Apa yang perlu saya lakukan jika suhu anak saya naik selepas vaksinasi?

Kandungannya

Hyperthermia adalah salah satu daripada simptom yang paling kerap selepas vaksinasi, jadi ibu bapa kanak-kanak yang akan divaksin harus belajar bagaimana bertindak apabila suhu badan bayi meningkat.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak

Sebabnya

Selepas pengenalan vaksin, sistem imun kanak-kanak mula meneutralkan komponennya, supaya imuniti dibentuk sebagai hasilnya. Dalam proses peneutralan sedemikian, bahan-bahan khas juga dibebaskan dalam tubuh anak, yang dipanggil pyrogenik. Mereka menyebabkan kenaikan suhu.

Apakah suhu dan selepas mana vaksinasi dianggap normal?

Kebarangkalian membina hyperthermia adalah berbeza untuk setiap kanak-kanak. Ia dipengaruhi oleh vaksin itu sendiri dan ciri-ciri individu badan bayi. Beberapa vaksinasi menyebabkan peningkatan suhu sangat kerap, yang lain jarang sekali. Walau bagaimanapun, dalam apa jua keadaan, adalah penting bagi ibu bapa mengetahui bahawa hiperthermia dalam tempoh selepas pentadbiran vaksin dianggap normal, yang menunjukkan bahawa sistem imun aktif.

Peningkatan suhu selepas vaksinasi
Peningkatan suhu selepas suntikan adalah normal dan agak biasa.

Jika mikroorganisma dibentangkan dalam bentuk zarah dalam serbuk suntikan vaksin, peningkatan suhu sering diperhatikan pada hari pertama selepas suntikan. Pada masa yang sama, dia sering tidak memerlukan rawatan dan berjalan secara bebas tanpa kesan.

Selepas pengenalan tindak balas suhu DTP boleh bertahan sehingga 5 hari, yang juga dianggap sebagai norma. Jika dalam penyediaan ada lemah, tetapi pada masa yang sama mikroorganisma hidup, maka kenaikan suhu boleh dijangkakan beberapa waktu selepas suntikan - dalam masa tujuh hingga sepuluh hari.

Apa vaksin yang paling sering mencetuskan peningkatan suhu badan?

 1. Vaksinasi hepatitis dianggap kurang reaktif, jadi hyperthermia selepas ia adalah fenomena yang sangat jarang berlaku.
 2. Dalam sesetengah bayi, tubuh bertindak balas dengan meningkatkan suhu semasa perkembangan tindak balas terhadap vaksin BCG, apabila berlakunya penyuntikan tapak suntikan.
 3. Vaksin yang direka untuk melindungi kanak-kanak daripada polio dipanggil paling tidak reaktif. Ia hampir tidak pernah menyebabkan kenaikan suhu.
 4. Tetapi pengenalan DTP, sebaliknya, dicirikan oleh reaksi yang sangat kerap dalam bentuk hyperthermia.
 5. Hyperthermia selepas vaksin cendawan jarang diperhatikan.
 6. Peningkatan suhu sebagai tindak balas kepada vaksin rubella juga agak jarang berlaku.
 7. Vaksinasi campak sering berlaku tanpa demam, tetapi kenaikan suhu mungkin beberapa waktu selepas vaksinasi.

Suhu selepas vaksin DPT

Vaksin ini dianggap sangat reaktif, dan oleh itu, selepas pengenalannya, tindak balas suhu dalam bentuk peningkatan dalam penunjuk kepada 39 darjah berlaku sangat kerap.

Kanak-kanak sahaja boleh bertindak balas terhadap pengenalannya Vaksin DPT buat kali pertama, tetapi lebih kerap reaksi kepada vaksin kedua atau ketiga. Punca tindak balas ini biasanya adalah komponen pertusis. Sekiranya ubat diberikan kepada kanak-kanak di mana komponen ini bebas dari sel (contohnya, Infanrix), suhu semakin kurang.

Sekiranya bayi sering mempunyai tindak balas suhu terhadap suntikan vaksin, lebih baik untuk memilih lebih banyak versi ubat-ubatan yang dimurnikan di mana reagenogenik dikurangkan.

Peningkatan suhu untuk vaksinasi DTP
Selalunya terdapat reaksi terhadap vaksin DPT pada bayi dalam bentuk suhu melebihi 38 darjah.

Bila perlu bimbang?

Peningkatan suhu, sebagai kejadian biasa selepas tempoh vaksin, boleh menjadi kecil dan besar. Sering kali, tindak balas suhu lemah - suhu tidak melebihi 37.5 darjah. Untuk vaksin DTP, tindak balasnya sering purata - suhu meningkat kepada 38.5-39 darjah.

Jika reaksi kuat, iaitu, suhu bayi meningkat di atas 38.5, keadaan serbuk rosak teruk, dan hyperthermia berterusan walaupun selepas mengambil ubat antipiretik, segera hubungi doktor.

Hari pertama selepas vaksinasi

Selalunya, tindak balas suhu terhadap vaksin berkembang tepat pada hari pertama selepas suntikan. Oleh kerana kebarangkalian hiperthermia selepas DTP agak tinggi, anda tidak boleh menunggu peningkatan suhu yang besar, dan berikan anak pada waktu petang selepas vaksinasi, paracetamol atau ibuprofen. Ubat ini boleh dalam bentuk apa pun - lilin, sirap, tablet.

Anak tidak boleh diberikan aspirin, kerana ubat ini adalah komplikasi yang berbahaya. Ia juga tidak disyorkan untuk menyeka kanak-kanak menggunakan cuka atau vodka - untuk mengelap ia dibenarkan menggunakan hanya air suam.

Dua hari pertama

Untuk mencegah tindak balas alahan pada kanak-kanak yang terdedah kepada mereka, doktor sering menasihati mengambil antihistamin dalam dua hari pertama selepas vaksinasi. Ia perlu terus memantau suhu bayi dan pasti mengetuknya untuk mengelakkan sindrom sawan (mungkin pada suhu di atas 38.5 darjah).

Kanak-kanak vaksinasi
Vaksinasi hanya dilakukan kepada anak yang sihat, jika tidak, ia akan memburukkan keadaan bayi.

2 minggu pertama

Vaksinasi terhadap jangkitan seperti rubella, poliomyelitis, gondong atau campak boleh menghasilkan tindak balas suhu dari hari lima ke hari keempat selepas suntikan. Pada masa yang sama, hyperthermia itu biasanya ringan, oleh itu lilin dengan parasetamol membantu kanak-kanak. Jika bayi diberi suntikan lain dan dalam tempoh ini suhunya meningkat, maka kemungkinan besar tidak berkaitan dengan vaksin, tetapi menunjukkan penyakit bayi.

Petua

 • Ia perlu menyediakan ejen antipiretik terlebih dahulu, sementara itu adalah baik dengan bahan aktif yang berbeza dan dalam bentuk pembebasan yang berbeza. Ini akan membantu dengan tindak balas suhu yang kuat.
 • Seorang kanak-kanak dengan suhu selepas vaksin harus diberi lebih banyak minuman.
 • Jangan tunggu kenaikan suhu yang besar, kerana tidak ada kena mengena dengan keberkesanan vaksinasi. Oleh itu, anda hanya akan melihat dalam anak anda 37.3, anda boleh memberikan ubat antipiretik. Dalam kes ini, pilihan terbaik adalah lilin.
 • Suhu di atas 38 darjah paling sesuai dipenuhi dengan mengambil sirap.
 • Sekiranya parasetamol tidak berfungsi, beri ubat ibuprofen kepada anak.
 • Jaga keadaan optimum di dalam bilik - biarkan bilik menjadi sejuk (+ 18 + 20) dan cukup lembap (50-80%)
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan