5 bulan 7 bulan

Menu kanak-kanak pada 6 bulan: asas diet dan pemakanan prinsip

Kandungannya

Pada usia enam bulan makanan yang diperoleh bayi dalam bentuk susu ibu atau campuran yang disesuaikan menjadi tidak mencukupi untuk semua keperluan kanak-kanak yang lebih tua. Sudah tiba masanya untuk mengenali makanan baru, iaitu, dengan makanan pelengkap. Mari kita lihat apa produk baru boleh diberikan untuk mencuba bayi enam bulan.

Apa makanan yang ada?

Enam bulan adalah masa untuk memberi makan pertama bayi yang sebelum ini disusukan secara eksklusif. Saluran pencernaan sudah bersedia untuk merasai sayur-sayuran, bijirin dan buah-buahan.

Produk apa yang perlu diperkenalkan terlebih dahulu, ibu bapa harus membuat keputusan bersama dengan pakar pediatrik. Kurang mendapat berat badan, bayi disyorkan untuk memulakan dengan bijirin, dan bayi yang diberi makan dengan sembelit yang kerap harus mula makan dengan sayur-sayuran. Semak makan meja untuk penyusuan susu ibu.

Menyusu pada 6 bulan
Selepas pengenalan makanan pelengkap dalam 6 bulan, susu ibu atau campuran akan tetap menjadi yang utama dalam pemakanan bayi.
Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Pertimbangkan ciri-ciri berikut:

 • Sayur-sayuran diberikan dalam bentuk kentang tumbuk dari satu jenis sayuran, yang menawarkan serbuk untuk kali pertama 5 gram. Kemudian dosnya akan meningkat dengan teliti ke dos umur - 100 gram sehari. Apabila bayi digunakan untuk satu sayuran, mereka mula menawarkan jenis sayuran kedua, sekali lagi bermula pada 5 gram.
 • Bubur dalam 6 bulan disediakan tanpa susu, tetapi boleh dicairkan dengan susu wanita atau campuran. Bahagian pertama bubur ialah 10 gram, selepas itu jumlah bijirin yang dimakan setiap hari disesuaikan dengan 150 gram.
 • Ketagih sayuran dan bijirin bayi mula menawarkan buah. Mereka juga diberikan dalam bentuk satu-komponen puree - pertama, 5 gram setiap sampel pertama, dan kemudian setiap hari lebih daripada dos harian 30 gram.

Terdapat juga beberapa penganut penggunaan untuk memberi makan pertama produk susu yang ditapai. Di antaranya ialah ahli pediatrik terkenal Komarovsky. Seorang doktor yang terkenal mengesyorkan bahawa anda mula memberikan kefir kepada bayi yang berusia 6 bulan yang sihat. Produk ini ditawarkan dalam pemakanan kedua, secara beransur-ansur meningkatkan bahagian itu menjadi 160 ml. Dari hari kelima pengenalan kepada diet bayi kefir Komarovsky menasihatkan untuk mula menambahkan keju kotej kepadanya. Bahagian harian untuk remah 6 bulan adalah 30 gram. Ketahui lebih lanjut mengenai suapan input untuk Komarovsky baca dalam artikel lain.

Dalam keadaan di mana ibu mempunyai sedikit susu ibu, atau tidak ada peluang untuk memberi makan serbuk dengan campuran yang disesuaikan, kebiasaan dengan sayur-sayuran dan bijirin dipindahkan ke tempoh yang lebih awal - 4-5 bulan (kami menasihatkan untuk melekat pada kami makan meja untuk makan). Pada usia yang lebih awal mula memberi makan dan kiddies-buatan. Kanak-kanak sedemikian selama 6 bulan telah lama merasai sari buah dan bijirin (bukan tenusu), serta sayur bubur sayuran dengan minyak sayuran. Pada umur 6 bulan, mereka hanya menambah bahagian hidangan ini dan mula menambah mentega.

Pelengkap bayi - makan bubur
Pada umur 6 bulan, kanak-kanak tiruan sering biasa dengan banyak makanan pelengkap.

Peraturan pemakanan tambahan

 • Ia harus bermula dengan satu produk, dan setiap produk baru boleh dimasukkan hanya selepas digunakan (secara purata 3-5 hari) dan ketiadaan reaksi alergi.
 • Anda tidak boleh memberikan dua produk pada masa yang sama bahawa kanak-kanak itu tidak biasa sebelum ini, kerana apabila tindak balas muncul, anda tidak akan dapat memahami apa produk memprovokasinya.
 • Jumlah produk untuk sampel pertama adalah setengah sudu teh.
 • Satu produk baru harus diberikan dengan susu dari payudara ibunya atau dengan campuran.
 • Memberi hidangan baru adalah pada waktu makan pagi, maka pada akhir hari ia akan menjadi ketara sama ada kanak-kanak itu biasanya bertolak ansur.
 • Adalah disyorkan untuk menyimpan buku harian yang menandakan semua produk yang dimakan serbuk.
 • Berkenalan dengan makanan baru harus ditangguhkan jika bayi itu sakit, dan juga untuk waktu vaksinasi (tiga hari sebelum vaksinasi dan beberapa hari setelah itu).
 • Sekiranya serbuk itu enggan mencuba hidangan baru, jangan berkeras.
 • Dalam keadaan ketika produk menyebabkan alergi atau tindak balas negatif yang lain, hidangan baru tidak menyerah kepada kehilangan manifestasi yang menyakitkan.
Beri bayi pertama
Memperkenalkan produk ke dalam menarik harus beransur-ansur, sementara anda perlu memantau keadaan bayi

Berapa makan bayi?

Jumlah makanan setiap hari untuk bayi berusia enam bulan dikira berdasarkan data berat badannya. Kanak-kanak yang berumur lebih daripada 6 bulan harus makan sehari dalam jumlah 1/8 hingga 1/9 berat badan mereka.

Cadangan untuk makanan pelengkap:

Produk

Penggunaan maksimum dalam tempoh 6 bulan

Menyusu

Pemakanan buatan

Puree sayur

100 g

120 g

Bubur susu tenusu

150 g

180 g

Buah tulen

30 g

60 g

Minyak sayuran

-

3 g

Butter

-

1 g

Mod kuasa

Pada usia enam bulan, kanak-kanak mempunyai purata 5 hidangan sehari, dan rehat antara mereka mengambil antara tiga setengah hingga empat jam.

Kanak-kanak mengambil sudu di mulutnya apabila memberi makan
Setiap kanak-kanak adalah individu, corak pemakanan mungkin berbeza daripada norma yang diterima umum.

Menu contoh

Dalam anak yang disusui hanya selama 6 bulan, pada 6 bulan selepas pengenalan produk baru, menu akan kelihatan seperti ini:

Makan

Produk dan hidangan

Yang pertama

Susu ibu

Yang kedua

Bubur hingga 150 g

Ketiga

Serbuk sayur sehingga 100 g

Keempat

Buah tulen sehingga 30 g dan susu ibu

Kelima

Susu ibu

Bayi, ibu yang disebabkan oleh kekurangan susu mula memancing dari 4-5 bulan, menu hari akan seperti berikut:

Makan

Produk dan hidangan

Yang pertama

Susu ibu

Yang kedua

Bubur hingga 180 g dan mentega hingga 1 g

Ketiga

Serbuk sayur sehingga 120 g dan minyak sayuran sehingga 3 g

Keempat

Murni buah sehingga 60 g dan susu ibu

Kelima

Susu ibu

Seorang kanak-kanak yang diberi campuran, diet pada 6 bulan adalah seperti berikut:

Makan

Produk dan hidangan

Yang pertama

Campuran yang disesuaikan

Yang kedua

Bubur hingga 180 g dan mentega hingga 1 g

Ketiga

Serbuk sayur sehingga 120 g dan minyak sayuran sehingga 3 g

Keempat

Buah tulen sehingga 60 g dan campuran yang disesuaikan

Kelima

Campuran yang disesuaikan

Petua

 • Mana-mana produk baru mesti diberikan sebelum memberi makan.
 • Bayi 6 bulan perlu menggunakan penapis, pengadun atau pengisar untuk memasak, kerana penting untuk mencapai struktur homogen. Hidangan yang sangat tebal dicairkan dengan susu (ibu atau campuran saya), sup sayur atau air masak.

Antara sayur-sayuran, yang paling sesuai untuk pemakanan pertama dipertimbangkan zucchini, kembang kol, kentang dan lobak. Bubur pertama yang boleh dicicipi selama enam bulan adalah beras, jagung dan soba. Dari buah kepada anak usia ini boleh diberikan epal, pear dan pisang.

Ramai ibu bapa berfikir tentang pengenalan vitamin untuk bayi. Sekiranya saya melakukan ini, baca artikel kami.

Bayi makan pertama
Untuk membuat rasa hidangan yang tidak dikenali lebih dikenali, anda boleh menambah sedikit susu ibu atau campuran saya
5 bulan 7 bulan
Penyusuan susu adalah kuasa! Adakah saya memerlukan makanan bayi dalam 5 bulan? Bayi menu pada 6 bulan Bayi menu pada 7 bulan Bayi menu dalam 8 bulan Bayi menu pada 9 bulan Menu bayi pada 10 bulan Menu bayi pada 11 bulan Bayi menu dalam 1 tahun Menu kanak-kanak dalam 2 tahun Menu kanak-kanak dalam 3 tahun Menu prasekolah Pelajar pemakanan yang betul Ciri-ciri pemakanan yang tepat untuk remaja Vitamin terbaik untuk kanak-kanak
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan