Menjaga bayi baru lahir

Kandungannya

Semasa menunggu bayi, setiap wanita mengkaji maklumat mengenai hari pertama di hospital bersalin. Walaupun proses bersalin dan seluruh penginapan di hospital bersalin hospital menakutkan, bagaimanapun, dalam tempoh ini ibu muda akan berada di bawah pengawasan kakitangan perubatan. Kesukaran boleh timbul selepas keluar, jadi bagaimana untuk menjaga bayi yang baru lahir harus diketahui terlebih dahulu.

Siapa yang akan mengajar untuk menjaga?

Soalan-soalan untuk menjaga anak-anak yang baru lahir dibincangkan dalam kursus-kursus untuk ibu hamil, jadi jika seorang wanita hamil menghadiri kelas-kelas tersebut, dia akan secara teorinya bersedia untuk penjagaan bayi yang akan datang. Selain itu, maklumat mengenai penjagaan bayi, ibu hamil boleh mendapat dari majalah dan buku khas.

Penjagaan bayi yang baru lahir
Sebelum lahir, dapatkan perkara yang anda perlukan untuk menjaga bayi anda

Ajarkan amalan menjaga bayi dan terangkan prinsip asasnya juga harus di hospital. Jururawat kanak-kanak dan ahli pediatrik akan memberitahu dan menunjukkan wanita dalam semua perbuatan yang dia perlukan untuk merawat serbuk. Toilet pertama bayi dipegang oleh jururawat, dan setelah menerima petunjuk langkah demi langkah, ibu muda, di bawah pengawasan seorang jururawat, melakukan prosedur kebersihan dasar sendiri.

Di samping itu, sebaik sahaja selepas keluar, ibu dengan bayi yang baru dilahirkan perlu dikunjungi oleh pakar kanak-kanak daerah bersama-sama dengan jururawat sokongan. Mereka boleh bertanya apa-apa mengenai penjagaan bayi dan kesihatan serbuk. Terlebih dahulu

Penjagaan di hospital

Sebaik sahaja selepas kelahiran, bayi itu terikat dengan tali pusat dengan klip steril khas yang melekat padanya. Membungkus bayi dalam lampin, serbuk dipindahkan ke meja yang dipanaskan untuk prosedur kebersihan yang pertama. Bidan itu mengambil kain steril, merosot ke dalam minyak steril, dan kemudian menghapuskan bayi yang baru dilahirkan dari pelincir asal. Seterusnya, anak kecil itu ditimbang dan diukur.

Apabila seorang ibu dengan bayi dipindahkan ke wad, mereka dikunjungi oleh seorang jururawat atau ahli pediatrik, menunjukkan wanita bagaimana mengendalikan tali pusat, serta bagaimana untuk membasuh bayi di bawah keran. Setiap pagi bayi yang baru lahir di hospital menghabiskan tandas pagi, termasuk membasuh muka dan mata, serta pemprosesan seluruh tali pusat. Hidung dan telinga dibasuh apabila perlu.

Bayi baru lahir di hospital di bidan
Di hospital bersalin, anda perlu ditunjukkan bagaimana untuk menjaga bayi anda.

Penjagaan pagi setiap hari

Setelah keluar, setiap pagi bayi baru lahir harus bermula dengan mencuci. Untuk melakukan ini, cakera wadded dicelup ke dalam air hangat yang direbus dan berkeringat, selepas itu cakera basah disapu dengan:

 • Muka bayi kecil.
 • Mata serbuk. Gerakan hendaklah dari sudut luar ke arah muncung. Untuk setiap mata, gunakan pad kapas berasingan.
 • Telinga bayi. Ia perlu membersihkan kulit di belakang telinga dan keriting kulit.
 • Bayi leher.

Di samping itu, ibu setiap hari perlu memeriksa seluruh kulit bayi dan mengesan kemerahan lipatan pada masa tersebut. Apabila ruam lampin muncul, mandi udara dan kosmetik khas ditunjukkan kepada bayi.

Peraturan tandas pagi dijelaskan secara terperinci dalam video "Ibu Peduli" saluran di Youtube.

Rawatan pusat

Pusingan bayi yang baru lahir biasanya menyembuhkan selama dua minggu pertama kehidupan bayi. Rawatan pada pusar perlu dijalankan sehingga penyembuhan lengkap.

Selepas mandi, luka, yang tinggal selepas kejatuhan sisa tali pusat, harus diproses seperti berikut:

 • Untuk memproses, anda perlu menyediakan antiseptik, swab kapas dan penyelesaian peroksida.
 • Ibu mesti mencuci tangannya.
 • Kain kapas dibasahi dengan peroksida, dan kemudian dirawat luka supaya ia dibersihkan daripada dilepaskan.
 • Sisa peroksida bersih dengan batang kering.
 • Keringkan kapas lain di antiseptik dan merawat navel. Zelenka paling kerap digunakan, tetapi ia juga boleh menjadi chlorophilipt, penyelesaian yodium atau calendula tincture.
 • Cuba untuk tidak menyentuh kulit semasa memproses.

Cucian dan lampin

Selepas setiap kerusi, bayi yang baru lahir harus dilemahkan. Jika tidak ada bangku, basuh dilakukan setiap 2-3 jam. Prosedur ini dilakukan di bawah air yang mengalir, kerana jangkitan saluran kencing mungkin berlaku kerana membasuh di dalam bilik mandi atau pelvis. Jangan lupa pastikan air yang mengalir dari paip mempunyai suhu yang selesa untuk bayi. Semasa membasuh gadis yang baru lahir, anda harus bergerak dari depan ke belakang.

Bagaimana hendak mandi bayi yang baru lahir, lihat video berikut.

Apabila pembilasan selesai, letakkan bayi pada meja atau sofa yang berubah-ubah, kemudian catirkan air dari kulit menggunakan lampin bersih. Seterusnya, merawat lipatan dengan bola kapas yang dioles dengan minyak sayuran. Juga untuk rawatan lipatan, anda boleh menggunakan krim bayi.

Lampin untuk bayi yang baru lahir boleh digunakan sekali pakai dan boleh digunakan semula. Bayi tidak boleh berada di lampin sekali pakai selama lebih dari 4 jam. Letakkan lampin pada bayi yang baru lahir supaya pusar dibuka. Ini akan mempromosikan penyembuhan luka lebih cepat. Pada siang hari, bayi perlu meluangkan sedikit masa tanpa lampin.

Mengenai peraturan penjagaan harian bagi bayi yang baru lahir, lihat video berikut.

Penjagaan mingguan

Penjagaan ini merangkumi prosedur yang tidak dilakukan setiap hari, tetapi dilakukan seperti yang diperlukan.

Penjagaan Hidung

Bayi yang baru dilahirkan mempunyai saluran hidung kecil, jadi walaupun sedikit tersumbat, nafas bayi menjadi sukar. Untuk membersihkan hidung bayi menggunakan flagella yang berpusing dari kapas. Mereka dibasahkan dalam sayur-sayuran atau jeli petroleum, selepas itu pergerakan putaran diperkenalkan maksimum 1 cm di dalam muncung. Anda juga boleh merendam bendera kapas dengan air rebus atau susu ibu.

Flagellum berasingan digunakan untuk setiap laluan hidung. Jangan gunakan kapas untuk membersihkan hidung bayi baru lahir.

Bagaimana untuk melakukannya dengan betul, lihat video.

Penjagaan telinga

Earwax adalah normal dan untuk mengeluarkan kelebihannya, anda perlu menggunakan tongkat khas dengan tips kapas. Sejak telinga bayi yang baru lahir sangat kecil, kayu seperti itu harus mempunyai limiter supaya tongkat itu tidak menembusi terlalu mendalam dan menyebabkan kerengsaan otak telinga.

Daripada tongkat sihir, anda boleh menggunakan flagella kapas, tetapi anda tidak boleh memasukkannya ke saluran telinga. Juga, jangan gosong telinga anda. Untuk menghilangkan belerang dengan lebih mudah, bulu kapas boleh dibasahi sedikit dengan air rebus, tetapi pada masa yang sama, air tidak boleh menetes dari bulu kapas.

Penjagaan kuku

Bagi kebanyakan bayi yang baru lahir, panjang kuku segera selepas kelahiran adalah seperti perlu untuk memangkas mereka kembali ke hospital bersalin. Bayi marigolds tumbuh sangat cepat, tetapi mereka sangat tipis, sehingga mereka sering membengkok atau pecah.

Mingguan, kuku dipotong dengan pinset khas atau gunting kuku, cuba untuk tidak memotong terlalu banyak supaya tidak menyentuh kulit pada jari. Pada pegangan bayi, tepi kuku harus sedikit dibulatkan, dan pada kaki, kuku harus dipotong lurus. Ia mudah untuk bayi yang baru lahir untuk memotong kuku semasa tidur, maka prosedur tidak mengganggu bayi.

Gunting manikur untuk bayi baru lahir
Gunting perlu dengan tepi tumpul, supaya kebarangkalian mencederakan bayi dikurangkan menjadi sifar.

Untuk mendapatkan maklumat mengenai cara menangani bayi yang baru dilahirkan, lihat video berikut oleh Olga Vasilyevna Parshikova.

Mandi

Buat pertama kalinya, ia dibenarkan untuk mandi anak yang baru lahir pada hari yang sama, apabila bayi dan ibunya telah dilepaskan dari hospital.

Keistimewaan prosedur harus dijelaskan oleh jururawat rujukan:

 • Ia adalah yang paling mudah untuk mandi bayi sebelum makan, yang akan menjadi yang terakhir.
 • Bayi baru harus dimandikan dalam mandi berasingan sehingga pusar sepenuhnya sembuh.
 • Tempoh purata prosedur adalah dari tiga hingga tujuh minit.
 • Sehingga ketika luka umbi menyembuhkan sepenuhnya, serbuk mandi harus diadakan dalam air rebus.
 • Parameter optimum suhu udara di dalam bilik di mana mereka menghabiskan berenang, yang dipanggil + 24 + 26 ° C
 • Semasa berenang di dalam bilik tidak boleh draf.
 • Sebelum prosedur, mandi perlu dibasuh dengan sabun dan dibasahi dengan air mendidih.
 • Sebelum anda mengisi air dengan air, sediakan segala yang anda perlukan semasa mandi. Anda perlu meletakkan air masak, sabun bayi, biskut biken lembut, termometer untuk air, periuk untuk mandi, tuala, minyak atau krim selepas mandi, pakaian bersih di sebelah bilik mandi.
 • Tangan seorang lelaki mandi bayi harus dibasuh dengan sabun dan dengan kuku yang dipotong. Cincin dan jam tangan sebelum prosedur perlu dikeluarkan.
 • Di bahagian bawah mandi, dinasihatkan untuk meletakkan lampin, dan kemudian tuangkan air, suhu yang mana kira-kira + 37 ° C.
 • Air dituangkan ke tahap 10-15 cm, supaya selepas rendaman di dalamnya kepala dan bahagian atas dada bayi berada di atas air.
 • Ia perlu menurunkan bayi perlahan-lahan, bermula dari kaki. Kepala diselenggarakan pada siku, dan tangan kedua dicuci dengan remah. Dalam kes ini, bayi tidak boleh digosok supaya tidak merosakkan kulit yang halus.
 • Setelah membasuh sabun, bayi itu akan kembali mencurahkan air bersih yang mendidih dari jag, suhu yang harus satu darjah lebih rendah daripada air ketika mandi.
 • Membungkus bayi dengan tuala (kulit tidak disyorkan untuk menggosok), lipatan yang dirawat dengan minyak atau krim, maka bayi itu berpakaian bersih, dibenarkan untuk beristirahat dan memberi makan sedikit.
 • Selepas pusing telah sembuh, anda boleh mula mandi bayi anda dalam mandi biasa menggunakan air paip. Masa mandi mula meningkat hingga 30-40 minit.

Setiap hari, bayi itu dibasuh dengan sabun dan punggung dan alat kelamin. Seluruh badan disarankan untuk mencuci dengan sabun tidak lebih dari sekali atau dua kali seminggu.

Mandi bayi baru lahir
Hingga saat penyembuhan, umbel bayi itu dimandikan dalam air masak, setelah itu - dalam air keran biasa.

Berjalan kaki

Jalan pertama dengan bayi baru lahir pada musim panas boleh dijalankan pada hari pertama selepas keluar. Pada musim gugur, musim sejuk dan musim bunga, kanak-kanak dibawa keluar dua atau tiga hari selepas pelepasan dan hanya pada suhu di atas -5 ° C.

Tempoh berjalan pertama adalah 10-15 minit, dan menjelang akhir bulan pertama kehidupan, jumlah keseluruhan bayi di udara segar harus sekurang-kurangnya 1.5 jam. Jika sejuk di luar, disarankan untuk berjalan selama 20-30 minit beberapa kali sehari.

Pakaian

Ramai ibu segera meletakkan bayi yang baru lahir dalam slip, bodysuits, blus dan slider, tetapi banyak ibu yang berpengalaman menasihati anda untuk belajar bagaimana untuk membengkokkan anak kecil. Terima kasih kepada swaddling, bayi berasa lebih selesa, kerana di perut ibunya dia sempit dan selepas melahirkan bayi pada hari-hari pertama belum menyesuaikan diri dengan ruang besar. Swaddling boleh seluruh badan atau dengan pegangan bebas. Lampin itu dibungkus longgar supaya serbuk boleh bergerak bebas di bawah kakinya dan lengannya.

Pakaian untuk bayi yang baru lahir perlu mengambil lembut dan tidak sempit. Jika suhu udara di dalam bilik adalah + 20 ° + 22 ° C, penutup tidak diperlukan. Dalam pemilihan pakaian mengambil kira cuaca dan masa tahun, serta kesihatan orang kecil itu. Adalah penting untuk memilih pakaian sedemikian supaya bayi tidak membekukannya, tetapi juga supaya remah-remah tidak terlalu panas. Nasihat terbaik untuk berpakaian bayi adalah untuk berpakaian bayi dengan cara yang sama seperti seorang ibu berpakaian, ditambah dengan menambah satu lapisan pakaian.

Mikroklimat di dalam rumah

Mengekalkan suhu dan kelembapan tertentu di rumah anda sangat penting untuk dijaga baru lahir. Pada musim sejuk, suhu di dalam bilik tidak boleh lebih tinggi daripada + 22 ° C, dan pada musim panas - tidak lebih tinggi daripada + 24 ° C. Suhu terbaik untuk tidur malam bayi baru lahir dipanggil + 19 ° C. Parameter kelembapan optimum di dalam bilik - dari 50 hingga 70%. Setiap hari, di dalam bilik di mana bayi baru lahir, pembersihan basah dilakukan.

Lihat kuliah seterusnya "Care for the Newborn", yang dikendalikan oleh Kovbasko Ekaterina Ivanovna - seorang ahli pediatrik kategori tertinggi.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan