Kitar Zaitsev - kaedah membaca yang popular

Kandungannya

Semua ibu bapa mahu anak-anak mereka menjadi yang paling bijak, paling maju. Berapa banyak kebanggaan yang mereka rasa apabila anak lelaki berusia 3-4 tahun, berjalan di jalan, membaca nama-nama kedai dan iklan dengan sempurna .... Dan, setelah mengajar seorang kanak-kanak membaca, mereka menghadapi pelbagai pilihan pelbagai teknik. Kiub Zaitsev adalah kaedah yang berkesan untuk mengajar kanak-kanak membaca dari usia yang sangat muda. Ini adalah salah satu teknik yang menarik minat ramai ibu bapa.

Siapa Nikolai Zaitsev

Ibu bapa Nikolai Alexandrovich Zaitsev bekerja di sekolah luar bandar. Selepas menamatkan pengajian dari sekolah, Nikolai bekerja selama 2 tahun di kilang itu, selepas itu dia mengikuti jejak langkah ibu bapanya. Pada tahun 1958 beliau memasuki Institut Pedagogi di Fakulti Filologi. Pada tahun kelima, beliau dihantar untuk berlatih di Indonesia, di mana beliau bekerja sebagai penterjemah.

Ia adalah tempoh masa ini, ketika dia mengajar orang dewasa bukan bahasa Rusia asli untuk mereka, yang menimbulkan perkembangan pengajaran dan kaedah bacaannya yang paling terkenal. Melaksanakan teknik baru, mencipta jadual menarik di mana sahaja, dia cuba "menyampaikan intipati bahasa kepada orang lain."

Setelah mengembangkan kaedah mengajarnya sendiri, guru muda memutuskan untuk mengujinya di kelas sekolah menengah di sekolah menengah. Walau bagaimanapun, kemunduran yang besar menanti beliau di sini. Murid hanya boleh mempelajari peraturan tanpa cuba memahaminya. Biasa dengan latihan sedemikian, mereka tidak boleh dibina semula.

Kemudian, Nikolai Aleksandrovich memutuskan untuk mencuba kaedahnya pada anak-anak. Teknik itu disemak semula, semua kelas yang dilakukannya dengan cara yang suka bermain. Dan di sini dia sedang menunggu kejayaan besar. Kanak-kanak, dari umur satu setengah tahun, dan kanak-kanak prasekolah, yang mempunyai masalah membaca dan menulis, hanya memerlukan sedikit pelajaran untuk bermula membaca. Sesetengah sekolah mula menggunakan sepenuhnya sistem pendidikannya, menggunakan "keajaiban deringan" (seperti yang dipanggil kiub) dalam kerja mereka.

Menonton kanak-kanak, guru itu datang kepada kesimpulan berikut:

 • Untuk belajar membaca, serbuk tidak perlu tahu bagaimana huruf dipanggil. Selalunya dalam huruf abjad dikaitkan dengan gambar. Kanak-kanak mengingati imej surat dan imej yang dikaitkan dengannya. Maka sangat sukar baginya untuk menjelaskan bahawa CAT (huruf K), Gunting (huruf H), TOY (surat I), MUSHROOM (huruf D) dan AIST (huruf A) menambah satu perkataan BUKU.
 • Membaca oleh suku kata untuk kanak-kanak sangat sukar. Walaupun kanak-kanak itu belajar nama-nama surat tanpa gambar, sukar untuk dia memahami bagaimana suku kata MA berasal dari huruf M dan A. Untuk memahami prinsip penggabungan suku kata, guru perlu menggunakan pelbagai teknik dalam kerja mereka. Tetapi dalam bahasa Rusia terdapat kata-kata dari satu suku kata di mana terdapat banyak konsonan berturut-turut (contohnya, SPLASHK). Membaca kata-kata semacam itu akan sangat sukar bagi seorang kanak-kanak membaca dalam suku kata.
 • Lebih mudah untuk seseorang terlebih dahulu belajar menulis daripada membaca. Dengan surat dia memahami transformasi bunyi ke dalam tanda-tanda, dan dengan membaca - transformasi tanda-tanda ke dalam bunyi. Bayi, lebih mudah belajar membaca surat itu.

Dalam video seterusnya anda boleh mempelajari maklumat menarik tentang Nikolya Zaitsev dan dadu legendanya.

Prinsip umum kaedah Zaitsev

Salah satu kaedah pengarang jenis Zaitsev selama lebih dari 20 tahun.Walau bagaimanapun, guru yang terkenal tidak berhenti terus memperbaikinya. Banyak kaedah dan permainan yang berbeza telah dibuat yang melengkapkan asas. Dengan bantuan teknik ini, ia mungkin berjaya mengajar walaupun kanak-kanak yang sangat kecil dengan celik huruf. Pada masa yang sama untuk kanak-kanak prasekolah selama 6 tahun hanya beberapa kelas akan cukup, dan anda akan dapat melihat bahawa dia sudah dapat membaca.

Kaedah latihan ini sesuai bukan sahaja untuk kanak-kanak yang suka permainan tenang dengan kiub, tetapi juga memindahkan kanak-kanak yang tidak selesa. Penggunaan teknik ini sesuai untuk bekerja dengan gangguan pendengaran, mempunyai penglihatan yang sangat miskin dan penyimpangan dalam perkembangan mental anak-anak. Apabila bekerja dengan mereka, anda boleh mendapatkan hasil yang sangat baik. Anda boleh melihat kesan yang baik apabila bekerja dengan kanak-kanak dengan autisme.

Dalam metodologinya, Zaitsev menekankan bahawa proses kognisi dalam kanak-kanak harus melalui semua jenis persepsi: pendengaran, visual, ingatan motor, sentuhan dan pemikiran. Guru dalam kerja dengan anak-anak harus dapat mengatur persekitaran pembelajaran permainan yang menyeronokkan, berada dalam peranan seorang mentor dalam proses pembelajaran.

Menggunakan permainan dadu:

 • kamus kanak-kanak akan memanjangkan;
 • kemahiran menulis celik huruf akan dibangunkan;
 • ucapan anak akan lebih mudah difahami;
 • Anda boleh membetulkan beberapa masalah pertuturan;
 • membangunkan logik dan pemikiran kanak-kanak itu;
 • ajarkan bayi anda bekerja secara mandiri.
Permainan dengan kiub Zaitsev membantu menguasai bukan sahaja membaca, tetapi juga mengembangkan ucapan, logik, menulis, menanamkan cinta untuk buku

Set lengkap

Set standard termasuk:

 • 61 pcs. kubus kadbod yang dipasang
 • 6 keping meja kadbod dengan suku kata, huruf dan tanda grafik lain
 • 4 keping format meja kadbod B3
 • cakera untuk mendengar dengan popevkami untuk kiub dan meja
 • manual kaedah, yang boleh anda gunakan sebagai ringkasan kelas.

Apakah gudang itu?

Dalam kaedahnya, Nikolay Zaitsev menawarkan alternatif kepada suku kata - dia menggunakan gudang. Beliau adalah unit utama bahasa. Gudang boleh menjadi satu huruf tunggal, gabungan vokal dan konsonan, konsonan dan tanda pepejal, konsonan dan tanda pepejal. Prinsip pembacaan - seperti - adalah kaedah metodologi Zaitsev. Teknik ini sangat mirip dengan primer Fedot Kuzmichev, abad XIX, dan abjad L. Tolstoy. Dalam buku-buku ini juga, prinsip latihan di gudang telah digunakan.

Gudang boleh ditentukan dengan meletakkan tangan anda di bawah dagu dan mengatakan perkataan itu. Daya otot yang anda rasa dengan tangan anda dan akan menjadi gudang.

Gudang untuk kaedahnya terletak pada kiub dan dalam jadual. Dia menggunakan sensasi penglihatan, pendengaran dan sentuhan untuk membantu pembelajaran, sejak pemikiran analitik, pembentukan yang diperlukan ketika membaca, berkembang hanya dengan 7 tahun. Menempatkan gudang pada kubus, Zaitsev membuat mereka berbeza dalam warna, bunyi, saiz. Dengan ini, apabila kanak-kanak mengambil kiub, pelbagai saluran persepsi diaktifkan.

Kaedah Keterangan

Pencipta metodologi tidak menyiratkan gaya komunikasi otoritarian antara seorang guru dan anak-anak. Dia mengatakan bahawa kita mesti mengambil kira ciri-ciri individu dan perkembangan setiap kanak-kanak.

Kelas perlu dilakukan hanya dalam bentuk permainan. Kanak-kanak tidak boleh duduk di satu tempat, mereka harus bergerak, melompat, menari dan menyanyi. Semua pergerakan dalam kelas diadakan dalam permainan dengan kiub.

Kiub boleh berubah mengikut saiznya. Kiub besar menggambarkan gudang dengan bunyi yang padat. Pada kiub kecil - dengan bunyi lembut. Mereka boleh menjadi satu atau dua kali ganda. Pada kiub dua kali adalah konsonan, tidak digabungkan dengan semua huruf vokal (Ms-Ms).

Bunyi gudang ditunjukkan oleh logam, dan pekak oleh kayu.

Emas - vokal. Tanda padat digambarkan pada kiub besi-kayu, yang lembut - pada kayu-emas. Pada kiub putih adalah tanda baca. Pemilihan warna untuk huruf berbeza dari sekolah. Di sini, biru digunakan untuk menetapkan huruf vokal, konsonan biru, dan tanda-tanda keras dan lembut berwarna hijau.Seperti itu tidak seperti warna biru sekolah, warna merah dan hijau, menurut Zaitsev, membantu kanak-kanak mula membaca dengan lancar.

Pengisian kiub juga berbeza.

Pada mulanya, belajar untuk membaca permulaan berlaku hanya dengan kiub, kemudian mereka menjadi biasa dengan jadual.

Kiub 52 pcs. Dalam set itu, kecuali bagi mereka terdapat 7 lagi. Sejumlah 200 gudang digambarkan pada kiub.

Set mungkin berbeza:

 • boleh ditawarkan susun atur untuk kiub ikatan diri;
 • mungkin telah dikumpulkan;
 • dengan asas plastik.

Untuk melekatkan kiub anda sendiri, ia akan mengambil banyak masa. Mereka perlu diperkukuhkan lagi dari dalam. Ini boleh dilakukan menggunakan kiub kadbod dengan saiz yang sama. Setelah melekatkan, lebih baik untuk ditutup dengan tali getah; ini perlu supaya kiub anda tidak hancur ketika ia kering. Untuk perlindungan yang lebih baik, jaga setiap kiub dengan filem atau laminasi imbasan kiub. Jika anda memilih kiub pilihan ini, lebih baik membuat salinan setiap sapuan. Jadi dalam perjalanan permainan, anda pasti akan mempunyai kedai yang cukup untuk menulis kata-kata.

Jadual harus digantung agak tinggi. Ini menyumbang kepada pencegahan scoliosis dan kerosakan visual. Jika anda hanya terlibat dengan anak anda, maka lebih baik menentukan ketinggian dengan menaikkan tangan bayi. Ia harus menyentuh pinggir atas meja. Ia akan menjadi mudah untuk menggantung meja di sudut-sudut bilik, jadi lebih mudah untuk serbuk untuk mencari gudang yang diperlukan. Jadual juga boleh dibalut dengan filem untuk meningkatkan hayat perkhidmatan. Menggunakan jadual sama pentingnya dengan memainkan kiub.

Mengikut kaedah Nikolai Alexandrovich, semua gudang di kiub harus dinyanyikan. Dia percaya bahawa kesan ini lebih baik, dan lebih menarik untuk bekerja dengan muzik untuk bayi, yang membantu menanamkan minat dalam pembelajaran.

Beri anak itu untuk bermain semua kiub sekaligus. Panduan kajian ini tidak boleh diambil daripadanya. Mereka harus sentiasa dalam bidang penglihatannya. Biarkan bayi mengenali mereka, dengan hati-hati pertimbangkan.

Minta memilih salah satu kiubnya yang paling menarik. Gudang yang ditulis di wajahnya, anda perlu menunjukkan nyanyian. Mintalah untuk mencari kiub besar, kemudian kecil, besi, kayu, emas. Kanak-kanak perlu memahami bahawa semua kiub adalah berbeza dalam saiz dan bunyi.

Selepas dia mengetahui maklumat ini, tunjukkan dia ke dalam jadual suku kata. Sing satu daripada lajur meja dan minta kanak-kanak itu membawa sebuah kubus dengan gudang yang sama. Sing artistik, menunjukkan kanak-kanak bagaimana gudang boleh: bersuara atau pekak, kecil atau besar. Anda juga boleh menggunakan pergerakan yang sesuai. Jangan minta anak anda menyanyi gudang sebagai balasan. Apabila dia masak untuk ini, dia akan mula bernyanyi dengan anda dan sendiri.

Ajari anak anda menulis menggunakan dadu atau penunjuk. Menyanyi gudang dan menunjukkan mereka di atas meja, kanak-kanak akan mula memahami bagaimana kata-kata dibuat. Anda boleh mengajar anak anda menulis dan bermain permainan luaran pada masa yang sama. Minta dia menuliskan nama orang yang tersayang di bahagian-bahagian yang berlainan di dalam bilik. Dan kini biarkan anak itu pergi untuk melawat saudara-mara.

Sekali lagi kami memberi perhatian, semua pekerjaan harus dilakukan hanya dalam bentuk permainan. Kanak-kanak tidak boleh duduk di satu tempat, memberi dia kebebasan pergerakan lengkap. Setiap kanak-kanak berbeza. Dia tidak perlu berbuat apa-apa. Benarkan serbuk untuk berkembang dengan yang terbaik dari kebolehannya, jangan tergesa-gesa perkara. Jangan membuat pekerjaan paksa dari permainan. Sudah tentu Lebih baik dilakukan setiap hari, sekurang-kurangnya sedikit, tetapi jika seorang anak hari ini tidak berminat untuk kelas, lebih baik menangguhkannya daripada memaksanya. Anda boleh bermain pada waktu pagi dan petang. Fokus pada perasaan serbuk.

Pilih permainan yang paling banyak diminati anak anda. Sekiranya anda gelisah, lebih baik menggunakan permainan luar di kelas. Jika anak anda lebih suka permainan yang tenang mengumpulkan teka-teki untuk masa yang lama, kemudian gunakan permainan yang tidak melibatkan aktiviti semasa sesi.

Sekiranya pussy suka untuk membina, maka jemput dia untuk membina lokomotif dengan nama, menara dengan gudang, jalan, rumah keluar dari kiub.

Pengarang metodologi menganggap penggunaannya berjaya hanya dengan syarat semua syarat dipatuhi sepenuhnya dan bukan elemen individu.

Lihat video berikut untuk perkara utama mengenai pendidikan kanak-kanak.

Pada umur berapa anda boleh mula belajar dan permainan mana yang hendak dimainkan?

Adalah mungkin untuk memperkenalkan bayi dengan kiub hampir dari lahir. Pertimbangkan bahawa pada zaman ini kanak-kanak itu belum lagi mampu kelas. Sehingga enam bulan perkembangan kanak-kanak itu adalah kadar yang sangat cepat. Anda tidak seharusnya membebankannya sekarang. Kiub boleh digunakan sebagai kadbod, hanya kadang-kadang menunjukkan dia gudang atau perkataan. Jangan cuba untuk melihat apa-apa keputusan dalam tempoh ini, jangan mengharapkan mereka dari kanak-kanak itu. Kini dengan bantuan mereka, anda hanya menyediakan anak untuk latihan yang menanti dia ke hadapan.

Selepas 6 bulan, kanak-kanak itu tidak lagi berminat bermain dengan kiub, seperti dengan bunyi gemerincing. Kini anda boleh mula menyanyi gudang. Sehingga umur satu, terus menunjukkan kiub, gudang, kata-kata mudah. Biarkan merangkak merangkak di antara mereka. Anda boleh cuba minta dia memberi anda kiub dengan gudang tertentu. Biarkan gudang pada item yang telah anda buat dan pada siang hari, tunjukkan dan berikannya kepada bayi anda.

Semakin lama kanak-kanak menjadi, semakin sukar permainan. Bayi berusia satu tahun, bersama dengan permainan yang sebelum ini, anda sudah dapat meningkatkan tahap kesukaran dengan menawarkan yang baru. Bertindak secara perlahan-lahan. Anda boleh menggunakan manual N. Zaitsev "Surat. Membaca Markah ", yang menawarkan banyak permainan menghiburkan, tetapi anda boleh mencipta sendiri. Sambungkan imaginasi bayi, tanyakan kepadanya apa yang dia mahu bermain permainan.

Main Zoo. Biarkan bayi menyebarkan pelbagai haiwan di sekeliling zoo, membuat nama mereka dari gudang. Di "Kedai", dia boleh menguruskan barangan di rak. Pergi ke "Perjalanan" pasti akan mengumpul beg pakaian. Biarkan dia memainkan peranan seorang tukang masak, meletakkan bahan-bahan yang diperlukan untuk memasak sup atau hidangan kegemaran ke dalam periuk.

Tawarkan anak anda untuk bermain permainan "Siapa yang akan memanggil yang paling". Panggil perkataan yang bermula dengan gudang yang diberikan. Anda boleh membuat permainan ini bertemakan.

Letakkan kiub di hadapannya, dari gudang-gudang di atasnya mungkin boleh membuat namanya. Biarkan anak itu cuba melakukannya sendiri. Masa depan merumitkan tugas itu, dia mesti mencari gudang yang sesuai sendiri. Biarkan dia meletakkan kata-kata dari kubus, dan kemudian cari gudang-gudang ini di atas meja, menunjukkan penunjuk ke gudang yang diperlukan.

Dalam permainan yang anda sertai bersama, kanak-kanak akan bermain dengan senang hati, kerana mereka lebih menghiburkan untuknya daripada yang ditawarkan oleh penulis. Permainan-permainan ini akan menjadi seperti yang dia suka, dicipta dengan mengambil kira minatnya.

Kebaikan dan keburukan teknik

Seperti setiap teknik moden, belajar membaca dengan bantuan kiub Zaitsev mempunyai kelebihan dan kekurangannya. Pertimbangkan lagi.

Kebaikan

 • Kanak-kanak belajar membaca dengan cepat. Ia mengambil sedikit masa untuk kanak-kanak mula melakukannya. Dan yang lebih tua dia, semakin cepat proses pembelajaran. Menurut pengarangnya sendiri, walaupun lelaki yang baru berumur 4 tahun boleh mula membaca sendiri setelah hanya 4 pelajaran. Sudah tentu, ini tidak berlaku kepada semua kanak-kanak. Rata-rata, kanak-kanak berusia 3-4 tahun memerlukan setengah tahun untuk belajar, kanak-kanak prasekolah yang lebih tua memerlukan 10-12 pelajaran, kanak-kanak berusia 6-7 tahun sudah cukup minggu.
 • Kaedah pengajaran Zaitsev tidak terikat pada umur tertentu. Anda boleh mula berlatih apabila anak anda berusia 6 bulan, atau anda boleh menggunakannya untuk kelas pertama.
 • Berbeza dengan bunyi timbre, padang dan kelantangan dibuat kiub, menyumbang kepada perkembangan pendengaran, ingatan, akan membangunkan irama yang hebat.
 • Akibat permainan dengan kiub, kemahiran motor halus dari tangan kanak-kanak sedang aktif berkembang, yang sangat penting untuk perkembangan kecerdasan.
 • Latihan berlaku pada kadar yang membolehkan keupayaan kanak-kanak. Semuanya sangat individu. Tiada siapa yang bergegas dan memandu lelaki itu, tidak memberitahu mereka bahawa mereka berhutang sesuatu.
 • Menguasai teknik ini tidak sukar. Ia boleh berjaya diterapkan di rumah.
 • Kanak-kanak segera belajar tulisan bacaan. Pada kubus tidak ada gudang yang mustahil dalam bahasa Rusia (seperti FH, ZHY).
 • Kaedah latihan Zaitsev menyumbang kepada pencegahan, pemuliharaan dan promosi kesihatan. Semasa bermain, kanak-kanak melatih otot mata. Ia membantu mengekalkan penglihatan. Pemeliharaannya menyumbang kepada lokasi teks besar di atas meja di tempat yang berlainan, warna cerah kiub, yang tidak mengganggu mata.

Bantuan permainan, yang terletak dengan mengambil kira keperluan metodologi pada ketinggian yang betul dan di tempat yang berlainan, berfungsi sebagai pencegahan yang luar biasa terhadap pelanggaran postur, ketidakaktifan fizikal dan beban kerja dengan didactics.

Secara umum, kaedah permainan mengajar membaca dengan berkesan membantu dalam pembangunan personaliti harmoni yang komprehensif.

 • Kaedah ini didasarkan pada prinsip pedagogi kerjasama, yang mengelakkan konflik antara kanak-kanak, ibu bapa dan guru.
 • Kanak-kanak bermain sendiri. Ia sempurna membangun kemerdekaan dan organisasi sendiri. Malah kelas pendek untuk latihan yang berjaya cukup. Bersama-sama dengan mereka sepanjang masa, kelakuan mereka yang tidak dapat dilihat pada prinsip "dengan cara" akan memberikan hasil cemerlang dalam latihan.
 • Teknik ini sangat mudah, sistematik, visual.
 • Kanak-kanak tidak perlu belajar bagaimana menggabungkan huruf ke dalam suku kata, dia mengajar gudang siap sedia, yang mempromosikan kemampuan membaca dengan lancar dan tanpa ragu-ragu.

Kelemahan

Walaupun banyak kelebihan apabila memilih kaedah latihan ini, anda boleh menghadapi beberapa masalah.

 • Pendidik, ahli patologi dan ahli terapi pertuturan mengatakan bahawa dengan mempelajari gudang, tanpa memahami cara menggabungkan surat, anak-anak sering terlewat untuk mengakhiri kata-kata. Mungkin ada masalah apabila membahagikan kata-kata ke dalam suku kata, menguraikan perkataan mengikut komposisi.
 • Warna berbeza dari sekolah (biru, biru, hijau dan bukannya biru, hijau, merah), mencipta masalah untuk pelajar dalam analisis perkataan fonemik. Kanak-kanak menginjil lebih sukar daripada belajar dari awal.
 • Kos faedah yang tinggi. Banyak masalah apabila kiub ikatan diri.
 • Terdapat kesulitan tertentu dalam pilihan menulis huruf E dan E. Pada kiub terdapat gudang seperti BE, EE. Di Rusia, mereka boleh didapati dengan sangat jarang. Kita perlu sentiasa menghalang keinginan kanak-kanak untuk menulis huruf E dalam kata-kata, di mana, selepas konsonan firma, kita mendengar E, dan kita perlu menulis E (sebagai contoh, perkataan TENNIS).
 • Penggunaan teknik ini akan lebih berkesan pada kanak-kanak yang lebih maju otak kanan. Mereka mempunyai pemikiran kiasan yang lebih maju.
 • Lelaki mungkin mengalami kesulitan mengasingkan satu bunyi dari satu perkataan, yang akan menjejaskan surat itu.
 • Cara pembelajaran ini praktikal tidak membangun kreativiti kanak-kanak.

Perbandingan dengan kiub Chaplygin

Evgeny Chaplygin mencipta kaedahnya berdasarkan kaedah Zaitsev. Walau bagaimanapun, cara pembelajarannya adalah unik dan dipatenkan. Set kiub Chaplygin mengandungi: 10 kiub tunggal dengan huruf dan 10 kiub membentuk kiub, arahan untuk digunakan. Kiub dalam blok berputar di sekitar paksi mereka, membentuk gudang.

Pertimbangkan perbezaan utama dalam kaedah.

 • Kutikula Chaplygin lebih mudah digunakan.
 • Dalam kaedah Chaplygin tidak ada hafalan gudang, seperti di Zaitsev. Dia menggunakan huruf dan suku kata. Lebih mudah bagi kanak-kanak untuk memahami bagaimana membuat kata-kata.
 • Kutikula Chaplygin tidak memerlukan banyak ruang penyimpanan.
 • Kupas Zaitsev diperbuat daripada kertas atau plastik, dan kiub Chaplygin adalah kayu.
 • Membeli kubis Chaplygin jauh lebih murah daripada kiub Zaitsev.
 • Kaedah Zaitsev menyumbang kepada perkembangan kanak-kanak yang paling besar. Belajar di dalamnya, kanak-kanak itu berkenalan dengan konsonan keras dan lembut, bersuara dan pekak.
 • Zaitsev dalam kaedahnya menggunakan popevki dan meja untuk pembelajaran bahan yang lebih baik oleh kanak-kanak.
 • Terdapat 52 gudang pada kiub Zaitsev, dan hanya 32 boleh dibuat daripada kiub Chaplygin.

Ulasan ibu bapa

Kajian tentang cara mengajar kanak-kanak untuk membaca tidaklah mudah.

Ada ibu bapa yang mengatakan bahawa mereka melihat keputusan yang positif dengan serta-merta. Kanak-kanak suka bermain dengan kiub, terdiri kata-kata. Sangat awal, anak-anak mula membaca dengan lancar, membaca buku memberi mereka kesenangan.

Sejumlah ibu bapa tidak segera melihat hasil pembelajaran. Kanak-kanak telah lama tidak terlibat. Hanya selepas seketika, kanak-kanak mula membaca, dan ia segera menjadi baik. Cita-cita membaca, yang mereka terima sebagai hasil pembelajaran, mereka menganggap pencapaian yang paling penting.

Sesetengah ibu bapa dapat melihat hasil positif hanya dalam bentuk latihan kolektif dengan guru pakar. Belajar di rumah tidak membawa keputusan individu.

Ada orang yang anaknya dapat menguasai teknik itu hanya pada usia lima tahun dan lebih tua. Pada usia yang lebih awal, anak-anak kecil tidak memahami prinsip bacaan gudang.

Terdapat orang dewasa yang menggunakan hanya beberapa elemen metodologi Zaitsev untuk mengajar kanak-kanak membaca. Mereka bercakap tentang apa yang mereka jelaskan kepada anak-anak mereka bagaimana suku kata harus dikeringkan, bagaimana gudang dibentuk, dan kemudian hanya kata-kata membentuk gudang pada kiub dan meja.

Terdapat kanak-kanak yang ibu bapa tidak dapat mengajar mereka membaca dengan menggunakan kaedah ini.

Juga mengenai pembelajaran membaca kiub Zaitsev, lihat video berikutnya Smirnova T.N. - persediaan guru untuk sekolah.

Lihat video berikut untuk contoh latihan dalam teknik ini.

Lihat video seterusnya untuk jawapan kepada banyak soalan mengenai teknik N. Zaitsev.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan