Kelas terapi pertuturan untuk kanak-kanak 3 tahun

Kandungannya

Setiap ibu mahu melihat anaknya sihat, aktif, berkembang maju secara intelek. Dan dengan ketidaksabaran yang kita harapkan perkataan pertama dari anak-anak kita! Malangnya, tetapi tidak semestinya keinginan ibu bapa menjadi kenyataan. Dan ada sebab untuk semuanya. Mari kita lihat lebih terperinci.

Punca gangguan ucapan

Perubatan

 1. Kursus kehamilan yang tidak diingini (ancaman penamatan, toksikosis, jangkitan dan keracunan, dll).
 2. Resepsi alkohol wanita mengandung, dadah.
 3. Komplikasi kelahiran (kelahiran pramatang, asfiksia, trauma kelahiran, dan lain-lain).
 4. Cedera kepala sehingga tiga tahun.
 5. Kerosakan pendengaran dalam kanak-kanak.
 6. Ciri-ciri struktur alat ucapan.
 7. Faktor genetik (keturunan).
 8. Jangkitan ibu jari atau puting yang berpanjangan.
 9. Left-handedness.

Sosial

 • Tidak tertarik dengan orang dewasa dalam komunikasi dengan kanak-kanak. Ini ditunjukkan dalam persekitaran ucapan yang tidak mencukupi, iaitu, bayi jarang mendengar ucapan yang betul orang dewasa; permainan dengan seorang kanak-kanak tidak disertai dengan penjelasan. Seorang dewasa menjaga anak itu dalam diam, tanpa memberi tumpuan kepada tindakannya.
 • Ucapan orang dewasa yang salah dalam persekitaran kanak-kanak itu. Ia boleh juga sebutan yang tidak betul bunyi, dan juga "lulus" asas. Akibatnya, kanak-kanak itu meniru apa yang dia dengar.
 • Keperluan orang dewasa untuk mengucapkan suara dengan betul, sambil tidak menunjukkan kanak-kanak artikulasi yang betul. Ini boleh menyebabkan pembentukan bunyi yang terdistorsi (contohnya, bunyi tekak "P").

Perlu diingat bahawa sebutan yang salah tidak diwarisi. Sesetengah ciri anatomi boleh diwarisi, sebagai contoh, struktur gigi, inersia sistem saraf. Tetapi pelanggaran ini boleh diperbetulkan oleh pakar perubatan.

Ciri-ciri kanak-kanak berumur 3 tahun

Mari kita lihat ciri-ciri perkembangan ucapan seorang kanak-kanak berumur tiga tahun.

Selepas kanak-kanak mencapai usia ini, terdapat lompatan tajam dalam perkembangan intelektual dan lisan. Keanehan tempoh ini ialah kanak-kanak menjadi sangat sensitif terhadap lidah. Dia dengan senang hati mengambil semua bunyi di sekelilingnya dan dengan cepat menyerapnya.

Kamus kanak-kanak zaman ini adalah kira-kira 1900 perkataan. Ia terutamanya terdiri daripada kata nama dan kata kerja, tetapi dalam ucapannya juga kata-kata (hangat, menakutkan) dan kata sifat (cantik, besar) mula muncul. Kanak-kanak mula menggunakan kata umum (haiwan, bunga, mainan). Pada zaman ini terdapat penggunaan kata ganti yang aktif (saya, milik anda). Secara umum, usia ini dicirikan oleh pembentukan perkataan yang cepat, kanak-kanak itu secara aktif mengubah kata-kata untuk membuat ayat-ayat.

Perbendaharaan kata seorang kanak-kanak pada umur 3 tahun bertambah beberapa kali, tetapi sejak itu ucapan masih dibentuk, masalah boleh berlaku dalam sebutan kata-kata

Struktur tatabahasa pada usia tiga tahun belum terbentuk. Terdapat kesilapan dalam pembinaan ayat-ayat ("Berikan saya anak ayam yang besar!"). Tetapi kanak-kanak itu juga mengulang cerita dongeng pendek yang biasa - "Chicken-ryaba", "Kolobok". Pada usia ini, kanak-kanak prasekolah sudah dapat mengekalkan dialog yang mudah.

Sebutan bunyi pada usia ini masih tidak sempurna.Terdapat penggantian bunyi bising (WF), kadang-kadang mereka tidak boleh disebut sama sekali (bola itu arik). Selalunya tiada bunyi "L" dan "P", kerana ia adalah yang paling sukar untuk disebut.

Bilakah saya perlu melihat ahli terapi pertuturan?

Setiap kanak-kanak berbeza. Seseorang mula bercakap lebih awal, tetapi untuk masa yang lama menggunakan dua perkataan membina untuk ini, seseorang mula bercakap dengan usia tiga tahun, tetapi dengan keseluruhan ayat dan tanpa sebarang gangguan khas dalam sebutan suara. Ia semua bergantung pada perkembangan keseluruhan kanak-kanak, persekitarannya, penyakit masa lalu, dan lain-lain.

Perkembangan dan persekitaran keseluruhan kanak-kanak secara langsung mempengaruhi ucapan dan sebutan suara.

Tetapi masih ada tanda-tanda tertentu yang tidak sepatutnya ditinggalkan oleh ibu bapa.

Berikut adalah sebahagian daripada mereka:

 • kanak tidak menunjukkan minat pada mainan, semua permainannya stereotaip dan membosankan;
 • Seorang kanak-kanak selepas berumur dua tahun tidak dapat mengatasi tugas-tugas yang mudah, seperti meletakkan manik besar pada tali, memasang sebuah menara dari kiub;
 • tidak memahami arahan mudah, sebagai contoh, membawa bola;
 • jika kanak-kanak tidak bercakap, dan ada sejarah penyakit keturunan, penyakit semasa kehamilan, trauma kelahiran.

Anda perlu menghubungi pakar-pakar seperti pakar neurologi, psikologi, ahli terapi pertuturan. Mereka akan menjalankan pemeriksaan yang diperlukan dan, jika perlu, menetapkan rawatan. Ingatlah, sebelum ini bantuan yang layak diberikan kepada bayi, semakin berkesan. Lebih cepat kanak-kanak akan mengejar dalam pembangunan rakan sebaya mereka.

Kelas apa yang boleh anda lakukan dengan anak anda di rumah?

Setiap ibu tahu bahawa jika anda betul mengatur aktiviti anak di rumah, anda boleh mencapai kejayaan besar dalam perkembangannya.

Mari lihat aktiviti yang menyumbang kepada perkara ini:

 1. Permainan jari. Sekarang kita semua tahu bahawa perkembangan kemahiran motor mempengaruhi perkembangan ucapan. Ini adalah mengenai struktur korteks serebrum, di mana zon bertanggungjawab untuk perkembangan motilitas juga bertanggungjawab untuk ucapan.
 2. Artikulasi gimnastik. Di mana tanpa ia? Lagipun, hanya otot yang dibangunkan dari alat articulatory, menyumbang kepada kedudukan lidah yang betul, bibir semasa sebutan bunyi.
 3. Permainan mengenai perkembangan pendengaran.
 4. Memorandum puisi, membaca, memberitahu.

Marilah kita memikirkannya secara terperinci.

Permainan jari

Pertama, mari kita lihat gimnastik jari apa. Pergerakan jari dan tangan, yang boleh menjadi aktif dan pasif. Pilihan pertama sesuai untuk kanak-kanak yang bersalin, yang kedua - untuk umur prasekolah. Gimnastik melibatkan aktiviti-aktiviti berikut: urut, permainan jari, yang digabungkan dengan teks rhymed (puisi) dan manipulasi objek kecil.

Apakah kelebihan senam jari?

 1. Perkembangan ucapan. Dalam cara yang lain, hemisfera yang sama mengikuti kerja jari sebagai perkembangan ucapan. Oleh itu, pergerakan kecil yang sempurna, dengan itu anda dapat memperbaiki ucapan.
 2. Pembangunan sentuhan. Sudah jelas bahawa dengan bekerja dengan jari-jari, kanak-kanak belajar merasakan permukaan dan saiz objek yang berbeza, sehingga menghasilkan sensasi sentuhan.
 3. Pembangunan kemahiran motor. Adalah jelas bahawa lebih kerap kanak-kanak itu bekerja dengan jari-jarinya, lebih sempurna dan halus pergerakannya, semakin baik penyelarasan.
 4. Pembangunan rasa irama dan perkembangan ingatan. Permainan jari tidak berlaku tanpa menyebut ayat-ayat, puisi, pengulangan yang digabungkan dengan pergerakan berirama tangan berfungsi sebagai perkembangan ingatan dan rasa irama.

Kanak-kanak berumur tiga tahun bermain dengan permainan jari minat yang disokong oleh ucapan. Kadang-kadang sukar bagi mereka untuk melafazkan teks, jadi sudah cukup untuk orang dewasa melakukannya terlebih dahulu. Jangan lupa untuk mengucapkan kata-kata secara ekspresif, kemudian menurunkan, kemudian menaikkan suara anda, membuat jeda. Selepas beberapa pengulangan, bayi akan mengingati permainan baru dan akan dengan senang hati mengulangi selepas anda.

Kami menawarkan beberapa permainan jari untuk kanak-kanak tiga tahun.

Istana

Mengendalikan mesti dipasang pada kunci, sambil memutar jari.Ucapan mengira dan menggoyang kunci yang terhasil ke sisi:

Terdapat kunci di pintu.

Siapa yang boleh membukanya?

Mereka mengetuk (apabila anda mengatakan perkataan "ketukan" - anda saling menyentuh dengan telapak tangan anda, tanpa memecahkan jari tenunan).

Twisted, (hanya tanpa melepaskan kunci, satu tangan menarik ke arah dirinya sendiri, yang lain dari dirinya sendiri, berturut-turut mengubahnya).

Mereka ditarik, (pada perkataan ini anda perlu tarik pemegang ke arah yang berbeza, dengan jari meluruskan, tetapi tidak sepenuhnya melepaskan kunci).

Dan mereka membuka, (melepaskan pegangan, menyebarkannya secara luas).

Berus

Berus lembut dicat

Sebuah kerusi, meja dan kucing Masha. (Sambungkan semua pad jari dan pergerakan jari dan pergelangan tangan untuk mengayunkan berus dari kanan ke kiri dan sebaliknya. Ke kanan - untuk menggerakkan jari anda. Ke kiri - hubungkan hujung jari dengan perlahan.)

Pengiraan ini tidak boleh disebut dengan cepat, pergerakan harus jatuh dalam masa dan irama.

Beetle

Saya seorang Maybug lucu.

Saya tahu segala-galanya

Taman sekitar

Lebih dari rumput

Circling

Dan nama saya

Zhu-Zhu ... (Squeeze the cam. Menaikkan jari telunjuk dan jari kecil ke tepi ("kumis"). Pindahkan "kumis".)

Untuk beberapa latihan lagi dalam latihan jari, lihat video di bawah.

Artikulasi gimnastik

Melaksanakan senaman artikulasi adalah sebahagian daripada kerja pembentukan sebutan suara yang betul. Faedah mereka jelas, mereka menguatkan otot alat articulatory, menjadikannya lebih mudah alih, menyumbang kepada peningkatan jumlah dan kekuatan pergerakan.

Dengan bantuan mereka, kanak-kanak itu membangun kemahiran untuk menggunakan kedudukan sebenar organ artikulasi untuk sebutan betul bunyi. Latihan ini adalah mudah dan boleh digunakan oleh ibu bapa di rumah.

Adalah penting bahawa syarat-syarat tertentu dapat diperhatikan semasa gimnastik artikulasi:

 • senaman harus dilakukan di depan cermin supaya anak dapat melihat posisi lidahnya di mulut. Anda perlu bertanya soalan "Di manakah lidah?", "Apa yang dilakukan oleh bibir anda?".
 • Jangan lakukan latihan terlalu lama, kanak-kanak mungkin menjadi penat dan kehilangan minat dalam aktiviti tersebut. Yang terbaik akan dianggap 5-10 minit.
 • kadar latihan harus lancar, kemudian secara perlahan mempercepatkan. Adalah perlu untuk memerhatikan bahawa pergerakan adalah tepat, jika tidak latihan tidak berguna.

Di rumah, lebih baik menggunakan puisi dan gambar untuk permainan perkembangan artikulasi. Ini akan menjadikan pelajaran lebih menarik. Kami memberi contoh latihan mengenai perkembangan artikulasi.

"Kitten Lapping Milk" - buka mulut anda dan buatlah gerakan 4-5 dengan lidah yang luas, meniru bagaimana susu kucing lapps, selepas itu anda boleh menutup mulut anda dan berehat.

"Spade" - buka mulut anda dan letakkan lidah lembut pada bibir bawah anda, memegangnya dalam kedudukan ini selama 3-5 saat, selepas itu lidah akan dikeluarkan dan berehat; "Proboscis" - meregangkan bibir ke hadapan, meniru ciuman, dan tahan 3-5 saat dalam kedudukan ini, kemudian kembali bibir ke posisi yang tenang, berehat dan berehat; "Hamster" - dengan mulut ditutup, mengembang pipi dan tahan selama 3-5 saat dalam kedudukan ini, kemudian menghembus nafas dan berehat.

Video berikut mencadangkan beberapa latihan artikulasi yang juga akan membantu anda mempelajari cara mengucapkan bunyi dengan cepat dan betul.

Permainan perkembangan pendengaran

Pembentukan sebutan suara secara langsung bergantung pada seberapa baik anak membezakan bunyi ucapan dengan telinga. Dengan cara lain, harta ini dipanggil pendengaran fonemik. Agar anak itu bercakap dengan baik, dia perlu dapat membezakan bunyi ucapan. Dia sepatutnya dapat membandingkan ucapannya dengan ucapan orang lain, mengawal sebutannya.

Pada umur 3-4 tahun, kanak-kanak sudah tahu bagaimana membezakan bunyi vokal dalam ucapan, maka konsonan disuarakan dan pekak, keras dan lembut, mendesis. Untuk perkembangan pendengaran sesuai dengan norma, perlu dilakukan latihan untuk mengembangkan kemampuan ini dengan bayi. Mereka termasuk tugas-tugas untuk membezakan kelantangan bunyi, sumber bunyi, pengiktirafan objek yang membuat bunyi - permainan sedemikian ditawarkan kepada anak-anak kecil.

Lelaki yang berumur 3 tahun, lebih sering menawarkan tugasan untuk mencari dan membezakan bunyi dalam kata-kata. Ini boleh menjadi permainan berikut: "Di mana bunyi?" - adalah perlu untuk mencari bunyi dalam perkataan (pada mulanya, pada akhir, di tengah); "Siapa yang akan mencipta lebih banyak perkataan dengan suara ..." - permainan untuk mencipta kata-kata dengan bunyi yang diberikan; "Topi, jika anda mendengar bunyi ..." - membangunkan keupayaan untuk mendengar bunyi yang diberikan dalam perkataan, dsb.

Memorandum puisi, membaca, memberitahu

Ramai ibu bapa tahu bahawa puisi menghafal oleh kanak-kanak berguna. Mari lihat apa?

 • Prospek berkembang, kamus aktif kanak-kanak semakin meningkat. Kanak-kanak itu mula menggunakan bukan sahaja perkataan yang dipelajari dalam ucapannya, ia menggunakan struktur tatabahasa yang sudah biasa dengannya. Oleh itu, ucapannya menjadi lebih tepat dan kaya.
 • Memori berkembang. Ia terbukti bahawa kanak-kanak itu mengingati pembinaan berirama dengan lebih baik. Lebih banyak kanak-kanak itu mengingati perut kecil, semakin mudah ia belajar lebih banyak kerja yang kompleks pada usia yang lebih tua.
 • Meningkatkan tahap keseluruhan budaya manusia. Sesungguhnya, dalam ayat-ayat penulis mencerminkan norma-norma tingkah laku yang diingati oleh kanak-kanak itu bersama-sama dengan garisan rhythm.

Saya ingin memberi nasihat kepada penulis yang karya-karyanya adalah yang paling mudah difahami dan menarik untuk kanak-kanak. Mereka adalah A. Barto, K. Chukovsky, S. Mikhalkov, S. Marshak, A. Pushkin dan lain-lain.

Faedah membaca boleh bercakap tanpa henti. Mari rumuskan kelebihan utama aktiviti menarik ini: kerja seni mengajar yang baik, menerangkan bagaimana ia lebih baik daripada kejahatan, memperkenalkan dunia di sekeliling mereka, mengembangkan perbendaharaan kata, belajar mengatasi kesulitan, mengembangkan fantasi, imaginasi. Di samping manfaat ini, bacaan keluarga membawa ibu dan anak bersama, memberikan sikap emosi yang positif. Kanak-kanak menikmati mendengar orang dewasa, dan ia menjadi lebih menarik apabila bacaan diperkukuhkan oleh ilustrasi yang terang dan jelas.

Untuk aktiviti menarik ini untuk memberi manfaat kepada bayi, mari kita ingat beberapa peraturan yang mesti diikuti oleh ibu bapa.

 • Pilihan buku bergantung pada masa hari, suasana bayi dan kesihatannya.
 • Jangan baca cerita yang dahsyat pada waktu malam.
 • Sebelum anda mula membaca kanak-kanak, berkenalan dengan kerja. Menilai sama ada bayi akan menyukainya dan apa yang akhir cerita itu.
 • Baca secara ekspresif, bukan secara mekanikal. Memahami setiap perkataan.
 • Baca secara teratur, bukan dari semasa ke semasa.

Dengan mengikuti peraturan mudah ini, anda akan membuat hobi bersama bersama anak anda menjadi kenikmatan sebenar bagi anda berdua.

Ingat, kelas-kelas yang anda memutuskan untuk bertahan dengan anak anda tidak sepatutnya kelihatan seperti latihan. Segala-galanya perlu dilakukan dengan cara yang suka bermain, pada saat-saat ketika anak itu merasa baik dan dalam suasana hati yang baik. Jika tidak, ia mungkin mempunyai kesan sebaliknya, kanak-kanak itu ditutup atau menjadi agresif.

Perkara utama adalah sifat sistematik kelas, dan tidak lama lagi anda akan melihat kejayaan yang pasti akan menggembirakan anda dan kanak-kanak dan memberi dorongan untuk pencapaian lanjut.

Contoh kelas terapi pertuturan dengan kanak-kanak berusia 3 tahun boleh dilihat dalam video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan