6 bulan 8 bulan

Menu kanak-kanak pada 7 bulan: asas diet dan prinsip pemakanan

Kandungannya

Seorang kanak-kanak pada usia tujuh bulan baru-baru ini hanya makan susu ibu atau campuran, tetapi beberapa ketika dahulu sayur-sayuran, bijirin dan buah-buahan muncul dalam menunya. Kanak-kanak itu bergembira dengan selera baru, dan tugas ibu bapa harus menjadi permulaan yang tepat untuk mengenali serbuk dengan makanan baru. Mari kita lihat apa produk baru bayi berusia tujuh bulan cuba dan bagaimana untuk membina dietnya pada usia ini.

Apa makanan yang boleh ditambah kepada diet?

Pada usia tujuh bulan Susu payudara tetap menjadi makanan utama makanan yang diberi susu. Bayi itu mendapatnya pada waktu pagi selepas bangun dan pada waktu petang sebelum tidur. Dalam suapan lain, serbuk itu cuba dengan kekuatan dan utama untuk mencuba makanan lain yang juga boleh dibasuh dengan susu dari payudara ibunya.

Pada 7 bulan, bayi terus berkenalan dengan sayur-sayuran dan bijirin. Bayi-bayi yang mula makan pada sayur-sayuran pada usia enam bulan mula mencuba sebatian bukan tenusu, dan bayi-bayi yang telah memilih bubur untuk permulaan gurunya, menjadi biasa dengan sayur-sayuran halus. Bahagian produk ini meningkat.

Bayi menyusu bayi berumur 7 bulan
Susu atau formula susu tetap menjadi asas pemakanan bayi berusia 7 bulan.

Minyak sayuran menjadi produk baru dalam pemakanan bayi yang diberi susu ibu pada usia tujuh bulan. Ia paling sering ditambah kepada sayur-sayuran dengan jumlah kira-kira 1/5 sudu teh (kira-kira 1 gram).

Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Seorang kanak-kanak buatan, dan juga seorang bayi, yang ibunya, kerana kekurangan susu, mula makan dari 4-5 bulan, pada usia tujuh bulan sudah dapat mencuba roti bakar, kuki, kuning telur dan jus buah. Bubur untuk bayi tersebut sudah boleh dimasak dengan susu. Di samping itu, keju kotej muncul dalam diet mereka. Semua produk baru mula memberi sebahagian kecil dan secara beransur-ansur meningkatkan jumlahnya kepada yang disyorkan pada usia tertentu.

Jika ibu bapa mula memikat dengan produk susu yang ditapai, dipandu cadangan Komarovsky, maka dengan tujuh bulan bayi mereka sudah makan 150 ml kefir dan 40 g keju kotej. Pada zaman ini, menurut Komarovsky, bubur diperkenalkan (pakar pediatrik terkenal menasihati bubur yang dibuat dari beras, soba, atau oat) yang dimasak dalam susu. Hidangan ini adalah tawaran doktor yang popular untuk memberi makan terakhir sebelum tidur.

Berapa makan bayi?

Jumlah makanan harian untuk bayi tujuh bulan ditentukan berdasarkan beratnya. Untuk mengetahui berapa banyak kanak-kanak usia ini harus makan setiap hari, anda perlu membahagikan berat badannya sebanyak 8 atau 9.

Cadangan untuk memberi makanan:

Fproduk

Penggunaan maksimum dalam 7 bulan

Menyusu

Pemakanan buatan

Puree sayur

120 g

150 g

Bubur susu tenusu

180 g

200 g

Buah tulen

60 g

60 g

Minyak sayuran

1 g

3 g

Butter

-

5 g

Jus buah

-

30 ml

Keju kotej

-

30 g

Yolk

-

1/4

Cracker, Cookies

-

5 g

Mod kuasa

Pada usia tujuh bulan, bayi makan lima kali sehari, dengan istirahat antara jam 3.5 hingga 4 jam.

Bayi pelengkap dalam tempoh 7 bulan
Pemakanan ini sangat bergantung kepada perangai kanak-kanak dan mungkin berbeza dari piawaian yang diterima umum.

Menu contoh

Untuk bayi yang diberi susu ibu hanya sebelum umur 6 bulan, pada 7 bulan menu akan kelihatan seperti ini:

Makan

Produk dan hidangan

Yang pertama

Susu ibu

Yang kedua

Bubur hingga 180 g

Ketiga

Serbuk sayur hingga 120 g dan minyak sayuran sehingga 1 g

Keempat

Murni buah sehingga 60 g dan susu ibu

Kelima

Susu ibu

Dalam bayi berusia tujuh bulan, yang mula terpikat pada usia 4-5 bulan kerana kekurangan susu ibu dari ibu, menu tersebut akan seperti berikut:

Makan

Produk dan hidangan

Yang pertama

Susu ibu

Yang kedua

Bubur hingga 200 g pada campuran atau pada susu lembu, mentega hingga 5 g

Ketiga

Sayuran puri sehingga 150 g, minyak sayuran sehingga 3 g, satu perempat daripada ayam ayam, jus buah sehingga 30 ml

Keempat

Buah tulen sehingga 60 g, keju cottage sehingga 30 g, biskut bayi atau keropok, susu ibu

Kelima

Susu ibu

Bayi yang diberi formula akan kelihatan seperti ini pada usia 7 bulan:

Makan

Produk dan hidangan

Yang pertama

Campuran yang disesuaikan

Yang kedua

Bubur hingga 200 g pada campuran atau pada susu lembu, mentega hingga 5 g

Ketiga

Sayuran puri sehingga 150 g, minyak sayuran sehingga 3 g, satu perempat daripada ayam ayam, jus buah sehingga 30 ml

Keempat

Buah tulen sehingga 60 g, keju cottage sehingga 30 g, kue bayi atau keropok, campuran yang disesuaikan

Kelima

Campuran yang disesuaikan

Bayi, yang mula menarik dengan cadangan Komarovsky, diet dalam 7 bulan adalah seperti berikut:

Makan

Produk dan hidangan

Yang pertama

Susu susu atau campuran yang disesuaikan

Yang kedua

Kefir hingga 150 ml dan keju kotej hingga 40 g

Ketiga

Susu susu atau campuran yang disesuaikan

Keempat

Susu susu atau campuran yang disesuaikan

Kelima

Bubur pada susu lembu sehingga 180 g

Petua

Jangan merawat cadangan untuk pengenalan dan makanan dan jadual pelengkap dengan masa dan jumlah makanan dengan semangat yang berlebihan. Mereka harus berkhidmat hanya sebagai panduan, dan orang tua harus mengambil kira pertama ciri-ciri individu dan keadaan kesihatan kanak-kanak.

Prikorm bayi dalam 7 bulan dengan sayur-sayuran
Setiap kanak-kanak adalah individu, dan penyimpangan dalam jumlah makanan pelengkap adalah kerap.

Pertimbangkan nuansa berikut:

  • Sebelum anda memberikan serbuk produk baru, anda perlu memberi perhatian kepada pelbagai faktor, seperti kesejahteraan kanak-kanak dan ketiadaan penyakit (termasuk alergi), penambahan berat badan, selera makan yang baik dan lain-lain.
  • Bayi tujuh bulan sudah duduk dengan baik, jadi anda perlu memberi makan dia dalam kedudukan duduk. Untuk kemudahan yang lebih baik, patut membeli kerusi kanak-kanak istimewa untuk serbuk
  • Sediakan makanan segar setiap hari untuk anak anda. Sebelum memberikan makanan kepada bayi, periksa suhu produk dan kacau dengan baik.
  • Siapa yang tidak mahu mencuba memakan bayi baru tidak mungkin. Terdapat banyak sebab untuk tingkah laku ini, misalnya, rasa tidak suka atau kanak-kanak itu tidak lapar. Bayi menyusu bayi anda, tetapi teruskan menawarkan kepadanya makanan baru.
  • Pakan bayi itu dengan sudu dan jangan takut memberi bayi sudu di tangannya, supaya dia mula cuba makan sendiri. Sudah tentu, begitu banyak makanan melepasi mulut dan pinggan, tetapi kanak-kanak perlu mula belajar menguasai kemahiran ini.
  • Memilih bubur pertama, pertimbangkan ciri-ciri bijirin. Sebagai contoh, beras mempunyai banyak kanji, tetapi bijirin ini adalah yang paling selamat untuk penghidap alergi, dan soba mempunyai banyak vitamin. Bijirin rebus boleh dicairkan dengan susu ibu atau campuran.
  • Untuk memberi kumpulan baru makanan pelengkap makanan sebaiknya hanya selepas terbiasa dengan produk yang sudah diperkenalkan. Untuk memudahkan untuk mengesan hidangan mana yang mempunyai tindak balas negatif, biarkan bayi mempunyai makanan satu komponen terlebih dahulu.
  • Gunakan penapis, pengadun atau pengisar untuk memasak bayi berusia 7 bulan. Oleh itu, anda boleh mencapai homogeneiti produk yang dikehendaki.
6 bulan 8 bulan
Penyusuan susu adalah kuasa! Adakah saya memerlukan makanan bayi dalam 5 bulan? Bayi menu pada 6 bulan Bayi menu pada 7 bulan Bayi menu dalam 8 bulan Bayi menu pada 9 bulan Menu bayi pada 10 bulan Menu bayi pada 11 bulan Bayi menu dalam 1 tahun Menu kanak-kanak dalam 2 tahun Menu kanak-kanak dalam 3 tahun Menu prasekolah Pelajar pemakanan yang betul Ciri-ciri pemakanan yang tepat untuk remaja Vitamin terbaik untuk kanak-kanak
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan