7 bulan 9 bulan

Menu kanak-kanak dalam 8 bulan: asas diet dan prinsip pemakanan

Kandungannya

Pada tahun pertama hidupnya, bayi bergerak dari cecair ke makanan yang padat. Selepas enam bulan, kebanyakan bayi mula mencuba banyak produk yang berbeza. Tugas ibu bapa dalam tempoh ini adalah untuk membiasakan kegemukan dengan cita baru, tetapi untuk melakukannya dengan betul dan selamat. Mari lihat apa produk disyorkan untuk dimasukkan ke dalam diet anak lapan bulan dan bagaimana membuat menu mereka untuk hari itu.

Apa makanan yang boleh ditambah kepada diet?

Produk utama yang dicuba oleh bayi dalam tempoh lapan bulan untuk apa-apa jenis makanan adalah daging. Ia berfungsi sebagai sumber asid amino, vitamin, lemak, garam mineral. Daging ditambah kepada hidangan sayuran, dan juga direbus dalam bubur air. Pilihan terbaik ialah daging tanpa lemak, sebagai contoh, ayam, Turki, daging lembu.

Bayi bayi 8 bulan
Dalam 8 bulan bayi akan berkenalan dengan banyak citarasa baru.

Produk kedua, yang bermula dari 8 bulan, adalah gandum roti. Bahagian pertama bayi harus sepotong roti tidak lebih dari 5 gram.

Selain daging, bayi berusia lapan bulan Penyusuan susu ibu mula mencuba produk ini:

  1. Butter. Biasanya ia ditambah kepada gruel.
  2. Jus Buah Ia diberikan selepas makan.
  3. Bayi kuki dan keropok. Mereka boleh diberikan bersama dengan bubur, dan dengan buah buahan.

Bayi buatan sendiri, serta serbuk, yang diperkenalkan ibu kepada makanan sebelum 6 bulan kerana kekurangan susu, dalam 8 bulan, anda boleh mula memberi produk susu yang ditapai. Ini mungkin yogurt bayi atau kefir tanpa bahan tambah. Produk sedemikian boleh dimasak di rumah dengan tangan anda sendiri atau diambil di dapur tenusu.

Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Jika ibu bapa mengikut garis panduan untuk pengenalan makanan pelengkap dari Dr. Komarovskymaka oleh lapan bulan anak mereka telah lama merasai kefir, keju cottage dan bubur. Pada 8 bulan, pakar pediatrik terkenal menasihatkan untuk memperluas menu dengan memperkenalkan bijirin, minyak sayuran, bubur buah, kuning telur, daging tanah dan jus buah.

Bayi di Ibu Payudara
Susu susu (formula) harus tetap dalam pemakanan anak itu untuk waktu yang lama.

Berapa makan bayi?

Jumlah makanan harian untuk bayi lapan bulan boleh dikira dengan berat bayi. Untuk menentukan berapa banyak makanan yang diperlukan oleh bayi pada zaman ini, jisimnya dibahagikan kepada 8 atau 9.

Cadangan untuk memberi makanan:

Produk

Penggunaan maksimum dalam tempoh 8 bulan

Menyusu

Pemakanan buatan

Puree sayur

150 g

170g

Bubur susu tenusu

180 g

-

Bubur susu

-

200 g

Buah tulen

60 g

70 g

Minyak sayuran

3 g

5 g

Butter

1 g

5 g

Jus buah

30 ml

50 ml

Cracker, Cookies

5 g

5 g

Roti gandum

5 g

5 g

Daging Puree

30 g

30 g

Keju kotej

-

40 g

Yolk

-

1/2

Produk tenusu

150 ml

Mod kuasa

Bayi lapan bulan, seperti pada 7 bulan, mempunyai 5 kali sehari - anak makan lima kali sehari, dengan sehingga empat jam antara makan.

Makanan bayi
Diet bergantung pada perangai bayi, penyimpangan dari norma yang diterima umum sangat kerap

Menu contoh

Bagi kanak-kanak yang disusui secara eksklusif sehingga usia 6 bulan, pada 8 bulan menu akan kelihatan seperti ini:

Makan

Produk dan hidangan

Yang pertama

Susu ibu

Yang kedua

Bubur hingga 180 g, mentega hingga 1 g

Ketiga

Sayuran puri hingga 150 g, minyak sayur sehingga 3 g, serbuk daging hingga 30 g, sepotong roti gandum, jus buah sehingga 30 ml

Keempat

Buah tulen sehingga 60 g, biskut atau keropok, susu ibu

Kelima

Susu ibu

Bayi berusia tujuh bulan, yang mula diperkenalkan dengan daya tarik pada usia 4-5 bulan kerana jumlah susu ibu yang sedikit dari ibu, akan mempunyai menu hari seperti ini:

Makan

Produk dan hidangan

Yang pertama

Susu ibu

Yang kedua

Bubur hingga 200 g pada susu lembu, mentega hingga 5 g, setengah kuning ayam

Ketiga

Sayuran puri hingga 170 g, minyak sayuran sehingga 5 g, serbuk daging hingga 30 g, sepotong roti gandum, jus buah sehingga 50 ml

Keempat

Buah tulen sehingga 70 g, keju kotej sehingga 30 g, biskut bayi atau keropok, minuman susu yang ditapai sehingga 150 ml

Kelima

Susu ibu

Menu makan bayi pada usia lapan bulan akan kelihatan seperti ini:

Makan

Produk dan hidangan

Yang pertama

Campuran yang disesuaikan

Yang kedua

Bubur hingga 200 g pada susu lembu, mentega hingga 5 g, setengah kuning ayam

Ketiga

Sayuran puri hingga 170 g, minyak sayuran sehingga 5 g, serbuk daging hingga 30 g, sepotong roti gandum, jus buah sehingga 50 ml

Keempat

Buah tulen sehingga 70 g, keju kotej sehingga 30 g, biskut bayi atau keropok, minuman susu yang ditapai sehingga 150 ml

Kelima

Campuran yang disesuaikan

Dalam kanak-kanak yang mula memperkenalkan makanan, dengan mengambil kira cadangan Komarovsky, menu pada 8 bulan adalah seperti berikut:

Makan

Produk dan hidangan

Yang pertama

Susu susu atau campuran yang disesuaikan

Yang kedua

Kefir hingga 150 ml dan keju kotej hingga 40 g

Ketiga

Puree sayur atau sup sehingga 150 g, minyak sayuran sehingga 3 g, daging parut, 1/5 kuning ayam

Keempat

Susu susu atau campuran yang disesuaikan, jus buah selepas makan

Kelima

Bubur pada susu lembu hingga 200 g, bubur buah

Petua

Walaupun bayi lapan bulan makan sudah cukup banyak makanan komplementer, tidak sepatutnya tidak sepenuhnya memberi makan bayi dengan susu formula atau susu formula. Ia perlu untuk menyusu menyusu pagi dan petang, dan pada siang hari untuk memberikan serbuk roti hanya makanan yang padat, namun, banyak bayi lebih suka minum susu ibu mereka.

Pemakanan bayi pada 8 bulan
Cadangan untuk pengenalan produk baru hanya panduan, jangan ambil terlalu serius
  • Kashki pada usia ini boleh dimasak dalam susu dan air, menambah campuran tenusu atau susu ibu kepada produk siap. Bayi lapan bulan boleh menawarkan bijirin dari beberapa bijirin. Dalam pemanasan, anda boleh menambah buah dan kue bayi.
  • Kanak-kanak berusia delapan bulan tidak boleh lagi memotong sayur-sayuran ke dalam kentang tumbuk, tetapi menguli dan memberikan dalam bentuk sup, mengajar kanak-kanak itu untuk mengunyah. Dalam sup itu, anda boleh menambah daging, kuning telur, minyak.
  • Ia perlu memasuki daging ayam ke dalam diet anak dengan teliti, kerana ia adalah produk alahan.
  • Makanan memasak untuk bayi memerlukan setiap hari untuk memberikan serbuk makanan segar sahaja. Untuk memudahkan kehidupan, ibu boleh menggunakan bijirin bayi siap pakai dan kentang lenyek.
  • Kebanyakan kanak-kanak dalam lapan bulan secara aktif menggembirakan, jadi kanak-kanak itu akan gembira untuk mengeringkan pengeringan atau keropok.
  • Beli hidangan yang indah untuk anak anda dan berikan sup bayi dari plat dalam, hidangan kedua dari pinggan rata, dan minum dari cawan. Jangan lupa untuk menggalakkan keinginan anak untuk makan secara mandiri dan kerap memberikan bayi sudu supaya dia cuba menggunakan benda makan ini.
  • Sekiranya kanak-kanak itu menolak apa-apa produk baru, jangan bersikeras, tetapi teruskan menawarkan bayi hidangan baru.

Ketika kanak-kanak menjadi semakin aktif, banyak ibu bapa berfikir tentang vitamin untuk kanak-kanak sehingga setahun. Adakah mereka perlu, baca artikel kami.

7 bulan 9 bulan
Penyusuan susu adalah kuasa! Adakah saya memerlukan makanan bayi dalam 5 bulan? Bayi menu pada 6 bulan Bayi menu pada 7 bulan Bayi menu dalam 8 bulan Bayi menu pada 9 bulan Menu bayi pada 10 bulan Menu bayi pada 11 bulan Bayi menu dalam 1 tahun Menu kanak-kanak dalam 2 tahun Menu kanak-kanak dalam 3 tahun Menu prasekolah Pelajar pemakanan yang betul Ciri-ciri pemakanan yang tepat untuk remaja Vitamin terbaik untuk kanak-kanak
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan