Bagaimana dalam 2 tahun membiasakan kanak-kanak itu ke dalam periuk?

Kandungannya

Apabila ibu tidak mempunyai lampin pakai buang, masalah latihan tandas tidak begitu akut. Untuk menyelamatkan diri dari pembersihan yang tidak perlu, ibu mula mengajar bayi ke mangkuk dari usia dini. Pada tahun ini, kebanyakan bayi tahu apa yang betul dan mengapa mereka memerlukan periuk, terutama kerana ia tidak selesa dalam lampin kain basah dan pantyhose dan anak-anak itu sendiri. Sebaik sahaja lampin pakai buang muncul, ibu-ibu mempunyai masalah dan kebimbangan yang kurang, sama seperti pakaian. Ya, dan anak-anak telah menjadi lebih selesa dan lebih menyenangkan, kerana lampin dapat basah selama beberapa jam tanpa memberikan ketidaknyamanan kepada anak.

Akibatnya, usia persekolahan potty telah beralih secara sistematik - kanak-kanak moden kemudian menjadi biasa dengan periuk daripada ibu bapa mereka pada zaman kanak-kanak mereka. Dan kerana persoalan bagaimana mengajar kanak-kanak pergi ke periuk dalam 2 tahun dan selepas dua tahun, tiada siapa yang terkejut. Dalam artikel ini kami akan memberitahu anda bagaimana untuk mengajar bayi anda untuk mengendalikan periuk mereka sendiri dan membuka beberapa rahsia yang akan membantu ibu dalam tugas yang sukar.

Kesediaan bayi

Tanda jelas "dewasa" seorang kanak-kanak adalah keupayaan untuk menggunakan tandas atau tandas secara mandiri untuk keperluan yang besar dan kecil. Semua ibu pasti ingin melihat bayi besar dan bebas. Tetapi sehingga usia tertentu, terutamanya jika tidak perlu memberi anak ke nurseri, lebih mudah baginya dan ibunya menggunakan lampin pakai buang. Menurut amalan yang ditetapkan, usia ini dianggap 2 tahun.

Apabila kanak-kanak mencapai usia dua tahun, ibu bapa mempunyai keinginan yang munasabah untuk berhenti membelanjakan belanjawan keluarga pada lampin mahal dan memupuk kemahiran kesihatan kanak-kanak, tanpa itu sukar untuk mendapatkan tadika atau pergi dengan perjalanan yang menarik. Pada 2 tahun ke depan dari tarikh penting ini, sebagai peraturan, perjuangan berskala besar dengan lampin berlaku, yang cukup banyak menghabiskan kedua-dua orang dewasa dan balita yang terganggu.

Sebelum anda pergi ke perniagaan, para pakar mengesyorkan menilai kesediaan anak kecil untuk perubahan yang akan datang. Merangka kemahiran baru dalam mana-mana akan menjadi stres bagi semua peserta dalam proses ini.

Kesediaan kanak-kanak dinilai oleh beberapa parameter. Apabila seseorang dilahirkan, kencing dan buang air besar adalah refleks tanpa syarat bahawa kanak-kanak tidak dapat mengawal, dan tidak diperlukan untuk beberapa waktu. Di peringkat perkembangan tertentu, refleks tanpa kondom menjadi bersyarat, iaitu, kanak-kanak mengaitkan keinginan untuk kencing atau mengosongkan usus dengan tindakan itu sendiri.

Ia adalah selepas refleks menjadi bersyarat, anda boleh cuba memulakan latihan anak itu. Pada usia yang lebih awal dari bayi, kencing yang bersekutu ke dalam periuk boleh dicapai dengan perintah "pi-pi", tetapi apabila refleks menjadi bersyarat, bayi itu mungkin menolak untuk melaksanakan perintah dan akan sekali lagi mula melakukan "kerja" dalam seluar.

Refleks menjadi bersyarat apabila kanak-kanak tumbuh, kerana fungsi korteks otak dan sistem saraf bertambah baik. Usia di mana proses pembentukan refleks itu dapat dianggap selesai atau hampir selesai, ia dianggap tepat dua tahun. Oleh itu, anda boleh mula mempersiapkan pembangunan "sains tandas" selepas bayi meraikan ulang tahun kedua.

Kesediaan untuk penanaman di dalam periuk adalah mudah untuk dinilai. Menurut ahli pediatrik dunia yang terkenal Yevgeny Komarovsky, sudah cukup untuk memerhatikan kanak-kanak itu dengan berhati-hati selama beberapa hari dan jujur ​​menjawab beberapa soalan (jika terdapat jawapan yang paling positif, anda boleh cuba memupuk kemahiran sanitasi baru untuk kanak-kanak).

 • Adakah kanak-kanak mempunyai rejimen pergerakan usus? Adakah dia pergi sekitar waktu yang sama setiap hari?
 • Bolehkah seorang kanak-kanak berumur sekurang-kurangnya satu jam setengah melepasi lampin yang bersih dan kering selepas peralihan? Adakah dia berjaya menghalang kencing, walaupun pada masa ini?
 • Adakah bayi tahu nama-nama bahagian badannya, adakah dia tahu dia, bolehkah dia memahami nama-nama barang pakaiannya (seluar, seluar, skirt, dll)?
 • Adakah dia memahami maksud kata kerja "untuk buang air kecil" dan "kotoran"? Adakah proses ini bersekutu dengan kata-kata ini?
 • Adakah bayi merengsakan lampin basah atau kotor, adakah ia cuba mengeluarkan lampin selepas tindakan tertentu?
 • Bolehkah seorang kanak-kanak mengambil seluar, seluar?
 • Adakah kanak-kanak mempunyai akses ke bilik tandas? Adakah dia masuk tanpa rasa takut atau ketakutan?

Kanak-kanak selepas 2 tahun, sebagai peraturan, memahami dengan sempurna ucapan ibu bapa. Walaupun mereka masih tidak bercakap dengan baik, ucapan pasif mereka cukup dibangun untuk memahami apa yang orang dewasa katakan. Oleh itu, ia akan menjadi lebih mudah bagi kanak-kanak untuk menjelaskan mengapa item baru yang dipanggil "periuk" diperlukan dan apa yang perlu dilakukan dengannya. Jika dalam proses pembelajaran kanak-kanak menentang, menangis, protes, lebih baik menangguhkan latihan untuk waktu yang lebih lama. Mungkin dalam beberapa hari atau minggu bayi akan mula melihat periuk dan segala yang berkaitan dengannya dengan cara yang baru.

Menyediakan ibu bapa adalah untuk mencari satu atau dua minggu masa lapang, jika mereka bekerja, dan membelanjakannya dengan bayi. Anda juga memerlukan simpanan kesabaran dan kekuatan, kerana tidak semuanya akan diperoleh dari yang pertama dan bahkan dari kali kedua.

Pada masa permulaan latihan, kanak-kanak mesti sihat, dia tidak sepatutnya berada di bawah pengaruh faktor tekanan tertentu, contohnya bergerak, memulakan tadika, berpisah dengan salah seorang ibu atau perceraian mereka.

Lebih baik dan lebih psikologi selesa kanak-kanak merasakan pada awal pembelajaran, semakin besar kemungkinan peristiwa ini akan menjadi kejayaan yang cepat.

Mengapa kanak-kanak enggan?

Selalunya ibu bapa menghadapi situasi di mana anak lelaki berusia dua tahun secara mutlak menolak periuk - tidak mahu duduk di atasnya, tidak mendekatinya, dan dengan segala cara cuba untuk menghindari percubaan ibunya untuk membiasakannya dengan periuk dekat. Apa yang boleh menjadi sebab untuk tingkah laku dua tahun ini? Mari kita lihat perkara-perkara melalui mata anak itu sendiri.

 • Pot tidak selesa. Sekiranya ibu bapa tidak mengambil kira keperluan untuk memilih periuk pertama, yang kami terangkan di bawah, mungkin pengalaman pertama untuk "berkomunikasi" anak dengan periuk ternyata negatif - periuk adalah sejuk, keras, terlalu kecil atau terlalu besar. Pada akhirnya, periuk boleh menjadi penampilan yang tidak menarik dan menakutkan kanak-kanak.
 • Ketakutan. Seorang kanak-kanak yang telah cuba memaksa dia untuk duduk di atas periuk, dan dengan kuat dan berteriak, takut periuk, kerana aksesori ini tidak dikaitkan dengan keselamatan dan kesenangan. Ketakutan boleh nyata bukan sahaja kerana menolak untuk duduk di atas periuk. Selalunya kanak-kanak yang telah diajar untuk duduk di atasnya, hanya duduk di atasnya, tidak kotoran dan tidak kencing, tetapi sebaik sahaja ibu bapa mengangkatnya dari periuk, dia segera memenuhi kedua-dua keperluan di seluarnya.
 • Kanak-kanak tidak bersedia. Ini juga terpakai untuk kesediaan fizikal dan psikologi. Dia hanya tidak mengaitkan periuk dengan keperluan tandas, dan oleh itu tidak memintanya. Kesediaan adalah konsep yang relatif. Seorang kanak-kanak mungkin bersedia pada umur 2 tahun sama rata, atau mungkin pada usia 2.6 atau 2.8 tahun dia tidak akan menunjukkan tanda-tanda kesediaan.
 • Tekanan. Kanak-kanak boleh menyedari permulaan pembelajaran.Ibu bapa enggan menggunakan biasa untuk lampin bayi, menyebabkan jalan keluar dari zon yang dipanggil keselesaan psikologi.

Kanak-kanak berumur 2 tahun ke atas mencari kemerdekaan, mereka sudah tahu cara mempertahankan kepentingan dan keinginan mereka, jadi protes terhadap pot boleh menjadi kuat, ketara dan tahan lama. Perkara utama di sini adalah untuk tidak kehilangan kesabaran, bukan untuk berundur, tidak tergendala oleh orang dewasa. Sebagai seorang kanak-kanak pernah terbiasa dengan lampin sekali pakai, maka dia secara perlahan akan digunakan dan menyesuaikan diri dengan periuk. Dan ia perlu difahami.

Tidak seorang pun kanak-kanak pernah dihantar ke gred pertama, tidak tahu bagaimana menulis dan runtuh di mana norma-norma kebersihan dan sosial yang diterima pakai dalam masyarakat kita memerlukan.

Lebih banyak ibu bapa menunjukkan kekecewaan dan kecemasan terhadap penolakan kanak-kanak tentang perkara seperti periuk, semakin kuat bayi itu akan menghalanginya, kerana di kepala kecilnya hubungan antara objek ini dan jenis ibu yang kecewa dengan cepat berkembang, yang dia tidak mahu kecewa

Bagaimana untuk mengajar?

Terdapat beberapa cara untuk latihan tandas dalam 2 tahun. Ada cara cepat, lambat dan lembut, sejagat. Sebagai permulaan, ibu bapa perlu tahu berapa banyak masa yang mereka ada. Jika tiba masanya untuk membawa kanak-kanak ke tadika, tempat telah muncul yang boleh diambil oleh orang lain jika tertangguh.

Atau mungkin keluarga memutuskan untuk pergi dalam perjalanan dan sudah membeli tiket, maka anda boleh menggunakan cara cepat. Jika ada masa, ia bertolak ansur, maka lebih baik untuk pergi dengan cara yang lebih perlahan, tetapi kurang psikologi trauma atau menggunakan kaedah sejagat.

Kaedah ekspres

Kaedah cepat datang dengan seorang doktor kanak-kanak, Gina Ford. Kaedahnya direka untuk kanak-kanak berusia dua tahun, serta kanak-kanak dari 1.5 hingga 2.5 tahun. Doktor mencadangkan bahawa "sains" latihan tandas boleh "sesuai" dalam hanya 7 hari; kanak-kanak yang sudah bersedia untuk belajar boleh menulis dan berjalan besar di dalam tandas, yang boleh dipelajari hanya dalam seminggu. Pada hari pertama, Dr Ford menasihati memulakan latihan pada waktu pagi. Setelah mengeluarkan lampin, yang dipenuhi pada waktu malam, kanak-kanak itu segera "dibentangkan" dengan "teman" baru - periuk yang indah dan sentiasa dipanaskan dalam air suam. Bayi perlu duduk di atas periuk dan teruskan selama 10 minit. Sudah tentu, ibu perlu memikirkan terlebih dahulu apa yang mereka dan anak akan lakukan dalam 10 minit ini.

Adalah perlu untuk mempersiapkan fakta bahawa kanak-kanak itu enggan duduk di atas periuk, dan tidak ada yang tidak dijangka atau aneh dalam hal ini. Sebelum ini, ambil dengan mainan yang dicintai bayi. Ini mungkin mainan malamnya, yang dia tidur. Hak pendaratan pertama di dalam periuk boleh diberikan tepat kepada kelinci atau beruang teddy.

Tidak dapat dinafikan untuk bayi itu, tuangkan air ke dalam periuk dengan arnab duduk, kemudian tunjukkan hasil "usaha" arnab kepada anak kecil itu, puji arnab dari hati dan mintalah anak itu mengulangi suratnya.

Sudah tentu, permainan ini akan menarik perhatian bayi, tetapi bayi boleh menolak untuk duduk dan mengulangi "feat". Dan ini juga tidak aneh. Jangan berkeras. Jangan pakai lampin bayi. Sepanjang hari pertama, bayi, dan jika perlu kelinci, harus diberikan pot setiap 15-20 minit. Percayalah, pada akhir hari, bayi akan melakukan apa yang berikut. Pada masa ini, jangan lupa untuk mengatur "perayaan" yang kecil - memuji kanak-kanak, merawatnya dengan sesuatu yang lazat, beritahu semua ahli keluarga dengan anak itu apa yang dia baik. Kanak-kanak akan dengan cepat memahami bahawa tindakan sedemikian adalah baik dan membina.

Sudah tentu, terdapat beberapa "terlepas" pada siang hari. Kanak-kanak akan basah seluarnya, dia sendiri mengalami banyak kesulitan kerana ini. Cuba tenang. Gina Ford mengesyorkan mengekang emosi, tidak memarahi kanak-kanak, tetapi dalam firma dan suara, menukar seluarnya, untuk menyatakan rasa tidak senang dengan perbuatan anak itu. Perkara utama adalah melakukan ini dengan baik, tanpa nota kerengsaan dan kemarahan yang sedikit. Untuk malam selepas hari pertama mereka memakai lampin pakai buang untuk kanak-kanak.

Pada hari kedua, kemahiran yang diperolehi harus disatukan. Pot masih ditawarkan setiap 15-20 minit. Mempelbagaikan tindakan itu boleh menjadi penyingkiran bersama periuk di tandas, menuangkannya.

Biarkan kanak-kanak menyiram air, tanpa pengecualian, semua kanak-kanak hanya suka menekan butang tandas. Jika kanak-kanak sudah belajar apa yang perlu dilakukan dengan periuk, cuba lakukan tanpa pembantu yang mewah.

Pada hari ketiga, ibu dan anak pergi berjalan-jalan, tetapi bukan dengan mereka sendiri, tetapi dengan periuk. Pediatrik memberi amaran kepada ibu bapa terhadap kesilapan biasa - memakai lampin untuk berjalan kaki. Bayi akan cepat kembali "ke akar." Semasa berjalan kaki, anda perlu bertanya sama ada kanak-kanak itu mahu pergi ke tandas setiap 20 minit. Nah, jika musim panas di luar, berjalan kaki dengan periuk di tangan anda tidak akan menjadi masalah yang serius. Jika musim sejuk di halaman, lebih baik untuk tidak berjalan. Menurut Ford, pada peringkat ini, lebih penting untuk menguasai kemahiran tandas dan hanya kemudian keluar bersama kanak-kanak.

Hari keempat, kelima dan keenam adalah kira-kira sebagai tiga pertama. Kanak-kanak berjalan di rumah tanpa lampin; anda hanya boleh memakainya semasa tidur siang dan pada waktu malam. Mereka mengambil periuk dengan mereka untuk berjalan-jalan, dan di rumah, dengan bantuan ibu, bayi "mengingati" tentang kewujudannya tidak setiap 15, tetapi setiap 30-40 minit. Pada hari ketujuh, anda boleh merumuskan hasil pertama dan membuat kesimpulan. Anak laki-laki atau perempuan tidak lagi ditawarkan pot, walaupun dia masih berdiri di tempat yang paling terlihat, ia juga dibawa ke luar.

Ibu perlu sangat waspada untuk memantau bagaimana bayi berkelakuan. Jika kursus pantas berjaya, kanak-kanak akan menunjukkan dengan tingkah laku apa yang dia mahu di dalam periuk. Kanak-kanak mula bimbang, yang paling cerdas boleh membawa ibu periuk, duduk di atasnya, menunjukkannya.

Latihan cepat tidak berlaku pada waktu malam. Sekiranya bayi itu tidur dengan lancar dan cepat, dia akan segera tidur selepas kebangkitan tidak disengajakan, pakar pediatrik Ford disyorkan untuk membantunya dan menawarkan periuk pada waktu malam, tetapi tidak lebih awal dari pada hari kelima atau keenam selepas permulaan persekolahan. Sekiranya kanak-kanak dibezakan dengan keceriaan yang meningkat, sukar untuk dia tidur, tidak perlu melakukan ini lagi - semua orang akan lebih tenang jika kanak-kanak menghabiskan malam dengan popok sekali pakai.

Kaedah universal

Kaedah ini membayangkan lebih banyak masa memakan masa yang cepat, tetapi maklum balas orang tua menunjukkan bahawa hasilnya akan lebih stabil. Seorang "peminat" yang besar dalam kaedah persekolahan universiti adalah pakar pediatrik terkenal Yevgeny Komarovsky. Pada peringkat awal, kenalan dua tahun dengan periuk. Mereka menunjukkan bagaimana untuk membuka dan menutupnya, bagaimana untuk duduk di atasnya dan bagaimana untuk bangun dari situ. Seterusnya, keluarkan lampin dari bayi dan memantau kelakuan serbuk. Kali pertama periuk "disajikan" pada waktu pagi selepas bangun, dan selepas setiap makan atau minum, dan juga apabila kanak-kanak menunjukkan tanda-tanda kebimbangan.

Percubaan yang berjaya harus digalakkan dengan murah hati, tidak berjaya - tidak mengutuk, tidak memarahi bayi. Kaedah sejagat melibatkan latihan menghidupkan tandas ke dalam aktiviti yang menarik, di mana semuanya konsisten - kanak-kanak diajar untuk melepaskan seluarnya, meletakkannya di atas, mengambil periuk di belakangnya dan mengepam kandungannya ke tandas.

Kaedah universal tidak menyiratkan penyingkiran penuh lampin. Mereka boleh terus memakai berjalan kaki, untuk tidur siang atau tidur yang selesa. Oleh itu, proses pembiasaan akan beransur-ansur dan tidak tergesa-gesa.

Kaedah perlahan

Ia berbeza dari yang sejagat hanya jika anak itu ditinggalkan tanpa lampin biasa hanya pada separuh pertama hari sebelum makan tengahari. Selebihnya bayi boleh menjalani kehidupan yang biasa. Kaedah ini mempunyai kelebihannya - tekanan yang berkaitan dengan peralihan kepada keadaan hidup baru akan menjadi minimum untuk kedua-dua bayi dan ibu bapanya. Pada bila-bila masa, ibu bapa boleh menolak untuk belajar, menangguhkannya "untuk kemudian" jika bayi itu sakit atau nakal.

Walau bagaimanapun, tidak sepatutnya menunggu keputusan dengan cepat - walaupun telah mengetahui apa yang dibina oleh tandas, bayi kadang-kadang boleh membasahi seluarnya.

Petua

Terdapat kaedah lain yang boleh digabungkan oleh ibu bapa, menggunakan satu demi satu atau gabungan satu sama lain mengikut budi bicara mereka, bergantung kepada ciri karakter kanak-kanak, perkembangan dan kesediaan untuk memahami kemahiran baru. Dalam 2 tahun, kanak-kanak sangat cepat, dan jika tidak satu kaedah, maka yang lain semestinya berkesan.

 • Anda boleh meletakkan periuk di dalam bilik tandas dan pergi ke tandas bersama kanak-kanak. Pada masa yang sama anda boleh membuka paip, kerana bunyi air dalam mana-mana orang menyebabkan keinginan untuk cepat kencing. Di sinilah panci terbiar akan berguna.
 • Sekiranya kanak-kanak takut menanam di dalam periuk, letakkannya pada subjek yang betul di dalam pakaian, tanpa mengeluarkan seluarnya. Apabila kenyal belajar duduk tanpa rasa takut, secara beransur-ansur mula melepaskan seluar dan seluar dalamnya. Dan hanya selepas itu pergi ke bahagian utama latihan.
 • Jangan biarkan kanak-kanak itu sendiri semasa "pertemuan" beliau. Kehadiran orang dewasa perlu supaya bayi tidak jatuh dari pot, tidak cedera, tidak takut. Di samping itu, pembelajaran lebih cepat jika kanak-kanak berminat dan bermotivasi untuk hasilnya. Dalam proses itu, ceritakan kepadanya cerita, menyanyikan lagu, membaca sajak kegemarannya.
 • Lelaki dewasa dalam keluarga boleh membawa anak lelaki ke tandas, dan wanita - perempuan. Melihat bagaimana orang dewasa memenuhi keperluan mereka, kanak-kanak akan lebih simpatik terhadap periuk, dia akan memahami bahawa ini benar-benar asli. Di samping itu, kanak-kanak suka meniru orang dewasa - mereka perlu menggunakan dengan mahir.
 • Dengan kejayaan yang sama, anak-anak muda menyalin kelakuan penatua mereka. Jika seorang kanak-kanak mempunyai saudara lelaki atau adik perempuan yang pergi ke periuk sendiri, kita boleh mengandaikan bahawa ibu bapa sangat bertuah.

Seorang kanak-kanak yang, dalam 2-2.5 tahun, enggan pergi ke periuk, tidak memerlukan bantuan perubatan, seperti yang difikirkan oleh sesetengah orang. Dia memerlukan penyertaan dan pemahaman tentang sikap anaknya. Seorang pakar pediatrik dan ahli psikologi perlu didekati hanya jika bayi tidak mengenali periuk selepas dia berusia 3 tahun.

Latihan dalam tandas dan kemahiran sanitari akan lebih mudah dan mudah jika ibu bapa berfikir melalui beberapa butiran penting.

 • Periuk. Harus selesa, terang. Untuk kanak-kanak lelaki - dengan lubang bujur, dan untuk kanak-kanak perempuan - dengan pusingan. Bahan yang terbaik adalah plastik mesra alam, karena panci enamel, yang telah berkembang menjadi separuh dewasa dewasa, sangat dingin dan tidak menyenangkan, selain memerlukan pencucian dan penjagaan yang lebih teliti. Pot harus mempunyai punggung kecil, pangkalan yang stabil.

Adalah lebih baik untuk menolak periuk dengan muzik dan pemain video terbina dalam - kanak-kanak itu tidak seharusnya menyedari item tandas sebagai hiburan, jika tidak proses pembelajaran mungkin mengambil masa yang lama. Sedikit apa yang kanak-kanak ingin mempertahankan keperluan untuk mainan yang menarik dan menarik.

 • Kebersihan. Kanak-kanak perlu memahami bahawa berjalan kotor dan basah adalah buruk, tidak menyenangkan dan tidak diterima. Oleh itu, mengajarnya ke periuk harus bermula dengan persiapan kemurnian. Seorang kanak-kanak yang sudah biasa berada di lampin yang kotor selama berjam-jam akan sukar untuk belajar mengatasi keperluan di tempat tertentu.
 • Reaksi ibu bapa. Apabila bayi mula berjalan tanpa lampin, sesetengah ibu bapa secara naluri berusaha untuk "menangkap" ia apabila proses pembuangan usus atau pundi kencing hanya bermula. Kanak-kanak takut yang diseret ke periuk. Ini adalah kesilapan besar. Bayi tidak akan dapat berhenti membuang air kecil, tetapi rasa takut terhadap tindakan semula jadi fisiologi mungkin merayap jauh ke dalam jiwa dan bawah sadarnya. Lebih mudah dan lebih tepat untuk menghilangkan permaidani mahal yang mahal dari bilik ketika mengajar kemahiran tandas kanak-kanak, sentiasa menyimpan sebotol air dan kain yang siap untuk menghilangkan akibat dari kesilapan anak.
 • Masa. Cuba untuk menggabungkan latihan dengan permulaan musim panas, akhir musim bunga, atau permulaan musim luruh.Apabila ia di luar hangat, lebih mudah untuk mengambil anak tanpa lampin untuk berjalan-jalan, berjalan dalam pakaian yang minimum, yang akan lebih kering selepas pembasuhan.

Dan akhirnya, saya ingin ambil perhatian bahawa anda tidak dapat membandingkan anak anda dengan anak-anak lain. Sekiranya budak lelaki jiran itu telah pergi ke dalam periuk dengan sempurna sejak umur satu setengah tahun, dan sekurang-kurangnya 2.5 tahun anda tidak mahu mendekati peranti ini - ini bukanlah sebab kebimbangan. Ibu tidak boleh dituduh mengabaikan pedagogi bayi.

Untuk mengetahui cara mengajar kanak-kanak ke dalam periuk, lihat video seterusnya dari Dr. Komarovsky.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan