Refleks yang baru lahir 2 bulan

Pembangunan kanak-kanak dalam 1 bulan

Kandungannya

Tempoh neonatal sudah berakhir dan serbuk telah pun menetap di dunia baru untuknya. Apakah yang dipelajari anak dalam bulan pertama kehidupan, apakah kemahiran yang dimilikinya dan bagaimana ibu bapa boleh menyumbang kepada perkembangan bayi dalam masa 1 bulan?

Pembangunan fizikal dalam 1 bulan

Pertambahan berat badan purata bayi berusia sebulan berbanding berat lahir adalah 600 gram. Pertumbuhan bayi pada bulan pertama meningkat dengan purata tiga sentimeter.

Ini adalah penunjuk purata dan perkembangan setiap bayi secara individu, tetapi terdapat batasan kepada norma, ketika melampaui mana anak harus diperiksa oleh dokter.

Berat bayi baru lahir
Ketuat yang pertama seberat masih di hospital. Sekarang anda perlu mengesan dinamik berat badan

Penunjuk fizikal perkembangan bayi berusia sebulan dibentangkan dalam jadual berikut.

Petunjuk

Anak lelaki dalam 1-2 bulan

Kanak-kanak perempuan 1-2 bulan

Nilai purata dalam 1 bulan

Berat badan

3400-5800 g

3200-5500 g

4200-4500 g

Pertumbuhan

50.8-58.5 cm

49.8-57.6 cm

53.7-54.7 cm

Lilitan kepala

34.9-39.6 cm

34.2-38.9 cm

36.5-37.3 cm

Lilitan dada

34.1-38.9 cm

34-38.1 cm

36.1-36.5 cm

Bayi apa?

Berikut adalah kemahiran yang dipelajari oleh bayi dengan umur 1 bulan:

 • Pegang kepala. Bayi, berada di posisi perut, boleh mengangkat kepala dan tahan sehingga 5 saat.
 • Memperbaiki pandangan. Kanak-kanak itu melihat bukan sahaja objek tetap dan wajah orang dewasa, tetapi juga objek bergerak, jika mereka besar dan cerah.
 • Perkembangan visi. Bayi sudah dapat membezakan antara merah, hitam, kuning dan putih, serta sel dan garisan. Di samping itu, bayi dalam masa 1 bulan sudah mengenali ibu.
 • Reaksi terhadap bunyi. Apabila bayi mendengar bunyi keras atau keras, ia bermula atau berhenti. Kadang-kadang bunyi itu menakutkan bayi sehingga ia membuat bayi menangis.
 • Goo itu Anda akan mendengar bunyi seperti "gu" atau "ha" dari karapuz bulanan, jadi ucapan pertama bayi ini juga dipanggil agukani.
Bayi dalam 1 bulan
Sejak lahir, bayi telah berubah banyak.

Fakta bahawa bayi itu harus dapat 1 bulan, lihat video Nikolai Nikonov yang seterusnya - doktor terapis dan ahli terapi urut di Rusia.

Bolehkah tersenyum serbuk?

Senyuman sedar adalah salah satu kemahiran yang paling menyenangkan yang anak berkembang pada bulan pertama kehidupan. Semakin sering ibu tersenyum pada bayi, semakin cepat dia melihat senyuman yang menarik. Di samping itu, senyuman itu akan disertai dengan manifestasi lain dari revitalisasi bayi - kanak-kanak itu akan bergerak kaki dan lengannya, dan juga untuk meraung.

Perhatikan bahawa anda dapat melihat bagaimana senyuman yang baru lahir, dari hari-hari pertama kehidupan, tetapi senyuman pertama bayi tidak disengaja. Pertama, ibu akan melihat bahawa senyuman senyum dalam mimpi, sedikit kemudian - semasa mandi atau selepas makan. Ini semua variasi senyuman fisiologi. Tetapi lebih dekat kepada 1 bulan, senyuman bayi itu muncul kandungan sosial. Dia menjadi tindak balas untuk menghubungi ibu atau orang lain yang rapat.

Penjagaan

Ibu harus selalu berada dekat dengan bayi dan segera bertindak balas terhadap keperluan anak kecil itu.

Selalunya ambil bayi di tangan anda, jangan lupa untuk menyokong kepala anda, bercakap dengan kacang dan jangan risau dengan cara ini mengajar anak kecil itu ke tangan anda dan menjadi seorang yang egois. Sebaliknya, kajian menunjukkan bahawa bayi-bayi yang kurang kerap mengambil tangan lebih sering dan lebih lama, cuba menarik perhatian ibu. Jika bayi tahu bahawa ibu sentiasa ada, maka dia tidak akan menjerit sekali lagi.

Bayi dalam mandi 1 bulan di bilik mandi di tangan ibu
Bayi berkelakuan lebih tenang di hadapan ibu

Penjagaan bayi dalam 1 bulan termasuk tindakan berikut:

 • Prosedur kebersihan - pencucian, penjagaan mata dan mata, mencuci, memotong kuku, menyikat.
 • Mandi
 • Berjalan di udara segar.
 • Urut
 • Mandi air.

Apabila berpakaian bayi anda, pastikan tangan anda tidak sejuk atau basah, kerana bayi selama 1 bulan sangat sensitif terhadap sensasi sentuhan.

Bagaimana untuk mempromosikan pembangunan?

Oleh kerana tempoh terjaga bayi adalah sangat kecil selama 1 bulan, ibu harus dengan tepat memperuntukkan masa supaya dia boleh mempunyai masa dan bercakap dengan bayi, dan menjalankan prosedur kebersihan, dan urut, berenang di bilik mandi, dan ambil satu minit untuk membangunkan bayi. Kesejahteraan ibu juga penting, jadi anda perlu mengambil masa dan istirahat yang baik semasa tidur bayi.

Bayi dalam 1 bulan
Semua latihan perkembangan perlu berlaku dalam masa lapang anda. Ini hanya syor, kesejahteraan dan mood yang baik adalah yang paling penting untuk bayi.

Seorang kanak-kanak belajar selama 1 bulan di sekeliling objek, baik yang tidak bergerak dan bergerak, dan bunyi dunia sekeliling. Yang sama membangunkan Adakah kelas tersedia pada usia ini? Pertama, komunikasi dengan bayi untuk perkembangan sfera emosi dan mentalnya. Kedua, rangsangan penglihatan, reseptor taktil dan pendengaran kanak-kanak. Dan, ketiga, membantu mengekalkan kepala, yang mana bayi sering menyebar ke perut dan disimpan dalam jawatan.

Berikut adalah beberapa tindakan yang akan membantu dalam perkembangan bayi bulanan:

 • Untuk membantu bayi menumpukan perhatian, Tunjukkan bayi mainan besar, tunggu bayi melihatnya, dan kemudian perlahan-lahan bergerak ke tepi, memastikan bahawa pandangan bayi tetap tertumpu pada mainan.
 • Ulangi perkara yang sama dengan rattle, yang membuat bunyi tenang. Lakukan ini dengan bayi anda 1-2 kali sehari selama 2 minit dalam satu sesi.
 • Anda juga boleh memasukkan muzik klasik bayi atau merakam pelbagai alat muzik. Biarkan si kecil mendengar muzik sehingga 10 minit setiap hari.
 • Gantung di tempat tidur bayi dengan mainan besar (3-4 keping) dan melodi yang menyenangkan. Anda juga boleh meletakkan serbuk pada membangunkan tikar.
 • Sentiasa bercakap dengan bayi. Dan lakukanlah supaya bayi dapat melihat ekspresi wajah anda. Jadi anda akan merangsang dan mendengar kanak-kanak, dan perkembangan ucapan bayi. Sebagai respons kepada ucapan lembut ibunya, bayi akan mula bertindak balas dengan lebih cepat dengan senyuman animasi dan senyuman yang sedar.

Biarkan bukan sahaja ibu bermain dengan bayi, tetapi juga ayah, kerana interaksi dengan bayi adalah berbeza, yang membolehkan remah-remah menyerap yang terbaik dari setiap mereka.

Ayah mencium kaki bayi dalam 1 bulan
Melibatkan ayah dalam permainan dan mencium bayi

Permainan dalam 1 bulan

Untuk pembangunan fizikal:

 • Meletakkan serbuk di bahagian belakang, ambil anak itu dengan pemegangnya, angkat mereka dengan kepala, kemudian turun ke bawah, kemudian salib di dada dan tersebar ke sisi. Dengan kaki serbuk, anda boleh meniru pergerakan pada basikal. Semasa gimnastik seperti menyanyikan lagu yang menyenangkan.
 • Letakkan bayi pada perut, tunjukkan kepadanya mainan dan angkatnya, merangsang bayi itu untuk menaikkan kepalanya. Anda juga boleh meletakkan serbuk di perut anda dan panggil bayi dengan nama supaya anak itu mengangkat kepalanya dan mula melihat muka anda. Latihan sedemikian akan meningkatkan perkembangan ototnya.
 • Sentiasa menyentuh bayi semasa berenang, mengiringi urut ringan dengan lagu yang tenang. Selepas mandi bayi anda, bungkus bayi itu dengan tuala, sembunyikan wajah anda di belakang pinggirnya, kemudian tengok dari belakang tuala dan katakan "cangkul".

Untuk pembangunan visi:

 • Buat sejenis "anak patung" daripada plat kertas. Untuk melakukan ini, lukiskan muka dan pasangkan pemegang ke plat supaya ia boleh dipegang dan dipindahkan. Paparkan "anak patung" kepada bayi dari jarak 25 cm dan tunggu sehingga serbuk itu mula menonton pinggan.
 • Bendakan bayi itu untuk memperbaiki tatapannya di wajah anda, dan perlahan-lahan bergerak ke sebelah. Bayi akan mengikut anda, memutar kepala.
 • Untuk mainan kecil, anda perlu menambal permen karet dan menggantung mainan ke atas kanak-kanak. Kemudian buatlah mainan pada jalur elastik "melompat" di hadapan anak ke atas dan ke bawah.Tidak lama kemudian kanak-kanak itu bukan sahaja melihat mainan melompat, tetapi juga cuba merebutnya dengan tangan.
 • Tunjukkan anak anda mainan yang terang pada jarak 30 cm dari wajahnya, kemudian perlahan-lahan memimpin objek secara mendatar. Perhatikan bahawa kanak-kanak sedang melihat mainan itu, kemudian gerakkannya secara menegak, dan akhirnya menggerakkan objek dalam bulatan.
 • Semasa makan, letakkan selendang atau tuala yang terang di bahu anda. Kanak-kanak akan melihat wajah anda kepada subjek yang terang ini.
Ibu bercakap dengan bayi selama 1 bulan
Malah ucapan penyayang anda mengembangkan anak itu, memberikan lebih banyak pujian kepada serbuk roti

Untuk perkembangan deria lain:

 • Bacalah puisi kanak-kanak kepada anak anda untuk membangunkan serbuk pendengaran dan rasa irama. Anda boleh memperkenalkan bayi dengan puisi kegemaran anda atau tampil dengan sendiri. Anda boleh mengambil lagu asas mana-mana dan mengubah kata-kata di dalamnya ke citarasa anda.
 • Berhubung dengan booster bayi pada loceng. Semasa pergerakan kaki, remah-remah akan mendengar deringan dan mendengarnya.
 • Apabila bayi berada di dalam katil, beritahu bayi semasa anda bergerak di sekitar bilik. Ini akan merangsang pendengaran bayi dan penglihatannya.
 • Urut perlahan pada kaki dan mengendalikan bayi dengan setiap jari. Sentuh serbuk bukan sahaja dengan tangan anda, tetapi juga dengan kain kapas, berus lembut, kain terry, bulu atau kain lain-lain kain.
 • Dip bola kapas ke dalam cairan unsharp, berbau seperti mint atau vanilla eau de toilette. Memberi bola seperti itu akan merangsang rasa bau bayi.

Perkembangan kanak-kanak dipromosikan dengan urut. Untuk mengetahui cara melakukannya dengan betul, lihat video Nikolay Nikonov seterusnya.

Kelas Air

Antara aktiviti yang merangsang perkembangan bayi 1 bulan, boleh dipanggil berenang. Ia boleh dilakukan di dalam kolam (di bawah kawalan instruktor) dan di bilik mandi di rumah. Terima kasih kepada latihan di dalam air bayi akan merangsang radas vestibular. Untuk berenang, beli bulatan kembung khas untuk bayi yang menyokong bayi di bawah leher.

Setelah menaip mandi air hangat, turunkan anak dengan bulatan ke dalam air dan tunggu sehingga bayi selesa. Secara harfiah satu atau dua berenang, dan bayi akan mula menikmati aktiviti tersebut, dan ibu hanya dapat melihat serbuk dan menangkap momen-momen terang untuk foto itu.

Turunkan bayi ke dalam air dengan berhati-hati, bermula dari tumit, dengan mengambil kira sensitiviti bayi untuk perubahan dalam suhu di sekeliling dunia. Sekiranya bayi itu bertindak balas secara negatif ke dalam berenang pertama, cuba mencelup ke dalam mandi bersama bayi. Lay bayi pada payudara anda, perlahan-lahan airkan badan bayi dengan air dan tunjukkan mainan itu.

Bayi mandi dalam 1 bulan
Teh Chamomile boleh ditambah ke air untuk menenangkan kulit dan menetapkan bayi tidur.

Tunjukkan karapuzu bahawa dia boleh menolak kaki dari dinding mandi. Keluarkan bayi terapung supaya kaki yang bengkoknya beristirahat di tepi dan tunggu sehingga sampah menolak dan berenang kembali sedikit. Di pinggir bertentangan mandi, putarkan bayi itu dan ulangi senaman.

Latihan yang menarik untuk bayi bulan pertama semasa berenang akan berjalan di dasar mandi. Pegang bayi di bawah lengan dan tilt ke hadapan sedikit, merangsang refleks berjalan selama beberapa saat. Seterusnya, beri bayi sedikit berenang di belakang.

Masalah kerap

Ketidaksuburan yang boleh dikenalpasti oleh ibu bapa dalam 1 bulan:

 • Meningkatkan atau menurunkan nada otot kanak-kanak. Asimetri nada otot juga mungkin.
 • Jaundice Bagi sesetengah kanak-kanak, ia tidak diluluskan oleh bulan, yang memerlukan perundingan dengan seorang pakar pediatrik.
 • Colic. Mereka muncul pada minggu ketiga kehidupan di banyak bayi dan menyebabkan ketidakselesaan hebat di dalam serbuk.
 • Peningkatan berat badan yang tidak mencukupi, yang boleh dikaitkan dengan masalah menyusu penyusuan dan penyakit bayi.

Bagi mana-mana masalah ini, kanak-kanak harus ditunjukkan kepada doktor dengan bercakap mengenai gejala yang membimbangkan.

Refleks yang baru lahir 2 bulan
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan