10 bulan 12 bulan

Menu kanak-kanak pada 11 bulan: asas diet dan prinsip pemakanan

Kandungannya

Dalam tempoh 11 bulan kanak itu sudah makan cukup pelbagai. Dietnya termasuk pelbagai jenis sayuran, bijirin, daging, buah-buahan, produk tenusu. Apa yang penting untuk mengetahui mengenai pemakanan seorang kanak-kanak zaman ini kepada ibu bapa dan cara terbaik untuk membina menu untuk bayi itu?

Ciri-ciri diet

Jumlah makanan pepejal dalam diet bayi sudah cukup besar, yang memungkinkan diminimalkan menyusukan atau campuran, tetapi kebanyakan ahli pediatrik masih dinasihatkan untuk tidak melepaskan bayi dari payudara ibu atau mengecualikan campuran yang disesuaikan dari menu. Secara optimumnya terus memberikan makanan tersebut dua kali sehari - sebaik sahaja bangun pada waktu pagi, serta sebelum tidur pada waktu malam. Selebihnya masa kanak-kanak akan makan makanan yang padat.

Menyusukan bayi pada usia 11 bulan
Bayi 11 bulan masih memerlukan susu ibu atau formula yang disesuaikan.

Produk baru pada usia ini tidak dapat diperkenalkan, jadi perhatian utama ibu bapa harus diarahkan kepada hidangan sedia ada dalam diet bayi. Eksperimen dengan rasa dan gabungan dialu-alukan. Sebagai contoh, dari keju, buah-buahan dan telur kotej, bayi berusia 11 bulan boleh membuat kaserol, dan bukan jus, anda boleh menawarkan ciuman.

Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Bayi sebelas bulan juga boleh menawarkan buah-buahan mentah dan sayur-sayuran. Sebagai contoh, anda boleh memarut lobak merah dan epal pada parut, tambah sedikit krim masam kepada mereka dan memberi makan kepada kanak-kanak dengan hidangan yang sangat vitamin ini.

Diet dan berapa banyak anak makan pada 11 bulan

Pada 11 bulan, lima kali sehari disimpan pada siang hari, manakala dua kali sehari dinasihatkan untuk memberi bayi susu ibu atau campuran, yang boleh diadaptasi dan susu masam. Selang antara penyusuan pada usia ini adalah tiga hingga empat jam. Sebagai contoh, bayi yang menyusu bayi pertama memakan buah dada ibu pada pukul 7 pagi, kemudian sarapan pagi pada pukul 10 pagi, pada pukul 14:00 - waktu makan tengah hari, pada pukul 18 pagi makan terakhir, dan jam 22 - susu ibu yang terakhir.

Jumlah makanan yang dimakan oleh seorang kanak-kanak sehari dikira berdasarkan berat badan bayi. Berat berat dibahagikan dengan 9 dan dapatkan jumlah makanan setiap hari. Kebanyakan bayi pada 11 bulan berat 10 kg, jadi jumlah makanan harian kira-kira 1100-1250 gram. Ia terbahagi kepada bilangan makanan dan akan mengenali jumlah purata makanan untuk satu makan - 220-250 g.

Bayi makan 11 bulan
Cadangan untuk pengenalan makanan pelengkap adalah panduan, mereka perlu disesuaikan dengan keperluan bayi anda.

Bagi makanan pelengkap individu, kanak-kanak pada umur 11 bulan disyorkan untuk jumlah maksimum sedemikian sehari:

Produk

Bilangan

Puree sayur

200 g

Biji susu tanpa susu atau bubur susu

200 g

Produk tenusu

200 ml

Jus buah

110 ml

Buah tulen

110 g

Minyak sayuran

6 g

Butter

5 g

Daging

80 g

Ikan

60 g

Cracker, Cookies

10 g

Gandum roti

10 g

Keju kotej

50 g

Yolk

1/2

Menu contoh

Menyusu

Menu harian bayi menyusu pada 11 bulan akan kelihatan seperti ini:

Makan

Produk dan hidangan

Yang pertama

Susu ibu

Yang kedua

Bubur (susu atau bebas tenusu) sehingga 200 g, mentega hingga 5 g, serbuk buah 50 g, separuh kuning telur, jus buah 50 ml

Ketiga

Sup sayur-sayuran atau sayur-sayuran puree sehingga 200 g, minyak sayuran sehingga 6 g, serbuk daging hingga 80 g (2 kali seminggu ikan puri sehingga 60 g), roti gandum 10 g, jus buah 60 ml

Keempat

Buah tulen 60 g, keju kotej sehingga 50 g, keropok 2-3 atau biskut bayi, minuman tenusu hingga 200 ml

Kelima

Susu ibu

Apabila makanan buatan

Bayi yang diberi botol pada 11 bulan akan makan seperti ini:

Makan

Produk dan hidangan

Yang pertama

Campuran yang disesuaikan

Yang kedua

Bubur (susu atau bebas tenusu) sehingga 200 g, mentega hingga 5 g, serbuk buah 50 g, separuh kuning telur, jus buah 50 ml

Ketiga

Sayur sup atau sayur bubur hingga 200 g, minyak sayuran sehingga 6 g, serbuk daging hingga 80 g (2 kali seminggu serbuk ikan hingga 60 g), roti gandum 10 g, jus buah 60 ml

Keempat

Buah tulen 60 g, keju kotej sehingga 50 g, keropok 2-3 atau biskut bayi, minuman tenusu hingga 200 ml

Kelima

Campuran susu yang diadaptasikan atau ditapai

Petua

Walaupun perkembangan menu yang penting, kanak-kanak berumur 11 bulan tidak boleh diberikan makanan goreng, daging asap, buah-buahan eksotik, daging berlemak, produk susu tanpa fermentasi, ikan berminyak, kacang-kacangan dan banyak lagi produk lain. Sebelum anda memberi apa-apa hidangan kepada serbuk, sentiasa berfikir tentang manfaat dan keselamatan produk ini untuk badan kanak-kanak.

Menu untuk kanak-kanak 11 bulan - ibu makan dari sudu
Semua produk baru harus diperkenalkan ke dalam diet bayi secara beransur-ansur dan berhati-hati.

Pertimbangkan garis panduan berikut:

  • Sediakan makanan segar setiap hari untuk anak anda, dan jika anda menggunakan makanan siap sedia untuk kanak-kanak, pastikan tarikh tamat tempohnya. Untuk memudahkan kehidupan, anda boleh melakukan pemerolehan produk separuh siap rumah untuk makanan bayi. Sebagai contoh, satu hari anda boleh membuat ikan atau daging patties untuk bayi anda, membekukan mereka, dan pada masa akan datang dapatkan satu bahagian beku dan rebus atau masak daging patty untuk pasangan, yang akan mengambil sedikit masa.
  • Sekerap mungkin, berikan bayi satu sudu di tangannya dan ajarkan bayi makan sendiri, tanpa bimbang bahawa hasilnya akan ditumpahkan sup atau kentang tumbuk di lantai. Minum dari cawan atau kaca, tetapi hanya di bawah pengawasan orang dewasa.

Anak anda sudah tahu begitu banyak, dan aktivitinya membuat anda berfikir pengenalan vitamin dalam 11 bulan. Sekiranya saya melakukan ini, baca dalam artikel lain.

10 bulan 12 bulan
Penyusuan susu adalah kuasa! Adakah saya memerlukan makanan bayi dalam 5 bulan? Bayi menu pada 6 bulan Bayi menu pada 7 bulan Bayi menu dalam 8 bulan Bayi menu pada 9 bulan Menu bayi pada 10 bulan Menu bayi pada 11 bulan Bayi menu dalam 1 tahun Menu kanak-kanak dalam 2 tahun Menu kanak-kanak dalam 3 tahun Menu prasekolah Pelajar pemakanan yang betul Ciri-ciri pemakanan yang tepat untuk remaja Vitamin terbaik untuk kanak-kanak
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan