Bagaimana untuk mengatasi histeria dalam kanak-kanak? Nasihat yang berkesan dari ahli psikologi

Kandungannya

Anak yang histeris: dia menginjak kakinya, menjerit, menangis dan tidak mahu mendengar apa-apa. Atau merengek, bengong dan crooks. Setiap ibu bapa pernah mengalami tingkah laku yang sama dengan anaknya. Tetapi biasanya masalahnya lebih besar daripada yang kelihatan dan memberi kesan kepada 9 dari 10 keluarga yang perlu menimbulkan anak yang histeris. Ya, dan histeria itu sendiri - bukan fenomena satu kali, sehingga terjadi secara sistematik. Moms dan ayah dalam kekeliruan, mereka marah, bimbang, tidak tahu bagaimana untuk menghentikan semua ini. Apakah yang dilakukan orang dewasa jika kanak-kanak mempunyai histeria?

Apakah mimpi kanak-kanak?

Tantrum adalah keadaan emosional yang luar biasa yang menyedihkan. Kanak-kanak itu menjerit, mengerang, jatuh ke lantai, boleh menewaskan dinding atau menggaruk mukanya. Dia benar-benar tidak sensitif terhadap kata-kata dan tindakan orang lain dan praktikalnya tidak merasakan kesakitan. Sangat sukar untuk berhenti. Tingkah laku seperti itu menakutkan dan teka-teki ibu bapa, terutamanya jika, pada pendapat mereka, tidak ada sebab khusus untuk kelakuan sedemikian. Apa yang telah dilakukan oleh orang dewasa?

Hysteria, sebagai peraturan, walaupun ia berkembang pesat, tetapi seperti mana-mana proses dalam tubuh kita, ia berjalan dalam beberapa tahap. Walaupun seolah-olah semuanya bermula dengan tiba-tiba, percayalah, tanda-tanda permulaan "konsert" itu, dan mereka perlu belajar untuk mengenali. Sering kali bayi mula mengendus, merengek, senyap. Ini adalah tenang sebelum ribut. Sekiranya anda bertindak balas pada waktu, tantrum dapat dielakkan. Kadang-kadang untuk tujuan ini sudah cukup untuk merangkul kanak-kanak yang tersinggung oleh seluruh dunia, untuk bertanya apa yang telah menimbulkan tekanan kepadanya. Sekiranya mainan patah, sambungkannya bersama.

Sesetengah kanak-kanak untuk pencegahan histeria cukup untuk beralih kepada aktiviti lain. Tidak boleh membina pembina? Jangan menangis, sekarang kita akan cat, dan kemudian kita pasti akan memasang rumah atau lokomotif dari bahagian yang degil. Sekiranya pendahulu tidak dapat dilihat atau orang dewasa tidak memberi mereka kepentingan yang tepat, histeria itu sendiri bermula.

Gejala-gejalanya dapat membantu mengatasi histeria yang akan datang pada waktunya.
 • Peringkat pertama adalah suara. Kanak-kanak, cuba menarik perhatian kepada dirinya sendiri, mula merengek atau segera menjerit.
 • Tahap kedua adalah motor. Ia dicirikan oleh pergerakan aktif bayi yang teruja. Dia boleh mula melontar mainan, menghentak, bergolek di atas lantai. Ini adalah peringkat yang paling berbahaya - kanak-kanak itu boleh cedera.
 • Peringkat ketiga adalah sisa. Ini adalah sejenis jalan keluar dari "pique" - kanak-kanak yang lelah dan fizikal dan lelah dipenuhi dengan air mata, mengarahkan penonton dengan pandangan yang tidak puas dan meneguk secara konkrit. Peringkat ini boleh berlangsung sehingga beberapa jam.

Kenapa seorang kanak-kanak melakukan ini?

Saya mesti mengatakan bahawa kanak-kanak tidak selalu terluka "daripada bahaya". Dan tip seperti "Kurang perhatian - lebih cepat tenang" atau "Belt dia yang baik!" Bukan hanya tidak berguna, tetapi juga berbahaya.

Tantangan pada kanak-kanak adalah dua jenis - sewenang-wenang dan sukarela. Dalam kes pertama, bayi benar-benar menunjukkan watak, mahu mendapatkan sesuatu dan hanya tidak melihat apa-apa cara lain. Dia menjerit, mengetuk dengan kaki dan tangannya, menggelengkan kepalanya, sambil menyedari sepenuhnya apa yang dilakukannya. Jika Sebaik sahaja seorang kanak-kanak telah mencapai jalan dengan histeria sedemikian, dia akan menerimanya, dan akan melakukannya memanipulasi ibu bapa lebih kerap. Apa yang perlu dilakukan dalam situasi ini? Berikan anak kecil hak untuk memilih. Mudah untuk menjelaskan bahawa anda tidak menyukai kelakuannya, untuk memberi amaran tentang kemungkinan hukuman (contohnya, kekurangan peluang untuk menonton kartun atau pergi ke taman), dan kemudian, jika bayi tidak tenang, untuk melaksanakan hukuman. Oleh itu, kanak-kanak mempunyai pilihan - untuk menjerit lebih lanjut dan kehilangan sesuatu yang menyenangkan atau menarik diri bersama-sama dan menyelesaikan konflik dengan dunia.

Secara fizikal, dalam keadaan ini, anda tidak boleh menghukum! Ini akan membuat bayi lebih agresif. Yakinlah bahawa ketidakteraturan histeria sebagai alat untuk keuntungan peribadi, anak itu akan beransur-ansur terhenti.

Hentikan tantrum sewenang-wenang lebih mudah daripada yang bergantung kepada pembebasan hormon, kerana dalam kes pertama, kanak-kanak mampu mengawal emosi mereka

Tantrums tidak sihat - proses yang berlaku pada tahap hormon. Bayi tidak dapat mengawal kelakuannya dan tubuhnya disebabkan oleh pelepasan tajam hormon tekanan. Untuk memujuk dalam keadaan ini tidak berguna, kerana anak itu hanya tidak mendengar anda. Apa yang perlu dilakukan Sekali lagi tenang. Dan hanya kemudian turun ke perniagaan.

Dalam suasana yang tidak terkawal Hubungan sentuhan bayi adalah penting. Cuba untuk memegangnya di tangan anda, memeluk, menepuk kepala. Bercakap dengannya dengan senyap menenangkan suara, terangkan sesuatu yang tidak berkaitan dengan apa yang sedang berlaku: "Menang burung-burung itu duduk di tingkap", "Lihat apa jenis matahari hari ini, mungkin kita akan berjalan-jalan?". Ia tidak begitu penting apa yang anda katakan. Perkara utama adalah sentuhan sentuhan. Apabila kanak-kanak itu menenangkan, anda mesti cuba untuk mengetahui apa yang berlaku. Gunakan soalan utama untuk ini: "Adakah anda marah sesuatu?", "Adakah anda takut?", Dll

Dalam kes histeria sukarela, penting untuk bersabar dan kemampuan untuk menenangkan bayi secara emosi, dengan tingkah laku ini kanak-kanak dengan cepat akan dapat mengatasi serangan.

Siapa yang terdedah kepada penantian?

Kecenderungan untuk menantang - ciri semula jadi. Ia semua bergantung pada jenis organisasi sistem saraf bayi:

 • Jenis lemah Ini adalah kanak-kanak yang malu dan tidak selamat. Mereka tertakluk kepada perubahan mood yang kerap. Mereka mempunyai selera yang tidak stabil dan tidur yang kurang baik. Mereka bersemangat, sering menaikkan suara mereka. Sangat cenderung kepada tantrum, di mana mereka berkelakuan tidak dapat diduga. Tenang agak cepat.
 • Jenis yang kuat. Kanak-kanak yang mempunyai sistem saraf jenis ini lebih cenderung berada dalam mood yang baik, mereka mudah ketagih, dan selalunya mereka tidak menyelesaikan apa yang mereka telah bermula. Dalam keadaan yang menegangkan yang kuat, mereka boleh membuang muntah, tetapi ini tidak mungkin. Ya, dan "melunaskan" senyuman seperti ini akan menjadi mudah.
 • Jenis tidak seimbang. Ini adalah kanak-kanak yang mengganggu. Mereka sering disiksa oleh ketakutan dan keraguan. Mereka tidur tidur "cetek", mereka boleh bangun beberapa kali pada waktu malam. Mereka boleh berisik dalam masyarakat, kerana mereka suka menjadi pusat perhatian, tetapi mereka peka terhadap apa-apa kritikan. Tantangan di kalangan lelaki ini boleh bermula dengan tiba-tiba dan disertai oleh manifestasi pencerobohan. Sukar untuk menenangkan mereka.
 • Jenis perlahan. Ini adalah kanak-kanak yang sangat tenang dan bijak. Mereka suka melakukan sesuatu sahaja. Mereka sukar kacau. Oleh kerana proses pengujaan dan perencatan yang perlahan dalam sistem saraf, mereka tidak puas dengan histeria. Mereka boleh, tetapi selagi ia mencapai otak mereka, keperluan menangis tidak lagi di sana.

Oleh itu, kebanyakan ibu bapa kanak-kanak yang lemah dan tidak seimbang jenis sistem saraf mengadu tentang tantrum kanak-kanak.

Tantangan malam

Tantrums malam berpisah. Mereka sentiasa mempunyai sifat sukarela dan boleh disebabkan oleh beberapa sebab: ketakutan, mimpi buruk, kelebihan hari dan banyak jejak. Bayi hanya bangun dan segera berteriak. Ia sukar untuk menenangkannya, dia melengkung punggungnya, mengetuk dengan kaki dan tangannya, cuba melarikan diri.

Sekiranya bayi itu dibiarkan tanpa perhatian, dia boleh dilumpuhkan. Adalah penting untuk memastikan sentuhan sentuhan, menghilangkan punca ketakutan - menghidupkan lampu malam, menghilangkan objek yang menakutkan dari bilik.

Saya pernah berhadapan dengan tantrum malam dengan anak lelaki berusia dua tahun saya. Tidak ada yang membantu.Kemudian ada penyelesaian yang tidak standard, yang sekarang saya cadangkan kepada banyak ibu. Kami membincangkan dengan bayangan bayi "bayang-bayang menakutkan dan hantu" yang membuatnya terjaga, selepas itu mereka pergi dan membeli kucing kecil teddy kuning cerah di kedai. Kami memberinya nama - Daredevil.

Menurut legenda yang saya katakan, kucing cerah berani melindungi anak lelaki dan perempuan dari bayang-bayang dan penjahat lain pada waktu malam. Anak lelaki itu menjadi lebih tenang untuk tidur, kerana dia percaya kepada saya dan Daredevil. Selepas beberapa minggu, dia berhenti bangun pada waktu malam. Tetapi Smelchak (sudah cukup lusuh) dan sekarang, satu setengah tahun kemudian, selalu membawanya tidur dengannya. Dapatkan rakan ini kepada bayi anda. Biarkan ia menjadi watak yang baik, sangat terang semestinya dengan mata besar atau senyuman lebar. Tulis kisah dongeng tentang dia. Anak anda juga akan mempercayainya.

Tantri umur

Tantrum yang berkaitan dengan usia adalah akibat "penalaan" sistem saraf kanak-kanak. Pada tahap yang berbeza dalam hidupnya, kanak-kanak itu, ketika dia mempelajari hal-hal baru, mesti menyesuaikan diri dengan yang baru ini. Secara tidak sengaja ternyata tidak selalu dan tidak sama sekali.

 • Sebelum 1 tahun, bayi jarang terluka. Hysteric sentiasa mempunyai sebab mereka: seluar basah, keletihan antara waktu tidur, kelaparan, kebosanan, dll. Pada usia ini, peningkatan tekanan intrakranial juga boleh menjadi penyebab kerap dan menuntut menangis. Untuk mengesahkan atau menghapuskan masalah sedemikian akan membantu perundingan pakar neurologi. Penyimpangan mental pada zaman ini hampir mustahil untuk didiagnosis.
 • Jika kanak-kanak sudah berusia 1.5 tahun, Tantrumsnya bukanlah sarana manipulasi, tetapi hanya akibat dari kecacatan jiwa yang tidak stabil. Untuk menenangkan bayi agak mudah. Ia cukup untuk menjemputnya dan mengalih perhatiannya.
 • Pada pemerhatian kanak-kanak berusia 2 tahun disebabkan, sebagai peraturan, keinginan anak untuk mendapatkan lebih banyak perhatian dari orang dewasa. Dia sudah tahu bagaimana membezakan dirinya sebagai orang yang berasingan. Dan selalunya dengan bantuan histeria, dia cuba menjelaskan bahawa dia tidak suka sesuatu. Kanak-kanak berumur dua tahun boleh bertukar dari lebihan tayangan, dari keletihan, akibat penyakit. Pada zaman ini, sebab histeria yang sistematik boleh menjadi kelahiran anak lain dalam keluarga. Dan kerap kali pemerhatian berlaku atas dasar keperluan untuk pergi ke tadika. Bagaimana untuk menenangkan bayi? Kaedah ini bergantung kepada penyebab kerongkong. Jika anda letih - beri dia berehat. Sekiranya "cemburu"Untuk seorang saudara atau saudara perempuan - untuk memberi perhatian lebih.
 • 3 tahun memulakan apa yang dipanggil "krisis tiga tahun." "Saya sendiri!" - ini adalah ibu bapa murid berusia tiga tahun paling kerap mendengar. Kanak-kanak itu secara bersungguh-sungguh meminta rasa hormat terhadap keyakinannya, bantahan keras, histeria dengan atau tanpa alasan. Kanak-kanak berusia tiga tahun sangat degil. Mereka masih tidak tahu bagaimana untuk berkompromi. Sukar untuk menenangkan mereka. Dalam beberapa kes, tanpa bantuan ahli psikologi tidak boleh dilakukan. Lelaki itu adalah individu yang besar, dan pendekatan individu untuk menantinya diperlukan.
 • Biasanya dengan tantrum kanak-kanak berusia 4 tahun hilang, tetapi jika pada usia 4-5 tahun mereka masih berlaku, ini mungkin menunjukkan, malangnya, mengenai jurang keibubapaan. Jika kanak-kanak tidak tahu kata "tidak" atau tidak merasakan had apa yang dibenarkan, mustahil untuk menyalahkannya untuk ini. Ini adalah kerja orang dewasa. The histeria sudah dikawal sepenuhnya, kanak-kanak menguasai cara manipulasi: jika ibu melarang sesuatu, maka anda boleh bertanya kepada ayahnya jika dia tidak memberikan yang diinginkan, nenek dan kakek tentu tidak akan berdiri di depan histeria tangan. Sekiranya bayi tidak mempunyai penyakit neurologi atau mental pada usia 4-5 tahun, maka Dr. Komarovsky menasihatkan apabila mungkin untuk meninggalkan kanak-kanak itu mengelap. Tidak ada penonton yang terpisah, yang bermaksud tidak menarik untuk menyusun pertunjukan.
 • Pada umur 6 tahun Terdapat masa tuntutan yang meningkat dan sekatan yang ketat. Kanak-kanak mempunyai tanggungjawab. Dia memahami perlunya berperilaku dalam batas kesopanan. Secara paradoks, tetapi hakikatnya adalah pada usia ini histeria menjadi sukarela sekali lagi.Ini adalah disebabkan oleh hakikat bahawa pada siang hari kanak-kanak itu perlu berkelakuan sendiri di tadika. Tetapi pada waktu petang dia menjadi letih. Dan selepas gulung tadika tadika. Ini adalah bantahan dan ketidakupayaan untuk "melegakan" ketegangan saraf. Anda boleh membantunya, adalah menarik untuk mengatur masa lapang malam.
 • Krisis tujuh tahun - Ini adalah krisis yang berkaitan dengan usia kedua yang penting dalam kehidupan manusia. Pada usia 7 tahun, kanak-kanak bergerak dari usia muda ke sekolah. Dia menyakitkan menyedari perubahan drastik dalam kehidupan (keperluan untuk belajar, menghormati rutin harian). Tantangan pada zaman ini adalah spontan. Adalah perlu untuk bertarung dengan mereka bersama orang dewasa, menguasai perkara seperti "kerjasama".
 • Pada masa pemerhatian 8 dan 9 tahun jarang berlaku, mereka biasanya dikaitkan dengan kesulitan dalam komunikasi interpersonal kanak-kanak. Jika hubungannya dengan rakan sebaya adalah sukar dan tidak ada keyakinan diri, histeria meneruskan dalam bentuk menangis yang panjang atau sistematik. Menetapkan sebab dan teruskan. Bantu anak percaya pada diri sendiri.
 • Tantrum pada usia 9 dan 10 tahun - sebaliknya pengecualian kepada peraturan. Ia bersambung, sebagai peraturan, dengan tempoh peralihan - anak anda menjadi remaja. Dia boleh melakukan pergaduhan secara agresif, bertarung dengan rakan-rakannya atau menangis untuk masa yang lama. Pada usia ini, histeria sentiasa sewenang-wenang, sengaja, dan sering dikaitkan dengan kekurangan cinta, termasuk cinta diri.

Petua psikologi

 • Adalah penting untuk mengajar kanak-kanak itu untuk menyatakan dengan kata-kata masalah dan ketidakpuasannya, dan tidak membuang mainan. Sebaik sahaja bayi mula bercakap, tugas anda adalah untuk menanamkan kebiasaan yang baik kepadanya - untuk membicarakan perasaan anda: "Kegelapan menakutkan saya" atau "Ia mengganggu saya apabila saya tidak dapat membuat appliqué".
 • Dengan apa-apa pengertian pada kanak-kanak, bersikap secukupnya, bertenang. Katakan "tidak" kepada tantrums anda sendiri supaya anak itu tidak menyalin tingkah laku anda. Perhatikan iklim dalam keluarga: pertengkaran ibu bapa, situasi konflik, keadaan perceraian, anggota keluarga yang tertekan bertindak seperti bom masa. Tidak serta-merta, tetapi dari semasa ke semasa terkumpul negatif pecah melalui empangan dan percikan keluar dari kanak-kanak dalam bentuk histeria.
 • Beri perhatian kepada kanak-kanak. 80% daripada semua histeria berlaku disebabkan oleh perhatian yang tidak mencukupi.
 • Jangan merosakkan dan tidak peduli kepada kanak-kanak yang tidak perlu.
 • Jangan percubaan dengan cara untuk membayar tantrums. Taktik mestilah sama.
 • Bantu anak anda untuk berehat. Decoctions from motherwort dan teh pudina, mandi hangat, urutan ringan. Tetapi mengambil ubat hanya diperlukan oleh doktor.

Bagaimana menangani tantrums kanak-kanak, lihat pemindahan Dr Komarovsky.

Anda akan mempelajari banyak maklumat berguna dengan menonton video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan