Apa yang perlu diberikan untuk kanak-kanak selama 1 tahun?

Kandungannya

Memilih hadiah ulang tahun adalah tugas yang sangat penting, terutamanya jika hari jadi adalah anak. Disebabkan ciri-ciri perkembangan seorang kanak-kanak berusia satu tahun, ramai orang dewasa merasa sukar untuk memutuskan hadiah.

Apa yang patut dipertimbangkan?

Biasanya, memilih hadiah untuk kanak-kanak tidak begitu sukar, tetapi setahun adalah tarikh memilih hadiah yang paling sukar. Di satu pihak, adalah adat untuk merayakan hari ulang tahun pertama bersama-sama dengan orang lain, sebaliknya umur tidak lagi membolehkan anak itu memiliki minat dan hobi tersendiri, lebih-lebih lagi - dia kemungkinan besar tidak memahami apa yang sedang berlaku. Cuti ini kebanyakannya untuk ibu bapa, tetapi hadiah diberikan kepada wira utama majlis itu, dan oleh itu mesti berkaitan secara langsung dengannya.

Menariknya, walaupun varian kanak-kanak yang dicuba - gula-gula tidak akan berfungsi di sini. Hakikatnya adalah tidak diinginkan kanak-kanak untuk makan gula-gula dan coklat pada usia muda, kerana sistem pencernaannya belum bersedia untuk hidangan yang begitu serius. Oleh itu, adalah lebih baik untuk menahan diri daripada hadiah seperti ini, tanpa mengira betapa tinggi kualiti mereka.

Selalunya pada tahap kehidupan ini dinasihatkan untuk menyumbangkan baik mainan pembangunan yang berguna atau mainan sederhana sahaja. Hampir pasti kejayaan akan dinikmati oleh pelbagai piramid dan kiub, bola juga sentiasa relevan. Dalam setahun seorang gadis anak patung itu akan gembira, dan anak lelaki itu tidak akan menyerahkan mesin taip, walaupun pilihan ini nampaknya berorientasikan pertumbuhan.

Pertimbangkan hakikat bahawa dengan pemilihan hadiah yang agak kecil, adalah penting untuk tidak mengulangi hakikat bahawa anak itu sudah ada, kerana satu tahun sudah terlalu awal untuk kekecewaan tersebut. Tanya ibu bapa anda jika anak itu tidak mempunyai apa yang anda sedang merancang untuk membeli - mereka mungkin memberi anda gambaran konkrit mengenai apa yang sebenarnya berguna. Jika boleh, berunding dengan tetamu lain agar hadiah tidak bertepatan.

Jenis Presentasi

Sekiranya anda sudah mempunyai anak anda sendiri, anda mungkin mempunyai idea tentang keperluan kanak-kanak pada usia itu. Tetapi anda tidak boleh berbuat apa-apa jika anda belum mendapat anak anda. Berfikir tentang pilihan untuk hadiah, anda harus memilih salah satu daripada tiga kategori: hadiah harus mempunyai fungsi membangun, menghiburkan atau praktikal.

Pembangunan

Mungkin semua ibu bapa mahu anaknya berkembang dan berkembang secepat mungkin, yang sememangnya berguna untuknya. Selama lebih dari satu abad, psikologi kanak-kanak dan pendidik telah mencipta pelbagai teknik yang membantu mengembangkan logik, ketajaman dan ingatan, serta kemahiran motor, mempromosikan kajian huruf dan angka, dan sebagainya.

Caranya ialah menawan, menarik minat kanak-kanak - untuk tujuan ini, tugas itu mesti dipakai dalam bentuk permainan. Pada 12 bulan, anak lelaki hari jadi masih tidak sesuai dengan kebanyakan mainan yang sedang berkembang, tetapi jika anda hanya memberi tumpuan kepada idea-idea yang paling sederhana, ini boleh menjadi kejayaan. Pertimbangkan pilihan yang paling popular untuk ini. hadiah untuk bayi berusia satu tahun:

 • Mat teka-teki. Penyelesaian seperti ini kelihatan sangat terang, dan, sebagai tambahan kepada tujuan pembangunan, ia juga boleh menjadi hiasan yang sangat baik untuk pedalaman di tapak semaian. Terletak di tempat yang paling mudah untuk pemiliknya - di lantai. Membangunkan pelbagai aspek personaliti yang kecil, khususnya, perhatian dan pemikiran, bergantung pada model, juga boleh menyumbang kepada kajian nombor dan huruf.Akhirnya, ia juga hanya permaidani yang mengurangkan kecederaan orang hari jadi.
 • Pembina. Bagi seorang pereka kejuruteraan atau Lego, ia masih terlalu awal, tetapi sesuatu yang lebih mudah pastinya akan sesuai, memandangkan ia membayangkan imaginasi ruang dan pemahaman mengenai bahagian komposit dan keseluruhannya, dan juga memberikan hasil yang luar biasa dari segi mengembangkan imaginasi dan mengembangkan kemahiran motor tangan halus. Perkara utama ialah pereka tidak harus mempunyai butiran kecil bahawa pemilik kecil boleh menelan.
 • Kiub. Malah, ini adalah pereka primitif yang sama, kecuali tanpa kemungkinan sambungan yang kuat bagi bahagian individu. Kelebihannya sama seperti pada versi terdahulu, dan penerapan corak atau nombor tertentu pada kiub juga dapat memajukan pemikiran bayi.

Senarai ini, tentu saja, tidak lengkap, bagaimanapun, secara umum, mainan pendidikan harus lebih kurang pada tahap yang sama dengan kerumitan mereka.

Menghiburkan

Pembangunan adalah perkembangan, dan kanak-kanak, dalam mana-mana, mahu entah bagaimana bersenang-senang, walaupun keseronokannya tidak mempunyai fungsi pendidikan. Dalam hal ini, mainan biasa, memberi tumpuan kepada aktiviti locomotor yang rendah adalah cara yang baik untuk menunjukkan diri anda sebagai tetamu dari pihak terbaik. Idea untuk hadiah seperti ini mungkin kelihatan seperti ini:

 • Anak patung itu. Untuk gadis-gadis - hadiah win-win yang benar-benar akan menikmati sekurang-kurangnya penampilan menarik. Apabila memilih anak patung, adalah penting untuk memberi tumpuan kepada kekuatan produk yang tinggi - kanak-kanak akan hampir memecahkannya, tetapi penting bahawa dia tidak memotong dirinya atau menelan sekeping. Atas sebab yang sama, tidak masuk akal untuk membeli mainan yang sangat mahal - kemungkinan besar ia tidak akan membuatnya ke hari lahir berikutnya. Barbie tidak diperlukan dalam setahun - akan ada anak patung yang lebih berguna, yang menyerupai orang sebenar dengan bahagiannya.
 • Kerusi roda. Di bawah nama ini keseluruhan kumpulan mainan digabungkan, ciri wajib yang mana adalah kehadiran roda dan pengendalian yang agak panjang. Selalunya ia, sudah tentu, kereta, tetapi mungkin ada sejenis jerapah atau haiwan lain. Di satu pihak, kerusi roda boleh merangsang bayi untuk belajar berjalan, sebaliknya, ibu bapa harus berhati-hati - kehadiran roda tidak membenarkan kerusi roda menjadi sokongan yang boleh dipercayai untuk pemilik kecil itu. Kadang-kadang kerusi roda juga dilengkapi dengan muzik, yang sangat meningkatkan nilai hiburannya. Idealnya, anda juga boleh memandu kereta atau binatang.
 • Pelompat adalah perubahan tegak yang membolehkan kanak-kanak itu bergerak ke atas dan ke bawah. Cara terbaik untuk mengambil bayi, beri dia banyak emosi positif, membangunkan alat vestibular.

Praktikal

Kanak-kanak biasanya tidak suka hadiah yang sangat praktikal, tetapi ibu bapa pasti akan menghargainya. Ia sudah disebutkan di atas bahawa hari jadi pertama adalah lebih bercuti untuk ibu bapa, jadi perkara-perkara yang diperlukan sekarang lebih relevan daripada pada zaman kanak-kanak lain.

Kesan positif hadiah itu boleh dipertingkatkan jika ia cantik dan cerah - maka ada kemungkinan bahawa wira acara itu sendiri akan sangat gembira dengan perkara yang baru. Senarai hadiah berguna tidak begitu lama, tetapi setiap item sangat berguna:

 • Pakaian Tahun ini adalah tepat pada waktunya apabila tiba masanya untuk perlahan-lahan mula menjelajahi dunia di sekeliling kita, termasuk di luar rumah kami. Malah di buaian bayi sudah perlu mengajar untuk memakai pakaian, dan begitu di suatu tempat di jalan atau di sebuah pesta dia tidak dapat digantikan. Hadiah boleh menjadi kedua-dua baju tidur untuk tidur dan sesuatu yang lebih hangat - pakaian untuk berjalan-jalan musim sejuk.
 • Kasut. Pada 12 bulan, kanak-kanak biasanya boleh berjalan secara bebas, walaupun secara sementara, dan menggunakan kemahiran ini untuk memuaskan rasa ingin tahu mereka sendiri dan kegelisahan yang tidak dapat dilupakan. Hiking di zaman ini sangat berguna untuk perkembangan fizikal bayi.
 • Linen tempat tidur. Hadiah sedemikian adalah keinginan yang jelas untuk memberi kanak-kanak itu suasana yang hebat pada waktu tidur.Bukan rahsia lagi bahawa susunan bayi yang sesuai dapat menenangkan bayi dan membantu dia tidur lebih cepat. Pakaian dengan reka bentuk yang betul boleh melakukan fungsi yang sama.

Hadiah berguna sangat penting untuk dibincangkan dengan ibu bapa, kerana penggunaannya sangat terhad pada masa - bayi semakin berkembang. Mungkin, bukannya pakaian yang dirancang, yang anak lelaki hari jadi sudah ada, lebih baik menyumbangkan kasut yang tidak hadir sama sekali?

Secara berasingan, terdapat pilihan hadiah seperti rumah mainan atau khemah - seperti saiz yang pemiliknya, jika dia ingin, boleh bersembunyi di tempat perlindungan yang disajikan. Kanak-kanak seperti peluang untuk bersara dengan mainan kegemaran mereka, dan jika di dalam bilik mereka masih merasa sama seperti di ruang terbuka, maka di rumah seperti itu pasti akan menjadi selesa.

Idea menarik

Idea hadiah yang diberikan di atas adalah apa yang dilihat sebagai pilihan win-win yang sesuai untuk semua orang. Sebenarnya, sukar bagi seseorang yang mencipta untuk menghasilkan hadiah yang lebih luar biasa - contohnya, sesuatu yang bayi dapat menghargai pada masa akan datang.

Idea asal tidak berkesudahan, kami hanya cuba menyerlahkan pilihan kreatif terbaik untuk hadiah untuk ulang tahun pertama dalam kehidupan:

 • Sesi foto. Dengan perkembangan alat dan fotografi digital pada satu ketika, nampaknya jurugambar profesional akan hilang, tetapi mereka masih wujud dan popular. Suatu sijil untuk sesi foto akan membolehkan seluruh keluarga pergi ke studio dan menangkap diri mereka dari latar belakang pelbagai pemandangan yang menarik, dan jurugambar akan melakukan segala-galanya untuk menjadikannya kelihatan lebih baik daripada gambar-gambar harian biasa. Seorang kanak-kanak yang lebih tua mungkin akan berminat untuk melihat dirinya pada zaman kanak-kanak dan ibu bapa muda dan yang kedua juga harus gembira dengan hadiah itu.
 • Hadiah dengan kelajuan pengatup. Sebagai contoh, wain. Ya, ya, jangan terkejut - kanak-kanak boleh membuat hadiah itu juga. Sudah tentu, penggunaan hadiah tersirat sebagai dewasa, ideal pada hari majoriti. Sudah tentu, wain itu harus mahal - walaupun untuk penggunaan segera murah tidak memberi, jadi bagaimana dengan hadiah yang akan mempunyai tujuh belas tahun menunggu di sayap? Botol mesti disertakan dengan mesej. Idea ini adalah asli kerana ia berisiko - anda perlu memastikan bahawa hadiah itu tidak akan hilang semasa tahun-tahun menunggu, dan penderma itu masih berada di tempat berhampiran oleh masa kanak-kanak itu berumur.
 • Pokok Terdahulu dalam banyak keluarga, ia memutuskan untuk menanam pokok dengan kelahiran seorang anak, dan kini tradisi ini telah hilang. Sudah waktunya untuk memulihkannya! Sekiranya ibu bapa bayi mempunyai tanah sendiri, anda boleh memberi anak pokok pokok yang akan bertambah dengan anak. Ia juga mempunyai risiko tersendiri - ia akan menjadi sangat hodoh jika pokok itu tidak bermula atau pudar, dan terdapat kemungkinan plot tanah itu akan dijual bersama dengan pokok itu.
 • Meter ketinggian Ungkapan "ketika saya akan membesar" adalah tipikal bagi kebanyakan kanak-kanak, sehingga demonstrasi yang jelas tentang bagaimana proses ini dapat berubah menjadi hadiah yang sangat baik. Pada usia tahun ini, kanak-kanak itu sudah boleh berdiri di atas kakinya sendiri, yang bermaksud sudah tiba masanya untuk membuat tanda pertama, berkat yang dia akan tahu dengan tepat bagaimana semuanya bermula. Ia sangat simbolik jika seseorang yang mempersembahkan meter ketinggian, akan meletakkan tanda pertama secara peribadi.

Sebenarnya, banyak pilihan yang dibatasi hanya oleh imaginasi anda. Seringkali berikan sudu perak, kotak untuk keriting dan benda simbol lain. Satu-satunya perkara yang perlu dibimbing adalah beberapa jenis penggunaan praktikal masa kini, kerana tidak mungkin seseorang akan memanggil hadiah hadiah yang tidak perlu dan sia-sia.

Petua

Oleh kerana banyak telah dikatakan tentang apa yang boleh disumbangkan, kami akan memberi tumpuan kepada perkara-perkara yang anda tidak perlu diberikan kepada anak berusia satu tahun.Kami dengan serta-merta akan membuang pilihan yang anak lelaki hari jadi tidak akan memberi, hanya meninggalkan apa yang tergolong dalam kategori kesilapan biasa. Jadi:

 • Jangan berikan mainan yang bertujuan untuk berumur lebih muda atau lebih tua. Sebagai contoh, seorang anak berusia setahun telah berkembang dengan kerut - mereka tidak akan menarik perhatiannya untuk masa yang lama. Mainan yang sangat rumit yang direka untuk kanak-kanak dari tiga tahun tidak harus diberikan sama ada - mereka perlu menunggu terlalu lama sehingga mereka menjadi relevan, pada waktu itu pemilik dapat memecahkannya.
 • Hanya pada pandangan pertama, lampin yang baik dan makanan bayi seolah-olah menjadi hadiah yang mahal dan masuk akal, sedangkan sebenarnya pilihan perkara semata-mata adalah hak prerogatif ibu bapa. Hakikatnya adalah bahawa tubuh kanak-kanak itu sangat pemilih, tindak balasnya terhadap barangan penggunaan sehari-hari dan kebersihan yang tidak wajar untuk ditebak, melainkan jika anda membesarkan anak hari jadi sepanjang tahun kehidupannya yang terdahulu. Terdapat hanya satu situasi di mana hadiah itu sesuai - jika ibu bapa sendiri meminta dengan tepat.
 • Apabila membeli mainan, berhati-hati apabila memilih mainan.. Pertama sekali, tidak ada butiran kecil yang berasingan - anak-anak semua menarik ke dalam mulut mereka, adalah mustahil untuk kanak-kanak itu tercekik. Kedua, mainan lembut belum relevan. Ketiga, perhatikan bahan-bahan dari mana produk dibuat - sekali lagi, anak pasti akan merasakannya, oleh sebab itu bahan-bahan dan pewarna non-ekologi sangat tidak diinginkan. Akhirnya, mainan kawalan radio kini juga tidak menimbulkan kegembiraan yang diharapkan - bayi belum dapat mengurus mekanisme yang kompleks itu, tetapi bunyi motor itu bahkan boleh menakut-nakutkannya.

Bagaimana untuk melakukannya sendiri?

Ia tidak perlu membeli hadiah untuk kanak-kanak berusia satu tahun jika anda boleh membuatnya dengan tangan anda sendiri. Puncak mutlak dalam bidang hadiah buatan tangan untuk kanak-kanak berumur satu tahun adalah album foto buatan sendiri dan kad niaga.

Sebagai contoh, album foto yang tidak dapat dielakkan dapat dibuat dengan tangan siapa saja yang mempunyai kemahiran aplikasi dan lukisan. Sebagai asasnya, anda boleh menggunakan album foto kosong biasa, tetapi sebaiknya - pada kadbod, supaya mudah digunakan. Gambar-gambar penerima hadiah boleh diminta dari ibu bapanya - dengan perkembangan terkini dan pengedaran teknologi fotografi, menjelang tahun sedozen gambar mungkin akan dikumpulkan dari bayi, antaranya beberapa yang terbaik boleh dipilih.

Ia masih wujud dengan beberapa konsep umum album, menandatanganinya dengan cantik dan menghiasnya dengan lukisan atau kliping yang mudah - itu sahaja, hadiah itu sudah siap! Pada ulang tahun pertama kanak-kanak, ibu bapa akan menyukai hadiah ini lebih banyak, tetapi dari masa ke masa, semua ahli keluarga akan menghargainya.

Tetapi jika anda ingin menggembirakan bayi dengan hadiah buatan sendiri di sini dan sekarang, buatlah dia bizybord. Penyelesaian yang serupa wujud dalam dua bentuk - dalam lembut dan keras. Setiap wanita boleh membuat bizybord lembut berdasarkan kain - anda hanya perlu menjahit pada kain pelbagai butang, poket, ritsleting dan clasps, atau hanya sekeping kain tunggal tekstur yang berbeza.

Bizybord pepejal sudah menjadi tugas bagi seorang lelaki: di papan lapis, anda perlu memasang pelbagai perkakasan pintu, seperti selak dan bolt, papan kekunci dari telefon lama, mengendalikan loker, soket dan suis, suis toggle, dan bahagian-bahagian kecil sama dengan mana-mana papan lapis. Maksudnya ialah pada zaman kanak-kanak ini secara harfiah tertarik dengan segala-galanya di sekelilingnya, cuba mengenali dunia, tetapi ini tidak selalu selamat untuk kedua-dua kanak-kanak dan subjek di mana dia berminat.

Bizybord memberi peluang kepada kanak-kanak untuk mengiktiraf prinsip operasi pelbagai mekanisme mudah, memperluas pemahamannya tentang sensasi sentuhan menyentuh perkara-perkara ini atau lain-lain, dan hanya membenarkan dia untuk menduduki tuannya selama beberapa jam. Apabila mencipta mainan sedemikian, jangan lupa bahawa keindahan luarannya adalah sangat penting, yang akan menyumbang kepada minat yang lebih tinggi pada hari jadi.

Apabila membuat bizybord dengan tangan anda sendiri, ikut keperluan untuk mainan untuk kanak-kanak kecil: jangan gunakan bahan berbahaya, pastikan kekuatan pengikat semua bahagian, terutama yang kecil, dan pastikan bahawa lembaga itu sendiri atau komponennya tidak boleh cedera.

Cara membuat bizybord dengan tangan anda sendiri, lihat video di bawah.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan