Mengapa bayi merosakkan semasa dan selepas makan?

Kandungannya

Dengan regurgitation bayi selepas makan - kedua-dua ketika menyusu dan apabila makan campuran - setiap ibu menghadapi. Selalunya, regurgitation adalah keadaan fisiologi biasa yang bayi "mengatasi" dari masa ke masa. Tetapi kadang-kadang ia adalah gejala penyakit, memaksa ibu bapa melihat doktor. Kenapa regurgitasi berlaku dan apa yang perlu dilakukan ibu bapa?

Sebabnya

Terlepas dari cara makan susu ibu, bayi menyusu di udara, yang menyebabkan ketidakselesaan dan memberikan rasa kenyang yang salah. Untuk melepaskannya dan perlu regurgitasi. Dengan teknik regurgitasi penyusuan yang betul pada kanak-kanak tidaklah kerap.

Satu lagi penyebab regurgitation yang paling biasa adalah overfeeding bayi dengan susu. Pemakanan yang berlebihan dikeluarkan dari perut serbuk dengan cara semula jadi.

Membesarkan bayi
Burping membantu kanak-kanak melepaskan udara dan menghilangkan sensasi yang tidak menyenangkan.

Apabila menyusu

Burping pada bayi juga boleh berlaku kerana:

 • Gangguan penghadaman. Sebagai contoh, colic atau sembelit boleh menghalang makanan daripada bergerak secara normal di sepanjang saluran pencernaan.
 • Teknik penyusuan susu tidak sah. Bayi itu betul-betul menangkap puting susu dan menelan banyak udara bersama-sama dengan susu.
 • Masalah dengan sfinkter esofagus. Pada bayi, otot-otot sfinkter ini tidak maju dan akhirnya terbentuk hanya pada tahun ini.
 • Tingkah laku dewasa yang salah. Bayi segera selepas makan tidak boleh dipam, ditekan, dihidupkan, dan sebagainya.
 • Penyakit sistem saraf dan perubahan patologi yang lain.
Belching pada kanak-kanak
Kekerapan regurgitasi sering bergantung kepada tindakan ibu bapa.

Pemakanan botol

Sebab-sebab dalam kes ini adalah sama seperti pada kanak-kanak yang menerima susu ibu. Faktor utama yang menyebabkan regurgitasi berlebihan. Pada masa yang sama, jumlah makanan yang digunakan oleh isthmus buatan lebih mudah disesuaikan.

Anda mungkin tidak memegang bayi atau botol semasa memberi makan. Mengenai itu bagaimana untuk memberi makan kepada bayibaca dalam artikel lain.

Juga, bayi boleh merosakkan jika campuran tidak sesuai dengannya. Semak dengan pakar pediatrik dan ambil bayi pemakanan lain.

Ramai: regurgitation "fountain"

Regurgitasi semacam itu harus menimbulkan kebimbangan kepada ibu - jika bayi meludahkannya seringkali, anda harus menunjukkan kepada doktor.

Cacat boleh merapatkan mata air:

 • jika bayi adalah pramatang kerana ia mempunyai sistem pencernaan yang tidak matang;
 • dalam kes penggantian campuran penyusuan yang tidak berjaya;
 • disebabkan kolik dan kecacatan organ-organ dalaman bayi, apabila terdapat halangan untuk mempromosikan makanan.
 • kerana kelahiran yang sukar: kelaparan oksigen semasa bersalin atau kerosakan separa kepada sistem saraf. Lama kelamaan, ini mesti lulus.

Sekiranya kanak-kanak mendapat berat badan dengan baik, dia mempunyai najis dan kencing yang biasa dan tidak ada faktor lain yang perlu dikhuatiri, jangan risau walaupun dia cukup kerap.

Bagaimana untuk membantu bayi?

Dalam proses pemakanan, udara tidak dapat dielakkan masuk ke dalam remah-remah perut, yang merupakan penyebab regurgitasi. Untuk mengurangkan pembekuan susu atau formula pada bayi, ibu bapa harus membantu bayi menyingkirkan udara. Gelembung udara yang terperangkap dalam sistem penghadaman menyebabkan ketidakselesaan dan kesakitan di dalam perut, serta "menyalahkan" perasaan palsu yang kenyang. Itulah sebabnya penting untuk membantu runtuh untuk membebaskan udara.

Peruntukan untuk regurgitasi semasa makan
Jika bayi bimbang semasa makan, bantu dia menghilangkan udara di perutnya.

Petua untuk ibu bapa:

 • Sekiranya bayi tertidur pada akhir makan, perlahan-lahan bergerak ke arah yang tegak. Juga meludah udara akan membantu meletakkan bayi tidur di perut.
 • Ikuti teknik penyusuan bayi yang betul dari botol. Biarkan campuran itu mengisi keseluruhan puting dan tidak mengalir dengan cepat.
 • Pakan anak kecil itu harus berada di posisi berbaring sehingga kepala anak itu sedikit dibangkitkan.
 • Cuba untuk memberi makan kepada bayi dalam suasana yang tenang dan jangan terganggu. Sekiranya bayi itu pecah dari botol atau payudara, lebih banyak udara akan ditelan.
 • Berikan makanan bayi atas permintaan, sebagai bayi yang sangat lapar makan dengan cepat dan menelan lebih banyak udara.
 • Jika dalam proses menyusukan bayi mula menunjukkan ketidakpuasan mereka dan berkelakuan tidak gelisah, mungkin alasannya adalah menelan udara. Ia adalah perlu untuk mengganggu makan dan membantu bayi membuntuti.
 • Sering kali, yang rapuh meludahkan udara di dalam perut hampir serta-merta selepas makan, tetapi kadang-kadang ia memerlukan lebih banyak masa. Ibu bapa harus sabar dan memastikan bahawa mereka membantu bayi menyingkirkan udara yang berlebihan.

Terdapat tiga cara untuk membantu bayi membebaskan udara:

 1. Meletakkan serbuk di bahunya. Ambil bayi di tangan anda dalam kedudukan menegak supaya kepala remah di atas bahu ibu. Dengan satu tangan, pegang bayi itu di bawah rampasan, dan dengan yang lain, besikan belakang bayi. Berjalan di sekeliling bilik dengan bayi dalam kedudukan ini selama beberapa minit. Jangan lupa untuk meletakkan tuala di bahu anda untuk melindungi pakaian anda.
 2. Meletakkan bayi di atas lutut anda. Kanak-kanak harus berbaring di atas lutut ke bawah - biarkan perut bayi berada di atas lutut ibunya. Dengan satu tangan, tahan kepala anak kecil itu, dan yang kedua, besikan punggungnya. Tutup lutut dengan tuala untuk melindungi pakaian anda.
 3. "Letakkan" bayi di atas pangkuan anda. Sedikit membungkus tongkat ke hadapan dan pastikan bahawa belakang anak kecil tetap lurus. Satu tangan harus diletakkan di bawah dagu bayi, dan yang kedua harus dibelai di bahagian belakang bayi.
Cara membuat regurgitasi pada kanak-kanak
Cuba semua cara untuk memilih yang paling sesuai untuk anak anda.

Bilakah anda perlu bimbang?

Seorang kanak-kanak harus ditunjukkan kepada pakar pediatrik jika:

 • Jumlah makanan yang dimakan bayi sangat besar. Jumlah normal susu regurgitated ialah 2-4 sudu besar.
 • Kanak-kanak mempunyai perut tersendiri dan mempunyai kerusi untuk masa yang lama.
 • Bayi menangis dan membungkuk semasa membongkok.
 • Jisim yang anak kecil itu berubah warna atau bau.
 • Setelah regurgitasi, suhu meningkat.
 • Kanak-kanak sudah berusia setahun, dan regurgitation itu tidak berhenti.

Dan, tentu saja, jika anda mengesyaki bahawa bayi tidak reburgitate, tetapi muntah. Kami menasihatkan anda untuk membaca artikel berkenaan muntah selepas makan.

Adalah sangat penting untuk memberi perhatian kepada doktor kepada fakta regurgitasi yang kerap, jika remah tidak mendapat berat badan. Peningkatan berat badan yang kurang baik menunjukkan bahawa kanak-kanak tidak mendapat nutrien yang mencukupi. Penyebab regurgitasi kerap dan penurunan berat badan serentak boleh menjadi perkembangan yang tidak normal dalam saluran pencernaan, intoleransi laktosa, penyakit berjangkit.

Regurgitasi kerap pada bayi
Terdapat gejala di mana bayi mesti semestinya menunjukkan ahli pediatrik

Petua Penting

 • Apabila bayi terburu-buru, dia menelan banyak udara dengan susu, jadi memberi makan bayi apabila diminta, sebelum dia lapar.
 • Apabila memberi makan, jaga bayi anda dalam kedudukan separa menegak.
 • Pastikan botol pada sudut supaya susu sepenuhnya mengisi puting dan tidak ada ruang untuk udara di dalamnya.
 • Apabila memberi makan bayi dari botol, pilih puting susu yang akan memberikan kelajuan optimum aliran susu.
 • Apabila botol dimiringkan, cecair perlu tumpah sekali-sekala. Ini akan menunjukkan bahawa lubang itu betul.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan