Bilakah bayi baru mula mendengar dan melihat?

Kandungannya

Ibu dan ayah yang baru diculik mula berkomunikasi dengan bayi mereka dari hari-hari pertama dalam hidupnya. Dan semasa bayi sedang tidur, soalan biasanya tidak timbul. Satu lagi keadaan - semasa terjaga. Mata bayi itu berlumpur, sepanjang masa memotong di suatu tempat, rupa tidak fokus. Ibu bapa sering tertanya-tanya jika mereka melihat anak-anak mereka, sama ada mereka mengetahui.

Keupayaan kanak-kanak selepas kelahiran tidur nyenyak, walaupun bilik itu berisik, juga menjadi punca keraguan - dan jika bayi mendengarnya? Dalam artikel ini, kami akan menerangkan bagaimana dan bagaimana bayi anda melihat dan mendengar.

Pembentukan pendengaran dan penglihatan sebelum kelahiran

Kanak-kanak mula mendengar dalam tempoh kehamilan: pada amnya - dari minggu ke-17 kehamilan, dan secara sedar dan jelas - pada minggu ke-27.

Mendengar embriogenesis sangat kompleks, tahan lama. Pembentukan permulaan telinga dalaman bermula kira-kira 5 minggu. Pada 8 minggu, struktur telinga tengah terbentuk, telinga luar (auricle) terbentuk dalam tempoh tiga bulan yang lalu, dan tisu kartilaginus auricle mengeras hanya sejurus sebelum kelahiran.

Sehingga tengah-tengah tempoh membawa bayi adalah pembentukan labirin. Ia menjadi sukar pada minggu 17-18, pengerasan ossikel pendengaran berterusan dan ia berlangsung hampir sehingga lahir.

Bayi mula mengambil bunyi pertama dalam rahim ibunya pada 16-17 minggu, dan setakat ini ini bukan bunyi yang kita perhatikan dengan anda. The crumb menangkap bunyi individu dari luar, mendengar hati ibu, peristalsis usus, aliran darah, suara, tetapi otaknya tidak menganalisis bunyi lagi, kerana korteks serebral belum terbentuk. Oleh itu, buah menangkap getaran yang dihasilkan oleh gelombang bunyi.

Bunyi menangkap sepenuhnya, iaitu, untuk mendengar dan menganalisis bunyi, serbuk itu hanya bermula pada akhir trimester kedua. Sudah berada di rahim, dia boleh menghidupkan kepala dengan bunyi. Tetapi bunyi untuknya tergelincir, cecair amniotik, dinding perut padat ibu menyumbang kepada ini. Selepas kelahiran, fungsi auditori perlu disesuaikan dengan keadaan kewujudan baru.

Visi sedikit lebih mudah. Gumpalan visual (jenis mata depan) mula terbentuk pada minggu kedua kehamilan. Dari 4 minggu bermula pembentukan lensa, dan kelopak mata dan sclera terbentuk pada pertengahan kehamilan.

Seperti pusat pengiktirafan bunyi, pusat penglihatan di otak muncul pada awal trimester ketiga. Dari saat ini, janin mulai membezakan antara cahaya dan kegelapan, malam dan siang. Pada masa kelahiran, mata serbuk terbentuk, tetapi berbeza dengan ketidakupayaan semua jabatannya.

Jadi lihat dan dengar bayi bermula masih dalam utero, sebelum kelahirannya. Tetapi ini adalah visi dan pendengaran yang berbeza secara kualitatif.

Pendengaran selepas kelahiran

Seorang kanak-kanak datang ke dunia ini untuk mendengar dengan baik. Beliau mempunyai, jika tidak ada patologi atau keabnormalan dalam perkembangan organ pendengaran, dari minit-minit pertama dia muncul untuk menilai dunia yang sangat hebat yang telah dia muncul. Bunyi runtuh tanpa diduga dan menjejaskan kanak-kanak itu menjadi tekanan. Sebarang bunyi keras boleh menyebabkan permulaan refleks.

Bulan pertama semua cerita dan lagu anda, serta nenek dan kakek kakek, kerana bayi itu adalah bunyi yang kosong. Dia sedang dalam proses penyesuaian dan belum dapat mengenali bunyi yang biasa dan tidak dikenali. Tetapi sudah dalam masa 1 bulan, bayi mula mendengar suara.

Perkara pertama yang ditangkapnya adalah intonasi. Sudah sejak minggu pertama kehidupan, bayi akan merasakan intonasi tepat. Apa sebenarnya yang akan dikatakan ibu ini - dongeng atau formula dari bidang fizik nuklear dengan suara ikhlas - tidak mengapa.

Dengan tiga bulan, pusat pendengaran kanak-kanak itu disegerakkan dengan ucapannya, dan sebagai tindak balas kepada bunyi yang biasa, remah-remah itu sudah dapat bertindak balas dengan lonjakan pena, gumpalan intonasi. Dengan enam bulan, kanak-kanak menyedari di mana bunyi itu datang, menghidupkan kepala mereka dengan bunyi, bertindak balas dengan nama mereka sendiri.

Jika anda benar-benar ingin menyenangkan bayi anda dengan lagu dan puisi yang halus, menghafal mereka pada usia enam bulan. Dalam 5-6 bulan, bayi akan dapat menghargai mereka.

Apa yang dilihat kanak-kanak itu?

Kanak-kanak yang baru lahir melihat dunia secara visual sebagai kelompok yang membosankan dengan pelbagai saiz tanpa sempadan. Kesedaran pandangan dalam minggu pertama kehidupan tidak hadir. Dan supaya meletakkan di atas buaian mainan yang baru lahir dan mudah alih sekurang-kurangnya tidak masuk akal, sekurang-kurangnya sehingga umur 1 bulan.

Sudah dalam sebulan bayi boleh membezakan beberapa objek besar, dipisahkan dari mukanya pada jarak kira-kira 40 sentimeter. Tetapi untuk menjaga pandangan di atasnya bayi itu belum dapat. Otot mata terlalu lemah bagi kanak-kanak untuk menumpukan pandangannya dalam kedudukan statik.

Penglihatan bayi sehingga sebulan tidak hitam dan putih, seperti yang difikirkan oleh sesetengah orang, dan juga tidak terbalik. Kanak-kanak melihat segala-galanya dalam kedudukan normal di ruang angkasa, tetapi kabur (disebabkan oleh fisiologi pandangan panjang). Kerana bola mata kecil, pembentukan imej berlaku di luar retina, dan tidak di atasnya.

Seorang kanak-kanak yang baru lahir mempunyai refleks visual yang maju - jika anda bersinar lampu suluh di muka seorang anak, dia akan jerk, berkedip, dan bahkan mungkin menangis. Apabila dia berusia tiga minggu penuh, bayi akan mula melihat bintik-bintik kabur hampir berwarna - pembentukan penglihatan warna bermula. Ini bermakna bayi tidak dapat melihat ibu dan membezakannya dari orang lain secara visual, tetapi ini tidak bermakna bahawa dia mengenalnya, hanya menganggap remah-remah orang yang paling dekat menggunakan sensasi sentuhan dan bau yang biasa.

Selepas sebulan, serbuk itu mula menahan pandangannya pada objek statik, namun ia mampu hanya sebentar. Pada 2 bulan, berfokus pada subjek menjadi lebih lama dan, dengan bang, bayi mula melihat wajah ibu dan membezakannya dari wajah lain. Pada usia yang sama datang keupayaan untuk mengenali merah.

Pada tiga bulan, bayi mula mengikuti objek dengan mata, ia baik jika objek yang bergerak bergerak dengan lancar. Kuning ditambahkan pada warna yang dilihat dan dibezakan oleh bayi.

Menjelang akhir bulan kelima kehidupan, kanak-kanak boleh membezakan warna spektrum, termasuk hijau dan biru, dia mengenali orang yang disayangi dan dapat melihat objek pada jarak satu meter dari dirinya sendiri. Pada 6 bulan, kanak-kanak kelihatan dengan munasabah dan tetap, visi menjadi stereoskopik, tiga dimensi. Bermula pada 7 bulan, kanak-kanak secara sedar mengevaluasi objek, jarak di antara mereka, menukar perhatiannya dari objek berdekatan ke objek jauh dan sebaliknya.

Bagaimana untuk membantu bayi anda mengembangkan deria?

Oleh itu, selepas kelahiran, bayi setiap hari akan meningkatkan persepsi dunia - pendengaran dan visual. Tugas ibu bapa yang penyayang pada tahap ini adalah untuk membantu kanak-kanak membuat proses penyesuaian lebih selesa.

Untuk perkembangan pendengaran, anda perlu bercakap dengan lebih kerap dengan bayi anda, membiarkannya mendengar pelbagai bunyi - frekuensi tinggi, frekuensi pertengahan dan kekerapan rendah. Termasuk muzik bayi anda, lebih baik - klasik. Cuba untuk mengecualikan bunyi yang terlalu kuat dan keras, tetapi dalam ketenangan kanak-kanak juga tidak boleh dibiarkan.

Semua aktiviti perkembangan, mandi, urut, gimnastik setiap hari, disertai dengan perbualan dengan serbuk, lagu dan puisi, jenaka, menyanyikan lagu lullabies.Pada mulanya, serbuk itu hanya akan merasakan nuansa intonasi, tetapi secara beransur-ansur belajar mendengar kata-kata itu.

Harus diingat bahawa perkembangan keupayaan untuk mendengar dan mendengar mengembangkan kemahiran pertuturan, kerana majoriti bayi cuba untuk hum, mengulang, mendengar gabungan bunyi dengan 3-4 bulan.

Untuk perkembangan penglihatan, adalah perlu bahawa bilik bayi cukup menyala dengan cahaya matahari semulajadi. Twilight memperlambat perkembangan organ penglihatan.

Mainan dan kerincingan harus digantung pada jarak 40 hingga 60 sentimeter dari tahap muka. Tempat tidur di dalam bilik perlu diletakkan supaya ibu dapat menghampirinya di sebelah kanan dan di sebelah kiri. Kemudian bayi akan melihat dunia di kedua belah pihak.

Kegeraman dan mainan lain perlu memilih warna yang bayi sudah dapat melihat, dari 2 bulan - merah, dari tiga - merah dan kuning, dari enam bulan - semua warna. Di sebelah katil di tapak semaian tidak boleh menjadi cermin dan sumber pencahayaan buatan.

Dari satu setengah bulan, adalah mungkin untuk menunjukkan kanak-kanak yang menyerupai angka geometri hitam dan putih yang ditarik oleh ibu pada selekoh kertas atau dicetak dari Internet. Dengan kelas serbuk tiga bulan perlu dijalankan menggunakan objek dan lukisan yang terang dan berwarna-warni.

Berjalan di udara segar, anda perlu memberi perhatian kepada burung bayi, haiwan, kereta dan orang. Oleh itu bayi akan dengan cepat belajar untuk yakin dengan objek yang bergerak.

Perkara utama yang boleh dilakukan ibu bapa untuk perkembangan organ-organ pengertian kanak-kanak adalah dengan memerhatikan tingkah laku kanak-kanak. Apabila mengesan gejala kecemasan, perlu menunjukkan kanak-kanak itu kepada pakar yang sesuai.

Tanda-tanda patologi

Masalah pendengaran yang disangka boleh disebabkan oleh kekurangan respon terhadap bunyi tajam. Bayi yang baru harus bertindak balas dengan takut, menggeletar, menutup mata.

Sekiranya bayi tidak bereaksi terhadap suara yang dialamatkan kepadanya, dengan bunyi berderak dalam 2-3 bulan, ini adalah alasan yang baik untuk lawatan ke pakar - ahli audiologi. Kadang-kadang bayi hanya boleh mendengar frekuensi rendah dan sederhana, tetapi tidak tinggi. Ini akan menunjukkan tahap kehilangan pendengaran. Anda boleh menyemak ini dengan menuang beberapa semolina ke dalam gelas kaca atau logam. Goncangkan balang di atas kepala bayi anda. Sekiranya dia menunjukkan tindak balas kepada bunyi, segala-galanya adalah baik dengan pendengaran.

Masalah penglihatan kurang sesuai untuk diagnosis diri di rumah. Tetapi ibu bapa harus menghubungi pakar mata jika seorang kanak-kanak berumur 1 bulan tidak mempunyai tindak balas murid kepada cahaya terang (murid tidak sempit), jika pada usia tiga bulan dia tidak menatap pandangannya dan tidak cuba melihat objek diam.

Masalah mungkin menunjukkan kekurangan kemampuan untuk mengesan ibu yang bergerak di sekitar apartmen dan di belakang mainan bergerak di atas katil bayi. Dan dalam enam bulan, seorang kanak-kanak dengan masalah persepsi visual mungkin tidak mengenali ibu dan tidak membezakannya daripada orang yang tidak dikenali.

Untuk menyedari penyimpangan sedia ada atau maju pada masanya, ibu bapa tidak boleh mengabaikan peperiksaan perubatan mandatori kanak-kanak itu.

  • Pemeriksaan pertama yang diadakan dalam masa 1 bulan. Sebagai sebahagian daripada pemeriksaan ini, kanak-kanak diuji untuk refleks auditori dan visual.
  • Pemeriksaan kedua perlu pergi setengah tahun. Bayi pramatang dinasihatkan untuk melakukan ini lebih awal - pada tiga bulan.
  • Ujian Perubatan Mandatori Ketiga Kanak-kanak diadakan pada usia 1 tahun. Semasa kejadian ini, kanak-kanak diperiksa oleh ENT dan oculist. Sekiranya ada masalah, maka ahli otolaryng memberi rujukan untuk berunding dengan jalan yang memekakkan mata, dan oculist menetapkan pemeriksaan diagnostik perkakasan tambahan.

Perlu diingatkan bahawa bayi pramatang, bayi yang selamat dari keadaan hipoksia akut pada melahirkan dan mempunyai lesi otak iskemik lebih mudah terdedah kepada masalah penglihatan dan pendengaran sejak dilahirkan.

Seringkali, masalah dengan fungsi pendengaran dan visual ditunjukkan pada kanak-kanak yang dilahirkan dari kehamilan, disertai dengan konflik Rh.Juga, penyakit organ-organ pendengaran dan penglihatan sering diwarisi sekiranya ibu bapa atau generasi ketiga mempunyai saudara-saudara yang mengalami pendengaran, glaukoma, katarak, kebutaan kongenital, atau distrofi retina atau saraf optik.

Untuk mendapatkan maklumat mengenai ketika bayi baru mula mendengar dan melihat, lihat video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan