1 bulan

Refleks yang baru lahir

Kandungannya

Agar bayi yang baru lahir dapat bertahan selepas melahirkan dan cepat menyesuaikan diri dengan keadaan hidup yang baru, alam memberi refleks bayi. Jadi dipanggil reaksi kepada setiap rangsangan, baik bertindak atas anak dari luar, dan internal. Pada masa yang sama, bayi yang baru dilahirkan mempunyai banyak refleks yang dia perlukan hanya dalam bulan pertama kehidupan. Ujian dan penilaian mereka membantu menentukan sama ada bayi itu sihat.

Refleks bayi yang baru lahir adalah penunjuk bahawa kanak-kanak itu sihat dan berkembang secara normal

Refleks asas dan jenis mereka

Refleks kongenital, yang juga dipanggil tanpa syarat, sangat penting untuk kelangsungan hidup bayi baru lahir. Terima kasih kepada mereka, kanak-kanak itu boleh mengambil nafas pertama, mencari payudara ibunya, menghisap susu, atau merebut ibunya jika dia merasakan kejatuhan. Ini adalah refleks fisiologi yang mesti hadir dalam semua bayi yang sihat. Ramai daripada mereka hilang dan hilang sepenuhnya oleh 3-4 bulan.

Sekiranya mereka kekal pada umur yang tidak seharusnya lama dahulu, ini akan menjadi refleks patologi. Walau bagaimanapun, terdapat banyak refleks tanpa syarat yang tidak hilang. Sebagai contoh, refleks fisiologi penting yang kekal pada kanak-kanak walaupun selepas tempoh neonatal diwakili oleh muntah, kornea, menelan, dan refleks lain.

Jika refleks tidak lulus pada tarikh matang, mungkin perlu berunding dengan pakar neurologi.

Selanjutnya, apabila anak kecil bertumbuh, refleks baru muncul dalam hidupnya, berdasarkan pengalaman anak-anak kecil itu. Mereka dipanggil bersyarat, kerana syarat-syarat tertentu diperlukan untuk pembangunan mereka, contohnya, jika seorang ibu menyusu anak kecil dalam kedudukan tertentu, maka ketika dia meletakkan bayi ke posisi ini, bayi akan segera membuat gerakan menghisap. Refleks bersyarat yang penting untuk serbuk tahun pertama kehidupan termasuk merebut objek dengan tangan, mengunyah, dan berjalan bebas.

Semua refleks semula jadi kanak-kanak kanak-kanak dibahagikan kepada kumpulan bergantung kepada tumpuan mereka. Mereka melepaskan refleks bahawa:

  • Memberi mata pencarian. Bayi tidak dapat hidup tanpa menghisap, menelan dan refleks pernafasan, serta tanpa refleks tulang belakang (disebut reaksi yang berkaitan dengan keadaan sistem otot kanak-kanak).
  • Melindungi bayi daripada perengsa luar. Perengsa tersebut boleh menjadi panas, sejuk, cahaya terang dan faktor-faktor lain.
  • Perlukan bayi buat sementara waktu. Contoh refleks seperti ini boleh dipanggil nafas, apabila bayi bergerak melalui saluran kelahiran, serta refleks menolak, kerana bayi itu dilindungi dari pengambilan makanan padat sehingga usia tertentu (supaya anak itu tidak tercekik).

Refleks tanpa kelahiran bayi yang baru lahir, yang disebabkan oleh pendedahan kepada atau berhampiran mulut, dipanggil oral. Kumpulan refleks ini termasuk menghisap, proboscis, menelan, mencari (ia juga dikenali sebagai refleks Kussmaul), refleks Babkin, dan lain-lain. Refleks yang mana kord rahim dipertanggungjawabkan dipanggil tulang belakang. Ini termasuk refleks Moro, Galant, Bauer, sokongan, refleksi, refleks perlindungan dan lain-lain.

Jadual refleks kongenital utama

Nama refleks, umur manifestasi

Bagaimana untuk menyebabkan dan reaksi apa yang normal

Menghisap

(dari jam pertama selepas kelahiran hingga 3-4 bulan)

Pegang pipi anak itu, masukkan jari telunjuk di mulut remah atau berikan bayi payudara atau botol - anak akan mula membuat pergerakan menghisap.

Perlindungan

(dari jam pertama selepas kelahiran hingga 1.5 bulan)

Lay bayi di bahagian perut - bayi itu refleksif memalingkan kepalanya ke sisi.

Memegang

(dari lahir hingga 3-6 bulan)

Tekan bayi di telapak tangan anda dengan sesuatu - bayi akan menggenggam objek atau jari anda dengan telapak tangannya.

Prop

(dari lahir hingga 1-2 bulan)

Letakkan bayi tegak supaya bayi menyentuh kaki sokongan padat - bayi akan meluruskan batang badan dan akan berdiri di atas kaki lengkap.

Stepper

(dari lahir hingga 1-2 bulan)

Untuk meletakkan bayi tegak dan condongkan bayi sedikit ke hadapan - bayi, apabila condong, akan membuat beberapa gerakan melangkah automatik.

Enjin carian

(dari lahir hingga 3-4 bulan)

Mengusap pipi atau sudut bayi pada mulut bayi - anak itu akan mengalihkan kepalanya ke arah kerengsaan, menurunkan bibirnya dan menggerakkan lidahnya. Sekiranya anda menekan pada bibir atas bayi, remah itu akan melembutkan kepala dan membuka mulut, dan apabila anda menekan bibir bawah, menyebabkan kepalanya lentur dan menurunkan rahang bawah.

Memegang nafas

(dari lahir hingga 4-5 bulan)

Sapukan bayi ke dalam air, percikan air pada muka anak kecil atau suramkan udara ke wajah bayi - bayi itu akan menahan nafasnya selama beberapa saat dan menutup matanya.

Galant

(dari 5-6 hari hidup hingga 3-4 bulan)

Untuk menjalankan tangan di sepanjang belakang anak sepanjang tulang belakang - bayi akan menendang belakang dan kaki di sisi panggilan refleks akan melepaskan pada sendi.

Proboscis

(dari lahir hingga 2-3 bulan)

Cepat sentuh jari anda ke bibir bayi - serbuk akan menghulurkan bibir ke hadapan.

Babinsky

(dari lahir hingga 1-2 tahun)

Pegang stroke pada satu-satunya anak - kaki akan tenggelam dari bahagian belakang, dan jari-jari akan kipas seperti kipas.

Robinson

(dari lahir hingga 3-6 bulan)

Berikan bayi ibu jari dan angkat bayi - bayi akan menjepit jari-jari rapat dengan telapak tangannya dan tahan.

Perez

(dari lahir hingga 3-4 bulan)

Gesek jari anda di sepanjang tulang belakang bayi (sepanjang proses spinous), bergerak ke atas dari tulang tulang belakang ke kawasan serviks - bayi akan mula menjerit (panggilan refleks dianggap negatif), mengangkat kepala, meluruskan dan membengkokkan kaki dan lengan.

Babkina

(dari lahir hingga 2-3 bulan)

Tekan ibu jari anda di kedua tapak kaki remah-remah - bayi akan membuka mulutnya dan membengkokkan kepalanya.

Moro

(dari hari pertama selepas kelahiran hingga 4 bulan)

Letakkan bayi di bahagian belakang dan terkena kedua-dua belah kepalanya di atas permukaannya, angkat kaki bayi bersama-sama dengan pelvis, dengan ketara menurunkan bayi di dalam lengannya 20-30 cm ke bawah, kemudian angkat kembali - bayi akan menarik pemegang ke sisi dan membuka kamera, selepas Apa yang akan mengembalikan tangan seolah-olah memeluk seseorang.

Bauer

(dari 3-4 hari hidup hingga 4 bulan)

Letakkan anak itu di perutnya, dan kemudian sapukan tapak kaki - tongkat itu mula merangkak secara spontan, menolak tangannya dengan kakinya, tetapi tanpa menyelaraskan pergerakannya (ini menyebabkan nama kedua refleks ini - "merangkak secara spontan").

Refleks kongenital bayi yang baru lahir dipanggil refleks tidak bersyarat.

Bagaimana untuk memeriksa banyak refleks penting, anda boleh melihat dengan menonton video berikut.

Punca tindak balas yang tidak normal terhadap refleks panggilan

Refleks mungkin lemah atau tidak hadir apabila:

  • Kerosakan CNS hipoksik semasa buruh.
  • Cerebral palsy.
  • Kecederaan kelahiran intrakranial.
  • Hipotonia otot.
  • Kecederaan saraf tunjang.
  • Penindasan ubat sistem saraf.
  • Paresis.

Bagaimana untuk membangunkan refleks?

Untuk kejayaan perkembangan refleks yang diservis dalam anak kecil, adalah penting untuk bertindak secara sistematik dan kerap. Sebagai contoh, untuk merangsang refleks yang menggenggam, bayi perlu sentiasa meletakkan perkara yang berbeza di dalam pemegang, menggantung mainan di atas buaian, yang remuk-remuk itu ingin menyentuh, menawarkan untuk merebut perkara yang mereka suka.

Dengan senaman yang teratur, ibu bapa dapat mengembangkan refleks, merangkak, mengunyah, dan lain-lain lagi, yang merosotnya belajar pada tahun pertama kehidupan.

Untuk mengembangkan refleks kanak-kanak, anda perlu kerap terlibat dengannya

Bagaimana jika refleks dikurangkan atau tidak?

Dalam sesetengah bayi, refleks tidak muncul serta-merta atau kemasukan mereka tertunda, yang sering dikaitkan dengan kecederaan kelahiran atau penyakit sistem saraf pusat. Segera selepas kelahiran, pakar pediatrik perlu menyemak refleks asas dan membantu bayi dalam ketiadaan mereka.

Doktor memeriksa kehadiran refleks pada bayi dengan segera selepas kelahirannya

Terutama penting ialah refleks yang menghisap, kerana dengan itu bayi mendapat makanan. Sekiranya tidak hadir, bayi harus diberi makan melalui botol atau siasatan, dan dalam sesetengah kes perlu menyuntik nutrien secara intravena.

Selepas keluar dari semua kanak-kanak dari hospital bersalin, pakar pediatrik memeriksa setiap bulan dan dalam keadaan apabila refleks kurang dinyatakan atau berterusan selepas tempoh di mana ia mesti pudar, doktor akan menghantar bayi untuk pemeriksaan yang lebih terperinci kepada pakar neurologi. Pakar akan menilai semua refleks dan, jika perlu, menetapkan rawatan yang diperlukan oleh bayi.

Dalam video seterusnya, doktor terkenal Komarovsky akan memberitahu lebih lanjut mengenai refleks tanpa syarat bayi yang baru dilahirkan.

1 bulan
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan