria

1 - dalam 3 bulan;

2 - dalam 4.5 bulan;

3 - dalam tempoh 6 bulan

1 - dalam 18 bulan;

2 - dalam 6-7 tahun;

3 - pada usia 14 tahun

Bermula dari penularan semula kedua, vaksin dengan sejumlah kecil antigen digunakan.

Batuk kokol

1 - dalam 3 bulan;

2 - dalam 4.5 bulan;

3 - dalam tempoh 6 bulan

1 - pada 18 bulan

Vaksinasi dilakukan dengan vaksin yang komprehensif yang juga melindungi terhadap tetanus dan difteri.

Tetanus

1 - dalam 3 bulan;

2 - dalam 4.5 bulan;

3 - dalam tempoh 6 bulan

1 - dalam 18 bulan;

2 - dalam 6-7 tahun;

3 - pada usia 14 tahun

Sejak penambahbaikan kedua, vaksin dengan sejumlah kecil antigen digunakan.

Jangkitan Pneumococcal

1 - dalam 2 bulan;

2 - dalam 4.5 bulan;

1 - dalam masa 15 bulan

Jangkitan hemofilik

1 - dalam 3 bulan;

2 - dalam 4.5 bulan;

3 - dalam tempoh 6 bulan

1 - dalam 18 bulan;

Kanak-kanak berisiko diberi vaksin.

Poliomyelitis

1 - dalam 3 bulan;

2 - dalam 4.5 bulan;

3 - dalam tempoh 6 bulan

1 - dalam 18 bulan;

2 - dalam 20 bulan;

3 - pada usia 14 tahun

Untuk dua vaksin pertama, versi vaksin yang tidak aktif digunakan, maka kanak-kanak diberikan vaksin secara langsung.

Rubella

1 - dalam 12 bulan

1 - pada 6 tahun

Vaksin komprehensif juga digunakan untuk vaksinasi, yang juga melindungi daripada campak dan gondong.

Campak

1 - dalam 12 bulan

1 - pada 6 tahun

Vaksin komprehensif juga digunakan untuk vaksinasi, yang juga melindungi daripada rubella dan parotitis.

Parotitis

1 - dalam 12 bulan

1 - pada 6 tahun

Vaksin yang komprehensif juga digunakan untuk vaksinasi, yang juga melindungi daripada campak dan rubella.

Flu

Dari 6 bulan

-

Vaksinasi dijalankan setiap tahun.

Di samping itu, kanak-kanak diberi vaksin terhadap rubella pada usia 13 tahun dan campak dalam usia 15-17 tahun, jika kanak-kanak tidak diberi vaksin terhadap jangkitan ini, tidak mempunyai sebarang penyakit, atau hanya menerima vaksin pertama.

Jenis-jenis vaksin

Vaksin boleh diberikan kepada anak dengan cara berikut:

 1. Intramuscularly. Ini adalah salah satu cara yang paling biasa untuk memastikan penyerapan dadah yang agak pesat. Kekebalan selepas suntikan sedemikian terbentuk dengan cepat, dan risiko alahan kurang, kerana otot-otot dibekalkan dengan darah dan dikeluarkan dari kulit. Kanak-kanak di bawah dua tahun vaksin intramuskular dijalankan di paha. Suntikan ini dijalankan di rantau anterolateral, mengarahkan jarum berserenjang ke kulit. Bagi bayi yang berumur lebih daripada dua tahun, vaksin disuntik ke dalam otot deltoid. Pengenalan kepada otot gluteus tidak diamalkan kerana panjang jarum kecil (suntikan diperoleh subcutaneously).
 2. Subkutan. Dengan cara ini, sebilangan besar ubat diberikan, contohnya, vaksin rubella, bedak dan campak. Perbezaannya adalah dos yang lebih tepat berbanding dengan kaedah lisan dan intradermal, serta kadar penyerapan yang lebih rendah dan pembentukan imuniti, yang bernilai dengan adanya masalah pembekuan darah. Dalam kes ini, vaksin terhadap rabies dan hepatitis B tidak dapat diberikan di bawah kulit. Tapak suntikan untuk vaksinasi subkutaneus adalah kawasan bahu, bahagian depan paha, atau kawasan di bawah skapula.
 3. Intracutaneously. Contoh penggunaan kaedah vaksinasi ini adalah pengenalan BCG. Suntikan dengan jarum nipis digunakan untuk suntikan. Suntikan dilakukan di kawasan bahu. Pada masa yang sama untuk pencegahan komplikasi adalah penting untuk tidak memperkenalkan ubat di bawah kulit.
 4. Melalui mulut. Kaedah mentadbir ubat ini juga dipanggil oral. Contoh vaksinasi dengan kaedah ini adalah vaksinasi polio sebagai persediaan mulut. Teknik ini sangat mudah - jumlah dadah yang betul dijatuhkan ke mulut kanak-kanak.
 5. Di hidung. Vaksin dibentangkan dengan cara ini, dibentangkan dalam bentuk penyelesaian berair, krim atau salap (sebagai contoh, terhadap rubela atau selesema). The minus kaedah adalah kerumitan dos, sebagai sebahagian daripada ubat memasuki saluran gastrointestinal.
Vaksinasi
Kebanyakan vaksinasi, mengikut kalendar, akan dibuat pada tahun pertama kehidupan kanak-kanak.

Revaccination

Revaccination dirujuk sebagai manipulasi, memastikan penyelenggaraan imuniti kepada penyakit yang mana kanak-kanak itu sebelum ini divaksinasi. Kanak-kanak sekali lagi disuntik dengan dadah supaya penghasilan antibodi berulang akan meningkatkan perlindungan terhadap penyakit tertentu.

Bergantung pada vaksinasi, revaccination boleh dilakukan 1-7 kali, dan kadang-kadang tidak. Contohnya, peninjauan semula terhadap hepatitis B tidak dilakukan, dan terhadap tuberkulosis hanya dilakukan dengan hasil negatif Mantoux. Terhadap penyakit seperti rubella, batuk kokol, parotitis, jangkitan pneumokokus dan campak, penulenan dilakukan hanya sekali, tetapi mengekalkan kekebalan terhadap tetanus dan difteri memerlukan pembersihan semula secara tetap sehingga akhir hayat.

Pentadbiran intramuskular vaksin ke dalam otot deltoid
Kebanyakan vaksin diberi intramuscularly.

Jadual vaksinasi mengikut umur

Sehingga 1 tahun

Vaksin yang pertama yang dijumpai bayi baru lahir semasa berada di hospital bersalin adalah vaksin terhadap hepatitis B. Ia dilakukan pada hari pertama tempoh selepas bersalin. Dari ketiga hingga ke hari ketujuh hidup, bayi itu diberi BCG. Suntikan dibuat di hospital bersalin intracutaneously di bahu bayi. Vaksinasi Hepatitis B diulang sebulan.

Bayi tiga bulan sedang menunggu beberapa vaksin. Pada usia ini, vaksin terhadap polio, jangkitan pneumokokal, batuk kokol, tetanus dan difteri. Jika bayi berisiko, dia juga menerima vaksin untuk jangkitan hemofilik. Senarai vaksinasi yang sama adalah ciri untuk umur 4.5 dan 6 bulan, kecuali vaksin pneumococcal, yang hanya diberi vaksin dua kali (dalam 3 bulan dan 4.5 bulan).Di samping itu, pada usia 6 bulan, buat kali ketiga diberikan vaksinasi terhadap hepatitis B.

Vaksinasi untuk bayi
Ini adalah kerana vaksinasi bahawa bayi tidak sakit dengan penyakit maut ini.

Sehingga 3 tahun

Bayi berusia satu tahun dihantar untuk vaksinasi terhadap parotitis, rubela, dan campak. Vaksin yang melindungi terhadap jangkitan ini adalah rumit, jadi hanya akan ada satu pukulan. Juga, pada 1 tahun, kanak-kanak yang berisiko untuk penyakit ini akan diberi vaksin terhadap hepatitis B.

Pada usia 15 bulan, kanak-kanak akan mengalami penularan semula dari jangkitan pneumokokus. Dalam 1.5 tahun bermula penulenan daripada tetanus, polio, difteria dan batuk kokol. Satu lagi penulenan semula terhadap polio dijalankan pada usia dua puluh bulan.

Sehingga 7 tahun

Pada usia 6 tahun, peninjauan untuk gondong, campak dan rubella sedang menunggu seorang kanak-kanak. Seorang kanak-kanak berusia tujuh tahun akan disuntik dengan BCG sekali lagi, jika terdapat tanda-tanda untuk ini. Juga pada usia ini, kanak-kanak menerima vaksin ADS, yang menyokong imuniti terhadap tetanus dan difteri.

Di bawah umur 14 tahun

Pada umur 13 tahun, kanak-kanak akan divaksin secara selektif - jika anak itu belum divaksinasi sebelum atau tidak ada maklumat mengenai vaksinasi sebelumnya. Kanak-kanak juga diberi vaksin rubella.

Di bawah umur 18 tahun

Pada usia 14 tahun, masa untuk penularan lain terhadap penyakit berjangkit seperti tetanus, polio, tuberkulosis dan difteri. Juga pada masa ini, anda boleh diberi vaksin terhadap campak dan hepatitis B, jika sebelum ini tiada vaksinasi terhadap jangkitan virus ini telah dilakukan.

Vaksinasi untuk orang dewasa
Banyak vaksin akan keluar dari sekolah.

Persediaan untuk suntikan

Sebelum anda memberi vaksin kepada kanak-kanak, anda perlu menentukan kesihatannya. Ini akan membantu pakar pemeriksa (sering dikehendaki menunjukkan bayi kepada ahli saraf atau alahan), serta ujian air kencing dan darah. Sebelum vaksinasi, adalah penting untuk tidak mengubah diet bayi dan tidak memasukkan produk baru di dalamnya.

Juga, ibu bapa dinasihatkan untuk membeli ubat antipiretik terlebih dahulu, kerana banyak kanak-kanak mempunyai reaksi suhu terhadap vaksin. Sekiranya terdapat risiko tindak balas alergi, beberapa hari sebelum vaksinasi dan beberapa hari selepas suntikan, ia patut memberi anak kepada antihistamin. Apabila mengosongkan kanak-kanak sehingga satu tahun di klinik, patut mengambil lampin bersih dengan anda, serta mainan.

Petua

Vaksinasi dipromosikan secara aktif dan disyorkan oleh WHO dan doktor, namun persetujuan ibu bapa juga diperlukan untuk vaksinasi. Selalunya ada ibu bapa yang enggan memberikan vaksin kepada anak-anak mereka atas alasan tertentu. Kegagalan yang kerap menyebabkan peningkatan dalam kejadian jangkitan seperti batuk kokol dan difteri. Di samping itu, kerana penolakan vaksinasi, terdapat risiko jangkitan polio yang tinggi dan jangkitan berbahaya yang lain. Sudah tentu, vaksin tidak boleh dikaitkan dengan prosedur yang benar-benar selamat, tetapi keselamatan vaksinasi jauh lebih tinggi daripada penyakit yang mencegah vaksinasi.

Ibu bapa dinasihatkan agar tidak mengganggu jadual vaksinasi. Ini adalah penting terutamanya untuk vaksinasi terhadap difteri. Hanya penambahbaikan boleh menolak atau melangkaui. Sekiranya anda tidak pasti sama ada vaksin akan merosakkan anak anda, hubungi pakar imunologi yang, jika terdapat kontraindikasi sementara (misalnya, diatesis), akan membangunkan satu pelan vaksinasi untuk bayi anda.

Kemungkinan komplikasi selepas vaksinasi
Kebarangkalian perkembangan komplikasi selepas vaksinasi pada kanak-kanak yang sihat hampir tidak sifar.
Sebelum vaksinasi, adalah penting untuk memastikan bukan sahaja kanak-kanak itu sihat, tetapi juga tamatnya masa kontraindikasi. Jika bayi mempunyai jangkitan akut, vaksin hanya boleh diberi sekurang-kurangnya 2 minggu selepas pemulihan.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan