4 bulan 6 bulan

Adakah saya memerlukan makanan bayi dalam 5 bulan?

Kandungannya

Pada bulan pertama kehidupan, bayi makan secara eksklusif susu, sama ada dari susu ibu, atau dalam formula susu, jika tidak mungkin menyusu. Seorang kanak-kanak yang lebih tua jenis makanan ini menjadi jarang. Adakah mungkin untuk memulakan makan bayi dalam 5 bulanApabila ia dibenarkan, apakah produk yang akan masuk dan bagaimana untuk membina menu hari untuk anak kecil?

Susu ibu sebagai pemakanan yang terbaik

Susu ibu adalah makanan yang paling optimum bagi mana-mana kanak-kanak. Ini adalah komposisi makanan yang seimbang, yang mengandungi bukan hanya karbohidrat, lemak, vitamin dan protein, yang juga dalam campuran apa pun, tetapi juga bahan khas yang tidak dalam campuran. Ini adalah imunoglobulin yang menguatkan kesihatan anak-anak kecil dan melindungi bayi daripada jangkitan, dan faktor-faktor khusus yang bertanggungjawab untuk pematangan usus, bahan hormon, dan pelbagai enzim.

Itulah sebabnya doktor mengesyorkan memberi makan susu ibu sahaja kepada bayi sehingga 6 bulan. Anda harus mula memberi makan sebelum waktu ini hanya jika tidak ada peluang untuk menyusu, sekiranya penyakit bayi (contohnya, dengan riket atau anemia), dan juga dalam hipogalactia pada ibu.

Menyusukan bayi pada 5 bulan
Apabila penyusuan dan tiada bukti tidak disyorkan untuk memperkenalkan makanan tambahan lebih awal daripada 6 bulan

Produk baru dalam pemakanan kanak-kanak pada makanan buatan

Bayi yang diberi campuran, walaupun pada 4 bulan mula memperkenalkan makanan pelengkap dan mengesyorkan untuk mengenali puree sayur-sayuran.

  Hitung carta makan anda
  Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

  Pada umur 5 bulan, bahagian sayuran bertambah sedikit dan produk-produk baru seperti diperkenalkan:

  • Bubur. Bijirin bijirin bermula dengan beras atau soba. Juga, bayi boleh memasak bubur jagung.
  • Buah-Buahan. Untuk tulen buah pertama disarankan untuk mengambil epal, pisang atau pear.
  • Minyak sayuran. Ia mula menambah serbuk sayuran dalam jumlah 1 gram, yang kira-kira sepadan dengan 1/5 sudu teh.

  Pengenalan produk yang sama adalah disyorkan dalam diet bayi yang ibu tidak boleh menyusu sepenuhnya. Jadi penyusuan bayi mula menggantikan makanan dengan sedikit lebih awal - dari 4-5 bulan.

  Bayi makan pada makanan buatan pada 5 bulan
  Bayi makan buatan dalam 5 bulan mencuba pelbagai hidangan yang berbeza

  Berapa makan bayi?

  Jumlah makanan setiap hari untuk bayi lima bulan dikira atas dasar berat badannya. Beratnya anak itu dibahagikan dengan 7 dan mendapat jumlah makanan yang harus diberikan kepada serbuk setiap hari. Membahagikannya dengan jumlah makanan, belajar jumlah satu makan. Secara purata, kanak-kanak 5 bulan makan 800-1000 ml makanan sehari. Bagi yang menyusukan bayi usia ini menerima 160-200 ml makanan.

  Bagi makanan makanan tiruan yang diperkenalkan ke dalam diet bayi-buatan pada 5 bulan, norma-norma mereka adalah seperti berikut:

  Produk

  Jumlah maksima untuk kanak-kanak adalah 5 bulan.

  Puree sayur

  120 g

  Bubur susu tenusu

  150 g

  Buah tulen

  30 g

  Minyak sayuran

  1 g

  Mod kuasa

  Bayi lima bulan sudah dalam peralihan terakhir dari 6 kali makan hingga 5 kali sehari. Selang antara penyusuan dipanjangkan dan mula menjadi kira-kira 3.5-4 jam.Bayi boleh bangun untuk makan pertama pada pukul 6 pagi, maka ia perlu diberi makan pada 9-10 jam, pada 13-14 jam dan pada 17-18 jam, dan makan terakhir akan berada pada 21-22 jam.

  Penyiapan kanak-kanak dalam tempoh 5 bulan
  Pemakanan serbuk dan jumlah makanan yang dimakan bergantung kepada pelbagai faktor.

  Menu contoh

  Dalam bayi yang diberi formula bayi, pada 5 bulan selepas pengenalan produk baru, menu akan kelihatan seperti ini:

  Makan

  Produk dan hidangan

  Yang pertama

  Campuran yang disesuaikan

  Yang kedua

  Bubur hingga 150 g

  Ketiga

  Sayuran murni sehingga 120 g dan 1 g minyak sayuran

  Keempat

  Buah tulen sehingga 30 g dan campuran yang disesuaikan

  Kelima

  Campuran yang disesuaikan

  Kanak-kanak, yang ibu, kerana jumlah susu yang tidak mencukupi, mula memberi makan dari umur 4-5 bulan, akan mempunyai menu hari seperti ini:

  Makan

  Produk dan hidangan

  Yang pertama

  Susu ibu

  Yang kedua

  Bubur hingga 150 g

  Ketiga

  Sayuran murni sehingga 120 g dan 1 g minyak sayuran

  Keempat

  Buah tulen sehingga 30 g dan susu ibu

  Kelima

  Susu ibu

  Petua

  Beri makanan baru pada permulaan makan, dan buat rasa mereka lebih biasa kepada bayi, tambah makanan baru bahawa makanan yang sudah tahu sudah tahu (susu ibu atau campuran biasa).

  Pemakanan bayi pada 5 bulan
  Produk baru dalam diet serbuk masuk dengan berhati-hati

  Pertimbangkan nuansa berikut:

  • Beri anak sahaja makanan segar. Masak hidangan pada satu-satu masa dan jangan simpan makanan siap sedia, dan jika anda menggunakan kentang tumbuk siap pakai dari kedai, selepas membuka balang, anda boleh membuat balang di dalam peti sejuk selama tidak lebih daripada 24 jam.
  • Dalam makanan memasak untuk bayi berusia 5 bulan, penyaring atau pengisar harus digunakan supaya bayi hanya menerima makanan homogen dan baik.
  • Selalu periksa suhu makanan sebelum memberikan makanan kepada bayi.
  • Anda tidak boleh memaksa kanak-kanak itu untuk cuba mengumpat, jika serbuk itu enggan, nakal atau letih.
  4 bulan 6 bulan
  Penyusuan susu adalah kuasa! Adakah saya memerlukan makanan bayi dalam 5 bulan? Bayi menu pada 6 bulan Bayi menu pada 7 bulan Bayi menu dalam 8 bulan Bayi menu pada 9 bulan Menu bayi pada 10 bulan Menu bayi pada 11 bulan Bayi menu dalam 1 tahun Menu kanak-kanak dalam 2 tahun Menu kanak-kanak dalam 3 tahun Menu prasekolah Pelajar pemakanan yang betul Ciri-ciri pemakanan yang tepat untuk remaja Vitamin terbaik untuk kanak-kanak
  Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

  Kehamilan

  Pembangunan

  Kesihatan