11 bulan 1.5 tahun

Pembangunan kanak-kanak pada 1 tahun

Kandungannya

Masa dengan kanak-kanak kecil lalat dengan cepat. Baru-baru ini, bayi itu adalah bola kecil yang kecil, tidak dapat mengangkat kepalanya, mengucapkan apa-apa bunyi, atau menumpukan matanya. Pada tahun pertama, bayi berubah secara dramatik, mula memahami banyak, bercakap kata-kata pertama, mengambil langkah pertama dan terus belajar tentang dunia di sekeliling. Mari kita belajar bagaimana untuk menentukan sama ada kanak-kanak sedang berkembang dengan normal, dan juga bagaimana untuk merangsang perkembangan selanjutnya bayi berusia satu tahun.

Budak lelaki berusia 1 tahun

Perubahan fisiologi

 • Kanak-kanak dengan 12 bulan biasanya tiga kali ganda berat badan yang dia dilahirkan. Sekarang kadar kenaikan berat badan dan peningkatan dalam pertumbuhan berbanding dengan separuh masa pertama adalah sangat perlahan.
 • Kaki anak berusia satu tahun masih datar, dan mereka tidak mempunyai gerbang. Sekiranya bayi baru sahaja berjalan dengan sendirinya, masih terdapat bantalan lemak pada kakinya. Semasa mereka menguasai berjalan, mereka hilang, dan bengkok muncul di kaki.
 • Purata bilangan gigi yang mempunyai bayi berusia satu tahun ialah 8. Dalam kes ini, sesetengah kanak-kanak mungkin mempunyai 12 gigi, sementara yang lain - hanya 1-2 gigi pertama. Ini semua adalah variasi norma yang tidak memerlukan lawatan ke doktor. Berunding dengan pakar pediatrik hanya perlu jika tiada gigi dalam 1 tahun.

Pembangunan fizikal

Bagi bulan kedua belas kehidupan, bayi memperoleh kira-kira 350 gram berat badan, dan pertumbuhannya diperluas oleh 1-1.5 sentimeter lain. Kedua-dua lilitan kepala dan lilitan dada seorang kanak-kanak pada usia ini meningkat dengan purata 0.5 cm.

Kanak-kanak yang berbeza berkembang secara fizikal dengan kelajuan yang berlainan, tetapi berdasarkan petunjuk beberapa bayi dalam kategori usia tertentu, pakar menetapkan had norma untuk penunjuk tersebut. Batasan-batasan ini, bersama-sama dengan angka purata bagi kanak-kanak berusia satu tahun, kita perhatikan di dalam jadual:

Petunjuk

Purata 1 tahun

Lelaki dalam 1 tahun

Girls 1 Year

Berat badan

8900-9600 g

7700-12000 g

7000-11500 g

Pertumbuhan

74-75.7 cm

71-80,5 cm

68.9-79.2 cm

Lilitan kepala

44.9-46.1 cm

43.5-48.6 cm

42.2-47.6 cm

Lilitan dada

48.3-48.7 cm

46,1-52.5 cm

46,3-51.4 cm

Apabila memukul keping perabot, sesetengah ibu bapa mengajar kanak-kanak itu untuk memberi "perubahan". Sekiranya saya melakukan ini, lihat video seterusnya Larisa Sviridova.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak

Bayi apa?

 • Seorang anak berusia 12 bulan bergerak sangat aktif dan banyak. Kebanyakan karapuzov pada usia satu tahun sudah tahu bagaimana untuk berjalan secara bebas dan sentiasa meningkatkan kemahiran ini. Walau bagaimanapun, sesetengah kanak-kanak dalam 1 tahun masih memerlukan sokongan ibu semasa berjalan atau tidak terburu-buru untuk memulakan berjalan, lebih suka pergerakan pantas pada semua empat.
 • Juga, seorang kanak-kanak satu tahun sudah boleh berjongkok dan bangkit dari kedudukan ini. Cacat yakin naik tangga dan memanjat ke sofa.
 • Dalam satu tangan, bayi satu tahun dapat mengambil 2 barang kecil. Kanak-kanak mengambil butang dan objek kecil lain dengan indeks dan ibu jari.
 • Anak berusia satu tahun ternyata mengumpul piramid dan membina menara kiub.
 • Pidato kanak-kanak itu merangkumi kira-kira 10-15 perkataan mudah 1-2 suku kata. Satu kata karapuz boleh mempunyai beberapa makna. Kekurangan masih tidak menyebut semua huruf dan boleh mengelirukan suku kata di beberapa tempat.
 • Seorang kanak-kanak berusia 1 tahun memahami ucapan ibu bapa. Dia tahu maksud perkataan "can," "tidak boleh," "berikan," "ambil," "datang," dan banyak lagi. Dia juga tahu nama-nama orang yang dia kerap bercakap. Kanak-kanak itu boleh menjawab soalan mudah.
 • Satu serbuk boleh melakukan tugas mudah contohnya, basuh sayur-sayuran, menyebarkan kutleri, menghapus habuk.
 • Bayi suka menyembunyikan dan mencari mainan membuang mainan, membina bangunan dari kiub dan memusnahkannya, isi kotak dan kotak, dan kemudian kosongkannya.
 • Bayi 12 bulan berminat dalam permainan plot dan tahu bagaimana untuk memainkannya. Satu serbuk boleh meletakkan mainan untuk tidur atau memberi makan.
 • Mendengar muzik, bayi akan menari dan cuba bernyanyi bersama.
 • Bayi tahu banyak haiwan dan boleh menunjukkan kepada mereka dalam perjalanan dan gambar.
 • Bayi tahu cara untuk menggunakan barangan yang berbeza.
 • Memori jangka panjang kanak-kanak berkembang - bayi sudah dapat mengingati peristiwa beberapa hari yang lalu.
 • Bayi menjadi lebih bebas setiap hari. Di meja, dia sudah dikawal dengan sudu dan dia minum dari cawan. Anak kecil itu sudah mempunyai keistimewaan tertentu dalam makanan - remah-remah tidak menyukai apa-apa produk sama sekali, dan sesetengahnya, sebaliknya, anak makan dengan senang hati.
Bayi 1 tahun di cermin

Untuk memeriksa sama ada kanak-kanak sedang berkembang pada kadar yang normal, anda harus:

 • Menilai sama ada serbuk boleh merangkak, berdiri, pegang tangan anda, dan mengambil beberapa langkah dengan sokongan anda.
 • Untuk memastikan bahawa bayi menggunakan sekurang-kurangnya satu isyarat, sebagai contoh, ia menghidupkan kepalanya secara negatif atau melancarkan tangannya sementara.
 • Periksa sama ada kanak-kanak memahami permintaan mudah anda, sebagai contoh, mengambil mainan atau memberikannya kepada anda.
 • Pastikan ucapan anak mempunyai sekurang-kurangnya satu perkataan yang bermakna.
 • Semak sama ada bayi mempunyai sekurang-kurangnya satu gigi atau tanda-tanda penampilannya dalam masa terdekat.

Jika, dengan apa-apa ujian, sesuatu memberi isyarat kepada anda, beritahu pakar pediatrik tentangnya semasa pemeriksaan rutin setahun.

Kanak-kanak dalam 1 tahun

Kelas untuk pembangunan

 • Kemahiran utama yang dilakukan oleh seorang kanak-kanak berusia setahun berjalan kaki Jika bayi terus merangkak dan tidak tergesa-gesa untuk mengambil langkah pertama, anda boleh menarik serbuk dengan mainan kegemaran anda. Sesetengah kanak-kanak takut kehilangan keseimbangan mereka, jadi ia dapat membantu dia mula berjalan mainan di tangannya.
 • Jika ada kemungkinan, berikan serbuk berjalan kaki tanpa alas kaki di atas tanah, pasir atau rumput.
 • Untuk merangsang kemahiran motor yang besar, tawarkan anak itu bermain dengan kereta besar, bola dan mainan besar lainnya.
 • Teruskan dengan bayi pembangunan kemahiran motor halus. Sebagai contoh, anda boleh melampirkan pin pakaian ke pinggir kopi dan mengundang anak anda untuk membuangnya. Masih menarik dan berguna untuk kanak-kanak itu permainan dengan kacang, bubur gandum, pasir, air.
 • Teruskan juga pembangunan ucapan anak kecil. Bercakap dengan banyak kanak-kanak supaya bayi dapat mempelajari banyak perkataan baru. Terangkan semua yang anda lakukan dan item yang dilihat oleh bayi.
 • Bermain bersama dengan kanak-kanak, tetapi pada masa yang sama membolehkan bayi melakukan secara bebas apa yang dia boleh. Main bersama plot yang berbeza dengan mainan, contohnya, bagaimana keledai berkongsi cookies dengan boneka beruang, boneka mandi dalam mandi, tetikus kecil mengundang teddy bear untuk dilawati.
 • Termasuk muzik kanak-kanak daripada genre yang berbeza, serta bunyi objek yang berbeza. Oleh itu, anda akan merangsang perkembangan pendengaran.
 • Berurusan dengan bayi dengan lukisan yang membolehkan kanak-kanak melukis coretan pertama dengan cat jari, krayon atau pens yang dirasakan. Bayi juga ingin membuat menggunakan plastik dan adunan garam.
 • Berjalan dengan bayi dalam kotak pasir menawarkan untuk bermain dengan sudu, acuan, ayak, meraih.
 • Pada hari yang cerah, perhatikan serbuk bayangmu. Tawaran untuk melangkah pada bayangan anda.
 • Berikan anak peluang itu bermain dengan anak-anak lain. Sekiranya bayi itu tidak mempunyai kakak atau saudara lelaki, jemput keluarga yang biasa dengan anak-anak prasekolah untuk dikunjungi.
 • Buat bayi album foto di mana akan ada gambar semua saudara dekat, dan juga gambar haiwan. Peanut akan menjadi masa yang lama untuk menganggapnya.
 • Ambil sedikit masa setiap hari. membaca bersama dengan bayi. Dapatkan buku-buku kanak-kanak serbuk dengan ilustrasi yang terang. Biarkan anak memilih sendiri buku apa yang dia akan "baca" hari ini.
 • Semasa mandi melemparkan dalam tab mandi adalah mainan kecil yang boleh berenang, dan kemudian berikan serbuk ayam atau tong sampah, mencadangkan untuk mengumpul objek terapung dalam baldi.
Bayi mandi 1 tahun dengan mainan

Mempelbagaikan hari dengan O. Teplyakova, pakar dalam pembangunan intelektual, menggunakan kaedah "Little Leonardo".

Perkembangan mental

Perkembangan bidang mental seorang bayi berusia satu tahun terus menjadi sangat intensif. Kanak-kanak terjaga lebih lama dan mampu menumpukan perhatian kepada permainan yang menarik dengan ibu selama beberapa minit. Itulah sebabnya semua aktiviti perkembangan perlu dilakukan hanya dalam bentuk permainan.

Atas dasar komunikasi dengan ibu pada remah hingga hari jadi pertama, kepercayaan atau ketidakpercayaan dunia yang mengelilinginya terbentuk. Sekiranya pengalaman komunikasi ini positif, bayi akan berasa selamat dan juga akan memperlihatkan emosi positif di dunia.

Pada tahun kedua kehidupan, kanak-kanak secara aktif meneruskan perkembangan deria dan kognitif. Kanak-kanak belajar sifat objek, bentuk mereka, warna. Dalam permainan, ibu bapa harus sentiasa menghantar karapuz satu tahun, kerana tanpa bantuan dan petua dari luar, serbuk akan tetap membosankan. Mengendalikan pelajaran mudah dengan bayi selama 1 tahun, ibu bapa membantu anak kecil untuk membandingkan dan membezakan objek, mengembangkan memori, dan mempelajari kemahiran setiap hari.

Untuk menilai perkembangan mental kanak-kanak dalam 1 tahun, anda boleh menggunakan ujian berikut:

 • Berikan anak 2 dadu dan tunjukkan bagaimana untuk membina sebuah menara. Kanak-kanak tidak akan membuang kiub atau menyeretnya ke dalam mulutnya, dan meletakkan satu di atas yang lain. Menjelang 18 bulan, bayi itu sudah dapat menggunakan 3-4 kiub untuk membina sebuah menara.
 • Menawarkan mainan kecil untuk membenamkan bentuk geometrik (memasukkan bingkai atau penyusun). Bayi berusia satu tahun harus meletakkan bulatan di dalam lubang untuknya.
 • Berikan piramid karapuzu, menawarkan untuk mengumpulnya. Seorang kanak-kanak berusia 1-1.5 tahun akan cuba menyambung cincin, tetapi pada masa yang sama tidak akan mengambil kira saiz mereka. Betul lipat piramid, dengan mengambil kira saiz cincin, kanak-kanak belajar hanya dengan 2 tahun.
 • Menilai kebolehan menggunakan item isi rumah. Seorang karapuz 12-15 bulan sudah tahu bagaimana menggunakan sudu dan cawan dengan betul. Pada usia 1.5 tahun, seorang kanak-kanak dapat melepaskan kaus kaki, topi dan sarung tangan.
Kanak-kanak membina menara
Bermain bersama dengan bayi dan menara menara dengan angka yang berbeza, jelaskan mengapa menara jatuh

Motivasi

Untuk menilai motilitas bayi yang besar, ketahui jika bayi boleh berjalan untuk waktu yang lama, belajar untuk membengkok dan mencangkung, dan dapat bangun dari lututnya dan mendaki ke sofa. Latihan yang membangunkan kemahiran motor utama termasuk:

 • Melompat Pegang kanak-kanak di bawah lengan atau lengan dan biarkan lompat di tempat.
 • Mendapatkan sofa dan menurunkannya ke lantai. Untuk tujuan ini, anda boleh menarik mainan kanak-kanak kegemaran.
 • Mendaki Tawarkan runtuh untuk merangkak di bawah kerusi, masuk ke dalam kotak besar dan keluar dari situ.
 • Langkah seterusnya Setelah meletakkan perkara yang berbeza di atas lantai, berjalan-jalan mengelilingi bilik dengan tot, memegang tangan anak. Apabila serbuk menghampiri halangan, tunjukkan bahawa anda perlu menaikkan satu kaki dan melangkah ke atas objek itu, dan kemudian mengambil langkah yang sama dengan kaki kedua.
 • Permainan bola. Ajar anak anda membuang bola di atas lantai, pertama, berikan bola ke serbuk di tangan anda, dan letakkannya di dekatnya supaya anak itu mengambil bola. Seterusnya, belajar untuk menangkap bola. Untuk mengembangkan mata, anda boleh membuang bola di dalam kotak.
Anak berusia 1 tahun bermain bola

Untuk membangunkan kemahiran motor halus kanak-kanak berusia satu tahun, anda boleh:

 • Lukis dengan pensel.Pertama, pegang pensel penny dan cuma tinggalkan tanda pada kertas. Cuba untuk mendapatkan bayi anda berminat dalam lukisan.
 • Cat warna. Beri anak anda berus kering dan tunjukkan bagaimana untuk meninggalkan strok berus, dan kemudian teruskan menguasai lukisan dengan cat.
 • Mengukir dari plasticine. Gulung bola dan tunjukkan bayi bagaimana anda boleh membuat kek dari itu, kemudian minta anak itu ulangi.
 • Melekatkan batu, butang, tiub ke dalam plastik.
 • Mengukir dari adunan garam.
 • Pelekat kayu pada diri sendiri atau pada sekeping kertas.
 • Cat dengan cat jari.
 • Bermain dengan lacing.
 • Jahit pada bola.
 • Bermain dengan air, bubur jagung atau pasir dengan menggunakan ayak dan sudu.
 • Keluarkan dan lepaskan topi.
 • Main dengan sisipan penyusun dan bingkai.
 • Belajar untuk menangani cangkuk, lekat, butang, butang.
 • Bermain dengan pakaian.
 • Terlibat dengan kotak sentuh.
Seorang kanak-kanak dalam 1 tahun menarik dengan cat jari

Pembangunan pertuturan

Pada tahun kedua kehidupan, ucapan bayi sedang berkembang, serta peningkatan pesatnya. Pertama, serbuk mula memahami ucapan, dan kemudian pada tahap yang tinggi menambah perbendaharaan kata dan tahap ucapan aktif bermula. Pada masa yang sama, pengayaan meniru dan ucapan isyarat anak kecil berlaku. Dalam satu tahun, satu perkataan bayi boleh bermakna frasa keseluruhan.

Untuk merangsang perkembangan ucapan anak berusia satu tahun, anda boleh:

 • Pertimbangkan gambar-gambar di dalam buku-buku, menyuarakan gambar-gambar dan tanyakan kepada kanak-kanak soalan mudah tentang lukisan, sebagai contoh, "di mana anjing itu?".
 • Untuk membaca dengan serbuk seorang lelaki yang menghitung, dan sekerap, dongeng pendek dan puisi, serta menyanyikan lagu-lagu.
 • Lakukan gimnastik artikulasi.
 • Untuk melakukan gimnastik dan urutan jari.
 • Untuk memberitahu bayi tentang segala sesuatu yang dapat diminati oleh anak kecil - tentang alam, haiwan, masa tahun, rumah dan banyak lagi.

Permainan jari akan membantu perkembangan serbuk. Tonton video Tatiana Lazareva, di mana dia menunjukkan bagaimana anda boleh bermain dengan anak berusia 1 tahun.

Pelan contoh mingguan untuk pembangunan kanak-kanak berusia satu tahun

Sehingga kelas tidak mengganggu serbuk, jangan ulangi dan masukkan semua arahan penting pembangunan, anda perlu merancang mereka terlebih dahulu selama sekurang-kurangnya satu minggu. Ini akan membolehkan ibu meliput semua bidang pembangunan karapuz dan menyediakan bahan untuk permainan pendidikan terlebih dahulu.

Kami menawarkan contoh jadual perkembangan aktiviti mingguan untuk kanak-kanak berumur 1-1.5 tahun:

Isnin

Selasa

Rabu

Khamis

Jumaat

Sabtu

Ahad

Pembangunan fizikal

Permainan bola

Gimnastik dengan muzik

Latihan Fitball

Melompat

Jalanan halangan

Gimnastik pada pelajaran video

Menari

Perkembangan kognitif

Kami memasang teka-teki

Cari bahagian keseluruhannya

Permainan Dadu

Kami mengkaji buah-buahan

Isih item mengikut warna

Permainan Pyramid

Kami sedang mencari mainan yang hilang

Perkembangan deria dan muzik

Kami mendengar bunyi alat muzik

Kita belajar bau

Kami mempelajari bahan-bahan dengan sentuhan

Kami mendengar lagu-lagu kanak-kanak

Kami belajar citarasa

Main dengan kotak sentuhan

Kami mendengar muzik klasik

Kemahiran motor halus

Gimnastik jari

Permainan dengan croup

Permainan dengan lacing

Gimnastik jari

Permainan dengan pakaian

Permainan pelekat

Permainan Pasir

Pembangunan pertuturan

Membaca kisah dongeng

Artikulasi gimnastik

Ceramah Gambar Cerita

Bacaan puisi

Artikulasi gimnastik

Mengkaji gambar dan membincangkannya

Membaca podshek

Pembangunan kreatif

Melukis dengan cat jari

Permohonan

Lukisan pensil

Doh garam

Lukisan cat

Bermain dengan pereka

Sculpture Plasticine

Ini hanya pelan anggaran yang perlu diubah untuk setiap anak. Pastikan anda memasukkan dalam jadual aktiviti mingguan anda yang disukai anak anda. Pada akhir minggu, lakukan analisa apa yang telah dilakukan, berdasarkan mana anda boleh menambah mana-mana kelas atau memendekkan senarai permainan setiap hari.

Mainan dari 1 hingga 2 tahun

Mainan membantu serbuk untuk membangunkan bidang fizikal dan emosi. Dengan bantuan mereka, kanak-kanak belajar dunia, mengkaji alam sekitar, mengembangkan imaginasi, menjadi proaktif dan belajar hubungan sebab-akibat.

Mengenai mainan apa yang harus dibeli untuk bayi selama 1-2 tahun, lihat Anna Gapchenko dalam video.

Antara mainan kanak-kanak 1-2 tahun adalah:

 • Kiub.
 • Penyusun dengan beberapa lubang mudah.
 • Piramid dengan cincin 3-4.
 • Cawan persegi dan bulat.
 • Kotak pelbagai saiz.
 • Mainan untuk jalan - sekop, acuan, kereta dengan badan, baldi.
 • Mainan yang menarik atau tolak.
 • Mainan yang disumbat yang bayi boleh diletakkan di tempat tidur, makan.
 • Mainan untuk bermain dengan air.
 • Hidangan plastik.
 • Telefon mainan.
 • Mainan yang meniru barangan isi rumah.
 • Mainan muzik.
 • Buku kadbod atau kain.

Dan beberapa lagi petua untuk mainan untuk kanak-kanak berusia satu tahun:

 • Jangan segera memberikan anak anda sebilangan besar item untuk permainan. Mereka cepat bosan dengan anak kecil dan menyebabkan keletihan. Sebahagian daripada mainan diketepikan di dalam kotak jauh atau bersembunyi, dan selepas beberapa lama, ganti dengan mainan yang hilang yang sudah sedikit bosan dengan anak itu.
 • Mengunjungi kawan-kawan dengan kanak-kanak, perhatikan mainan apa yang paling berminat karapuz. Ini akan memberi anda peluang untuk menambah stok mainan anda dengan barang-barang yang mungkin akan dimainkan oleh serbuk.
 • Ramai kanak-kanak suka bermain dengan barang-barang dari kehidupan seharian (meliputi dari periuk, helaian, cermin dan lain-lain). Jangan melarang, tetapi pastikan permainan sedemikian selamat.
Seorang kanak-kanak melihat buku tisu.

Permainan dengan bijirin adalah salah satu yang paling disukai daripada serbuk. Bagaimana untuk menjalankan kelas tersebut, lihat video berikut.

Penjagaan

Prosedur kebersihan adalah elemen penting dalam rutin harian dalam kehidupan kanak-kanak berusia satu tahun. Pada waktu pagi, kanak-kanak itu dibasuh dan dibasuh. Ia juga penting bagi bayi untuk membersihkan gigi dan pastikan untuk mencuci tangan sebelum makan dan selepas berjalan. Pada waktu tidur, bayi secara tradisional dimandikan, menggabungkan rawatan air ini dengan permainan yang menyeronokkan di dalam air.

Rutin harian

Pada tahun ini, semua kanak-kanak mempunyai rutin harian tertentu, setelah beberapa kali berubah dalam tempoh 12 bulan. Menjaga dia adalah penting untuk kesejahteraan bayi. Titik utama rejimen hari kanak-kanak 12 bulan adalah organisasi tidur dan terjaga, serta pemakanan.

Seorang kanak-kanak dalam 1 tahun bermain

Tidur

Kanak-kanak berumur 1 tahun lebih terjaga, tetapi masih tidur kira-kira 14-15 jam sehari. Istirahat malam purata berlangsung 10-11 jam, dan pada siang hari bayi 12 bulan tidur dua kali. Pada masa yang sama, tidur siang yang pertama biasanya berlangsung lebih lama (2-2.5 jam), dan kedua - kurang panjang (1.5 jam). Untuk satu tidur siang, kanak-kanak mula bergerak sekitar 18 bulan.

Bangun

Dalam mod hari, bayi berusia 12 bulan mempunyai permainan yang aktif dan tenang, latihan senam, membaca buku, berjalan kaki, melawat lawatan dan banyak lagi. Pada separuh masa pertama, permainan aktif dialu-alukan, dan pada waktu petang mereka harus dielakkan. Gimnastik dengan kanak-kanak perlu dilakukan sejam sebelum makan.

Kanak-kanak dengan kereta - permainan aktif

Berjalan kaki

Berjalan dengan seorang anak berusia 1 tahun dinasihatkan 2 kali sehari, dan dalam cuaca yang baik sekurang-kurangnya salah satu impian siang harus diatur dalam perjalanan. Adalah disyorkan untuk keluar dengan bayi di jalan pada waktu pagi pada 10-11, dan pada sebelah petang - pada pukul 16-17. Tempoh berjalan hendaklah dari 2 jam dan lebih. Ia akan terjejas oleh keadaan cuaca, contohnya, pada hari-hari musim panas yang panas, bayi mungkin menghabiskan masa 5-6 jam berjalan kaki. Jika fros adalah di bawah -10, hujan lebat atau sangat berangin, anda harus menahan diri dari berjalan.

Kuasa

Kanak-kanak berusia 1 tahun masih makan 5 kali sehari dengan jeda antara waktu makan selama 3.5-4 jam. Ia disarankan untuk mematuhi diet, menawarkan makanan bayi pada masa yang sama, serta mengelakkan rehat yang lama. Untuk menentukan jumlah jumlah makanan harian untuk bayi berusia satu tahun boleh dengan membahagikan jisim badan dengan serbuk sebanyak 9. Secara purata, kanak-kanak zaman ini makan 1000-1300 ml makanan setiap hari. Membahagikan kelantangan tersebut dengan jumlah penyusuan, anda akan menerima isipadu purata purata 200-260 ml.

FMemberi makan bayi pada penyusuan susu termasuk makanan yang semakin banyak. Bayi itu digunakan pada dada terutamanya di sekitar mimpi, pada siang hari (contohnya, jika ia telah jatuh) dan selepas makan (minum prim).Pada waktu malam, makanan kambing yang aktif dikekalkan, yang berlaku pada pukul 4-8 pagi.

menyusu dalam 1 tahun

Bayi buatan boleh terus diberi makan dengan formula yang disesuaikan, menawarkannya dalam dua penyusuan (pertama dan sebelum waktu tidur). Jika perlu, campuran itu boleh dimansuhkan dengan menawarkan sekeping bijirin untuk sarapan pagi dan menggantikan campuran sebelum tidur dengan minuman susu yang ditapai.

Rempah-rempah, sayuran, garam, beberapa jenis gula-gula (marshmallow, marshmallow) muncul dalam diet seorang kanak-kanak berusia satu tahun. Ia masih awal untuk kanak-kanak tersebut untuk mengenali makanan goreng, sosej dan sosej, daging asap, daging berlemak, buah-buahan eksotik, cendawan dan coklat.

Adalah lebih baik untuk memberi makanan kepada kanak-kanak makanan segar buatan sendiri, tetapi anda boleh menawarkan makanan bayi bayi dan siap pakai dari pengilang terbukti. Baca lebih lanjut mengenai ini dalam artikel mengenai menu bayi dalam 1 tahun.

Bayi makan pada 1 tahun di atas kerusi tinggi
Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Hari biasa

Hari-hari dengan kacang satu tahun penuh dengan penemuan dan pelbagai perkara menarik. Dan supaya sistem saraf remah-remah berkembang secara normal, bayi tidur dan makan dengan baik, dan ibu mempunyai lebih banyak masa, adalah penting untuk mengatur rutin harian seperti ini yang akan sesuai dengan semua ahli keluarga. Ia akan berbeza bergantung pada perangai dan bioritma bayi, tetapi sebagai contoh, kami akan memberi anda satu versi regimen hari satu tahun. Sehari dengan seorang kanak-kanak berumur 1 tahun boleh:

6: 30

Kebangkitan dan pemakanan pertama, yang, bergantung kepada jenis pemakanan, termasuk susu ibu atau formula.

7: 00

Prosedur kebersihan harian.

7: 30

Tempoh kesedaran.

9: 00

Latihan gimnastik.

10: 00

Hidangan kedua, biasanya termasuk bubur (kedua-dua susu dan tanpa susu), kuning telur, bubur buah, mentega dan jus buah-buahan.

11: 30

Berjalan, semasa kanak-kanak tidur selama 1-2 jam di udara terbuka.

14: 00

Hidangan ketiga, termasuk sup sayur-sayuran atau kentang tumbuk, hidangan daging atau ikan, roti, minyak sayuran dan minuman.

14: 30

Masa bangun dengan permainan pendidikan yang berbeza.

16: 30

Berjalan, sebahagian daripada masa itu (1-2 jam) mengambil tidur kedua kanak-kanak di udara segar.

18: 00

Pemberian keempat, semasa anak-anak diberikan keju kotej dan minuman masam, serta cookies dan puree buah.

18: 30

Masa bangun dengan permainan yang tenang.

21: 30

Mandi

22: 00

Makanan kelima, termasuk, bergantung kepada susu ibu atau campuran.

22: 30

Bersedia untuk tidur malam dan meletakkan.

Waktu malam

Bayi yang diberi susu ibu masih boleh dilekatkan pada payudara ibu beberapa kali, terutama pada waktu pagi. Kanak-kanak buatan pada usia ini biasanya tidur sepanjang malam.

Masalah kerap

 1. Kesukaran tidur. Mereka disebabkan oleh aktiviti yang tinggi pada siang hari, kerana kanak-kanak berusia satu tahun berjalan banyak. Mengurangkan serbuk tidur yang tertidur akan membantu ritual berulang-ulang harian yang bayi digunakan. Tujuan pelaksanaannya adalah menubuhkan anak untuk rehat malam.
 2. Jatuh. Secara praktikal tiada kanak-kanak boleh mengelakkan mereka, kerana jatuh adalah bahagian penting dalam belajar bagaimana untuk berjalan secara bebas. Apabila kanak-kanak itu jatuh, jangan tergesa-gesa kepadanya untuk berlari, dan memberi peluang untuk merosakkan diri mereka sendiri. Tetapi pastikan untuk membantu bayi jika dia tidak dapat bangun, serta jika anak itu telah melanda dan menangis.
 3. Krisis tahun pertama. Pada usia 1 tahun pada kanak-kanak datang masa peralihan yang sukar, yang dipanggil krisis tahun pertama. Karapuz menjadi degil, tidak taat, enggan membantu, berperilaku bertentangan, kesal, sangat menangis dan sensitif. Tingkah laku ini menunjukkan pembentukan kebebasan dalam kanak-kanak, kehendaknya sendiri dan perubahan dalam sikap. Adalah penting untuk diingat bahawa ini hanya perubahan sementara dalam tingkah laku serbuk.
Kanak-kanak dalam 1 tahun tersinggung

Petua untuk ibu bapa

 • Umur 1 tahun dianggap oleh banyak ibu untuk bersesuaian untuk menghentikan penyusuan susu ibu, bagaimanapun, ahli pediatrik moden menyatakan bahawa walaupun selepas setahun ASI tetap menjadi makanan berharga untuk bayi yang semakin meningkat, oleh itu usia terbaik untuk menghentikan penyusuan susu adalah 1.5-2.5 tahun (lebih baik 2 -2.5 tahun). Dalam hal ini, perpisahan dengan susu ibu lebih mudah untuk anak kecil dan untuk payudara ibunya. Jika ibu masih bertekad untuk menyiapkan makanan, disyorkan untuk melakukannya secara beransur-ansur, menggantikan susu dari payudara dengan makanan lain.
 • Sekiranya bayi dalam masa 1 tahun masih tidak bercakap, ini bukanlah alasan untuk berkonsultasi dengan doktor, tetapi ia harus menimbulkan perhatian ibu bapa. Evaluasi jika serbuk cukup dengan orang dewasa (jika kamus pasifnya mengisi semula), kerana jika kanak-kanak itu tidak banyak bercakap, perkembangan ucapannya melambat. Selain itu, untuk perkembangan ucapan yang lebih aktif, menghabiskan masa setiap hari untuk aktiviti yang akan membangunkan kemahiran motor lengan kanak-kanak.

Bagaimana untuk merayakan hari jadi dengan faedah untuk kanak-kanak itu, lihat video M. L. Lazarev - pakar dalam pembangunan muzik.

11 bulan 1.5 tahun
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan