12 bulan 2 tahun

Pembangunan kanak-kanak pada 1.5 tahun

Kandungannya

Seorang kanak-kanak berusia 18 bulan menjadi lebih bebas dan bergaul. Dia sudah berjaya mengikat kata-kata ke dalam frasa pendek. Kemahiran berjalan juga bertambah baik, berkat yang kanak-kanak mengkaji dunia dengan kelajuan dan rasa ingin tahu yang hebat. Mari kita ketahui dengan lebih terperinci apa yang telah berubah ketika anak kecil berkembang, kemahiran apa yang anak berusia 1.5 tahun menyenangkan hati ibu bapa, bagaimana untuk menilai perkembangan bayi dan bagaimana merangsangnya.

Bayi 1.5 tahun dengan ibu
Pertama sekali, kanak-kanak memerlukan penjagaan ibu dan ayah

Ciri zaman

 • Bayi berusia 18 bulan telah berhenti untuk berjaga kaki lurus, menyebarkan tangannya ke sisi untuk mengekalkan keseimbangan. Sekarang serbuk itu membuat langkah-langkah kecil, tidak menanam siku dan praktikal tidak jatuh. Dia juga belajar berpaling semasa berjalan dan mengelakkan halangan. Apabila penyelarasan bertambah baik, bayi mula cuba berlari.
 • Seorang kanak-kanak pada umur 1.5 adalah sangat pandai bergaul. Dia mahu mengambil bahagian dalam semua peristiwa yang dia lihat, dan juga berminat dengan orang lain. Bebaskan dengan keseronokan bermain dengan anak-anak lain, menyalin tindakan mereka.
 • Perkembangan intelektual seorang kanak-kanak berusia 18 bulan juga tinggi. Kanak-kanak menjadi lebih bijak, belajar untuk mengeluarkan acuan dan membina menara. Kanak-kanak berjaya menetapkan tugas dan memikirkan rancangan pelaksanaannya. Contohnya, jika anda akan mendapat epal dari rak, kanak-kanak akan meletakkan kerusi di papan kaki.
 • Persoalan perbendaharaan kata seorang anak usia ini meningkat setiap hari. Kekurangan kata-kata tidak hanya mudah difahami oleh orang tua, tetapi juga bercakap dalam bahasa sendiri.
 • Pada usia 1.5 tahun, kanak-kanak berasa seperti seseorang. Setelah menyedari bahawa bayi mampu melakukan banyak tindakan tanpa pertolongan, kemerdekaannya bertambah. The crumb cuba untuk makan, membuka baju, mencuci, membawa kereta.
Seorang kanak-kanak berusia 1.5 tahun bermain dengan cat
Kanak-kanak itu secara aktif mempelajari dunia dan berkembang

Ketinggian dan berat badan

Berbanding dengan petunjuk dalam 1 tahun kanak berusia 18 bulan menambah kira-kira 1300 gram dan kira-kira 6-7 sentimeter ketinggian. Lilit dada pada masa ini meningkat sebanyak 1.5-2 cm, dan lilitan kepala - dengan 1-1.5 cm.

Petunjuk purata pembangunan fizikal, serta sempadan norma-norma penunjuk ini, kami membentangkan di dalam jadual:

Petunjuk

Purata 1.5 tahun

Batasan norma untuk kanak-kanak lelaki 1.5 tahun

Batasan norma untuk kanak-kanak perempuan 1.5 tahun

Berat badan

10200-10900 g

8800-13700 g

8100-13200 g

Pertumbuhan

80.7-82.3 cm

76.9-87.7 cm

74.9-86.5 cm

Lilitan kepala

46.2-47,4 cm

44.7-50 cm

43.5-49 cm

Lilitan dada

49.9-50.4 cm

47.4-53.9 cm

47.8-52.9 cm

Mempelbagaikan hari anda dengan O. Teplyakova, pakar dalam pembangunan intelektual, menggunakan kaedah "Little Leonardo".

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak

Rutin harian

Bagi kanak-kanak berusia 18 bulan, sangat penting untuk menjalani rejimen harian, kerana ia membolehkan anda mengaturkan tempoh terjaga bayi dengan betul, memastikan tidur yang baik untuk bayi dan diet yang betul. Kanak-kanak usia ini tidur kira-kira 14 jam sehari. Kebanyakan masa ini dibelanjakan untuk rehat malam (ia berlangsung 10-11 jam), dan selebihnya masa kanak-kanak mendapat tidur yang cukup pada siang hari.

Banyak bayi pada usia 1.5 tahun masih tidur dua kali pada siang hari, dengan tidur pertama berlangsung selama 2 jam, dan yang kedua (sore) kurang tahan lama. Ia adalah pada 18 bulan bahawa beberapa bayi mempunyai peralihan kepada satu mimpi pada waktu petang, yang berlangsung selama 2.5-3 jam.

Berjalan dengan kanak-kanak berusia 1.5 tahun disyorkan untuk pergi dua kali sehari. Sekiranya cuaca baik, maka ia berupaya untuk berjalan-jalan supaya ia dapat tidur (kemudian bayi akan tidur di udara terbuka). Bergantung pada cuaca, tempoh berjalan harian boleh menjadi 2-6 jam. Ia tidak digalakkan berjalan-jalan sekiranya suhu udara di bawah -10 °, angin yang sangat kuat atau hujan lebat jatuh.

Melahirkan bayi pada usia 1.5 tahun kekal lima kali sehari dengan selang antara penyusuan sehingga 4 jam. Menawarkan makanan serbuk pada waktu yang sama setiap hari dan jangan biarkan rehat yang sangat panjang antara waktu makan. Rata-rata, bayi berusia 18 bulan makan dari 1000 hingga 1300 ml makanan setiap hari (lebih tepatnya, jumlah harian boleh didapati dengan membahagikan berat bayi sebanyak 9). Pada satu hidangan, kanak-kanak makan kira-kira 200-260 ml makanan.

Bagi kebanyakan kanak-kanak, yang disusui hingga usia 1.5 tahun, proses penyembuhan bermula. Doktor memberi nasihat untuk membuatnya beransur-ansur, maka payudara ibu dan jiwa bayi tidak akan menderita. Sekiranya ibu masih menyusu, dia akan memerhatikan bahawa pada waktu siang, remah-remah yang kurang kerap mengingati payudara (kebanyakannya sebelum tidur, selepas makan, selepas jatuh dan dalam keadaan yang sama), tetapi pada waktu malam (kebanyakannya pagi) sangat aktif.

penyusuan anak 1.5 tahun
Sekiranya boleh, terus menyusu sehingga 2-2.5 tahun

Makanan bayi satu setengah tahun menjadi lebih pelbagai. Ia sudah mengandungi gula-gula, garam, herba segar, sesetengah rempah. Walau bagaimanapun, makanan itu masih kanak-kanak dan berbeza dengan orang dewasa. Crumbs masih tidak boleh makan goreng sosejdaging salai sosej, daging berlemak, cendawan, coklat, buah-buahan eksotik dan beberapa produk lain.

Sekitar jam, setiap 1.5 tahun adalah sangat sukar untuk bersama dengan seorang kanak-kanak, begitu ramai ibu yang melepaskan diri. Mengenai bagaimana tidak berteriak pada kanak-kanak, lihat dalam video Larisa Sviridova.

Bayi apa yang sepatutnya dapat?

Kebanyakan bayi dalam masa 1.5 tahun boleh:

 • Berjalan tanpa sokongan. Sesetengah bayi sudah dapat berlari dan melompat.
 • Mendaki ke sofa.
 • Bercakap sehingga 20-40 perkataan lite.
 • Ada sudu.
 • Fahami apa yang dikatakan orang dewasa (untuk menjawab permintaan dan soalan).
 • Bendakan apabila anda ingin mengambil mainan.
 • Tarik mainan yang terikat pada rentetan.
 • Tunjukkan perkara yang berminat kepadanya.
 • Hidupkan halaman kadbod buku kanak-kanak. Tunjukkan imej biasa dalam buku.
 • Mendaki dan turun tangga.
 • Bina menara menggunakan 2-4 dadu
 • Buangkan bola dan tolakkannya dengan kaki anda.
 • Minum dari cawan.
 • Tunjukkan bahagian badan.
 • Secara bebas membuang kasut dan kot.
 • Lukis dengan krayon dan pensel.
 • Sesetengah kanak-kanak meminta periuk.
Kanak-kanak di periuk dalam 1.5 tahun
Musim panas selepas 18 bulan dianggap masa yang sesuai untuk menyesuaikan diri dengan periuk, menurut Komarovsky

Untuk mengetahui bagaimana untuk mengajar yang serbuk untuk meminta periuk, dan sama ada ia bernilai membimbangkan jika bayi tidak berjalan pada 18 bulan, lihat video seterusnya dari Dr. Komarovsky.

Kelas

 1. Untuk perkembangan logik, jemput seorang kanak-kanak dari pelbagai barang yang berbeza untuk mengumpulkan hanya yang diminta oleh ibu (contohnya, hanya dalam bola merah atau hanya).
 2. Ajarkan bayi anda menyusun mainan mengikut warna dan saiz, serta bentuknya.
 3. Menawarkan serbuk roti untuk mengumpul teka-teki dari 2 bahagian, serta membuat angka mudah (cendawan, rumah) dari 2-3 bahagian.
 4. Berikan anak anda untuk memasukkan sisipan permainan, serta penyusun. Di samping itu, bermain dengan pakaian, kunci, knockers.
 5. Ajarkan serbuk roti untuk menyusun kiub dengan saiz yang berbeza, piramid, dan membina sebuah menara untuk melipat satu cawan lain.
 6. Untuk perkembangan perhatian, tawarkan serbuk untuk mencari pasangan menggunakan kad lotto, kaus kaki atau sarung tangan untuk permainan ini.
 7. Tawaran untuk mencari objek di dalam bilik dengan nama atau dengan ciri-cirinya (cari lembut, cari biru).
 8. Mainkan hide-and-seek dengan bayi anda supaya mudah bagi anak anda untuk mencari anda.
 9. Ajar kanak-kanak dalam sifat permainan objek. Biarkan bayi belajar untuk membezakannya mengikut saiz, suhu, kuantiti, bentuk geometri, warna, ketinggian, kelembutan, kekeringan, kebersihan dan ciri-ciri lain.
 10. Berkomunikasi dengan bayi anda tentang rumah, pengangkutan, tumbuh-tumbuhan, haiwan, makanan, perabot, bahagian tubuh, fenomena alam semula jadi dan banyak lagi.
 11. Selain lukisan dengan krayon dan penanda, menawarkan serbuk cat. Anda boleh menarik dengan jari, span, berus anda.
 12. Mula belajar pewarna (cat paling sesuai untuk ini).
 13. Mengukir dari adunan atau plastik, membuat kek dan sosej. Juga lakukan dengan serbuk appliqué menggunakan kertas atau pateri koyak.
 14. Tawarkan serbuk kepada tali bukan sahaja cincin piramid, tetapi juga manik-manik besar.
 15. Apabila bermain dengan air, tunjukkan bayi anda bagaimana untuk mengumpul air dengan span, kemudian pisahkan span.
Bayi dengan mainan di bilik mandi
Luangkan masa di bilik mandi dengan faedah, bermain mainan

Petua untuk ibu bapa

 • Dapatkan mainan berkualiti anak anda. Mereka mestilah terang, bentuk yang berbeza yang menarik dan menyenangkan untuk tekstur sentuhan.
 • Alihkan masa untuk "membaca" bersama buku, mengkaji gambar dengan kacang dan membincangkannya.
 • Bercakap dengan anak anda dengan kerap dan mendengar dengan teliti kata-katanya. Tanyakan sekali lagi, dan juga jelaskan apa yang dikatakan anak anda agar anda dapat mengadakan dialog.
 • Apabila mungkin, beri peluang kepada bayi untuk membuat keputusan secara berasingan, contohnya, memilih baju t untuk berjalan-jalan.
 • Sentiasa memuji bayi apabila percubaannya sesuatu berjaya, sehingga ia merangsang perkembangan bayi.

Jangan lupa tentang perkembangan kanak-kanak dalam bidang muzik: menjalankan pelajaran dalam bentuk muzik muzik, yang ditunjukkan oleh M. L. Lazarev - pakar dalam pembangunan muzik.

12 bulan 2 tahun
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan