Dr Komarovsky mengenai apa yang perlu dilakukan jika kanak-kanak tidak tidur dengan baik pada waktu malam dan sering bangun

Kandungannya

Tidur kanak-kanak yang tidak sihat pada waktu malam - masalahnya agak biasa. Ramai ibu dan bapa bermimpi bahawa anak itu sendiri tidur dengan betul dan memberi mereka, ibu bapa, tidur sekurang-kurangnya 8 jam. Tidak semua ibu dan ayah tahu mengapa anak-anak mereka tidur dengan teruk pada waktu malam, sering bangun, mula, gentar dengan cemas. Dengan soalan-soalan ini, ibu bapa beralih kepada ahli pediatrik yang bereputasi dan pengarang buku dan artikel mengenai kesihatan kanak-kanak, Evgeny Komarovsky.

Mengenai masalah ini

Sebab-sebab pelanggaran tidur malam agak banyak. Ini adalah permulaan penyakit ini, apabila gejala-gejalanya masih tidak menyedari yang lain, dan kegawatan emosi, banyak kesan.

Selalunya, tidur yang nyenyak pada waktu malam adalah gema rejimen hari yang sakit, apabila tidur yang terlalu banyak tidur pada siang hari.

Bayi mungkin tidur dengan tenang dan sering bangun dan menangis jika sejuk atau panas, jika terlalu banyak. Sehingga 4 bulan, penyebab kegelisahan malam mungkin berlaku pada usus usus, sehingga 10 bulan dan lebih tua, seorang anak mungkin tidur buruk akibat ketidakselesaan yang disebabkan oleh gigi.

Bayi yang baru lahir dan bayi sehingga setahun dapat tidur dengan teruk jika dia merasa lapar. Di dalam semua kanak-kanak, tanpa pengecualian, tidur yang lemah boleh menjadi gejala penyakit yang serius - riket, ensefalopati, diagnosis saraf.

Kurang tidur adalah berbahaya bagi tubuh kanak-kanak. Oleh kerana kekurangan tidur yang berterusan, banyak organ dan sistem tidak seimbang, kanak-kanak kurang aktif dalam banyak enzim dan hormon yang dihasilkan semasa tidur. Oleh itu, untuk mewujudkan mimpi - tugas utama.

Mengenai norma-norma tidur kanak-kanak

Antara konsep "tidur anak" dan "impian seluruh keluarga," Yevgeny Komarovsky meletakkan tanda yang sama berani. Jika bayi tidur dengan baik, maka ibu bapanya dapat tidur dengan cukup. Seluruh keluarga berasa hebat hasilnya. Jika tidak, semua isi rumah mengalami.

Di dalam pediatrik, adalah kebiasaan untuk menilai kualiti tidur harian kanak-kanak mengikut tertentu kadar purata:

  • Biasanya baru lahir tidur sehingga 22 jam sehari.
  • Anak berumur dari 1 hingga 3 bulan - kira-kira 20 jam.
  • Pada usia dari 6 bulan Bengkak memerlukan sekurang-kurangnya 14 jam tidur, di mana pada waktu malam harus dari 8 hingga 10 jam.
  • Berumur satu tahun untuk kekal sihat, kanak-kanak mesti tidur sekurang-kurangnya 13 jam sehari, di mana kira-kira 9-10 jam diberikan semalaman.
  • Jika bayi itu dari 2 hingga 4 tahun - Dalam mimpi, kanak-kanak perlu menghabiskan masa kira-kira 12 jam.
  • Selepas 4 tahun - sekurang-kurangnya 10 jam.
  • Pada umur 6 tahun anak itu harus tidur pada waktu malam 9 jam (atau pukul 8 malam, tetapi kemudian pastikan untuk pergi jam sejam pada sebelah petang).
  • Selepas 11 tahun tidur malam tidak kurang dari 8-8.5 jam.

Pada masa yang sama, mengingatkan Komarovsky, adalah perlu untuk mengambil kira jam yang anak tidur pada siang hari. Tidak ada piawai seragam, semuanya cukup individu. Secara umum, kanak-kanak berusia bawah satu tahun memerlukan 2-3 "jam yang tenang" pada siang hari. Bayi sehingga 3 tahun - satu atau dua. Keadaan apabila kanak-kanak dalam 2 tahun tidak tidur pada siang hari tidak begitu normal, kerana dia masih terlalu kecil untuk berdiri sepanjang hari tanpa rehat. Jika kanak-kanak dalam 5 tahun enggan tidur siangIni mungkin menjadi satu variasi norma, kerana tidur dalam banyak aspek bergantung pada temperamen lelaki terkecil.

Bagaimana untuk menetapkan impian?

Tidur di waktu malam tidak begitu sukar kerana sepertinya pada pandangan pertama.. Evgeny Komarovsky dalam kes ini menawarkan sepuluh "peraturan keemasan tidur kanak-kanak yang sihat."

Peraturan pertama

Adalah wajar untuk melaksanakannya sebaik sahaja anda dan bayi anda datang dari hospital. Ia perlu menetapkan keutamaan dengan cepat dan tidak boleh dipulihkan. Kanak-kanak mesti memahami secara intuitif bahawa ada masa apabila semua orang di sekelilingnya sedang berehat.

Komarovsky mengesyorkan segera menentukan selang apa yang sesuai untuk tidur untuk semua isi rumah. Ia boleh dari pukul 21:00 hingga 5 pagi atau dari tengah malam hingga 8 pagi. Kanak-kanak perlu diletakkan pada waktu tidur malam pada masa tertentu (jangka masa tidak bergerak di mana-mana sahaja).

Dari semua ahli keluarga akan memerlukan disiplin dan mematuhi peraturan yang ditetapkan sendiri.

Sudah jelas bahawa pada mulanya serbuk boleh bangun pada waktu malam untuk dimakan. Tetapi pada usia 6 bulan, kebanyakan bayi tidak memerlukan makan malam, dan ibu dapat tidur 8 jam tanpa bangun untuk anak lelaki atau anak perempuan.

Sering ibu bapa mengadu bahawa bayi hanya tidur di tangan mereka. Sebaik sahaja dia dipindahkan ke katil, dia segera bangun dan mula menyatakan rasa tidak puas hati. Kes ini adalah kekurangan disiplin daripada ibu bapa sendiri. Adalah cukup untuk ingat bahawa guncangan di tangan tidak dengan apa-apa cara memberi kesan kepada kesihatan dan kekuatan tidur, ini hanya kehendak ibu bapa sendiri. Oleh itu, pilihan untuk mereka - untuk memuat turun atau tidak untuk memuat turun. Pendapat Komarovsky - kanak-kanak itu harus tidur di katilnya dan masuk ke dalamnya pada masa yang sama.

Peraturan dua

Peraturan ini adalah dari yang sebelumnya. Sekiranya keluarga telah memutuskan berapa lama tidur malam dimulakan, maka sudah tiba masanya untuk memikirkan rejimen hari untuk rumah tangga termuda. Pada masa ia akan berenang, berjalan, tidur pada siang hari. Sangat cepat, bayi yang baru lahir akan terbiasa dengan tepat jadual ini, yang ditawarkan kepadanya oleh ibu bapa, dan tidak akan ada masalah dengan tidur sama ada siang atau malam.

Peraturan Tiga

Ia perlu membuat keputusan terlebih dahulu di mana dan bagaimana anak akan tidur. Komarovsky percaya bahawa pilihan terbaik untuk bayi sehingga umur 3 tahun adalah katilnya sendiri, dan dia mungkin berada di bilik tidur ibu bapa selama setahun, kerana lebih mudah bagi ibu untuk memberi makan bayi dan menukar pakaian pada waktu malam jika tidak diduga itu terjadi.

Selepas setahun, kata Yevgeny Olegovich, adalah yang terbaik untuk seorang kanak-kanak mengambil bilik yang berasingan dan menyusun semula katilnya di sana (jika sudah, kemungkinan ini wujud). Tidur bersama dengan ibu bapa, yang banyak ibu dan bapa kini cuba berlatih, bukan pilihan terbaik. Yevgeny Komarovsky percaya bahawa rehat seperti itu tidak mempunyai hubungan dengan tidur yang nyenyak, dan dia tidak menambah kesihatan sama ada kepada ibu dan ayah atau kepada anak. Dan kerana ia hanya tidak masuk akal.

Peraturan keempat

Ia tidak perlu menggunakannya, jika mod hari bayi itu dipikirkan oleh ibu bapanya. Tetapi jika kanak-kanak meleleh banyak pada waktu malam, tidur "dalam serpihan" selama 30 minit atau satu jam, dan doktor tidak menemui apa-apa penyakit fizikal atau diagnosis neurologi, kemungkinan besar, dia hanya mendapat terlalu banyak tidur pada waktu siang. Yevgeny Komarovsky mengesyorkan agar tidak malu dan bangunkan bayi yang mengantuk itu pada waktu petang, supaya mereka "meninggalkan" satu atau dua jam yang memihak kepada rehat malam.

Peraturan Kelima

Tidur dan makanan - keperluan asas bayi pada tahun pertama kehidupan. Oleh itu, ibu bapa perlu mencari keseimbangan yang tepat di antara mereka. Untuk ini Komarovsky menasihatkan untuk mengoptimumkan pemakanan. Dari lahir hingga 3 bulan, bayi secara biologi memerlukan makan pada waktu 1-2 kali. Dari 3 bulan hingga enam bulan - cukup untuk makan malam sekali. Selepas enam bulan - makan pada waktu malam tidak perlu sama sekali, kata doktor.

Dengan pelaksanaan peraturan ini dalam amalan, masalah yang paling timbul dalam keluarga yang cuba memberi makan kepada anak apabila diminta. Sekiranya terdapat mod yang jelas atau seringkali mod campuran yang dicadangkan (atas permintaan, tetapi pada selang tertentu - sekurang-kurangnya 3 jam), maka bayi akan terbiasa dengan cara itu. Tetapi jika dengan setiap mengintip dia segera diberikan payudara, maka anda tidak boleh terkejut bahawa pussy bangun setiap 30-40 minit dan menangis. Dia boleh melakukannya kerana dia terlalu kronik, perutnya sakit.

Adalah lebih baik untuk menawarkan makanan ringan kepada bayi dalam makanan terakhir, dan pada masa yang lalu sebelum tidur - untuk memberi makan kepadanya dengan sihat dan padat.

Peraturan keenam

Untuk tidur nyenyak pada waktu malam, anda perlu bosan pada sebelah petang. Oleh itu, perlu berjalan lebih kerap dengan kanak-kanak di udara terbuka, terlibat dalam permainan perkembangan usia yang sesuai, mengamalkan gimnastik, mengurut dan mengeraskan bayi. Walau bagaimanapun, pada waktu petang, beberapa jam sebelum waktu tidur, lebih baik untuk menghadkan permainan aktif, emosi yang kuat. Lebih baik membaca buku, mendengar lagu, menonton (tidak lama) kartun kegemaran. Komarovsky mengingatkan bahawa yang terbaik pil tidurLullaby ibu tidak wujud dalam alam semula jadi.

Peraturan Tujuh

Ia mengawal mikroklimat di dalam bilik di mana kanak-kanak itu tidur. Bayi tidak boleh panas atau sejuk, dia tidak boleh menghirup udara terlalu kering atau terlalu lembap. Komarovsky mengesyorkan mematuhi parameter mikroklimat berikut: suhu udara - dari 18 hingga 20 darjah, kelembapan udara - dari 50 hingga 70%.

Bilik tidur harus berventilasi, memantau kebersihan udara. Adalah lebih baik memasang injap khas pada radiator di apartmen, yang akan menghalang udara daripada menjadi kering pada musim sejuk.

Peraturan lapan

Untuk tidur serbuk menjadi lebih kuat, jangan lupa tentang urut sebelum berenang malam. Komarovsky menasihati mandi dalam mandi dewasa besar yang dipenuhi dengan air sejuk (tidak lebih tinggi daripada 32 darjah). Selepas prosedur sedemikian, selera yang baik dan tidur yang sihat dijamin.

Peraturan Sembilan

Ibu bapa yang ingin mendapatkan tidur yang cukup pada waktu malam harus menjaga anaknya tidur dengan selesa. Perhatian khusus perlu dibayar kepada kualiti tilam. Ia tidak boleh terlalu lembut dan dipaksa di bawah berat bayi. Adalah lebih baik sekiranya ia dipenuhi dengan bahan-bahan mesra alam yang bertanda "hypoallergenic".

Lenan katil hendaklah diperbuat daripada kain semulajadi. Jangan beli helaian dan selimut yang berkilat dengan watak kartun. Bagi bayi, ia lebih bermanfaat jika tidak ada pewarna tekstil di dalam cucian, ia akan menjadi warna putih biasa. Basuh pakaian harus menjadi serbuk bayi khas dan bilas dengan teliti. Bayi bantal tidak memerlukan sekurang-kurangnya 2 tahun, kata Yevgeny Komarovsky. Selepas usia ini, bantal haruslah kecil (tidak lebih daripada 40x60).

Peraturan Sepuluh

Inilah peraturan paling halus yang Yevgeny Komarovsky sendiri menyebut yang paling penting dari semua sepuluh. Tidur tenang hanya boleh menjadi bayi yang kering dan selesa. Itulah sebabnya ia sangat pemilih untuk mempertimbangkan pilihan satu masa lampin itu. Adalah lebih baik untuk memberi pilihan kepada lampin mahal dengan lapisan penyerap "pintar", terbukti oleh generasi dan selamat.

Petua

Sekiranya ibu bapa berhadapan dengan tugas mengatur tidur untuk anak yang sudah lama keluar daripada lampin, maka ibu dan ayah perlu bekerja keras. Pertama, kanak-kanak perlu meningkatkan aktiviti fizikal dan mengurangkan pengedaran kesan baru (secara sementara tidak membeli mainan baru, buku dan tidak menunjukkan filem baru). Kadang-kadang perlu untuk meninggalkan tidur siang memihak kepada malam.

Sesungguhnya taktik yang sama harus diikuti oleh ibu bapa kanak-kanak yang, seperti orang berkata, hari keliru dan malam. Hanya kekejaman impian sepanjang hari yang tidak berkesudahan akan membantu sepanjang minggu untuk memindahkan kanak-kanak itu ke mod biasa, apabila dia mula berehat pada waktu malam.

Jika pelanggaran tidur malam tidak dihapuskan walaupun dengan pematuhan sistematik dengan semua cadangan di atas, kanak-kanak itu mesti diperiksa oleh doktor.

Ibu bapa, sebaliknya, harus melihat dengan lebih dekat dan memerhatikan sifat tidur serbuk dan menimbulkan di mana dia masih berjaya tidur. Sekiranya bayi sedang tidur dengan kepalanya dibuang, ini mungkin merupakan tanda peningkatan tekanan intrakranial. Sekiranya bayi sering menggigil dalam mimpi, ia boleh menjadi manifestasi masalah neurologi, serta kekurangan kalsium dan vitamin d.

Jika kanak-kanak itu sedang tidur dengan matanya, ini mungkin merupakan tanda keceriaan yang meningkat. Gangguan tidur pada seorang kanak-kanak sangat jarang memerlukan rawatan perubatan, tidak perlu mengembalikan bayi dengan penenang dan ubat nootropik. Tetapi kadang-kadang anda boleh menggunakan persiapan herba atau sup ibu, valerianpudina.

Satu mimpi di perutnya, yang mana terdapat begitu banyak pertikaian di forum orang tua di Internet, Komarovsky menganggap agak pilihan yang boleh diterima dan bahkan sangat berguna. Bagi seorang kanak-kanak, kedudukan badan seperti ini semasa rehat adalah semulajadi. Tiada hubungan antara tidur di perut dan sindrom kematian bayi yang tiba-tiba, kata Komarovsky.

Kanak-kanak kecil sangat meteosensitif. Walaupun dengan semua cadangan, kadang-kadang ada malam yang tidak boleh tidur, jika tekanan atmosfera "melompat", perubahan cuaca secara dramatik, terdapat ribut petir yang kuat di luar tingkap.

Dalam video di bawah ini, Dr. Komarovsky akan memberitahu anda keadaan yang perlu dibuat pada siang hari supaya bayi tidur dengan baik pada waktu malam.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan