Gimnastik dinamik untuk bayi

Kandungannya

Melihat anak anda maju dan sihat adalah impian semua ibu bapa. Ada yang mencapai matlamat untuk menggunakan tradisional pada urut umur dan gimnastik. Orang lain memilih gimnastik yang dinamik, yang pada mulanya kelihatan seperti penyesalan bayi yang seragam - ia dipintal, dilemparkan, dibangkitkan oleh lengan dan kakinya, seperti anak patung kain. Adakah gimnastik yang sangat menakutkan dan berbahaya, bagaimana untuk menjalankannya di rumah, kami akan memberitahu dalam artikel ini.

Ciri khas

Gimnastik dinamik tidak sama dengan latihan biasa untuk bayi yang baru lahir dan bayi. Teknik ini dicipta dan "dibiarkan masuk ke massa" oleh pakar fisiologi, pakar pembangunan awal Mikhail Trunov dan Leonid Kitayev. Oleh itu, ia sering dirujuk sebagai "gimnastik Trunov-Kitayev".

Perbezaan utama terletak pada fakta bahawa senaman gimnastik klasik dilakukan kepada anak, yang berada dalam keadaan mudah alih statik atau cahaya. Dalam senam dinamik, kesan pada otot adalah pergerakan yang lebih sengit. Akibatnya, bukan sahaja otot bayi dilatih, tetapi juga alat vestibularnya.

Kompleks Trunov dan Kitaev termasuk pengerasan, urut, latihan di udara dan senaman pada bola senam. Walaupun pengedaran dan kepopularan yang luas para pengarang ini, kaedah mereka mempunyai banyak lawan, di antaranya kebanyakan ahli pediatrik moden, termasuk doktor terkenal Komarovsky.

Penentang membantah kedudukan mereka bahawa penggunaan rumah senam dinamik adalah risiko besar untuk kehidupan dan kesihatan bayi. Semasa trik akrobatik, bayi boleh mendapat kecederaan yang serius, walaupun ibu bapa yang sangat penyayang bukan ahli terapi urut profesional dan pakar terapi senaman, mereka tidak mempunyai idea terperinci dan terperinci mengenai lokasi anatomi otot dan ligamen individu dalam tubuh manusia.

Penyokong kajian dinamik mendakwa bahawa ia tidak belajar bagaimana untuk bekerja, tetapi faedah, kata mereka, jelas:

  • orientasi bayi dalam ruang bertambah baik;
  • nada otot meningkat, ciri semua bayi;
  • radas vestibular berkembang dan sistem saraf diperbaiki;
  • kanak itu belajar untuk mempercayai orang dewasa dengan bergantung kepada tangannya yang kuat.

Penyokong dan peminat latihan dinamik untuk bayi berhujah bahawa teknik ini boleh memberi ganti rugi kepada seorang kanak-kanak yang dilahirkan melalui bahagian caesar, yang diperlukan untuk perkembangan harmoni yang kurang pengalaman generik. Juga, Kitaev dan Trunov memberi jaminan kepada ibu bapa bahawa kanak-kanak yang membesar pada latihan sedemikian cenderung cedera pada masa akan datang secara tidak sengaja - memecahkan tangan atau kaki mereka dengan alat vestibular terlatih dan keupayaan untuk berkumpul bersama akan menjadi lebih sukar.

Apa yang perlu dipertimbangkan?

Apabila membuat keputusan untuk mula mengamalkan sistem Trunov dan Kitaev, ibu bapa harus menimbang kebaikan dan keburukan dengan baik. Ramai ahli pediatrik dan psikologi kanak-kanak mendakwa bahawa adalah mustahil untuk tidak mengambil kira bahaya yang mungkin. Walaupun ibu bapa menggunakan kedua-dua tangan untuk gimnastik yang dinamik, mereka harus tahu segala-galanya untuk mengurangkan risiko.

Pertama sekali gimnastik seperti itu adalah tekanan yang tidak diingini untuk bayi baru lahir. Bukan sekadar tekanan tetapi tekanan yang kuat. Tidak ada tempat yang biasa untuk menggoncang, melemparkan dan berputar muda di udara.Lihat bagaimana berhati-hati kucing membawa anak kucing, bagaimana dengan berhati-hati haiwan lain melakukannya. Dari sudut pandangan undang-undang semula jadi, anak manusia juga tidak mempunyai prasyarat dari kelahiran yang sangat untuk memulakan terbang dan beralih ke udara. Jadi tekanan tidak dapat dielakkan.

Ia hanya boleh dikurangkan dengan pendekatan yang betul - mengetahui bila untuk memulakan latihan sedemikian, bagaimana untuk meningkatkan beban. Adalah lebih baik untuk memperkenalkan latihan yang dinamik secara beransur-ansur, supaya bayi mempunyai peralihan lembut ke kedudukan tubuh yang tidak normal.

Asas latihan banyak sistem Kitaev dan Trunov adalah penggunaan refleks bayi yang lahir. Tetapi refleks seperti itu harus hilang pada usia 3-4 bulan, ia agak semula jadi. Sekiranya anda keterlaluan dengan gimnastik yang dinamik, terdapat kepupusan pesat refleks bayi, yang akan menghalang perkembangan kanak-kanak.

Traumatologists memberi amaran bahawa sukar bagi ibu bapa untuk mengukur kekuatan mereka, dan oleh itu, selepas eksperimen pertama gimnastik yang dinamik tanpa pakar, kanak-kanak sering dijumpai di hospital dengan kegelisahan, patah tulang dan kecederaan lain. Tetapi ahli psikologi memberi amaran bahawa bayi mungkin mempunyai persepsi yang salah tentang ketinggian, yang pada masa akan datang boleh membuatnya menjadi ahli parachutist yang cemerlang atau pendaki gunung, tetapi ia juga boleh menyebabkan kecederaan maut akibat kekurangan rasa takut semulajadi yang diperlukan untuk hidup.

Peraturan umum

Jika, walaupun semua amaran, ibu bapa bertekad untuk terlibat dalam gimnastik dinamik dengan bayi mereka, anda perlu mendaftarkan diri dalam kumpulan khas bahawa jurulatih bayi yang disebut, pakar terapi senaman mempunyai, untuk melihat bagaimana profesional melakukannya, untuk mempelajari helah. Ini mengenai kesihatan bayi anda, di sini tawar-menawar, sebagaimana yang mereka katakan, adalah tidak sesuai.

Pakar mengesyorkan supaya melakukan senaman jenis ini dengan bayi anda tidak lebih awal daripada 1.5 bulan.

Adalah penting bahawa kanak-kanak tidak mempunyai kontraindikasi. Kami akan memberitahu mereka di bawah. Oleh itu, jurulatih yang baik dan tepat sentiasa meminta ibu bapa untuk mendapatkan bantuan dari pakar pediatrik bahawa doktor tidak membantah latihan. Anda juga perlu menyediakan fakta bahawa doktor biasanya enggan memberikan sijil seperti ini - tiada siapa yang mahu mengambil tanggungjawab untuk kehidupan bayi, jika ibu bapa telah memutuskan untuk menguji teknik tertentu di atasnya.

Tutorial internet dan video, yang boleh menjadi sangat berguna dalam menguasai teknik urutan klasik dan gimnastik untuk bayi, tidak membantu dalam perkara senam dinamik. Tidak mustahil untuk belajar dari jauh.

Secara langsung kepada senaman yang dinamik, disarankan untuk menjalani urut dan 10-15 minit urutan gimnastik statik, supaya otot dan ligamen kanak-kanak itu hangat.

Selepas makan, anda perlu menunggu kira-kira sejam supaya bayi tidak membeku. Tempat kerja mesti difikirkan terperinci terkecil dan benar-benar selamat, walaupun berlaku kejatuhan (dan ini boleh terjadi!).

Contraindications

Latihan dinamik adalah ketat kontraindikasi untuk kanak-kanak dengan masalah berikut:

  • trauma kelahiran;
  • displasia pinggul, ketiadaan fisiologi sendi;
  • kurang berat (berat lahir rendah);
  • kehadiran hernia inguinal atau umbilical;
  • kecacatan jantung kongenital;
  • pelbagai gangguan neurologi, termasuk iskemia.
Displasia pinggul
Berat badan baru lahir
Hernia umbilical

Sila ambil perhatian bahawa pengarang metodologi itu sendiri menekankan - kelas masuk akal untuk ditahan hanya pada peringkat awal.

Sekiranya bayi itu berkembang sehingga 6 bulan dan hidup seperti orang lain, dia diberi urut dan senaman biasa, ia tidak berguna dan sangat berbahaya untuk beralih kepada program dinamik. Manfaat daripadanya untuk kanak-kanak yang besar, tidak pernah terlibat dalam perkara ini, tidak akan menjadi.

Set latihan

Biasanya dalam gimnastik neurodinamik kompleks untuk kanak-kanak pada peringkat awal, goyang dan rampasan diperkenalkan. Seorang dewasa menimbulkan bayi hanya dengan pegangan, berdiri tegak.Memberi ia tergantung di udara. Kemudian dia mengangkat kaki terbalik.

Di kedudukan yang sama melakukan "Pendulum Atas" dan "Pendulum Rendah". Seorang dewasa berdiri dan mengayunkan bayi seperti pendulum, pertama di posisi terbalik, kemudian untuk kaki terbalik.

Untuk peringkat latihan yang lebih maju, melemparkan dan melambung dengan lambungan disediakan. Tetapi asas teknik itu masih membentuk VIS tradisional dan interceptions. Yang paling biasa adalah latihan "Sun", di mana ibu bapa memegang lengan dan kaki kanan anak pada berat badan, dan kemudian mengambil anggota dalam bulatan - merebut kaki kiri, lengan kiri, sekali lagi pergi ke sebelah kanan. Ternyata anak itu membuat "roda" di udara.

Lebih selamat dan lebih mudah untuk belajar adalah satu blok latihan pada fitball, yang, dengan cara itu, juga terpakai untuk senam dinamik. Ia lebih biasa kerana berayun pada bola di perut atau belakang tidaklah menakutkan untuk ibu bapa sebagai elemen berisiko bahagian pertama metodologi Trunov dan Kitayev.

Ulasan

Ramai ibu bapa, membincangkan tentang Internet kemungkinan mengamalkan gimnastik dinamik dengan bayi mereka, menekankan bahawa osteopat, ahli psikologi dan pakar bedah yang berwibawa kuat menentang senaman tersebut bukan sahaja kerana bahaya yang traumatik, tetapi juga kerana faedah awal untuk perkembangan kanak-kanak. Peralatan vestibular perlu berkembang secara berperingkat, dan tidak tekanan.

Sesetengah ibu bapa enggan terlibat dalam gimnastik dinamik selepas pelajaran pertama dari seorang profesional - untuk kebanyakan ibu, adalah sama sekali tidak dapat ditahan untuk menonton anak twist seperti anak patung kain.

Sesetengah ibu bapa agak berjaya memakai senaman, tetapi tidak sepenuhnya dinamik, tetapi hanya yang paling mudah dan paling selamat dari kompleks, mereka biasanya melengkapkan urutan rumah yang paling biasa dan senaman harian biasa.

Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Mengenai kehalusan gimnastik dinamik untuk bayi di rumah akan memberitahu pakar dalam urutan pemulihan terapeutik dalam video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan