Dr Komarovsky mengenai bagaimana untuk meletakkan bayi tidur

Kandungannya

Seorang kanak-kanak yang selalu berkenan kepada ibu bapanya dengan tidur kanak-kanak yang kuat tidak akan berlaku sekerap yang diinginkannya. Biasanya, walaupun bayi yang tenang dan seimbang berubah menjadi tiran kecil atau crybaby ketika tiba waktunya untuk tidur. Jika ibu dan ayah akan untuk mengajar Bayi tidur dengan peraturan, tetapi jangan biarkan proses halus ini berjalan, maka anak itu tidak akan mempunyai masalah tidur. Oleh itu, tidak akan ada masalah dengan kurang tidur dan keletihan ibu bapanya dan ahli keluarga lain.

Doktor kanak-kanak yang berwibawa dan pengarang pelbagai artikel dan buku untuk ibu bapa mengenai kesihatan kanak-kanak, Yevgeny Komarovsky, tahu bagaimana untuk mengajar anak untuk tidur dengan betul. Dan dia selalu berkongsi pengetahuan ini dengan ibu bapanya, yang tidak dapat menyesuaikan bayi mereka.

Tidur bayi

Kebingungan mengenai organisasi tidur kanak-kanak, ibu bapa perlu segera selepas pulang dari hospital. Dan walaupun bayi yang baru lahir tidur hingga 20 jam sehari, ini adalah masa yang tepat untuk menubuhkan "tidur" yang pertama dan tidur. Jika ini dilakukan, maka jarang pada usia yang lebih tua bayi akan mengalami masalah tidur.

Tetapi jika serbuk tidak membantu dari awal untuk hidup mengikut rejim tertentu, maka keadaan menjadi semakin buruk.

Peraturan tidur kanak-kanak akan memberitahu Dr. Komarovsky dalam video seterusnya.

Tidur malam dan hari sangat saling berkaitan. Jika kanak-kanak tidur dengan teruk Pada waktu siang, kemungkinan besar, dan pada waktu malam ia akan mengalami kesulitan dengan rehat yang tenang, yang bermaksud bahawa seluruh keluarga tidak akan tidur cukup.

Sudah tentu, semua kanak-kanak berbeza, seperti keluarga di mana mereka membesar, tetapi doktor cuba untuk mengira keperluan harian untuk tidur untuk kanak-kanak yang berumur berbeza. Pada pendapat mereka, kanak-kanak boleh berkembang biasanya hanya apabila tempoh tidurnya sekurang-kurangnya kira-kira lebih hampir dengan ini, agak purata, standard:

 • Bayi yang baru lahir dan kanak-kanak sehingga sebulan 9 jam tidur siang dan 11-12 jam malam (dengan rehat untuk makanan ringan) diberikan.
 • Hingga 2 bulan kanak biasanya mempunyai 4 episod impian siang hari dan 10 jam rehat malam.
 • Setengah tahun Bayi itu boleh tidur 2-3 kali sehari, dan pada waktu malam ia tidur sekurang-kurangnya 9-10 jam. Makan dia pada waktu malam tidak perlu.
 • Selama dua hari tidur, remah masuk ke dalam 7-9 bulan, tempoh menginap malam tetap sama. 10 jam pada waktu malam dan 1-2 hari tidur selama 2 jam diperlukan untuk kanak-kanak berumur setahun atau sedikit lebih tua.

Sekali lagi, norma-norma ini cukup umum, dan bayi tidak semestinya wajib mematuhi angka-angka dan nilai-nilai yang disyorkan dengan ketepatan farmasi.

Kanak-kanak tidur berbeza daripada orang dewasa. Menurut penyelidikan ahli-ahli sains dari Great Britain, mereka mempunyai struktur tidur yang berbeza, satu langkah penggantian fasa yang lambat dan cepat.

Kanak-kanak di bawah umur 6-7 tahun melihat impian tidak sesekali orang dewasa berfikir, tetapi lebih kerap mereka menderita parasomnias (ini adalah patologi tidur yang sangat merumitkan proses rehat normal seluruh keluarga). Selalunya parosomnias mengungkapkan mimpi buruk, bercakap, pergerakan sukarela anggota badan semasa tidur, sleepwalking. Semua ini adalah ciri-ciri kanak-kanak yang sihat, tiada ceramah mengenai penyakit sistem saraf.

Tetapi apa-apa parasomnia yang bayi dihadapi hari sebelumnya dapat meningkatkan rasa takut tertidur, dan meletakkan bayi tidak akan begitu mudah.

Kaedah Evgeny Komarovsky

Kanak-kanak yang terkenal menyatakan bahawa nilai tidur tidak dapat diremehkan dengan cara apapun. Kanak-kanak memerlukannya tidak kurang daripada nutrisi yang baik, vitamin, udara segar dan cinta dan perhatian ibu bapa.

Evgeny Olegovich menamakan sepuluh komponen utama tidur normal:

 • Impian semua orang adalah penting! Ini bermakna bahawa anak tidak boleh tidur dengan mengorbankan insomnia ibu yang membunuh dia sepanjang malam atau bapa yang perlu pergi bekerja pada waktu pagi. Kita mesti berusaha untuk memastikan semua ahli keluarga sedang tidur pada masa yang sama dan mendapat tidur yang cukup.
 • Anda perlu tidur dalam rejim! Seorang kanak-kanak harus tidur apabila ia paling selesa untuk ibu dan ayah. Masa untuk tidur ditentukan oleh ibu bapa, berdasarkan banyak faktor - jadual kerja, peraturan keluarga. Tetapi penting sekali memilihnya, untuk mematuhi rejim sedemikian terus-menerus.
 • Tempat tidur. Tidur bersama ibu bapa dengan seorang kanak-kanak yang diamalkan kini tidak begitu banyak, menurut Komarovsky, dengan tidur kanak-kanak yang sihat; Dalam hal ini, lebih baik untuk memutuskan sebab-sebab kemudahan untuk ibu bapa - jika anda ingin tidur dengan anak - sila. Tetapi Yevgeny Olegovich masih mengesyorkan bahawa anda memberikan bayi anda katil bayi. Sekiranya ruang tamu membenarkan, ia harus berdiri di dalam bilik kanak-kanak, jika tidak - di bilik tidur ibu bapa.
 • Awak tanpa penyesalan! Jika kanak-kanak itu tidur dengan baik pada sebelah petang, dan kemudian dia tidak boleh berbaring di waktu petang, maka Komarovsky menasihatkan supaya tidak takut untuk bangunkan bayi itu jika dia telah habis keseluruhannya had harian impian. Oleh itu, ia akan lebih mudah untuk meletakkan kanak-kanak apabila tiba masanya untuk tidur.
 • Kuasa. Setelah makan, sesetengah kanak-kanak ingin bermain dan bersukacita secara aktif dalam kesenangan, yang lain (dan kebanyakan mereka) mula tidur selepas makan. Komarovsky mengesyorkan untuk mengoptimumkan rejimen pemakanan bayi supaya sebelum makan malam (waktu petang atau siang) memberi lebih memuaskan dan padat. Ini akan membantu bayi tidur lebih tepat apabila rejim ditetapkan untuk jam yang tenang atau tidur malam. Dan jika kanak-kanak itu menarik untuk bermain selepas makanan, maka lebih baik untuk memberi makan dia terlebih dahulu, satu setengah jam sebelum masa anggaran "H".
 • Mikroklimat. Meletakkan bayi akan menjadi lebih mudah jika ibu bapa ingat bahawa sukar untuk tidur di bilik yang panas dan pengap dan tidur adalah jahat. Parameter mikroklimat optimum ditunjukkan oleh doktor seperti berikut: suhu udara tidak kurang daripada 18 dan tidak lebih daripada 20 darjah, dan kelembapan udara adalah 50-70%. Jangan lupa untuk mengalihkan bilik tidur atau bilik kanak-kanak sebelum tidur.
 • Mandi Meletakkan bayi secara harfiah dalam masa 5 minit adalah mungkin, Komarovsky berkata, jika anda mandi sebelum tidur di dalam air sejuk, dan kemudian letakkan dia tidur dan tutup dengan selimut hangat. The crumb akan menjadi panas dan mula tertidur walaupun tanpa penyakit bergerak, di mana datuk nenek begitu bersikeras.
 • Tempat tidur mesti betul! Tiada bulu yang berkabus dan selimut lembut, memberi amaran kepada Yevgeny Olegovich. Hanya tilam yang lebih keras dan sukar, sebaiknya ortopedik kanak-kanak istimewa, supaya ia tidak "gagal" dan tidak membengkokkan. Bayi sehingga dua tahun, bantal tidak diperlukan sama sekali. Selepas usia ini, anda boleh tidur di atas bantal, tetapi ia tidak sepatutnya terlalu besar dan terlalu lembut. Dan tiada bulu! Mereka boleh menyebabkan kuat alergi.
 • Masalah halus tidak boleh mengganggu! Komarovsky menasihatkan ibu bapa supaya berhati-hati mempertimbangkan pilihan lampin untuk bayi. Kualiti yang lebih tinggi, lebih baik ia akan tidur kanak-kanak. Dan jika kanak-kanak sudah pergi ke periuk, maka sebelum tidur anda pasti akan membawanya ke tandas. Secara beransur-ansur, ini akan menjadi ritual, yang dengan sendirinya akan mengingatkan kanak-kanak tentang keberangkatan yang akan berlaku untuk tidur dan mental menyediakannya untuknya.

Motion sickness

Tidak ada manfaat untuk menggoyang bayi untuk kesihatan anak, tetapi tidak ada salahnya, kata Dr Komarovsky. Sekiranya kanak-kanak itu enggan tidur tanpa itu, ibu bapa perlu mengetahui bahawa bayi itu mahu dan memerlukan jantung untuk tidak bergerak.Beliau mempunyai keperluan (dikekalkan oleh alam) untuk rasa aman. Sememangnya, di tangan bayi terasa dilindungi.

Keperluan naluriah ini dilalui dengan usia sendiri, kanak-kanak itu "terlalu besar" ketika ia tumbuh. Oleh itu, goyangkan serbuk, ibu bapa hanya memanjangkan "kehidupan" naluri, yang masih ditakdirkan untuk mengalir ke masa lalu.

Jika anda mahu memuat turun - sila, kata Eugene Olegovich. Tetapi ingatlah bahawa ia berbahaya kepada kesihatan ibu bapa, yang boleh menghabiskan masa ini pada sesuatu yang lebih berguna daripada penyakit bergerak.

Mengurangkan penyakit bergerak sebelum tidur tidak begitu sukar, kata Komarovsky. Adalah cukup untuk menghapuskan punca kebimbangan, kerana kanak-kanak itu dihalang daripada tidur tidak kerana tidak ada penyakit bergerak, tetapi, sebagai peraturan, masalah yang lebih nyata - dia basah, lapar, dia mempunyai sesuatu yang sakit.

Jika bayi menangis sehingga ia diambil tangan, dan mula berteriak lagi, sebaik sahaja dia diletakkan di tempat tidur bayi, maka itu adalah soal kebiasaan buruk yang telah berkembang dari sikap ibu dan ayah yang salah kepada keperluan bayi.

Dalam keadaan ini, keluarga menghadapi pilihan yang sukar - untuk memberi kanak-kanak itu suatu jeritan dan kemudian berdiam diri, kerana dia akan tidur sama sekali, atau mengambil semua yang sama dan goncang. Jika lebih mudah goncang dan melakukannya setiap hari, atau bahkan beberapa kali sehari, maka anda perlu memilih yang kedua.

Yevgeny Komarovsky menekankan bahawa ibu bapa yang telah memutuskan untuk menderita menangis dan menghapuskan masalah gerak goyang sekali dan untuk semua tidak semestinya tidak masuk akal atau buruk. Di samping itu, matlamatnya dapat dilihat dengan baik di atas ufuk - teriakan protes kanak-kanak pada dasarnya hanya berterusan untuk beberapa malam, dan kemudian tidur seluruh keluarga akan menjadi tenang, kuat dan sihat.

Maklumat lanjut mengenai penyakit bergerak - dalam video seterusnya.

Petua Dr Komarovsky

 • Lebih aktif kanak-kanak menghabiskan masa antara tempoh tidur, semakin mudah ia tidur. Aktiviti dalam keadaan ini tidak menyiratkan kartun tontonan. Adalah baik untuk bayi melakukan gimnastik, urut, untuk kanak-kanak yang lebih tua - permainan aktif di udara segar akan dilakukan.

 • Tidur yang tidak sihat sering disebabkan oleh banyak jejak. Kanak-kanak di bawah umur 3 tahun sangat sensitif terhadap segala sesuatu yang baru. Anda tidak boleh menonton kartun baru ini atau pergi melawat, dan anda tidak perlu menguruskan cuti bising sebelum tidur. Adalah disarankan untuk melengkapkan semua hiburan sekurang-kurangnya dua jam sebelum prosedur tidur malam - mandi, tandas dan katil.

 • Sering kali, kata Komarovsky, ibu bapa anak-anak kecil lemak, yang telah diajar untuk makan banyak dan makan ketat sejak lahir, mengadu masalah dengan tidur dan tidur sendiri. Pencernaan, yang diduduki oleh badan, jika anda makan sebelum tidur, tidak membuat bunyi tidur. Itulah sebabnya lebih baik jangan terlalu banyak menyusukan anak.

 • Jika kanak-kanak itu sangat mengganggu dan mudah dipengaruhi, ibu bapa dapat menjadikannya "kawan" - mainan mewah yang akan selalu tidur setiap malam. Perkara utama, maka jangan lupa untuk mengambil "rakan" ini dengan anda jika anda hendak melakukan perjalanan, perjalanan, bermalam di suatu tempat di suatu pesta atau saudara-mara. Oleh itu, sebagai kanak-kanak berusia tiga tahun tanpa beruang biasa, dia menolak untuk tidur dan dengan cara tersendiri akan menjadi benar.

Mengenai apa yang perlu dilakukan jika kanak-kanak itu mempunyai impian yang buruk, lihat video Dr Komarovsky.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan