Olesya Zhukova memberi manfaat untuk belajar membaca

Kandungannya

Jualan anda akan dapat memenuhi sejumlah besar buku panduan untuk belajar membaca pelbagai penulis. Walau bagaimanapun, tidak semuanya adalah buku teks yang baik, dan bahkan tidak semua telah diluluskan oleh Kementerian Pendidikan. Buku Olesya Zhukova boleh dikaitkan dengan kategori buku teks yang sangat baik yang membantu anda dalam perkembangan bayi anda.

Dari biografi Olesya Zhukova Stanislavovna

  • Selepas menamatkan pengajian dengan kepujian dari Institut Pedagogi Negeri Leningrad. A.I. Herzen pada tahun 1989, di mana Olesya Zhukova belajar di Fakulti Pertahanan, dia memulakan kariernya di Institut Penyelidikan Telinga Telinga, Tenggorokan, Hidung dan Ucapan St Petersburg. Di sana dia mula menerima pengalaman terapi pertuturan di jabatan patologi suara dan pertuturan. Pada tahun 1997, beliau menjadi ketua metodologi di sana. Kedudukan ini beliau memegang sehingga tahun 2000.
  • Pada tahun 2000, O. Zhukova mengubah tempat kerjanya. Selama lima tahun dia bekerja di Jabatan Terapi Pertuturan Institut Tujuh dan seorang anak bernama selepas Raoul Wallenberg, di mana beliau berkhidmat sebagai pensyarah kanan.
  • Pada tahun 1999, Olesya Stanislavovna mula bekerjasama dengan rumah penerbitan Russia terkemuka OLMA Media Group dan ONYX. Kesatuan kreatif ini membantu beliau untuk menjadi antara penulis terkenal alat bantu pembangunan untuk kanak-kanak.
  • Pada masa ini, O. Zhukova adalah ketua editor jurusan literatur pendidikan untuk kanak-kanak di rumah penerbitan popular AST, dengan siapa dia mula bekerjasama pada tahun 2006.
  • Pada tahun 2010, di St Petersburg, Zhukova, Pusat Pembangunan dan Habilitasi Kanak-kanak "Ucapan Terapi-Profi" ditubuhkan
Olesya Zhukova memulakan kerjayanya dalam terapi pertuturan dan cacat pada tahun 1898

O. Zhukova adalah pemaju beberapa bidang penting dalam kerja saintifik dan praktikal. Dia mencipta kaedah unik pemulihan pedagogik kanak-kanak selepas implantasi koklea, teknik metodologi yang dibangunkan untuk bekerja dengan kanak-kanak dengan gangguan ucapan yang teruk dan kecacatan mental.

Olesya Stanislavovna adalah salah seorang penulis domestik terkemuka yang membangunkan manual untuk perkembangan kanak-kanak. O. Zhukova adalah pengarang berlatih yang menulis tentang apa yang berlaku dalam amalan pengajarannya. Ini bermakna bahawa kaedah yang dibuat olehnya adalah berdasarkan aktiviti sebenar 20 tahun yang praktikal, dan bukan hanya secara teori.

Olesya Zhukova menawarkan banyak faedah supaya anda dapat meningkatkan anak pintar. Siri buku beliau "Sekolah Olesya Zhukova" telah berulang kali dimasukkan dalam senarai kesusasteraan paling popular dan terlaris mengenai perkembangan kanak-kanak.

O. Zhukova - pengarang teknik pembelajaran bacaan cepat

Olesya Stanislavovna mengembangkan kaedah pembelajarannya yang cepat untuk membaca, yang sesuai untuk kanak-kanak kecil. Kaedah ini dibentangkan kepada orang tua dan guru yang terkenal dengan kanak-kanak usia prasekolah, "Bukvare untuk murid-murid penghormatan masa depan".

O. Zhukova kerap mengambil bahagian dalam kerja pameran buku antarabangsa. Di sana dia memegang persembahan produk barunya, yang boleh didapati di laman web AST, OLMA Media Group, di kedai online OZON. Di sana anda juga dapat mencari siri buku-bukunya "Sekolah Olesya Zhukova" dan "Olesya Zhukova mengesyorkan". Pada masa ini, kerjanya telah menyebar lebih dari 5 juta salinan. Daripada jumlah ini, peredaran hanya satu "Primer" - lebih daripada 250,000 buku.

"Primer untuk kepujian masa depan"

Manual ini sesuai untuk kelas dengan anak-anak di rumah, serta di institusi pendidikan kanak-kanak. Sebagai sarana kelas tambahan, ia boleh digunakan walaupun untuk guru sekolah rendah.

Pengalaman Olesya Zhukova dalam mengajar kanak-kanak untuk membaca dari usia dini menunjukkan hasil yang sangat baik. Ia menjadi jelas bahawa walaupun bayi, yang baru mula bercakap, boleh mula berlatih. Dalam "Bukvare" ini O. Zhukov berdasarkan kaedah tradisional pengajaran membaca dan mempelbagaikan keputusan pengarang asalnya.

"Primer" direka untuk kanak-kanak berumur 3 hingga 6 tahun. Tahap tugas yang dicadangkan secara beransur-ansur meningkat, mengikut umur anak. Buku ini mempunyai ilustrasi yang jelas yang berkaitan dengan subjek ini. Ini akan membantu menarik minat bayi dalam latihan. Untuk kanak-kanak di sini adalah cerita yang menghiburkan, dengan mana mereka akan melatih kemahiran membaca mereka.

Elaun dikira pada kumpulan umur 3 hingga 6 tahun

Kelebihan penting dari "Primer" ini adalah kualiti kertas yang digunakan. Bagi kanak-kanak, semuanya perlu selamat dan tahan kerosakan. Untuk kanak-kanak yang baru mula belajar membaca, fon besar yang bagus diperlukan. Inilah yang dibentangkan dalam tutorial ini.

Hampir semua ulasan mempunyai penilaian positif yang tinggi. Ibu bapa mencatatkan metodologi yang berkesan dengan baik, dengan petua untuk ibu bapa. Terima kasih kepada arahan di bahagian bawah halaman, walaupun seorang dewasa yang jauh dari pedagogi hanya akan menangani dengan mengajar kanak-kanak itu membaca. Juga, ramai bercakap tentang reka bentuk yang berwarna-warni yang baik, gambar yang menarik yang tidak mengalih perhatian kanak-kanak, dan percetakan berkualiti tinggi.

Bercakap mengenai faedah manfaatnya, banyak menunjukkan bahawa kanak-kanak dibaca oleh suku kata huruf besar, yang mereka lihat dengan jelas.

Ibu bapa serbuk roti sangat gembira kerana kanak-kanak berminat melakukan buku ini. Mereka perhatikan bahawa dengan bantuan buku ini, orang-orang cepat belajar dan suka membaca.

Di antara kelemahan tersebut, sesetengah ibu bapa menyatakan bahawa peralihan membaca perkataan dan ayat terlalu cepat. Ada yang tidak cukup masa untuk belajar membaca suku kata.

"ABC untuk kanak-kanak"

Ini "ABC" disyorkan untuk kanak-kanak berumur 2 hingga 5 tahun. Dia seorang penolong yang baik kepada ibu bapa dan guru yang mengajar kanak-kanak membaca. Manual ini akan difahami dan boleh diakses untuk memahami bayi anda. Dengan bantuannya, anda akan mempelajari abjad dan melihat gambar-gambar yang menarik sepadan dengan setiap huruf. Di samping itu, "ABC" memberikan peluang untuk mengenali serbuk dengan nama-nama pelbagai tempat awam, kata kerja. Di samping mempelajari huruf-huruf, kanak-kanak diperkenalkan kepada bunyi dan lipatan suku kata.

Kelas dalam "ABC" O. Zhukova boleh dilakukan dalam bentuk permainan pendidikan, yang akan menjadikan proses pembelajaran menyeronokkan dan menarik. Tugas-tugas yang dicadangkan (meletakkan surat dari pasta, gunting, manik-manik, batu) tidak dapat menarik anak ke dalam permainan, membantu dia mengenali dan mengingat penulisan huruf itu, belajar cara memasukkan suku kata dengannya dan membaca kata-kata mudah. Di samping itu, tugas sedemikian menyumbang kepada pembangunan kemahiran motor halus.

Kelas pada buku panduan ini diadakan dalam bentuk permainan yang menarik.

Sepanjang tempoh latihan dalam "ABC" kanak-kanak itu disertai oleh watak-watak yang hebat - budak lelaki dan kucing. Mereka boleh didapati di setiap halaman. Plot ceria dimainkan dengan mereka, yang membantu menanamkan cinta membaca.

Secara umum, maklum balas mengenai manual ini O. Zhukova positif. Ibu bapa mengatakan bahawa dengan bantuannya, kanak-kanak sangat awal dan cepat belajar membaca. Mereka melakukannya dengan senang hati. Mereka terpesona oleh buku berwarna-warni yang cerah ini. Huruf di dalamnya adalah besar, sesuai untuk kanak-kanak yang baru mulai belajar membaca. Kata-kata itu sudah digariskan. Di samping fungsi asas kenalan dengan surat dan pembelajaran untuk membaca, ABC menawarkan tugas untuk perkembangan kanak-kanak.Dengan bantuan buku ini, serbuk mudah mengingat nama-nama institusi sosial, tindakan, pelbagai subjek.

Juga, orang dewasa mengatakan bahawa manual itu boleh difahami walaupun kanak-kanak yang sangat kecil. Ramai orang suka bahawa buku itu juga menawarkan kad untuk memotong. Berpengalaman di dalamnya, kanak-kanak itu tidak hanya dapat belajar huruf dan suku kata, tetapi juga pelbagai klasifikasi, seperti pengangkutan, tumbuhan, benda, dan lain-lain. Orang tua memuji artis untuk melengkapkan ilustrasi untuk buku itu. Menurut mereka, mereka ternyata hanya indah, dengan sempurna mencerminkan intipati teks bertulis.

Ibu bapa merayakan cetakan besar dalam "Alphabet untuk Kanak-kanak"

Dari segi kecil, banyak yang menyatakan bahawa bahan yang dimaksudkan untuk bacaan hadir di awal buku, walaupun ia akan digunakan hanya setelah anak belajar membaca. Manual ini bermula dengan soalan yang sukar untuk kanak-kanak, gambar yang tidak berkaitan dengan teks. Perbualan dengan huruf-huruf hanya berlaku di bahagian kedua "ABC". Selain itu, ramai ibu bapa mendapati pemilihan kata-kata yang tidak berjaya pada surat tertentu. Sebagai contoh, huruf A diilustrasikan oleh AIST, AYSBERG, yang masih sangat sukar bagi kanak-kanak untuk memahami dan ingat. Untuk menghafal huruf T, perkataan NOTA dipilih, di mana T dijumpai hanya di tengah perkataan, untuk huruf B - BABA, D - DAMA, bahawa serbuk belum jelas.

"Terapi Terapi Pertuturan"

Buku ini berbeza daripada yang lain dalam urutan kenalan dengan huruf (bunyi), yang dengan sebutan berjalan dari sederhana ke kompleks. Walau bagaimanapun, usia kanak-kanak yang dipelajari untuk pembelajaran adalah kanak-kanak prasekolah, tetapi ia boleh digunakan untuk serbuk yang baru sahaja mula untuk mengucapkan perkataan pertama mereka. Manual ini akan membantu mengajar kanak-kanak yang mempunyai masalah dengan ucapan. Proses membandingkan suara dengan huruf, yang sukar bagi seorang anak, menjadi lebih mudah, karena ia diberikan bantuan visual dan motor oleh karakter ceria.

Terapi Terapi Pertuturan boleh digunakan untuk kedua-dua kanak-kanak prasekolah dan untuk kanak-kanak.

Ulasan mengenai "Ahli terapi pertuturan" anda hanya boleh melihat positif.

Ibu bapa yang mula mengajar anak-anak mereka pada buku panduan ini, membandingkan dengan "Primer" lain penulis, mengatakan bahawa lebih banyak masa dibelanjakan untuk mengenali surat itu. Ramai orang suka sebilangan besar cadangan mengenai kajian surat itu, sebutan yang betul, yang dipaparkan pada setiap halaman. Ibu bapa secara positif meraikan persembahan menarik mereka.

Juga dalam merit ini "Primer" memancarkan berwarna-warni, kemudahan penggunaan, bahan-bahan berkualiti tinggi. Dewasa ingin melihat minat anak-anak terlibat dalam buku ini.

"Alphabet untuk serbuk dan serbuk"

Bagi ibu bapa dan pendidik yang ingin belajar huruf dengan kanak-kanak seawal mungkin, buku panduan ini tidak akan ternilai. Pelajaran membaca pertama akan menghiburkan permainan untuk serbuk, yang mereka akan sangat menyukai. Ilustrasi terang dan berwarna-warni buku ini akan menyumbang kepada perkara ini. Melihat kepada mereka, anak-anak akan senang mengulangi kata-kata dan ayat baru anda. Salah satu keinginan utama penulis untuk ibu bapa adalah keinginan untuk buku ini membantu kanak-kanak membesar dan berbakat, dan pembelajaran hanya membawa mereka kegembiraan dan kesenangan.

"Alphabet untuk serbuk dan serbuk" bertujuan untuk kanak-kanak dari 2 tahun pertama kehidupan

Anda boleh menemui ulasan yang agak bercampur tentang manual ini.

Antara kelebihan ABC, ibu bapa membezakan tahap tugas yang berbeza semasa kenalan mereka dengan setiap huruf, dari sederhana (mengelilingi huruf dengan jari) untuk sukar bagi seorang anak (membaca garis huruf dan mencari surat yang dipelajari dalam kata-kata). Sebagai ibu bapa, pancaindera yang berbeza terlibat dalam mengkaji huruf-huruf dalam "Alphabet" ini: taktil, pendengaran, dan visual, yang membantu serbuk untuk mengasimilasikan maklumat yang diterima, untuk mengembangkan kemahiran motor halus.

Juga perhatikan gambar yang cantik dan cantik.Bagi kanak-kanak yang suka menganggap ilustrasi yang berwarna-warni, buku ini akan sesuai untuk kenalan yang tidak mengganggu dengan abjad.

Kelemahan besar "Alphabet for Crumbs and Crumbs", ramai ibu bapa menyebut kualiti produk. Dia mempunyai penutup yang lembut dari mana halaman melayang ketika membuka buku. Juga antara kekurangan yang dipanggil susunan huruf pembelajaran huruf abjad. Kanak-kanak membingungkan konsonan yang bersuara dan pekak dan tidak mengingati mereka. Manual ini direka untuk kanak-kanak dari setahun, tetapi kebanyakan mengatakan bahawa pada zaman ini terlalu awal untuk mula mengajar seorang kanak-kanak untuk membaca. Hafalan mekanikal pada zaman ini pasti tidak berguna untuk kanak-kanak itu.

Perbandingan primata Nadezhda Zhukova dan Olesya Zhukova, anda boleh lihat dalam video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan