Bagaimana untuk merawat bayi daripada membelai?

Kandungannya

Bayi lahir dari kelahiran membolehkan anda mencipta keadaan yang ideal untuk tidurnya. Apabila pergerakannya terhad, dia tidur lebih tenang, dia tidak takut dengan melambai tangannya dan tidak menyentuh dirinya. Apabila mereka berkembang, keperluan untuk berpisah dengan lampin menjadi jelas, tetapi bayi itu cepat terbiasa dengan swaddling. Ketiadaannya boleh menjejaskan kualiti tidur, tetapi tanpa apa-apa cara, kerana lambat laun, pembungkus itu harus ditinggalkan sepenuhnya.

Pandangan

Hari ini swaddling dijalankan dalam dua cara: tradisional ketat dan bebas. Jenis pertama adalah apa-apa tetapi melancarkan anggota atas dan bawah. Bergantung pada saiz lampin, anda mungkin perlu dari satu hingga dua. Apabila bayi dibalut dengan dua lampin, lehernya tertutup, lengan dan kaki dilepaskan. Oleh itu, dengan segala keinginan semasa tidur, ketakutan menggerakkan dan melambai tangan bayi dikecualikan.

Dengan swaddling percuma, keadaan bergantung pada seberapa baik anak itu dibalut. Berbeza dengan cara yang ketat untuk membalut kaki kanak-kanak tidak diregangkan. Mereka berada dalam beg yang lemah, dilipat dari lampin. Kaedah pembongkaran yang semakin digunakan baru-baru ini, membuktikan keunggulannya berbanding dengan kaedah yang ketat.

Walau bagaimanapun, dalam kes ini tidak begitu mudah. Walaupun dalam hal ini bayi boleh bernafas dengan lebih selesa, ia tidak begitu terhad dalam pergerakan, dia sering dengan cepat mengatasi pembungkus seperti itu. Oleh itu, tangannya sering melihat keluar dari lampin, dan kakinya menghancurkan beg tidur yang dilipat daripadanya. Setiap ibu memilih cara dia membalut bayi. Ia akan bergantung padanya betapa cepatnya bayi menyesuaikan diri dengan tidur tanpa lampin.

Relevan

Hari ini, kelengkungan sering dikutuk, ia dianggap sebagai salah satu tabiat buruk yang ibu sengaja menanamkan pada bayi mereka, dan kemudian masukkan semula mereka ke keadaan yang tertekan, terbiasa dengan keadaan tidur yang baru. Ibu muda sering keliru, kerana pendapat doktor hari ini bercanggah. Walau bagaimanapun, jika kita menganggap masalah itu dari sudut pandangan bayi, keadaan akan membincangkan faedah pembiakan. Untuk memahami ini, anda perlu memberi perhatian kepada beberapa nuansa.

Berada di rahim, kanak-kanak itu terhad dalam pergerakan. Lampin mencipta keadaan yang serupa dan memberikan rasa keselamatan. Lengan dan kakinya tidak akan menyebabkan ketakutan, dia tidak akan bangun dari apa yang menyentuh dirinya secara dramatik. Di samping itu, lampin juga memanaskan bayi, yang melegakan sebelum tidur. Ini membantu melegakan ketegangan, jadi bayi boleh tidur lebih cepat.

Tidak mustahil untuk tidak mengambil kira hakikat bahawa seorang kanak-kanak dalam lampin tidak akan menyerahkan diri dalam tidurnya dan tidak dapat mati lemas, dengan sengaja menguburkan hidungnya di permukaan tempat dia tidur. Bayi berpakaian tidur nyenyak, sambil mengekalkan suhu biasa.

Swaddling diperlukan terutamanya dalam kes di mana bayi mempunyai displasia kongenital atau perkembangan yang tidak lengkap dari unsur-unsur artikular pada kaki bawah.

Umur optimum untuk kegagalan

Tiada cadangan yang jelas menunjukkan usia tertentu bayi, di mana anda perlu secara beransur-ansur meninggalkan pembalut itu. Ini adalah disebabkan oleh keunikan adaptasi bayi tertentu kepada dunia, pertumbuhan dan pembangunan. Tidak mustahil untuk dilakukan tanpa swaddling sama sekali, kerana, selain fakta bahawa dia tidak dapat tidur dengan tenang, kedamaiannya akan terganggu. Kemarahan boleh menjadi kekal, kanak-kanak akan mengalami tekanan.

Jarang, jenis doktor akan menasihati anda untuk melepaskan lampin dalam tempoh 1.5-2 bulan selepas kelahiran bayi. Terutama ia perlu untuk kanak-kanak hiperaktif yang tidak memberi rehat kepada diri mereka sendiri. Walau bagaimanapun, jika ibu pada mulanya mengayunkan bayi itu ketat, dari masa ke masa, anda perlu menukar pendekatan untuk melipat dan melemahkannya, kerana setiap hari bayi perlu bergerak lebih banyak. Kekakuan boleh menyebabkan kemerosotan perkembangan sistem rangka dan sendi.

Biasanya, kanak-kanak berhenti menggigil pada akhir bulan keempat dalam kehidupan mereka. Oleh itu, sesetengah pakar percaya bahawa tempoh ini dianggap paling menguntungkan untuk merampas bayi daripada membelai. Walau bagaimanapun, terdapat pendapat lain, yang mengatakan: secara beransur-ansur menyapu bayi dari lampin selama lima bulan. Pada masa yang sama, adalah perlu untuk melihat betapa tenang tidur bayi dalam bentuk terbungkus, apakah keadaannya pada siang hari ketika dia berpakaian pakaian longgar dan tidak memiliki lampin.

Adalah perlu untuk mengeluarkan lampin dari kehidupan seharian kerana bayi lebih kurang belajar untuk mengawal tangan dan kakinya. Anda tidak boleh menyimpannya dalam lampin sepanjang masa, kerana ia akan menghalang perkembangannya, di mana bayi untuk masa yang lama memeriksa tangan, dan kemudian kaki. Untuk membelai bayi pada usia ini perlu secara berkala supaya dia dapat berehat dan tidur. Atas sebab ini, sesetengah ibu cuba untuk tidak membelai bayi sepenuhnya, tetapi hanya dengan menutup kaki.

Bagaimana hendak menyapu dari lampin?

Tidak mustahil untuk berhenti membungkus bayi, kerana ia akan menjadi tekanan baru untuknya. Anda tidak boleh bergantung kepada hakikat bahawa tanpa swaddling, dia akan menjerit dan berhenti, tidur dengan sendiri. Sistem saraf akan menderita menyapu, dan di samping itu, hernia umbilik mungkin muncul. Otak kanak-kanak melakukan kerja keras yang cukup, memproses maklumat yang diterima dalam mimpi.

Adalah penting bahawa organisasi dan konfigurasi rangkaian saraf dan semua sistem otak tidak disertai oleh tekanan. Jika anda secara dramatik berhenti membungkus bayi anda dengan lampin, ia boleh menjejaskan perkembangan mental, motor dan ucapan. Umur penyusuan dipilih apabila bayi sepenuhnya disesuaikan dengan keadaan hidup yang baru selepas berada di dalam perut ibu.

Sebaik sahaja mekanisme brek sistem saraf terbentuk, kekerapan bungkus bayi perlu dikurangkan. Untuk mengajar bayi untuk tidur tanpa lampin, tanpa mengganggu tidurnya, anda perlu mengambil perhatian beberapa cadangan mudah.

Sekiranya ibu pada mulanya membungkus kanak-kanak itu dengan ketat supaya dia terbiasa dengan tidur berliku-liku, anda perlu secara beransur-ansur melonggarkan kain. Kelemahan akan membolehkan anda berpindah ke tempat yang bebas, di mana bayi akan berada di lampin, tetapi tidak terhad dalam pergerakan.

Apabila tiada apa-apa yang keluar, dan bayi tidak mahu tidur tanpa kelengkungan yang ketat, ia adalah bernilai menggunakan teknik. Dia dibaringkan dengan popok, dan selepas dia tidur, ia menjadi lemah. Ini perlu dilakukan dengan teliti supaya tidak membangkitkan kanak-kanak. Ia boleh mula melemahkan pembalut dari 4 atau 5 bulan, supaya dengan 6 dia akan terbiasa dengan kebebasan bergerak. Pada masa yang sama ia bernilai memberi perhatian lebih kepada pengisian yang dipanggil.

Adalah penting untuk membantu bayi belajar menguruskan anggota badan mereka, yang akan mengurangkan permulaan rawak mereka dalam mimpi. Sekiranya tidak, kanak-kanak itu harus ditendang sepanjang masa, kerana ini merosakkan fungsi sistem tubuhnya. Dia memerlukan bukan sahaja lampin, tetapi juga urut, latihan, pergerakan tangan, kaki, kepala bertukar. Hari ini tidak sukar untuk memilih beberapa latihan yang akan membantu dalam perkembangan bayi. Anda boleh berunding dengan pakar pediatrik, yang akan memberitahu anda apa dan bagaimana untuk melakukannya.

Latihan dan urutan seperti itu perlu untuk setiap kanak-kanak, serta perayaan luar. Lama kelamaan, bayi akan tidur kurang, tidak perlu membungkusnya dengan tidak perlu. Untuk tidur siang pada bulan keempat dan kelima kehidupan, slider biasa, baju dan jaket adalah perkara biasa.

Jika kanak-kanak terbiasa tidur di lampin dan pada siang hari, perlu untuk secara beransur-ansur menggantikan tidur siang di lampin dengan tidur di pakaian.

Pada masa akan datang, untuk mengajar bayi tidur tanpa swaddling akan mudah. Selepas tahap peralihan dari pembongkaran ketat hingga bebas, kaki dapat dibungkus pada waktu malam, dan agak lemah. Anda boleh memakai calar atau sarung tangan kain yang dipanggil di tangan anda untuk mengelakkan menggaru muka anda. Sekiranya pada peringkat ini sukar untuk anak tidur, lebih baik menggunakan selimut atau selimut cahaya. Semasa tidur, anda boleh sedikit membalut bayi, dan apabila mimpi masuk ke dalam fasa yang kuat, terungkap selimut (dan selimut) dan hanya menutupi anak anda.

Kaedah lain termasuk tertidur di tangan. Adalah dipercayai bahawa ia akan menjadi lebih mudah dan lebih mudah untuk seorang kanak-kanak terbiasa tidur di dalam pakaian. Walau bagaimanapun, kaedah ini mempunyai kekurangannya: bayi akan sangat cepat terbiasa tidur di tangannya. Ini akan melibatkan masalah baru, kerana ia perlu untuk meringankan dia bukan sahaja untuk tidur tanpa lampin, tetapi juga secara bebas, tanpa memerlukan apa-apa penyakit bergerak di tangannya.

Untuk menyapih bayi dari lampin, anda boleh membeli beg tidur yang istimewa. Dia boleh menggantikan kebocoran percuma untuk beberapa waktu. Seseorang membantu peranti khas atau apa yang dipanggil buaian-kepompong bentuk yang luar biasa, tetapi pembelian mereka akan mahal. Penggunaannya masih kontroversial hingga ke hari ini, walaupun permintaan terhadap produk tersebut tinggi.

Sesetengah ibu melahirkan pelbagai cara untuk melegakan anak-anak mereka daripada membelai. Sebagai contoh, mereka berehat anak-anak sebelum mandi tidur. Sebagai peraturan, selepas prosedur tersebut dengan herba yang menenangkandisyorkan oleh pakar pediatrik, bayi tenang dan berehat. Setelah mandi, sudah cukup untuk memberi makan kepada mereka dan meletakkannya di tempat tidur. Apabila ibu sudah dekat, bayi itu tidur dengan tenang.

Apa lagi yang perlu dipertimbangkan?

Pada mulanya, sebelum menyapu bayi dari lampin, ia wajar menormalkan tidurnya. Adalah penting untuk berjalan dengannya setiap hari dengan pengecualian cuaca buruk. Dari kekurangan oksigen dan matahari, ia boleh menjadi gelisah dan mendera. Di samping itu, anda perlu berurusan dengan bayi - walaupun pada hakikatnya dia dilahirkan baru-baru ini, dia tidak hanya perlu berpakaian dan tidur.

Maternity adalah kerja yang hebat, keadaan fizikal dan mental bayi bergantung pada perhatian ibu bapa.

Sekiranya ibu rapat, anak akan merasa aman, dan dengan itu tenang. Ini akan memudahkan untuk menyesuaikan diri dengan tidur tanpa lampin. Tidak boleh ada kenaikan suara, lebih kurang menangis. Walaupun kanak-kanak itu kecil, dia secara intuitif merasakan intonasi "tidak normal".

Petua dari ibu dan psikologi yang berpengalaman

Cadangan ibu-ibu yang berpengalaman dan ahli psikologi profesional akan membantu dalam menyapu bayi dari buaian. Sebagai contoh, pakar mengesyorkan sebelum tidur untuk melegakan ketegangan melalui urutan. Ini boleh menjadi kedua-dua cahaya mengusap dan gerakan urut santai. Sebagai peraturan, kaedah ini berkesan dan membolehkan anda mengurangkan jumlah gegaran anggota badan semasa tidur.

Adalah penting untuk memantau dinamik positif dan setiap hari melindungi kanak-kanak daripada situasi tekanan siang hari. Ini tidak bermakna anda perlu mengambil tangan seorang kanak-kanak dengan setiap manifestasi suaranya. Walau bagaimanapun, ia adalah bernilai membezakan apabila dia hanya mengenali suaranya, dan apabila dia menangis, sebagai contoh, kerana kembung atau kolik. Sekiranya bayi itu tenang, tidurnya akan tenang. Dan ini sudah mencadangkan bahawa ibu akan mempunyai lebih banyak peluang untuk melonggarkan lampin atau menghapuskan mereka sama sekali dalam masa terdekat.

Adalah penting untuk sentiasa mengawal tapak semaian. Adalah lebih baik untuk melakukan ini semasa ibu sedang berjalan dengan bayi atau ketika dia tidak berada di dalam bilik. Udara basi secara negatif mempengaruhi kualiti tidur, serta suhu yang salah, serta kelembapan. Anda tidak boleh terlalu panas di bilik: 22 darjah cukup untuk tidur normal.

Tidak perlu ada lampin pengeringan, pakaian bayi dan pakaian lain di tapak semaian. Ia adalah perlu untuk memantau tahap bunyi bising. Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa terdapat kesunyian yang sempurna di dalam bilik, kerana dari masa ke semasa ia akan menjadi sukar untuk kanak-kanak tidur dalam keadaan yang berbeza.Dalam erti kata lain, menyapih bayi dari lampin merangkumi momen lebih banyak daripada lampin sahaja. Untuk proses ini untuk meneruskan tekanan yang paling sedikit untuk serbuk, anda perlu mempertimbangkan semua aspek.

Ia tidak perlu menggantikan katil bayi lampin, kerana ia juga boleh menjadi kebiasaan. Sekiranya bayi tidur dengan teruk tanpa menghirup, anda perlu memikirkan sebabnya. Selalunya faktor negatif hari ini boleh membawa kepada ini.

Apabila dia penuh, tenang dan sayang, adaptasi berlalu dengan cepat. Anda boleh menyertakan muzik santai yang lembut, membeli lampu malam khas dengan kesan yang berbeza, supaya mereka mengalih perhatian perhatian anak dan melepaskannya. Lain-lain kos pelekat bercahaya khas.

Dr Komarovsky akan bercakap tentang membongkok kanak-kanak dalam video seterusnya.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan