9 bulan 11 bulan

Pembangunan kanak-kanak pada 10 bulan

Kandungannya

Dengan tarikh bulatnya, kanak-kanak itu sudah banyak belajar, mula menunjukkan keperibadian dan kemerdekaannya. Anak berumur sepuluh bulan itu mengejek dan bergerak banyak. Apa lagi yang menggembirakan ibu bapa yang kenyang zaman ini dan bagaimana untuk merangsang perkembangan bayi selama 10 bulan?

Perubahan fisiologi

 • Penambahan berat badan dan peningkatan penunjuk fizikal lain pada usia ini tidak lagi aktif seperti pada separuh pertama tahun ini. Ini disebabkan peningkatan aktiviti fizikal kacang tanah.
 • Penyelarasan pergerakan kanak-kanak yang bertambah baik, yang membolehkan bayi merangkak dengan cepat dan bergerak di sekitar bilik. Kemahiran motor halus juga terus berkembang. Kanak-kanak itu belajar untuk tidak mengikat jari-jarinya untuk membuang objek, dan juga mengambil objek kecil hanya dengan jari-jarinya.
 • Ramai kanak-kanak berusia 10 bulan telah meletus 4 gigi, tetapi jika tidak ada gigi sama sekali, ini bukan alasan untuk pengalaman ini.
Pembangunan kanak-kanak sehingga 10 bulan
Seorang kanak-kanak tumbuh sangat cepat, dia memerlukan sokongan ibu bapa

Pembangunan fizikal

Bagi bulan kesepuluh hidup, goon sedikit mendapat kira-kira 450 gram dan tumbuh dengan 1-1.5 sentimeter. Lingkaran dadanya, serta lilitan kepala, meningkat dengan purata 0.5 cm.

Setiap kanak-kanak tumbuh mengikut kadarnya sendiri, tetapi ada norma, dengan memeriksa dengan mana orang tua dan doktor dapat menentukan sama ada ada penyelewengan yang serius dan sama ada perlu untuk memeriksa bayi tambahan. Bagi setiap kategori umur, kedua-dua purata dan nilai sempadan ditakrifkan (melebihi mereka dalam sebarang arah harus dimaklumkan). Yang utama yang kami sampaikan dalam jadual ini:

Petunjuk

Nilai purata 10 bulan

Boys dalam 10-11 bulan

Girls 10-11 bulan

Berat badan

8500-9200 g

7400-11400 g

6700-10900 g

Pertumbuhan

71.5-73.3 cm

68.7-77.9 cm

66.5-76.4 cm

Lilitan kepala

44.2-45.4 cm

42.9-47.9 cm

41.5-46.9 cm

Lilitan dada

47.2-47.9 cm

45.1-51.4 cm

45.2-50.1 sm

Pelajaran mengenai teknik "Little Leonardo" oleh Teplyakova O. N. - seorang pakar dalam pembangunan intelektual akan membantu kanak-kanak itu berkembang.

Bayi apa?

 • Bayi berusia sepuluh bulan bergerak dengan yakin dan mahir. The crumb dapat berdiri dari kedudukan berdiri dan berbaring, dan juga berdiri dengan kaki, berpegangan tangan untuk sokongan. Di samping itu, pada zaman ini ramai kanak-kanak pergi dengan sokongan untuk perabot tahan lama (langkah) atau kedua-dua tangan ibu. Sesetengah bayi sudah dapat berdiri tanpa bantuan, dan juga berjalan tanpa sokongan.
 • Lebih kurang belajar berjalan naik tangga. Kanak-kanak dapat mengatasi beberapa langkah di atas dan di bawah tangga.
 • Pergerakan tangan kanak-kanak sudah diselaraskan dengan baik. Kanak-kanak melakukan pelbagai manipulasi dengan mainan, contohnya, membuka dan menutup kotak, menyembunyikan objek, menggulung kereta, membina menara dari beberapa kiub. Di samping itu, kanak-kanak itu dapat membalikkan buku dengan halaman yang padat dan cuba makan dengan sudu.
 • Objek kecil kanak-kanak tidak mempunyai cukup kelapa sawit, dan dua jari. Seperti penangkapan objek yang disebut pinset.
 • Dalam ucapan kanak-kanak terdapat pelbagai suku kata dan kata-kata mudah dan lebih sering mula keluar dari mereka. Seorang kanak-kanak boleh menamakan objek biasa dalam suku kata tertentu. Kanak-kanak memahami ucapan orang dewasa dengan baik, mengulangi pergerakan apabila diminta, sebagai contoh, menumpuk tangannya atau menunjukkan bahagian tubuh.

Anda harus berunding dengan doktor jika serbuk tidak dipelajari oleh umur 10 bulan:

 • Letakkan barang dari meja.
 • Goncangkan kepalamu, menunjukkan kesepakatan atau penolakan.
 • Berikan selamat tinggal tangan anda.
 • Ulangi gerakan yang menunjukkan orang dewasa.
Bayi 10 bulan
Bayi berusia 10 bulan memahami hampir semua perkara yang anda katakan.

Kelas untuk pembangunan

 • Luangkan masa setiap hari untuk gimnastik, melakukan senaman dengan bayi, yang akan membantu bayi anda merangkak dan berjalan. Biarlah bayi bangun dan berjongkok dengan sokongan anda, berjalan kaki di semua empat, bengkok dan lepaskan kaki, berbaring di punggungnya, dan juga berjalan, memegang tangan anda.
 • Sejak bayi berusia 10 bulan merangkak banyak, beri ruang bayi untuk bergerak. Adalah penting bahawa rumah itu bersih dan tiada barang berbahaya di jalan raya.
 • Melatih bayi anda untuk turun sofa. Untuk melakukan ini, letakkan bayi di sofa, matikan harta rampasan anda dan tarik kaki ke bawah. Tidak lama lagi kanak-kanak itu akan memahami bagaimana untuk turun, dan akan dapat melakukannya dengan yakin dan cepat.
 • Sentiasa berkomunikasi dengan bayi, pada masa yang sama mengucapkan ungkapan pendek dan tidak bercakap dengan cepat. Kata ganti untuk masa ini perlu diganti dengan nama, sebagai contoh, "ibu mempunyai kiub", "Vanya mengambil kiub".
 • Jemput seorang kanak-kanak membuang mainan dalam kotak tertentu. Kanak-kanak dalam 10 bulan sangat suka melakukannya.
 • Teruskan kelas, mengembangkan kemahiran motor bayi. Tawarkan serbuk untuk menarik di atas dulang di mana grit atau tepung bertaburan, dan juga untuk menggali dalam mangkuk dengan kacang atau pasta. Biarkan anak menuangkan biji-bijian dan kacang dari satu bekas ke yang lain, lepaskan tali dan reben, tuangkan air.
 • Beri kertas berwarna kanak-kanak dan tunjukkan bagaimana cara merobeknya.
 • Main dengan pakaian baju - pasangkannya ke seluar atau blaus anak anda, dan kemudian ajari mereka bagaimana untuk membuangnya.
 • Sembunyikan jam berdetik di bawah bantal atau selimut dan tunggu untuk mencari anak itu.
 • Terlibat dengan bayi anda dengan pemodelan (gunakan doh garam) dan lukisan (cuba cat dengan cat jari, penanda merasakan kecil, pensil, krayon). Buta bersama-sama dengan sosej dan bola, warna gambar itu.
 • Menawarkan serbuk beberapa balang yang berbeza dengan penutup yang membuka. Biarkan bayi membukanya dan kemudian menutupnya.
 • Harian beberapa waktu untuk membaca. Nah, jika serbuk mempunyai rak berasingan dengan buku kanak-kanak, dan bayi akan memilih sesuatu untuk "dibaca" dengan sendirinya.
 • Di jalan, ajari anak anda bermain dengan pasir, menggunakan spatula, pelbagai cetakan, baldi, dan rake. Pada musim sejuk, barang-barang ini boleh digunakan untuk bermain dengan salji.
 • Setiap hari, hidupkan muzik dan tarian bersama bayi.
Seorang kanak-kanak di tangan ayah
Kekurangan adalah menyedari larangan dan pujian

Penjagaan

Setiap hari, kanak-kanak dibasuh dan dibasuh, disikat, disikat, ditanam di dalam periuk, dan dimandikan (kebanyakannya pada petang). Sebaik-baiknya, anda perlu membersihkan telinga dan karapuz hidung, potong marigold bayi.

Kanak-kanak berumur sepuluh bulan terus mengeras dengan bantuan berjemur, mandi, mandi udara dan mandi. Juga pada usia ini, anda boleh mencurahkan kaki bayi, secara beransur-ansur mengurangkan suhu air. Ia hanya penting untuk tidak melupakan semua prosedur pengerasan mestilah sistematik dan beransur-ansur.

Rutin harian

Tidur bayi berusia sepuluh bulan masih berlangsung hingga 15 jam sehari. Sekitar 10 jam kanak-kanak usia ini tidur pada waktu malam, dan pada siang hari kanak-kanak biasanya mempunyai dua tidur, berlangsung selama 1-2 jam. Setiap kanak-kanak mempunyai biorhythm sendiri - beberapa bayi bangun pada 6 pagi dan tidur awal untuk malam, yang lain bangun dengan 8-9 jam dan tidur sebentar, masing-masing, pada masa yang akan datang.

Adalah dinasihatkan untuk berjalan bersama anak anda 2 kali sehari, tinggal di rumah hanya dalam keadaan cuaca yang sangat buruk (hujan lebat, angin gusti, fros). Pada musim panas, kanak-kanak boleh menghabiskan masa 5-6 jam di luar. Dalam cuaca yang baik, berikan anak anda peluang untuk tidur pada siang hari semasa berjalan, sambil meluangkan sedikit masa di luar di jalan dan bangun supaya anak dapat melihat alam semula jadi, bermain dengan anak-anak lain, berjalan dengan sokongan anda.

Diet dalam tempoh 10 bulan diwakili oleh 5 kali makan, selang antara 4 jam. Bayi yang disusui menerima susu manusia sebaik sahaja bangun dan sebelum tidur.Secara keseluruhan, kanak-kanak usia ini boleh digunakan pada payudara kira-kira 4-6 kali untuk penyusuan yang panjang dan banyak untuk menghisap minit. Pada waktu malam, bayi bangun untuk menghisap payudara mereka 4-6 kali, kebanyakannya dari 3 hingga 8 pagi. Baca lebih lanjut mengenai ini dalam artikel mengenai menu bayi pada 10 bulan.

Menyusu
Jika boleh, makan dengan susu ibu tidak berhenti sekurang-kurangnya 1.5 tahun

Kanak-kanak buatan terus memberikan campuran, sesuai untuk umur, dalam pemberian pertama, serta sebelum tidur. Bayi dengan apa-apa jenis makan makan makanan pelengkap pada 10 bulan dalam jumlah yang sama. Pada usia ini, ikan ditambah kepada makanan pelengkap. Dalam hidangan kedua, anak itu biasanya makan bubur dengan mentega, kuning dan buah. Semasa makan tengah hari, kanak-kanak diberikan sayur-sayuran, minyak sayuran, daging, jus dan roti, dan snek tengah (makan keempat) - keju, buah-buahan, cookies dan kefir atau yogurt.

Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Hari biasa

Setiap hari baru dengan bayi sepuluh bulan dipenuhi dengan detik-detik menarik. Organisasi rutin harian tertentu, dengan mengambil kira ciri-ciri pembangunan dan bioritma kanak-kanak, adalah penting untuk sistem saraf kanak-kanak. Setiap kanak-kanak akan mempunyai rutin hariannya sendiri, tetapi untuk memahami bagaimana untuk membina rejim, kami menawarkan satu contoh hari dengan bayi pada 10 bulan:

6: 30

Awakening.

Makan pertama, termasuk, bergantung kepada jenis makanan, sama ada susu ibu atau campuran.

7: 00

Prosedur kebersihan.

Tempoh kesedaran.

9: 00

Gimnastik.

10: 00

Pemberian kedua, di mana bayi diberikan bubur, bubur buah, mentega dan kuning telur.

11: 00

Berjalan, sebahagiannya mengambil tidur pertama kanak-kanak di udara segar.

14: 00

Makan ketiga, di mana kanak-kanak biasanya diberikan sayur-sayuran dalam bentuk kentang tumbuk atau sup, daging (dua kali seminggu diganti dengan ikan), minyak sayuran, roti dan jus dari buah-buahan.

14: 30

Masa bangun dengan permainan pendidikan.

16: 00

Berjalan, semasa bayi tidur untuk kali kedua di udara segar.

18: 00

Pemberian keempat, di mana kanak-kanak diberikan bubur buah, kue, keju kotej dan minuman susu yang ditapai.

18: 30

Masa bangun dengan permainan yang tenang.

21: 30

Mandi

22: 00

Pemberian kelima, di mana kanak-kanak, bergantung kepada makan, menerima susu ibu atau formula.

Bersedia untuk tidur malam dan meletakkan.

Waktu malam

Bayi yang diberi susu ibu diguna pakai pada payudara ibu dalam mimpi 4-6 kali, dan bayi buatan yang biasanya tidak bangun untuk memberi makan.

Masalah kerap

 1. Reaksi alergik kepada makanan pelengkap. Pada 10 bulan, mereka mula memperkenalkan produk yang agak alergen - ikan. Ia boleh menyebabkan reaksi pada bayi-bayi yang rawan alergi, jadi cuba ikan dengan berhati-hati. Walau bagaimanapun, jika pengenalan produk sedemikian ke dalam diet masih mempunyai reaksi, produk dibatalkan dan tidak diberikan sekurang-kurangnya 1 tahun.
 2. Tidur yang tidak sihat. Ramai bayi pada usia 10 bulan boleh tidur kurang kerana aktiviti besar pada siang hari dan bangun disebabkan bunyi yang kuat, yang merupakan kebiasaannya. Jika kanak-kanak itu gemetar dalam mimpi jika tiada bunyi yang keras, dan juga bangun tidak dalam suasana hati, tunjukkan bayi itu kepada pakar neurologi.
Bayi memainkan piramid pada 10 bulan
Rejimen hari membantu kanak-kanak tidak mengalihkan perhatian dan mengurangkan kesakitan serbuk

Petua untuk ibu bapa

 • Jika bayi anda sudah mempunyai gigi, beri dia peluang untuk belajar mengunyah makanan keras. Kanak-kanak zaman kanak-kanak ini suka mengeringkan pengeringan, cookies, wortel. Mereka juga perlu diberi kepingan sayur-sayuran rebus atau buah-buahan lembut segar (peach, pisang).
 • Mulailah mengajar serbuk untuk memerintahkan. Pada penghujung hari atau selepas permainan, letakkan mainan bersama-sama, membuat proses ini menjadi kanak-kanak yang menarik. Juga menggalakkan anak anda membantu rumah. Bayi sepuluh bulan sudah boleh menyebarkan serbet atau menghapus habuk dengan anda. Pastikan anda memuji kanak-kanak itu dan menggalakkan aktiviti tersebut.
 • Jangan bimbang jika anak itu masih tidak merangkak. Sesetengah kanak-kanak tidak lulus tahap sedemikian, tetapi mula berjalan seketika.Pada masa yang sama, jangan tergesa-gesa anak kecil itu, biarkan dia menguasai berjalan secara mandiri.
 • Semasa berjalan kaki, pergi ke taman permainan supaya kanak-kanak dapat melihat anak-anak lain bermain dan bersosial.
 • Jangan memarahi kanak-kanak itu jika dia memecahkan mainan atau melemparkannya. Jadi dia meneroka subjek yang berbeza dan tingkah laku ini adalah norma untuk bayi berusia 10 bulan.

Untuk perkembangan muzakalnogo pembangunan kanak-kanak menghabiskan dengan kelas remeh, ditunjukkan dalam video Lazarev M.

9 bulan 11 bulan
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan