Menu tadika untuk kanak-kanak

Kandungannya

Makanan di taman - soalan yang menyakitkan untuk ibu bapa. Jika bayi masih belum pergi ke tadika, ibu bimbang sama ada anak itu akan makan di sana, sama ada dia akan menyukai menu yang dicadangkan. Jika kanak-kanak itu sudah pergi ke tadika, ia sentiasa menarik jika dia makan, jika dia tidak lapar, menunggu dia dibawa pulang. Kadang-kadang terdapat kesulitan yang lain - di mana tadika untuk memberi kanak-kanak seorang vegetarian atau bayi dengan alahan makanan.

Dalam artikel ini, kita akan menerangkan secara terperinci menu tadika, apakah prinsipnya, cara mengajar anak untuk makan apa saja yang mereka berikan di institusi prasekolah, dan bagaimana memilih tadika untuk bayi dengan nutrisi yang tidak standard.

Prinsip katering

Makanan bayi di mana-mana taman kanak-kanak di mana-mana rantau Rusia agak dikawal ketat. Seluruh prinsip organisasinya tertakluk kepada piawaian yang ketat. Prinsip utama adalah pemakanan. Makanan untuk murid-murid sekolah prasekolah harus menyediakan tubuh kanak-kanak dengan segala bahan yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan normal.

Di dalam diet harian, bahagian tertentu protein, karbohidrat, lipid, vitamin dan mineral semestinya hadir. Juga memainkan peranan penting kalori makanan secara keseluruhan, kerana makanan untuk kanak-kanak bukan sahaja kesenangan, tetapi juga sumber tenaga.

Sekiranya makanan diurus dengan betul, kanak-kanak kurang cenderung untuk menjadi sakit, berasa lebih baik, menunjukkan lebih banyak kebolehan dalam aktiviti latihan.

Setiap hari, pemakanan kanak-kanak semestinya termasuk daging, ikan, susu atau produk tenusu, telur, mentega, sayur-sayuran dan buah-buahan, roti, bijirin. Jika kita tidak mengecualikan sekurang-kurangnya satu kumpulan produk makanan, kejadian umum di kalangan murid tidak dapat dielakkan akan meningkat - eksperimen seperti itu dijalankan di Kesatuan Soviet. Keperluan dan prinsip makanan bayi yang sedia ada di institusi pendidikan pra-sekolah tidak dicipta daripada apa-apa, mereka bergantung sepenuhnya pada amalan, pengalaman, kesilapan yang lalu.

Untuk mengumpul semua produk ini dalam menu adalah penting, tetapi sayangnya, tidak mencukupi untuk mencapai hasil. Oleh itu, prinsip kedua makanan bayi di tadika bunyi seperti ini: "Makanan harus cantik dan menarik." Malah bebola bakat atau salad yang sangat berguna, anak tidak akan makan jika makanan itu benar-benar tidak menarik. Dan tidak ada argumen mengenai manfaat dalam kes ini tidak akan membantu.

Prinsip ketiga adalah keteraturan. Peraturan sedia ada menyiratkan sekurang-kurangnya 4 kali makan, tiga daripadanya harus mengandungi hidangan panas. Kenapa ini dilakukan, untuk menjelaskan tidak perlu - tanpa makanan panas, pencernaan kanak-kanak tidak boleh sihat, dan metabolisme - penuh. Makanan panas perlu diberikan kepada semua kanak-kanak yang tinggal di tadika selama lebih dari 3.5 jam sehari. Ini adalah peraturan yang terpakai untuk semua bentuk taman - swasta, perbandaran, jabatan, dll.

Selang antara makanan perlu 3.5-4 jam. Dan ini juga peraturan. Sekiranya anda membuat jangka masa yang lebih panjang, maka dalam beberapa minggu ia akan menjejaskan kesihatan murid - ingatan akan berkurangan, imuniti akan melemahkan. Sehingga usia prasekolah, kanak-kanak memberi cadangan yang tidak jelas - makan setiap 4 jam.

Murid-murid taman menerima sehingga 70% dari catuan harian di tadika.

Itulah sebabnya pendidik, doktor, ibu bapa mesti berminat dengan apa dan bagaimana anak makan, sama ada dia bosan.

Di tadika khusus (untuk kanak-kanak kurang upaya, dengan kecenderungan sukan), prinsip pemakanan secara amnya mesti mematuhi piawaian, tetapi dibenarkan di luar yang diperlukan untuk menambah beberapa produk, dengan mengambil kira kos tenaga. Sebagai contoh, kanak-kanak yang mempunyai mobiliti yang rendah kerana penyakit dinasihatkan untuk mengurangkan bilangan bijirin dan produk gula-gula dan menambah buah, manakala atlet muda, sebaliknya menambahkan karbohidrat, kerana kos tenaga mereka beberapa kali lebih tinggi. Berdasarkan asas yang sama, pada musim panas, pemakanan semua kanak-kanak prasekolah harus lebih mudah daripada musim sejuk.

Ciri zaman

Bagi penganjur makanan bayi, terdapat hanya dua orang kanak-kanak - dari 1.5 hingga 3 tahun dan dari 4 hingga 6 tahun. Bagi kedua-dua kumpulan kanak-kanak, menu ini dianjurkan dengan beberapa perbezaan. Untuk bermula, perlu diperhatikan bahawa kandungan kalori makanan yang berbeza tidak sama. Sarapan pagi kira-kira 25% daripada keperluan kalori harian. Semasa makan tengah hari, anak anda "makan" kira-kira 40% daripada kalori yang diperlukan untuknya, untuk snek tengah hari - kira-kira 15%. Oleh itu, untuk makan malam (dan kanak-kanak akan makan malam di rumah) ibu bapa perlu menyediakan makanan sedemikian, yang akan memberikan baki 20-25% keperluan kalori, tidak lebih. Di tadika dengan penginapan 24-jam murid, pendekatan ini tersirat.

Secara umum, tukang masak tadika menyediakan hidangan asas yang sama untuk semua peringkat umur - sup, bijirin, bola bakar dan kaserol. Tetapi apabila berkhidmat untuk tapak semaian, ciri-ciri yang berkaitan dengan usia akan diambil kira - bayi akan dipotong menjadi sekeping kecil sayur-sayuran dalam salad, oren yang boleh menyebabkan alahan tidak akan disampaikan, menggantikannya dengan epal. Kanak-kanak golongan umur yang lebih tua meningkatkan bahagian, kerana keperluan tenaga mereka lebih tinggi.

Dokumentasi

Pernahkah anda tertanya-tanya mengapa ketika memasuki tadika, bau segera memulangkan kami, orang dewasa, kepada kenangan zaman kanak-kanak tadika kami? Jawapan kepada soalan ini sangat mudah - kanak-kanak moden disediakan mengikut resipi yang telah diluluskan di USSR. Dengan perubahan kecil, namun makanan di tadika terus bersesuaian mengikut tradisi yang telah ditetapkan dan rangka kerja pengawalseliaan yang sedia ada.

Pengarah tadika boleh memutuskan apa yang hendak memberi makan kepada anak-anak, tetapi hanya dengan syarat menu yang disusun akan memenuhi keperluan dan dokumentasi, jika pengiraan kawalan menunjukkan bahawa kandungan kalori tidak terganggu.

Jadi ibu bapa faham mengapa mereka tidak memberikan kentang goreng dan burger ke tadika yang dikasihi, tetapi menawarkan kompos oat dan buah, Anda perlu tahu dokumen mana yang mengawal selia organisasi makanan (dan, jika anda mahu, membiasakan diri dengan kandungan mereka):

 • SanPiN 2.3.2.1940-05 - "Peraturan kebersihan untuk organisasi makanan bayi";
 • SanPin 2.4.1.3940-13 - "Keperluan kebersihan dan epidemiologi untuk katering di pra-sekolah";
 • Undang-undang Persekutuan No. 52-FI - "Mengenai Keadaan Saniter-Epidemiologi Penduduk di Rusia".

Di samping itu, sijil kualiti, invois dan sijil veterinar mestilah tersedia untuk setiap produk.

Sekiranya tadika itu swasta, ia memberi peluang untuk membeli makanan di mana saja yang dikehendakinya, tetapi pada bila-bila masa ia bersedia untuk memeriksa pihak berkuasa pengawalseliaan dan Perkhidmatan Persekutuan untuk Penyeliaan Pemuliharaan dan Kesihatan sangat suka melawat tadika swasta dengan semakan.

Tadika tadika perbandaran dilucutkan - produk disampaikan kepadanya oleh organisasi yang telah memenangi tender perbandaran. Perlu diingatkan bahawa kekurangan persaingan yang sering menyebabkan akibat yang menyedihkan - produk yang dihantar paling murah dan kadang-kadang tidak memenuhi keperluan kebersihan. Menjalankan produk untuk pemandu tadika yang dikehendaki mengeluarkan buku kebersihan. Di tadika, jururawat mengambil barangan, dan semua label dari produk dengan tarikh pengeluaran disimpan sekurang-kurangnya dua hari.

Pada pelupusan ketua tadika itu selalu ada menu perkiraan sepuluh hari, dimana mana-mana ibu bapa dapat setiap saat menjadi biasa. Terdapat juga menu yang tepat untuk minggu ini. Dia terjamin dan menandatangani seminggu lebih awal.Jika anda mempunyai sebarang aduan atau persoalan mengenai organisasi makanan di tadika tertentu, saudara-mara kanak-kanak itu berhak untuk memohon kepada Perkhidmatan Persekutuan serantau.

Tidak perlu pergi dan menulis pernyataan atau aduan. Anda boleh melaporkan pelanggaran oleh jabatan telefon, setiap rayuan diperiksa. Jika organisasi sosial negara bertanggungjawab untuk makan di tadika, maka anda juga boleh mengadu kepada perbandaran dan kepimpinan organisasi itu sendiri.

Keselamatan dan kawalan

Agar makanan tidak membahayakan kanak-kanak yang terdedah kepada alahan, penyakit saluran gastrousus, kaedah memasak di tadika agak terhad. Mereka tidak akan memberi anak di sini goreng kentang atau popcorn. Semua hidangan teliti diperlakukan dengan baik, tetapi hanya dengan memasak, baking pada suhu tinggi, rebusan, mengukus. Baru-baru ini, kebanyakan dapur tadika dilengkapi dengan peralatan berguna seperti ketuhar kombi.

Makan malam yang dimasak tidak akan dihantar kepada kumpulan sehingga koki, ketua dapur tadika (atau timbalannya), dan jururawat memeriksa kualiti hidangan. Setiap pengawal meletakkan tandatangannya dalam bentuk pelaporan khas. Dengan tandatangan ini, orang-orang ini mengambil tanggungjawab sepenuhnya (moral, tetapi masih lagi sah) untuk kemungkinan akibatnya.

Selepas memeriksa sampel harian diambil. Jika hidangan dipotong, maka keseluruhan bahagian dimasukkan ke dalam sampel. Jika tidak bahagian (sup, kursus kedua, pembuka selera sejuk), maka sampel sekurang-kurangnya 100 gram. Sampel disimpan dalam peti sejuk berasingan. Ia sentiasa ditandai di atasnya - tarikh dan masa persediaan yang tepat, tarikh dan masa pensampelan.

Sampel penyimpanan diletakkan sekurang-kurangnya 48 jam. Ini dilakukan supaya pihak berkuasa kawalan dan pakar kebersihan boleh pada bila-bila masa mengambil sampel untuk penyelidikan makmal, jika di tadika, misalnya, ada keracunan besar atau tunggal, jika ada aduan dari ibu bapa tentang makanan yang buruk dan buruk.

Pemanasan semula hidangan yang ditinggalkan dari semalam dilarang sama sekali. Juga, anda tidak boleh memberi makan kanak-kanak prasekolah dengan hidangan yang dimasak di tempat lain, bukan di dapur institusi prasekolah.

Pematuhan terhadap peraturan keselamatan adalah demi kepemimpinan tadika, kerana pelanggaran dapat diikuti dengan denda besar. Tetapi yang paling penting - kepimpinan bertanggungjawab untuk kehidupan dan kesihatan kanak-kanak, yang berada di prasekolah. Menyebabkan kemudaratan kepada kanak-kanak dengan makanan yang berkualiti rendah boleh menyebabkan liabiliti jenayah untuk pegawai.

Standard baru

Satu standard baru untuk makanan bayi di tadika telah diluluskan pada tahun 2006. Keperluan asas tetap sama, tetapi keperluan kalori dan produk telah disemak semula. Sekarang menu tadika disyorkan dibuat selama 20 hari, dan tidak satu hidangan di dalamnya perlu diulang.

Ibu bapa boleh tenang - dengan kepelbagaian di atas meja di tadika, kini semuanya sudah teratur. Menu untuk setiap hari, menurut piawaian baru, dibuat dengan mematuhi nilai tenaga berikut:

 • kanak-kanak berumur antara 1.5 hingga 3 tahun - 1540 Kcal;
 • kanak-kanak berumur 4 hingga 6 tahun - 1900 Kcal.

Empat hidangan sehari diperlukan untuk semua taman. Ini tidak bermakna bahawa kanak-kanak akan diberi makan lebih banyak. Hanya memperkenalkan perkara seperti "sarapan pagi kedua", yang kanak-kanak boleh memberikan epal atau pisang di antara sarapan pagi pertama (utama) dan makan tengah hari.

Bagi senarai makanan yang mesti di dalam diet sebelum sekolah, ia diperluaskan. Sekarang catuan harian berikut didokumenkan:

 • susu, produk tenusu - sekurang-kurangnya 390 ml setiap kanak-kanak berumur 1.5 hingga 3 tahun dan sekurang-kurangnya 450 ml setiap anak berumur 4 hingga 6 tahun;
 • keju kotej - untuk kanak-kanak dari 1.5 hingga 3 tahun sekurang-kurangnya 30 gram sehari, untuk kanak-kanak yang lebih tua - sekurang-kurangnya 40 gram;
 • krim masam - bayi perlu sekurang-kurangnya 9 gram sehari, kanak-kanak berumur 4 hingga 6 tahun - 11 gram;
 • keju - Bayi perlu diberikan 4.3 gram sehari, untuk kanak-kanak besar - 6.4 gram;
 • daging lembu - sekurang-kurangnya 50 gram untuk kanak-kanak balita dan kumpulan muda setiap hari, sekurang-kurangnya 60 gram untuk kanak-kanak golongan tengah dan kanan setiap hari;
 • daging ayam (ayam, ayam belanda) - sekurang-kurangnya 20 gram sehari untuk kanak-kanak dan sekurang-kurangnya 24 gram untuk kanak-kanak dari 4 hingga 6 tahun;
 • ikan (fillet) - untuk kanak-kanak tidak kurang daripada 32 gram, kanak-kanak lebih tua - 37 gram;
 • telur - setengah telur diletakkan pada kanak-kanak di bawah umur 3 tahun, dan sedikit lebih daripada separuh (1.6) kepada kanak-kanak dari 4 hingga 6 tahun;
 • kentang - 120 gram untuk bayi dan 140 gram "besar", tetapi ini adalah norma musim luruh, pada musim sejuk ia sedikit meningkat;
 • sayuran dan buah-buahan - untuk kanak-kanak berumur 1.5 hingga 3 tahun - 174 gram, untuk kanak-kanak berumur 4 hingga 6 tahun - 221 gram.

Di samping itu, catuan harian termasuk jus, buah atau sayur-sayuran, roti, bijirin, pasta, sayuran dan mentega, teh, koko, gula dan garam.

Cadangan kepada piawaian baru memerlukan tadika untuk memasak dari daging lembu kategori pertama (boneless), daging babi, daging babi dan kambing, ayam dan arnab. Sosej dan wieners dibenarkan diberikan tidak lebih daripada 1-2 kali seminggu selepas memasak dengan teliti.

Telur boleh diberi rebus atau dalam bentuk omelet. Susu harus mempunyai kandungan lemak 2.5 hingga 3.2%, dan keju kotej tidak boleh melebihi 9% lemak. Mentega mestilah nyata, mempunyai kandungan lemak sebanyak 82.5%, minyak sayuran hanya dibenarkan jika perlu, salad berpakaian atau vinaigrette.

Jangan berfikir bahawa prinsip pemakanan di tadika tidak mengambil kira kasih sayang anak-anak untuk gula-gula. Dokumen dibenarkan sekali seminggu untuk memberi murid coklat. Sedikit lebih sering anda boleh memberikan marshmallow, marshmallow atau marmalade. Jams dan jagung dapat ditoleransi hanya jika mereka dibuat kilang, dan sponge kue hanya boleh diberikan apabila mereka dimasak tanpa krim.

Kebanyakan soalan timbul berhubung buah-buahan, kerana tidak semua mereka diterima dengan baik oleh anak-anak usia prasekolah. Semua kanak-kanak dibenarkan pear, pisang, plum, epal, beri (tidak termasuk strawberi). Terdapat buah-buahan sitrus dalam senarai, tetapi disyorkan untuk memberi mereka hanya dengan mengambil kira toleransi individu. Terdapat juga piawaian baru dalam piawaian yang belum pernah berlaku untuk taman kiwi dan mangga Soviet Soviet. Tetapi buah-buahan tropika ini dibenarkan untuk memberikan hanya kanak-kanak yang tidak terdedah kepada alahan makanan.

Terdapat dalam senarai makanan yang disyorkan untuk kanak-kanak dan makanan yang menyebabkan kebingungan dan soalan. Sebagai contoh, ikan dalam tin, rebus, kopi semulajadi. Ibu bapa yang bijak cuba untuk tidak memberi makan anak mereka dengan produk tersebut. Walau bagaimanapun, aduan kepada pihak berkuasa penyeliaan bahawa kanak-kanak di tadika itu diberi makan sup dengan makanan kalengan tidak akan berkuat kuasa, kerana kebenaran itu ada pada tahap normatif dengan penganjur makanan bayi.

Banyak soalan boleh menyebabkan sayuran kalengan, susu pekat. Peraturan ini tidak melarang memberi krim ais krim prasekolah. Dalam praktiknya, sebagai peraturan, ia tidak mempunyai dana belanjawan, dan juga dua mata terakhir - kaviar merah dan ikan mas merah (salmon chum). Hidangan sedemikian tidak dianggap wajib, tetapi terdapat dalam senarai yang disyorkan, tertakluk kepada ketersediaan dana yang mencukupi.

Contoh menu

Contoh menu taman perbandaran yang anda dapat lihat di bawah.

Ia sentiasa diluluskan oleh ketua tadika.

Ia biasanya boleh dilihat di pintu masuk ke kumpulan atau di dalam bilik persalinan kanak-kanak.

Menu taman peribadi biasanya lebih menarik dan bervariasi.

Bersedia untuk taman

Dan sekarang adalah masa untuk bercakap tentang bagaimana untuk menanamkan dalam cinta kanak-kanak untuk makanan tadika, kerana di prasekolah dia harus mendapatkan paling banyak kalori setiap hari dan akan menjadi lebih baik jika anak itu tidak menolak untuk makan dalam kumpulan.

Adalah lebih baik untuk menjaga hal ini sebagai persediaan untuk melawat tadika. Sekitar beberapa bulan sebelum anak-anak dihantar ke tadika, dan sebaik-baiknya dalam setengah tahun, anda perlu membuat lawatan mesra ke institusi prasekolah yang terpilih, bercakap dengan pengurus dan minta dia salinan sepuluh hari.

Dalam perjalanan pulang, anda harus melihat dapur, memanggil tukang masak dan meminta resipi hidangan utama. Setelah mengetahui bahawa ini diperlukan untuk murid masa depan atau wad, pekerja DOW biasanya masuk ke posisi ibu dan memberitahu anda bagaimana dan apa yang perlu anda persiapkan.

Adalah mudah untuk meneka apa yang perlu dilakukan dengan maklumat yang diekstrak lagi. Walaupun bayi anda digunakan untuk makan pizza dan makanan mudah di pasar raya di rumah, ada kemungkinan untuk mengubah tabiat makannya. Pertama masak satu atau dua hidangan dari menu taman. Sekiranya kanak-kanak membantah dan meludah, jangan berputus asa - ini bersifat sementara. Hari akan datang apabila bayi dengan senang hati akan makan bubur yang ditawarkan mengikut resipi Sadikovsky atau kaserol pasta.

Secara beransur-ansur memperkenalkan makanan tambahan, tidak lebih daripada 1-2 seminggu. Dan keputusan positif akan dicapai dalam beberapa bulan. Apabila bayi datang ke tadika, baginya acara itu akan menjadi kejutan dan tekanan. Mengapa memburukkan keadaannya dengan makanan yang tidak dikenali dan tidak dikenali? Setelah persiapan awal, anak lelaki atau anak perempuan akan makan apa yang diberikan di tadika hampir dari hari pertama dan ibu tidak akan mempunyai terlalu banyak sebab untuk dikhawatirkan.

Jangan lupa bahawa ia adalah yang terbaik untuk menawarkan hidangan mengikut menu tadika mengikut rejim pemakanan yang diguna pakai di tadika:

 • sarapan pagi - dari 8 hingga 9 pagi;
 • Sarapan pagi kedua ialah 10.30;
 • makan tengah hari - dari 12 hingga 13 jam;
 • petang - 15.30-16.00.

Dalam kes ini, makan malam (yang anda, dengan cara itu, sudah dapat menyediakan mengikut menu anda sendiri, seperti biasa) akan jatuh pada jarak antara 18.30 dan 19 jam dengan tepat.

Nuansa penting

Anak vegetarian

Persoalan sama ada anak itu harus diajar untuk vegetarianisme - persoalan artikel yang berasingan. Untuk mencapai jawapan yang pasti kepadanya hampir mustahil, kerana pendapat penyokong dan penentang makanan vegetarian adalah berbeza. Tetapi jika ia berlaku bahawa anak anda adalah seorang vegetarian, dan ibu bapa tidak mahu mengubah apa-apa dalam tabiat pemakanannya, anda perlu berpeluh banyak sebelum anda dapat menemui sebuah tadika di mana anak itu akan diberikan makanan sedemikian.

Masalahnya begitu besar sehingga kadang-kadang ibu memutuskan untuk tidak membawa bayi ke tadika sama sekali, dan tinggal bersamanya di rumah sehingga sekolah itu sendiri. Secara berasingan, tiada siapa yang akan memasak kanak-kanak di taman perbandaran, kerana mereka tidak akan dibenarkan membawa makanan dengan mereka dari rumah. Ada cara, walaupun kadang-kadang sukar untuk menemuinya.

Ramai ibu bapa yang menghadapi masalah seperti itu sampai pada kesimpulan bahawa ia adalah optimum untuk mencari tadika vegetarian, tetapi hanya ada satu dan dua orang seperti itu di Rusia. Sekiranya kewangan membenarkan, anda boleh menghantar anak ke tadika swasta (selalu dengan pilihan makanan yang dinyatakan dalam kontrak). Di sana, kanak-kanak itu akan ditawarkan hanya hidangan yang ibu atau bapa akan memilih baginya dari senarai yang ada.

Sekurang-kurangnya, anda boleh mencari taman rumah yang dianjurkan oleh ibu bapa vegan lain. Walau bagaimanapun, perlu difahami bahawa melawat tadika seperti itu boleh berbahaya, kerana di rumah tidak ada jaminan pematuhan norma dan peraturan kebersihan. Dan komponen pedagogi taman rumah menimbulkan banyak persoalan logik.

Sekiranya anda tidak mampu untuk tadika swasta, tidak ada tadika seperti di bandar tempat anda tinggal, dan menakutkan untuk menghantar kanak-kanak ke tadika rumah, Anda boleh cuba skim berikut:

 • Lawatan ke taman biasa, tetapi sebelum makan tengahari. Dari pagi hingga tengah hari, kanak-kanak akan mempunyai masa untuk bercakap dengan rakan-rakannya, dan untuk sarapan pagi, seperti yang dapat dilihat dari mana-mana menu di mana-mana tadika, produk daging tidak disajikan. Kelemahannya ialah ibu tidak dapat bekerja sepenuhnya, kerana sebelum makan tengah hari, anak itu perlu dibawa pulang. Sekiranya tiada nenek yang bebas dari kerja, masalah ini hampir mustahil untuk diselesaikan.
 • Lawatan ke tadika sepenuh masa biasa dengan persetujuan dengan ketua. Pilihannya tidak mungkin, tetapi mengapa tidak cuba? Sekiranya pengurus bersetuju untuk memberikan indulgensi kepada satu atau dua murid (biasanya tidak ada vegetarian di tadika), maka tutor akan diberi petunjuk yang jelas dan spesifik - tidak memberi daging dan ikan kepada anak tertentu. Minus - dalam faktor manusia. Guru boleh "tidak melihat", lupa, tidak terkawal. Kanak-kanak akan kekal tanpa kursus pertama, kerana mereka semua sangat bersedia dalam sup daging atau ikan.

Kehadiran alahan makanan

Kanak-kanak yang mempunyai keinginan untuk alahan makanan kadang-kadang mempunyai hubungan yang sangat sukar dengan tadika, dan ibu bapa anak-anak seperti penjaga. Untuk menghapuskan situasi yang tidak menyenangkan, anda mesti segera meletakkan segala-galanya di tempatnya. Ambil alergi kecil anda dan bawa anda kepada alergis. Doktor menjalankan ujian dan menetapkan ujian darah, selepas itu dia membuat senarai terperinci semua produk yang reaksi yang tidak mencukupi tubuh dapat berkembang pada bayi. Dengan senarai ini, pergi ke pakar pediatrik anda dan minta cadangan untuk jururawat dan tadika tadika ...

Dengan kesimpulan dan cadangan ahli pediatrik, anda pergi ke tadika, menunjukkan kepada pengurus mereka, pegawai perubatan. Secara teorinya, mereka boleh menolak melawat tadika, tetapi dalam praktiknya mereka tidak akan, kerana pejabat pendakwa tentu akan tertarik dengan alasan penolakan.

Sebaik-baiknya, jururawat akan mengecualikan alergen dari hidangan harian kanak-kanak. Tidak ideal, ibu bapa akan melakukannya sendiri - untuk tujuan ini, apabila memasuki kumpulan, mereka selalu menutup menu hari ini. Nasihat yang jelas tentang apa yang boleh dan tidak boleh diberikan kepada anak anda dari menu harian, guru akan menerima di pagi hari apabila anda membawa anak ke tadika.

Tidak ada yang akan menjamin apa-apa, dan ada kemungkinan bahawa faktor manusia yang terkenal akan muncul semula dan pada waktu petang anda akan mengambil bayi yang reddened dengan ruam yang dahsyat, rhinitis alergi dan batuk dari rumah kumpulan.

Kesimpulan

Tidak peduli bagaimana ibu bapa dan anak-anak mengutuk menu taman, itu sebenarnya lebih berguna untuk anak yang semakin berkembang daripada menu rumah. Seorang kakitangan nutrisi, ahli pediatrik, ahli endokrinologi, ahli teknologi makanan terlibat dalam pembangunan norma dan korelasi produk untuk institusi prasekolah. Piawaian terkini telah diluluskan oleh Institut Pemakanan dan Dietetik, RAS. Apabila menyediakan makan malam, bolehkah anda menjamin bahawa anda akan menyediakan kanak-kanak itu dengan semua bahan yang diperlukan dengan tepat jumlah yang memenuhi keperluannya? Tidak

Makan tengah hari atau sarapan pagi di tadika bukan sahaja hidangan, tetapi juga pelajaran sosial yang hebat, di meja yang anak belajar hanya jika dia pergi ke tadika. Makan malam buatan sendiri adalah perkara lain, di meja kanak-kanak itu adalah "raja bukit" sebenar dan di sekelilingnya ibu dan sudu berputar dan nenek dengan serbet. Keupayaan untuk mengambil makanan di kalangan rakan sebaya anda adalah satu perkara penting untuk membesar dan menjadi anak anda.

Untuk menyediakan kanak-kanak dengan pelbagai hidangan yang ditawarkan oleh tadika yang paling biasa, ibu-ibu miskin perlu memasak sepanjang masa, dan pada keesokan harinya mereka akan mula memasak lagi, kerana sup semalam sudah "tidak disebutkan. Sudah jelas bahawa ini tidak berlaku. Borsch masak di dalam keluarga dimakan selama 2-3 hari, dan potong cukup untuk 1-2 makan malam, dan ini adalah perkara biasa. Tetapi jangan lupa bahawa metabolisme kanak-kanak itu sangat cepat, sengit, oleh itu piawai makanan bayi di tadika dan bererti pelbagai maksimum menu. Sebuah taman boleh memberikannya, tetapi penginapan rumah tidak boleh.

Dengan semua ini, hanya bergantung kepada pekerja kebiasaan dan pekerja tadika yang mematuhi undang-undang itu tidak berbaloi - semua pekerja adalah berpatutan dan mematuhi undang-undang. Ibu bapa perlu berminat dengan apa yang mereka makan anak. Di setiap tadika ada ibu bapa yang termasuk dalam komisi untuk memantau kualiti makanan bayi. Masukkan di antara mereka, atau sekurang-kurangnya mengenali mereka, supaya soalan dan masalah yang timbul lebih mudah untuk diselesaikan di peringkat undang-undang bersama-sama.

Mengenai apa yang memberi makan kepada kanak-kanak di tadika, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan