9 bulan 11 bulan

Menu kanak-kanak dalam tempoh 10 bulan: asas diet dan prinsip pemakanan

Kandungannya

Pada usia 10 bulan, bayi-bayi yang disusui dan bayi-bayi yang menerima campuran yang diadaptasi memakan makanan pelengkap yang sama, dan cadangan mengenai jumlah makanan pelengkap terhenti berbeza. Mari analisa apa yang baru, anda boleh memasak kanak-kanak berusia sepuluh bulan dan bagaimana membina menu untuk kanak-kanak zaman ini.

Apa makanan yang boleh ditambah kepada diet?

Produk utama bayi yang berusia 10 bulan untuk pertama kalinya cuba ikan. Kelebihannya adalah tekstur yang halus, penyerapan mudah, kandungan asid lemak yang bermanfaat dan asid amino.

Untuk sampel pertama, ia patut mengambil ikan lautan atau ikan yang ramping, contohnya, pike perch, pollock, hake atau carp. Masukkan kapsul ikan dari dos kecil (dari setengah sudu teh), memerhatikan sama ada terdapat reaksi terhadapnya, kerana produk ini dikelaskan sebagai alergenik.

Menu bayi pada 10 bulan
Mana-mana produk dalam diet bayi perlu diperkenalkan secara beransur-ansur dan dengan berhati-hati.
Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Adalah lebih baik memasak bayi anda pada permulaan pengenalan makanan ikan. Ikan yang dibasuh dalam air mengalir (rendam tidak berbaloi, kerana ini mempengaruhi komposisi protein dan mineral produk) dengan hati-hati membersihkan, menghilangkan semua tulang. Jika anda membeli ikan sudah dalam bentuk fillet, sebelum memasak, masih periksa apakah terdapat sebarang tulang yang tersisa di dalamnya. Isikan fillet ikan dalam air mendidih, maka semua nutrien kekal di dalam produk.

Anda boleh memberi bayi dan makanan siap, di mana sos ikan boleh menjadi satu komponen atau digabungkan dengan bijirin, mentega, dan sayur-sayuran. Untuk kenalan pertama dengan rasa ikan, ambil makanan dalam tin untuk anak-anak di mana hanya ada ikan. Ingat bahawa ikan dalam tin yang dimakan oleh orang dewasa tidak disyorkan untuk bayi di bawah umur 3 tahun.

Sekiranya kanak-kanak mempunyai kecenderungan alergi, pengenalan ikan perlu ditangguhkan ke suatu tarikh kemudian, contohnya, selepas setahun. Bagi kanak-kanak yang mengambil ikan secara normal, produk ini biasanya diberi dua kali seminggu untuk makan tengah hari.

Bayi dengan produk dalam tempoh 10 bulan
Ingat bahawa ikan sering cukup untuk kanak-kanak di bawah umur satu tahun untuk alergi

Berapa makan bayi?

Jumlah makanan itu Bayi berusia 10 bulan mesti makan dalam satu hari, dikira berdasarkan beratnya. Angka dibahagikan dengan 9 dan mendapatkan jumlah makanan setiap hari untuk anak umur ini. Secara purata, bayi dalam 10 bulan berat 9-10 kilogram, jadi jumlah purata makanan untuk mereka akan menjadi 1000-1250 g. Jumlah ini dibahagikan kepada jumlah penyusuan dan mendapat bahagian anggaran 200-250 g.

Berkenaan dengan makanan individu makanan pelengkap, kadar penggunaan maksimum yang disyorkan untuk bayi berumur 10 bulan ke atas apa-apa jenis makanan akan:

Produk

Bilangan

Puree sayur

200 g

Biji susu tanpa susu atau bubur susu

200 g

Buah tulen

110 g

Minyak sayuran

6 g

Butter

5 g

Jus buah

110 ml

Cracker, kuki

10 g

Gandum roti

10 g

Daging

80 g

Keju kotej

50 g

Yolk

1/2

Produk tenusu

200 ml

Ikan

50 g

Mod kuasa

Seorang kanak-kanak berusia 10 bulan dinasihatkan untuk makan 5 kali sehari dengan jeda di antara penyusuan kira-kira 3-4 jam.Sebagai contoh, seorang kanak-kanak bangun untuk makan pertama pada jam 7 akan makan kali kedua pada 10-11 jam, kemudian pada 14-15 jam, pada 18-19 jam dan kali terakhir sebelum tidur pada 22-23 jam.

Bayi menyusu bayi 10 bulan
Susu atau formula susu perlu dimasukkan dalam diet bayi pada 10 bulan

Menu contoh

Bayi menyusu akan makan pada 10 bulan seperti ini:

Makan

Produk dan hidangan

Yang pertama

Susu ibu

Yang kedua

Bubur tanpa susu atau susu sehingga 200 g, mentega sehingga 5 g, serbuk buah 50 g, separuh kuning telur, jus buah 50 ml

Ketiga

Sayur-sayuran atau Mashed sup sehingga 200 g, minyak sayuran sehingga 6 g, serbuk daging hingga 80 g (dua kali seminggu serbuk ikan hingga 50 g), sekeping roti gandum 10 g, jus buah 60 ml

Keempat

Buah tulen 60 g, keju kotej sehingga 50 g, 2 kue atau keropok, kefir atau yogurt sehingga 200 ml

Kelima

Susu ibu

Untuk bayi yang disyorkan, menu harian pada 10 bulan akan kelihatan seperti ini:

Makan

Produk dan hidangan

Yang pertama

Campuran yang disesuaikan

Yang kedua

Bubur tanpa susu atau susu sehingga 200 g, mentega sehingga 5 g, serbuk buah 50 g, separuh kuning telur, jus buah 50 ml

Ketiga

Serbuk atau sup sayur-sayuran sehingga 200 g, minyak sayur sehingga 6 g, serbuk daging hingga 80 g (dua kali seminggu puri ikan hingga 50 g), sekeping roti gandum 10 g, jus buah 60 ml

Keempat

Buah tulen 60 g, keju kotej sehingga 50 g, 2 kue atau keropok, kefir atau yogurt sehingga 200 ml

Kelima

Campuran susu yang diadaptasikan atau ditapai

Petua

Susu susu atau formula bayi sudah tidak lagi menjadi makanan utama bagi kebanyakan bayi berusia sepuluh bulan, tetapi ahli pediatrik tidak dinasihatkan supaya merobek dari payudara atau menghentikan makan campuran. Secara optimum, jika anak akan menerima makanan sedemikian pada waktu pagi dan sebelum waktu tidur.

Bayi 10 bulan dengan produk
Cadangan untuk pengenalan makanan pelengkap adalah petunjuk, mereka mesti disesuaikan dengan perangai dan cita rasa anak anda
  • Cobalah untuk mengisar makanan yang kurang supaya bayi terbiasa mengunyah, terutama kerana banyak anak pada zaman ini sudah mempunyai beberapa gigi.
  • Galakkan keinginan anak anda untuk makan secara mandiri, walaupun bubur bayi atau sudu tumbuk di tangan bayi tidak jatuh ke dalam mulutnya sepenuhnya.
  • Menawarkan daging bukan sahaja dalam bentuk kentang tumbuk. Pada usia ini, anda sudah boleh cuba membuat bebola bakso atau bola bakar wap, kemudian menguli.
  • Bubur untuk kanak-kanak 10 bulan disediakan dari campuran bijirin atau dari satu jenis bijirin. Dalam kes ini, bayi boleh ditawarkan sebagai versi bubur bukan tenusu, sebagai contoh, sebagai hiasan untuk serbuk daging, dan bubur yang dimasak dalam susu, ke mana buah tumbuk dapat ditambahkan.
  • Untuk mempelbagaikan susu, bayi yang berusia 10 bulan boleh ditawarkan. vermikelli dengan susu.
  • Cuba untuk menghapuskan gangguan semasa penyusuan. Biarlah bayi berfokus pada makanan.
  • Bayi bayi dari pinggan mangkuk peribadi bayi, dan minum dari cawan kecil. Dalam kes ini, jangan tinggalkan serbuk dengan makanan atau minuman sahaja.

Anak anda sudah sangat aktif, jadi persoalan pengenalan vitamin kompleks dalam pemakanan kanak-kanak sehingga setahun. Sekiranya saya melakukan ini, baca dalam artikel lain.

Mengenai menu kanak-kanak dalam tempoh 10 bulan, lihat video berikut.

9 bulan 11 bulan
Penyusuan susu adalah kuasa! Adakah saya memerlukan makanan bayi dalam 5 bulan? Bayi menu pada 6 bulan Bayi menu pada 7 bulan Bayi menu dalam 8 bulan Bayi menu pada 9 bulan Menu bayi pada 10 bulan Menu bayi pada 11 bulan Bayi menu dalam 1 tahun Menu kanak-kanak dalam 2 tahun Menu kanak-kanak dalam 3 tahun Menu prasekolah Pelajar pemakanan yang betul Ciri-ciri pemakanan yang tepat untuk remaja Vitamin terbaik untuk kanak-kanak
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan