Bagaimana jika anak tidak makan bubur?

Kandungannya

Masalah apabila kanak-kanak menolak penggunaan sampah yang berguna adalah perkara biasa. Ia hampir tidak berlaku jika bayi mencuba pilihan bebas tenusu sebagai makanan pertama, tetapi sudah biasa kepada banyak ibu yang telah mulai memberi makan bayi dengan sayuran atau, seperti yang disarankan oleh Dr. Komarovsky, dengan produk susu ibu.

Semua bijirin, jika anda membandingkannya dengan susu ibu saya, campuran atau puree sayur, mempunyai rasa yang agak spesifik, kerana kanak-kanak boleh menolak dari hidangan sedemikian yang sihat. Tetapi jika anda menunjukkan ketekunan dan kesabaran yang sedikit, anda boleh mengubah sikap anak kecil ini ke dalam hidangan ini dan mengajarnya untuk memakan lada yang lazat untuk sarapan pagi.

Pengenalan untuk menarik

Sehingga usia enam bulan, bayi tidak memerlukan nutrisi tambahan, tetapi kemudian keperluan bayi yang semakin meningkat perlu diisi dengan berbagai makanan pelengkap. Bubi menduduki tempat yang penting dalam pemakanan mana-mana kanak-kanak. Sebagai peraturan ia ditawarkan kepada bayi selepas sayur-sayuran sekitar 7 bulan.

Tetapi jika bayi mempunyai berat badan atau ada masalah dengan kerusi, Selepas berunding dengan doktor anda, anda boleh mula makan dengan hidangan ini pada 6 bulan.

Untuk bayi botol-makan Adalah dibenarkan untuk memberikan gruel pertama dari 5 bulan.

Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Untuk bubur, yang anak akan cuba untuk kali pertama, membuat tuntutan tertentu. Ia mestilah bebas tenusu dan tanpa gluten - dari beras, soba atau tepung jagung.

Ia tidak boleh diberikan dalam botol, tetapi dari sudu. Di samping itu, produk mestilah homogen dan agak cair, tidak mengandungi gula atau garam. Ujian pertama - tidak lebih daripada satu sudu teh. Sekiranya tidak ada reaksi negatif, bahagian itu secara beransur-ansur meningkat kepada 150 gram, bergantung pada usia bayi.

Untuk menjadikan kehidupan lebih mudah bagi ibu bapa, pengilang makanan bayi moden menawarkan pelbagai jenis bijirin yang tidak memerlukan masakan. Mereka diwakili oleh bijirin bubuk, yang, selepas pencairan dengan air, menjadi jisim yang seragam dan homogen.

Sekiranya ibu tidak mahu memberi makanan yang teruk, ia boleh memasaknya secara berasingan, mengisar bijirin sebelum memasak atau menewaskan hidangan siap dengan pengisar kepada keadaan homogen.

Berkenalan dengan susu yang teruk akibat risiko tinggi alergi susu dinasihatkan ditangguhkan sehingga 9 bulan (untuk kanak-kanak buatan sehingga 7 bulan). Untuk memperkenalkan varian pada susu sepatutnya sama seperti bebas susu. Apabila kanak-kanak cuba beberapa spesies komponen tunggal, dia boleh menawarkan campuran beberapa bijirin. Bagi kanak-kanak yang berumur lebih daripada satu tahun, paps yang lebih tebal disyorkan untuk merangsang kemahiran mengunyah.

Sebab-sebab kegagalan

Penolakan bubur anak itu mungkin disebabkan oleh salah satu sebab berikut:

 • bayi tidak lapar;
 • mereka cuba memberi makan bubur dengan paksa;
 • dia tidak suka konsistensi hidangan;
 • produk diperkenalkan ke dalam suapan pada masa yang salah;
 • kanak itu tidak menyukai bijirin tertentu;
 • Bayi tidak suka bubur tanpa susu;
 • hidangan mempunyai suhu yang tidak sesuai;
 • terdapat ketulan dalam produk;
 • bahagiannya terlalu besar.

Kanak-kanak yang lebih tua boleh menolak bijirin jika ibu bapa mereka tidak makan makanan sedemikian.

Selalulah memerhatikan bagaimana ibu dan ayah makan pasta, sandwic dan makanan lain, dan pada sebutan oat atau soba mereka hanya tersenyum, anak-anak akan mengamalkan tabiat mereka dan juga berhenti makan bubur.

  Jika bayi tidak mahu makan sama sekali, dan bukan hanya bubur, dia mungkin sakit atau giginya akan dipotong. Sesungguhnya, dengan rasa sakit pada gusi, gangguan penghadaman, demam dan penyakit lain, kanak-kanak sering menolak makan sehingga keadaan mereka bertambah baik.

  Apa yang perlu dilakukan

  Pertama sekali, kami menekankan bahawa anda tidak boleh cuba untuk memaksa bayi makan bubur, menolak sudu ke dalam mulut dengan kekerasan. Tindakan sedemikian hanya dapat memperburuk keadaan, menakutkan serbuk dan menangguhkan masa ketika anak itu menyukai bijirin. Untuk membiasakan diri dengan sampah, perlu mempertimbangkan sebab penolakan hidangan jenis ini.

  • Sekiranya bayi tidak lapar, letakkan pinggan selama 20-30 minit, kemudian tawarkan lagi bubur. Jika dia baru-baru ini mempunyai snek dengan kue, buah, atau sejenisnya, selera makan akan berkurangan, hidangan itu akan kelihatan kurang menarik. Oleh itu cuba cabut makanan ringan jika anda ingin mengajar anak kecil untuk makan makanan yang sihat.
  • Sekiranya anak itu menolak bubur tertentu atau memakannya dengan teruk, cuba bijirin lain. Dia mungkin lebih menyukainya. Jika anda menawarkan pengilang kilang ke anak anda, ubah pengilang, kerana rasa, tekstur dan bau bijirin yang sama dari syarikat yang berbeza mempunyai beberapa perbezaan. Pendekatan ini amat berkesan pada permulaan pengenalan bijirin dalam diet bayi, tetapi ia sesuai untuk kanak-kanak yang sebelum ini dimakan secara normal dan kemudiannya berhenti secara beransur-ansur.
  • Cobalah juga untuk menukar ketumpatan hidangan siap, kerana sesetengah kanak-kanak suka versi yang lebih cair, dan seseorang suka lebih tebal. Juga, pastikan bahawa bubur hangat, tidak terlalu panas, dan belum sejuk. Ingat bahawa dalam masa yang panas, makanan panas kurang menarik, jadi pada musim panas ia tidak semestinya menuntut makan bijirin.
  • Eksperimen dengan suplemen. Ramai bayi yang menolak bubur tanpa susu, dengan senang hati memakannya dengan susu, buah, jem buatan sendiri, kismis. Dengan cara ini, bahan tambahan seperti membantu membuat bubur jadi lebih menarik dalam penampilan. Kanak-kanak itu tentu akan berminat jika mesin, matahari atau wajah lucu akan "ditarik" di atas beras, jagung atau bubur lain.
  • Menawarkan bubur serbuk dalam hidangan yang indah dan cerah. Kebanyakan kanak-kanak suka jika terdapat gambar "tersembunyi" di bahagian bawah plat, yang boleh dilihat apabila semuanya dimakan.

  Sekiranya tidak ada helah, dan bayi secara kategori terhadap sebarang bubur, anda tidak perlu memaksa.

   Termasuk jenis bijirin lain dalam menu, contohnya, menawarkan kaserol lazat atau pancake pada waktu pagi, tambahkan sedikit bijirin kepada sup kegemaran anda. Mencuba resipi yang berbeza, anda pasti akan mendapati pilihan kompromi yang sesuai dengan ibu dan anak.

   Anda akan belajar lebih banyak tentang apa yang ibu bapa boleh berfikir supaya anak akan makan bubur dengan keseronokan.

   Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

   Kehamilan

   Pembangunan

   Kesihatan