8 bulan 10 bulan

Menu kanak-kanak pada 9 bulan: asas diet dan prinsip pemakanan

Kandungannya

Bayi sembilan bulan Saya telah mencuba banyak produk yang menyayangi ibu bapa menyediakannya setiap hari, menukar rasa dan bereksperimen dengan resipi kanak-kanak. Mari kita lihat apa perubahan dalam menu bayi pada 9 bulan dan cara membina diet untuk kanak-kanak pada zaman ini.

Ciri-ciri diet bayi berusia 9 bulan

  1. Seorang kanak-kanak pada zaman ini kurang memerlukan susu ibu saya atau campuran yang disesuaikan, tetapi doktor tidak mengesyorkan memansuhkan mereka. Biarkan susu ibu menyusu terus digunakan pada payudara ibunya pada waktu pagi dan sebelum tidur pada waktu malam, dan juga mencuci pinggan baru dengan susu wanita. Adalah disyorkan bahawa anak-isthrist terus memberi campuran selepas bangun dan dalam sekelip mata.
  2. Senarai produk yang diperkenalkan ke dalam diet susu ibu dan bayi-buatan, pada usia 9 bulan, adalah sama. Perbezaannya hanya dalam jumlah hidangan. Makanan buatan kepada anak-anak mereka diberikan lebih banyak kerana permulaan makanan tambahan dan peningkatan keperluan mineral dan vitamin. Kami bercakap tentang kentang lenyap dan jus buah, keju cottage, kuning telur dan minuman tenusu.
Bayi menyusu
Dalam 9 bulan anda tidak harus menolak menyusu atau campuran
Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Apa makanan yang boleh ditambah kepada diet?

Anak-anak, yang terpancing menurut skema Komarovsky, mula makan dengan cara yang sama seperti yang lain. Bayi yang diberi botol atau bayi yang, dengan alasan yang baik, mula diberi makanan lebih awal dari usia 6 bulan, tidak diperkenalkan kepada produk baru pada 9 bulan, tetapi hanya meningkatkan bilangan produk dan membuat makanan yang lebih pelbagai kerana gabungan produk baru.

Tetapi bayi, yang selama enam bulan diberi makan hanya susu ibu, pada umur 9 bulan, memperkenalkan produk baru seperti:

  1. Yolk Ia biasanya diberikan dalam makanan kedua dengan bubur.
  2. Keju kotej. Ia ditambah kepada pemakan keempat untuk puree buah.
  3. Minuman gula pasir. Mereka juga diberikan dalam hidangan keempat bersama dengan buah, keju dan kanak-kanak kukidengan itu membentuk snek tengah hari.
  4. Susu lembu. Di atasnya masak bubur.
Bayi makan bubur
Menu bayi menyusu pada 9 bulan, banyak produk baru muncul

Berapa makan bayi?

Untuk menentukan jumlah makanan harian bagi bayi sembilan bulan, anda perlu mengetahui berat badan bayi. Membahagikan jisim kanak-kanak dengan 8 atau 9, anda akan tahu berapa banyak kira-kira kanak-kanak usia ini harus makan setiap hari.

Cadangan untuk memberi makanan:

Produk

Penggunaan maksimum dalam 9 bulan

Menyusu

Pemakanan buatan

Puree sayur

180 g

180 g

Biji susu tanpa susu atau bubur susu

200 g

200 g

Buah tulen

70 g

80 g

Minyak sayuran

5 g

5 g

Butter

5 g

5 g

Jus buah

50 ml

70 ml

Cracker, Cookies

5 g

5 g

Gandum roti

5 g

5 g

Daging Puree

50 g

50 g

Keju kotej

30 g

40 g

Yolk

1/4

1/2

Produk tenusu

150 ml

200 ml

Mod kuasa

Bayi sembilan bulan masih, pada 7 atau 8 bulan, mempunyai lima kali sehari. Mereka sama rata diedarkan sepanjang hari pada selang 3 hingga 4 jam.

Contohnya, jika pada mulanya memberi makan bayi itu bangun pukul 6 pagi, maka makanan berikut akan berada pada kira-kira jam 10 pagi, jam 2 petang, jam 6 petang dan petang terakhir jam 10 malam Jika seorang kanak-kanak mempunyai sarapan pagi pada pukul 8 pagi, dia akan makan kedua pada jam 11-12, makan tengah hari pada pukul 15-16, makan keempat pada jam 18-19, dan makan pada waktu malam - pada pukul 22-23.

Bayi 9 bulan
Diet mungkin berbeza-beza bergantung pada perangai bayi.

Menu contoh

Bagi bayi yang disusui secara eksklusif sehingga usia 6 bulan, pada 9 bulan menu akan kelihatan seperti ini:

Makan

Produk dan hidangan

Yang pertama

Susu ibu

Yang kedua

Bubur tanpa susu atau susu sehingga 200 g, mentega sehingga 5 g, serbuk buah 30 g, seperempat kuning telur

Ketiga

Sayur-sayuran atau Mashed sup sehingga 180 g, minyak sayuran sehingga 5 g, serbuk daging hingga 50 g, sekeping roti gandum, jus buah sehingga 50 ml

Keempat

Murni buah-buahan 40 g, keju cottage sehingga 30 g, biskut atau keropok, kefir atau yogurt sehingga 150 ml

Kelima

Susu ibu

Dalam bayi berusia sembilan bulan, yang berkenalan dengan ubat terjadi pada usia 4-5 bulan kerana jumlah susu ibu yang tidak mencukupi dari ibu, menu untuk hari tersebut adalah seperti berikut:

Makan

Produk dan hidangan

Yang pertama

Susu ibu

Yang kedua

Bubur dengan susu sehingga 200 g, mentega sehingga 5 g, separuh daripada ayam ayam, bubur buah 40 g

Ketiga

Sayuran puri sehingga 180 g, minyak sayuran sehingga 5 g, serbuk daging hingga 50 g, sepotong roti gandum, jus buah sehingga 70 ml

Keempat

Buah tulen sehingga 40 g, keju cottage sehingga 40 g, biskut bayi atau keropok, minum susu yang ditapai hingga 200 ml

Kelima

Susu ibu

Menu hari bayi yang buatan pada sembilan bulan akan kelihatan seperti ini:

Makan

Produk dan hidangan

Yang pertama

Campuran yang disesuaikan

Yang kedua

Bubur dengan susu sehingga 200 g, mentega sehingga 5 g, separuh daripada ayam ayam, bubur buah 40 g

Ketiga

Sayuran puri sehingga 180 g, minyak sayuran sehingga 5 g, serbuk daging hingga 50 g, sepotong roti gandum, jus buah sehingga 70 ml

Keempat

Buah tulen sehingga 40 g, keju cottage sehingga 40 g, biskut bayi atau keropok, minum susu yang ditapai hingga 200 ml

Kelima

Campuran yang disesuaikan

Petua

Berhati-hati dengan produk baru. Walaupun serbuk itu sudah dipenuhi dengan sebilangan besar hidangan baru, selalu terdapat risiko tindak balas terhadap produk makanan apa pun. Mulailah memberikan semua yang baru dari jumlah yang kecil pada waktu makan pagi dan menilai reaksi pada petang. Sekiranya kulit dan pencernaan serbuk adalah baik, anda boleh meningkatkan bahagiannya.

Bayi dengan sudu di dalam mulut
Cadangan untuk menu bayi adalah teladan, anda tidak boleh mematuhi dengan ketat jika kanak-kanak itu menentang makanan baru dalam diet

Pertimbangkan nuansa berikut:

  • Secara beransur-ansur membiasakan kanak-kanak untuk makan tidak hanya makanan homogen, tetapi juga makanan yang dibahagi-bahagikan halus. Sebagai contoh, jarang menawarkan serbuk purees sayur, menggantikannya dengan sup, di mana sayur-sayuran hanya akan ditumbuk dengan garpu.
  • Buah tulen boleh diberikan dalam jumlah yang disyorkan untuk jumlah umur ini dalam makanan keempat, mencampurkannya dengan keju kotej, tetapi lebih kerap sebahagian daripada buah itu ditambah kepada makanan kedua (dalam bubur).
  • Makan bayi anda selalu makanan segar. Sekiranya anda membeli makanan bayi siap sedia untuk serbuk, periksa tarikh tamat tempoh pembungkusan dan amati keadaan penyimpanan.
  • Jangan menegaskan jika bayi menentang sebarang produk baru. Datanglah dengan kombinasi baru yang akan dimakan serbuk dan buat menunya berubah-ubah dan lazat.

Adakah anda fikir ia bernilai memberi vitamin kepada bayi pada zaman ini? Jawapan kepada soalan ini akan anda pelajari dari artikel kami.

8 bulan 10 bulan
Penyusuan susu adalah kuasa! Adakah saya memerlukan makanan bayi dalam 5 bulan? Bayi menu pada 6 bulan Bayi menu pada 7 bulan Bayi menu dalam 8 bulan Bayi menu pada 9 bulan Menu bayi pada 10 bulan Menu bayi pada 11 bulan Bayi menu dalam 1 tahun Menu kanak-kanak dalam 2 tahun Menu kanak-kanak dalam 3 tahun Menu prasekolah Pelajar pemakanan yang betul Ciri-ciri pemakanan yang tepat untuk remaja Vitamin terbaik untuk kanak-kanak
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan