Bagaimana untuk mengurutkan bayi selama 6-8 bulan?

Kandungannya

Bayi separa tahunan berkembang pesat. Setiap hari membawa sesuatu yang baru. Ini bukan sahaja melibatkan perkembangan emosi dan mental, tetapi juga fizikal. Kemahiran motor dan kebolehan kanak-kanak baru berusia 6-8 bulan menunjukkan dengan teratur.

Jawapan kepada soalan sama ada kanak-kanak memerlukan urut pada usia ini agak jelas: sistem muskuloskeletal yang tidak matang bayi memerlukan sokongan dan pembangunan. Kami akan menceritakan tentang bagaimana untuk menjadikan urut mengukuhkan umum kanak-kanak untuk kanak-kanak pada umur 6-8 bulan dalam bahan ini.

Keperluan prosedur

Bayi 6-bulan adalah semua yang menarik. Sebagai peraturan, selepas enam bulan, tempoh merangkak bermula, kognisi aktif di sekeliling dunia. Kanak-kanak memerlukan komunikasi, perkembangan pemahaman bahasa ibunda. Ramai kanak-kanak mula duduk. Perangkak dianggap sebagai peralihan yang paling baik dan tepat dari kedudukan mendatar (di mana bayi adalah sehingga usia ini) ke satu menegak.

Dengan penggunaan kedudukan baru badan meningkatkan beban pada anggota badan, sendi, tulang belakang. Agar sistem muskuloskeletal berkembang dengan sempurna, adalah penting untuk mengekalkan otot dan ligamen dalam keadaan aktif dan maju. Urut membantu mengatasi tugas ini. Beliau juga menyumbang kepada perkembangan ucapan, kerana ibu aktif berkomunikasi dengan bayi semasa sesi. Bayi itu dapat memberi respons dengan berjalan dengan ceria, dengan suara dan suku kata yang berasingan.

Kesan urut adalah berdasarkan peningkatan sirkulasi darah, memperkuat otot, yang akan membolehkan sendi dan vertebra berada dalam kedudukan yang betul secara anatomis, walaupun dengan peningkatan beban.

Kanak-kanak aktif dengan bantuan urut menjadi lebih tenang, dan bayi-bayi yang lemah dan tidak aktif menghidupkan. Ini disebabkan kerengsaan reseptor kulit yang berlaku apabila diurut. Akhir saraf menghantar isyarat kuat ke otak, yang aktivitinya dirangsang secara nyata, keadaan sistem saraf menjadi lebih seimbang.

Urut untuk anak yang sihat dipanggil pencegahan. Ibunya mungkin menghabiskan masa di rumah.

Jika kanak-kanak mempunyai patologi tertentu yang memerlukan penggunaan urutan terapeutik khas, anda harus menghubungi seorang pakar untuk pelaksanaannya. Seorang ahli terapi urut profesional tidak akan membenarkan keadaan bayi merosot, tindakannya akan memberi tumpuan yang sempit.

Ciri khas

Selepas enam bulan, bayi tidur lebih kurang, dan lebih terjaga. Masa yang menyedihkan adalah masa yang tepat untuk pembangunan fizikal dan mental. Mereka pasti perlu menggunakannya. Untuk kanak-kanak selepas 6 bulan, urutan klasik boleh mengejar dua matlamat sekaligus - urutan pengukuhan umum dan prosedur bersantai yang menenangkan.

Pada usia 6-7 bulan, tempoh sesi urut meningkat dari 15 hingga 20 minit. Untuk kanak-kanak berusia 7-8 bulan, tempoh manipulasi boleh ditingkatkan hingga 30 minit. Urutan sekarang mengandungi teknik aktif dan pasif. Dalam kes pertama, kanak-kanak melakukan unsur-unsur gimnastik secara bersamaan dengan atau selepas mengurut, di kedua, hanya teknik urut.

Teknik itu sendiri digunakan lebih kompleks daripada sebelum ini. Impak menjadi lebih ketara, beban meningkat. Kepada teknik yang sudah biasa - mengusap, menggosok, menguli - ditambah teknik pemotongan dan percussion. Kami menceritakan tentang mereka di bawah. Walau bagaimanapun, asas sesi - urut klasik, seperti sebelum ini.

Urut yang masih menenangkan dilakukan pada petang, sebelum tidur, sebelum mandi. Sesi untuk menguatkan otot, sendi dan ligamen hanya dilakukan pada siang hari apabila kanak-kanak tidak mempunyai rehat yang panjang, kerana ia mempunyai kesan merangsang sistem saraf.

Persediaan

Ibu perlu bersedia untuk sesi urut dengan cara yang terbaik.

 • Dari tangan anda perlu mengeluarkan cincin, gelang, jam tangan.
 • Kuku pendek dan manikur jauh akan membantu menjadikan urut lebih selamat.
 • Sebelum ini, anda perlu menyediakan tempat urut. Adalah agak mustahil bahawa perubahan jadual di mana sesi diadakan sebelum ini tidak lagi sesuai untuk tujuan ini: kanak-kanak itu telah berkembang dengan nyata, dia memerlukan tempat untuk rampasan kuasa, "merangkak" pergerakan. Meja kecil, yang sepatutnya digunakan sebagai kawasan persalinan, tidak lagi memenuhi semua keperluan meja urut. Lebih baik memilih meja makan yang lebih luas, dan jika pangsapuri mempunyai lantai yang sejuk, prosedur juga boleh dilakukan di atasnya.
 • Untuk kanak-kanak perlu menyediakan tikar gimnastik PPU - "buih", ia tidak membiarkan sejuk.
 • Juga, lampin dan sekeping kain lap basah akan berguna sekiranya kanak-kanak itu memutuskan untuk menangani keperluan semulajadi tepat pada ketinggian sesi urut.
 • Di sebelah tempat urut, anda perlu meletakkan minyak urut atau krim bayi, meletakkan tuala kering atau tuala kertas untuk tangan ibu, serta mainan kanak-kanak yang terang dan menarik.
 • Ambil fitball jika tersedia.
 • Letakkan cincin dan beberapa objek besar, sebagai contoh, blok-kiub besar. Untuk apa yang berguna, kami terangkan di bawah.

Suhu udara di dalam bilik tidak boleh melebihi 21 darjah Celsius. Pastikan tiada draf terbuka, terutamanya jika anda melakukan urutan di lantai.

Ibu harus menanggalkan anak dan mula memijatnya dengan tangan yang bersih dan hangat. Sebelum mengeringkan telapak tangan dan jari, jangan lupa untuk melincirkan mereka dengan lapisan nipis krim bayi.

Bayi telanjang perlu diberikan beberapa minit untuk membiasakan diri dengan suhu udara, menyentuh, selepas itu anda boleh mula menjalankan salah satu kompleks, yang sesuai untuk kanak-kanak berumur 6 hingga 8 bulan.

Teknik prestasi

Cadangan am untuk ibu bapa kanak-kanak dari kategori umur tertentu adalah agak mudah: anda perlu melakukan urut, seperti sebelum ini, dengan meningkatkan beban. Dalam erti kata lain, pada peringkat pertama, ibu dengan mudah menyerang seluruh badan serbuk, kemudian meneruskan mengurut tangan dan kaki. Apabila memijat anggota badan, adalah penting bahawa trajektori pergerakan tangan tukang urut menjadi bahagian bawah. Mula dengan mengasah setiap jari dan secara beransur-ansur naik lebih tinggi.

Elakkan mengurut secara langsung siku dan sendi lutut, serta rongga popliteal dan axillary.

Selepas pengisaran, anda boleh membuat beberapa pergerakan kesemutan dengan hujung jari anda. Pastikan anak tidak sakit dan tidak menyenangkan. Kemudian luangkan gerakan kneading otot utama dan lengkapkan urut setiap pemegang atau kaki dengan pukulan lembut dan menenangkan.

Pergi ke urut dada dan perut. Ini dilakukan dalam gerakan bulat di sekeliling pusar. Selepas 6 bulan, pergerakan mengantuk di sekeliling pusar boleh ditambah ke strokings yang sudah biasa untuk menguatkan otot abdomen. Dada dipijat dengan pukulan ringan: tweak dan benjolan di tulang rusuk dilarang sama sekali.

Dalam kedudukan terdedah, kanak-kanak itu diurutkan untuk bahagian belakang. Kesan plumping otot panjang membujur, serta pukulan yang lemah dari telapak tangan telapak kaki di sepanjang tulang belakang, menambah kepada penggosokan sudah biasa untuk kanak-kanak berusia enam bulan. Anda tidak boleh memijat vertebra sendiri.

Pinchings dan pats boleh merangsang punggung. Semua ini adalah latihan pasif. Aktif untuk setiap umur mereka. Pertimbangkan mereka dengan lebih terperinci.

Kompleks untuk bayi 6-7 bulan

Selepas pena urut menambah senaman "Boxer". Berikan cengkaman anak anda pada jari telunjuk atau ibu jari anda dan buat gerakan tinju dengan tangannya. Cuba lakukan ini dengan kerap.Latihan semacam ini sangat berguna untuk hipotoneus, yang menggantikan nada otot yang meningkat selepas 6 bulan hidup.

Selepas urut kaki, latihan "Skier" juga perlu diperkenalkan. Ambillah bayi itu, berbaring di belakangnya, di belakang kakinya dan buat gerakan-gerakan gelongsor kaki, seolah-olah remah itu bergerak di atas skis. Latihan ini dengan sempurna mengembangkan pergelangan kaki yang anda perlukan pada masa hadapan untuk menguasai berjalan kaki.

Mandatori pada usia ini adalah lenturan dan ketegangan kaki, lengan. Selepas urut belakang, mintalah bayi itu untuk mendapatkan mainan itu, beralih kepadanya dan dapatkannya dari kedudukan di belakang, di perut.

Merangsang merangkak, rampasan kuasa. Anda boleh cuba di hujung urut untuk menarik oleh pemegang, serta duduk. Anda harus berhati-hati apabila duduk: jika kanak-kanak itu belum menunjukkan percubaan bebas untuk duduk, latihan ini tidak perlu - beban berlebihan pada tulang belakang hanya akan merosakkan serbuk.

Kompleks untuk kanak-kanak 7-8 bulan

Bagi kanak-kanak seperti itu, kompleks ini rumit oleh beberapa latihan aktif. Urut itu sendiri dilakukan mengikut skema yang diterangkan di atas, tidak ada yang baru diperkenalkan ke dalamnya. Walau bagaimanapun, kompleks teknik aktif sedang berkembang. Sebagai peraturan, kanak-kanak sudah merangkak dengan baik, dan oleh itu, selepas mengurut dan teknik untuk menguatkan bahagian belakang, tambah senaman untuk merangkak halangan. Itulah yang kita perlukan dan kiub-kiub lembut besar kami, serta gulungan tuala. Ajar anak anda untuk merangkak halangan, pergi ke sekeliling mereka, cari trajektori baru pergerakan.

Berlatih selepas mengurut tangan anda: pegang mainan yang tinggi di atas kanak-kanak, biarkan dia berusaha sebaik mungkin untuk mencapainya. Selepas urut kaki, pergerakan bulat ditambah ke kaki - berhati-hati dengan sendi lutut dan pinggul!

Anda boleh duduk sambil menghirup anak kedua dengan kedua-dua pemegang dari kedudukan terlentang, atau dengan satu pemegang, dengan syarat dia sudah cuba duduk sendiri.

Dengan 8 bulan penuh, anda boleh menambah latihan duduk, sebagai contoh, "kotak" dengan pen dari kedudukan permulaan ini. Juga tambahkan teknik-teknik aktif untuk pembangunan peralatan vestibular: terbang "pesawat" di perut di sekeliling bilik di tangan bapa (elakkan melemparkan anak - mereka boleh memberi kesan negatif terhadap perkembangan tulang belakangnya).

Dari 8 bulan anda boleh mula melakukan senaman "Kereta sorong" - ia dipuja oleh semua tots. Kanak-kanak harus berjalan di atas lengan sehingga ibu terus mengangkat kakinya.

Petua dan cara

Petua berikut akan membantu meningkatkan keberkesanan urut dan tidak membahayakan bayi.

 • Jangan urut jika anak anda sedang tumbuh gigi atau suhu telah meningkat, anda juga harus enggan mengambil kelas pada hari-hari vaksinasi.
 • Dapatkan nasihat mengenai kemungkinan urut dan gimnastik untuk bayi anda dengan pakar pediatrik.
 • Kumpulkan semua manipulasi anda dengan dongeng, puisi, bergegas dan lagu. Bagi kanak-kanak, sesi itu tidak sepatutnya membebankan dan membosankan. Untuknya, ia mesti menjadi satu permainan yang menarik. Jangan lupa untuk memanggil nama-nama bahagian tubuh, tindakan anda, ini akan membantu bayi mengingat dan memperbanyaknya dengan lebih cepat.
 • Jika kanak-kanak itu tidak berada dalam suasana hati dan menangis semasa urut, berikan pelajaran dan pindahkannya ke masa kemudian atau hari lain. Hanya urut yang memberikan keseronokan bayi, sama ada sesi santai atau pemulihan, akan menjadi paling bermanfaat.
 • Jangan cuba menyesuaikan diri dengan kompleks semua latihan yang telah anda rancang. Fokus pada keadaan dan mood bayi. Mana-mana nombor dalam senarai anda boleh disumbangkan jika kanak-kanak tidak terlalu berpuas hati dengan urutan secara keseluruhan.
 • Apabila suhu meningkat selepas sesi urut, apabila keadaan kesihatan kanak-kanak berubah, pastikan anda berunding dengan doktor.

Ulasan

Menurut ibu bapa, urut untuk kanak-kanak dari 6 hingga 8 bulan agak mudah dan mudah dipelajari.Tidak semestinya tidak perlu membelanjakan wang keluarga untuk membayar perkhidmatan pakar mahal, jika tidak ada bukti perubatan untuk ini. Di samping itu, menurut ibu-ibu, kanak-kanak sangat sering menangis di tangan orang asing yang memberi mereka urutan.

Ramai ibu mendakwa bahawa ia adalah urutan yang membantu tatu mereka duduk dan merangkak lebih cepat, dan kemudian pergi. Pediatrik memberi amaran kepada ibu bapa terhadap cubaan jumper dan pejalan kaki pada usia ini.

Mana-mana alat menegak yang, menurut ibu dan bapa, menyumbang kepada pembangunan, adalah berbahaya pada usia awal, kerana ia boleh menyebabkan kecacatan berterusan dari kaki bawah dan tulang belakang.

Dalam video seterusnya anda akan menemui kursus latihan untuk urut kanak-kanak untuk ibu bapa dan ahli terapi urut.

Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan