1 bulan 3 bulan

Pembangunan kanak-kanak pada 2 bulan

Kandungannya

Bayi itu secara aktif berkembang dan mempelajari segala-galanya di sekelilingnya, dan semua organ bayi itu bertambah baik dan berkembang. Scarce sudah mengenali ibu, memberikan senyuman sedar dan menyambutnya dengan pergerakan seluruh tubuhnya. Mari kita tengok apa lagi yang boleh dilakukan dua bulan dan bagaimana ibu bapa boleh membantu perkembangan bayi zaman ini.

Perubahan fisiologi

 • Pada usia dua bulan, kelenjar air liur mula berfungsi sepenuhnya pada bayi. Dan walaupun fungsi mereka tidak begitu aktif untuk menyebabkan pembentukan sejumlah besar air liur, tetapi menjadi lebih nyaman bagi bayi untuk menghisap payudara. Di samping itu, disebabkan hubungan mulut bayi yang lebih intim dan payudara ibunya, yang sedikit menelan udara kurang, yang mengurangkan penampilan kolik.
 • Sistem pencernaan bayi sedang berkembang secara aktif. Bayi dua bulan lebih aktif menghasilkan jus pencernaan dan enzim, membangunkan mikrofora yang bermanfaat dalam usus, mengubah najis.
 • Hipertonus fisiologi mula pudar. Pertama, ia turun di bahagian atas badan, dan sedikit kemudian di kaki. Refleks merangkak juga hilang - jika anda meletakkan tangan anda di bawah kaki bayi yang berbaring di perut anda, anak itu tidak lagi akan ditolak.
 • Dengan dua bulan, komunikasi yang berada di hati kanak-kanak semasa pembangunan janin mula ditutup. Perubahan berlaku dalam formula darah kanak-kanak.
 • Visi Bayi bertambah baik - Bayi melihat segala-galanya lebih baik pada jarak 50 sentimeter, tetapi objek yang bergerak dengan cepat, mata bayi tidak tahu bagaimana untuk menetapkannya lagi.
 • Seorang kanak-kanak mempunyai sekurang-kurangnya 6 kencing setiap hari, dan jenis makan memberi kesan kepada najis bayi. Bayi yang menerima susu ibu boleh buang air besar dari 1 kali dalam beberapa hari hingga 12 kali sehari, dan kekerapan perkumuhan pada kanak-kanak kanak-kanak tiruan rata-rata 1-4 kali sehari.
Bayi 2 bulan tidur dengan mainan
Kanak-kanak mula membentuk rutin harian.

Pembangunan fizikal

Ketinggian dan berat bayi dua bulan boleh berbeza-beza. Seorang kanak-kanak boleh tumbuh pada bulan kedua kehidupan dengan 3-5 sentimeter atau menambah hanya 1 sentimeter tinggi, dan ini akan menjadi varian standard.

Rata-rata, untuk bulan kedua, kanak-kanak mendapat kira-kira 800 gram berat badan, tetapi sesetengah tatu boleh mendapat kurang, dan yang lain - lebih banyak. Peningkatan purata dalam jumlah dada adalah 2 sentimeter, dan lilitan kepala adalah 1.5 sentimeter.

Jika anda ragu-ragu dan bimbang, perhatikan petunjuk sempadan parameter fizikal utama perkembangan kanak-kanak, yang kami perhatikan dalam jadual:

Petunjuk

Nilai purata 2 bulan

Lelaki dalam 2-3 bulan

Gadis dalam 2-3 bulan

Berat badan

5100-5600 g

4300-7100 g

3900-6600 g

Pertumbuhan

57.1-58.4 cm

54.4-62.4 cm

53-61.1 cm

Lilitan kepala

38.3-39.1 cm

36.8-41.5 cm

35.8-40.7 cm

Lilitan dada

37.8-38.3 cm

35.7-40.8 cm

35.6-39.9 cm

Ganjaran berat badan yang tidak mencukupi (jika seorang lelaki berusia 2 bulan seberat kurang daripada 4.3 kg, dan seorang gadis berat kurang dari 3.9 g) harus menjadi alasan untuk berunding dengan pakar pediatrik. Keprihatinan harus menyebabkan peningkatan besar dalam lilitan kepala - ini adalah alasan yang baik untuk menunjukkan serbuk kepada pakar neurologi untuk menghapuskan masalah dengan aliran keluar cecair serebrospinal.

Bayi 2 bulan di tangan seorang doktor
Ikuti dinamik perkembangan bayi dan berunding dengan pakar pediatrik

Bayi apa?

 • The crumb dua bulan bertemu dengan senyuman sedar pada ucapan dan permainan lembut ibunya.Pelbagai emosi bayi menjadi sangat luas - bayi boleh bergembira, tersinggung, marah, ketawa tanpa bunyi, mencium, menarik perhatian, dan membantah tindakan orang dewasa.
 • Terima kasih kepada penambahbaikan fungsi otot mata dan peningkatan keupayaan untuk menumpukan perhatian, rupa serbuk zaman ini telah menjadi kajian dan perhatian. Bayi mengenali wajah ibu dan meneliti dengan teliti. Serbuk juga tertarik kepada benda-benda cerah yang berbeza. Dia memperbaiki pandangannya apabila mereka masih lagi dan ketika mereka perlahan bergerak di angkasa.
 • Bayi lebih baik mengenali bunyi yang berbeza, pada masa yang sama membezakan suara ibu dan memalingkan kepalanya.
 • Dalam kedudukan pada perut, remah itu mengangkat kepalanya dengan lebih yakin dan dapat memegangnya selama satu minit. Pada masa yang sama, ikat pinggang bayi keluar dari permukaan. Selama sekian lama, bayi itu boleh memegang kepalanya apabila ibu memegangnya secara menegak dalam lengannya.
 • Jalan bayi berusia 2 bulan semakin kuat dan lebih kerap. Bunyi yang dibuat oleh bayi menjadi lebih jelas. Mereka kebanyakannya vokal - "e", "dan", "y", "o", "a".
 • Sekiranya anda meletakkan jari atau mainan anda di telapak tangan karapuz selama 2 bulan, bayi akan refleks memegangnya.
 • Berbaring di sisinya, serbuk itu telah belajar untuk menjadi kedudukan di belakang.
 • Kanak-kanak mula memahami beberapa hubungan sebab dan akibat. Sebagai contoh, bayi itu telah menyedari bahawa tangisannya menjadi penyebab penampilan ibu yang berdekatan. Pada usia ini, dengan bantuan menangis, bayi memberitahu ibu bapa tentang apa-apa ketidakselesaan.
Kanak-kanak dalam 2 bulan
Pada 2 bulan, kanak-kanak itu sudah sedar tersenyum

Kelas untuk pembangunan

Untuk merangsang perkembangan fizikal bayi, ibu bapa harus menggunakan:

 • Urutan dan gimnastik ringan.
 • Mandi air. Bengkak perlu diletakkan di atas meja yang berubah-ubah dan ditanggalkan sepenuhnya, meninggalkan untuk berbaring tanpa pakaian. Mula dengan 1 minit mandi seperti itu, dan kemudian secara beransur-ansur meningkatkan tempoh hingga 10 minit.
 • Berjalan di udara segar selama 2-4 jam setiap hari (tempoh bergantung kepada keadaan cuaca).
 • Sering meletakkan pada perut bahawa kanak-kanak dilatih untuk memegang kepala.

Bawa bayi itu ke dalam lengan anda, memegangnya dengan "lajur", menunjukkan objek di sekitarnya dan membiasakan bayi dengan orang lain. Biarkan anak anda meneroka wajah dan suara orang dewasa dan anak-anak lain. Sediakan peluang untuk bayi mengkaji sendiri tubuhnya, serta wajah ibu bapa dengan sentuhan.

Kanak-kanak dalam kedudukan lajur
Ramai kanak-kanak tenang dengan lebih cepat dalam kedudukan lajur

Untuk kanak-kanak belajar memegang objek, meningkatkan sensitiviti sentuhan dan kemahiran motor, bola kecil bahan yang berbeza (kayu, getah, plastik, dll) dengan berat yang berbeza selalu dimasukkan ke dalam pennya. Bola semacam itu boleh lembut dan keras, licin atau timbul. Anda perlu meletakkan benda-benda di tangan terbuka kanak-kanak dan memastikan bahawa merebut gelisah refleksinya. Bola-bola boleh terikat pada reben dan menurunkannya kepada si anak, dan apabila bayi merebut objek, tariknya kepada diri mereka sendiri, sehingga mendorong mereka untuk merebut bola yang lebih ketat. Bola boleh digantikan dengan penyepit (lancar atau tulang rusuk) dan lapisan kain yang berbeza.

Cuba lakukan latihan "Berikut adalah Hadiah untuk Bayi", yang ditunjukkan oleh Tatyana Lazareva dalam video seterusnya.

Untuk perkembangan pendengaran bayi, ia patut menggunakan muzik klasik yang tenang, kerincingan dan loceng. Lay bayi di belakang, bawa loceng di tangan anda dan tahan 60-70 sentimeter dari dada bayi, buat beberapa loceng. Selepas menunggu bunyi mereda, buat dua atau tiga lagi lonceng. Anda juga boleh mengikat garis memancing ke loceng dan memindahkannya, merangsang bayi untuk mencari sumber bunyi. Latihan pendengaran sedemikian boleh dilakukan beberapa kali sehari, tetapi selepas latihan selama 3-4 hari, ia patut mengambil masa rehat selama seminggu.

Untuk merangsang organ penglihatan, pakai pakaian terang untuk bayi dan keliling bayi dengan objek warna yang berbeza. Mainkan mainan cerah di atas buaian bayi kira-kira 50 sentimeter dari kanak-kanak itu. Kekurangan bukan sahaja akan melihat mereka, tetapi juga mula cuba untuk merebut.

Melakukan dialog yang istimewa dengan bayi, menyalin berjalan kaki karapuz. Kanak-kanak akan mendengar dirinya dari sisi dan mengulangi selepas anda, sambil melatih artikulasi dan ucapan serentak. Kanak-kanak juga menyukainya apabila ibu meniru bunyi haiwan (meows, moos).

Selepas memperkenalkan bayi dengan urut biasa, cuba gunakan objek yang boleh digulung di sekitar badan bayi, contohnya, batang licin, bola kecil, pensel. Jika anda mengambil objek yang besar untuk urut itu, gulung hanya pada belakang bayi, dan objek kecil boleh digunakan untuk menyerang seluruh badan anak kecil itu.

Urutan tumit bayi 2 bulan
Urut mengaktifkan sel-sel otak dan mempromosikan perkembangan kanak-kanak.

Untuk "mengurut diri", anda boleh menyebarkan bubur jagung (bijirin, nasi, soba, kacang) pada meja yang berubah-ubah dan letakkan bayi itu ke belakang. Sekiranya remah-remah serbuk tidak begitu teliti dan tidak dapat memahami bijirin, anda boleh menyebarkan serbuk pada croup dan pada perut. Melangkah pada bahan urut itu, kanak-kanak akan mengembangkan sensitiviti sentuhan.

Rutin harian

Ramai bayi pada usia dua bulan mempunyai rutin harian mereka sendiri. Adalah penting bagi ibu bapa untuk mengambil kira biorhythms bayi dan menyesuaikan momen rejim utama untuk mereka (berjalan kaki, aktiviti perkembangan, mandi).

Kebanyakan hari bayi dua bulan menghabiskan dalam mimpi. Bayi tidur pada waktu malam sekitar 11 jam, dan pada waktu siang 4 kali selama 1.5-2 jam. Ia juga menjadi perkara biasa jika beberapa impian siang hari berlangsung sehingga 3 jam dan selebihnya akan menjadi sangat singkat (setengah jam). Masa gemuk pada usia ini masih tidak tahan lama. Rata-rata, 4 daripadanya berlangsung dari 1 hingga 1.5 jam.

Bilangan penyusuan setiap 2 bulan adalah 6-7, dan selang antara mereka adalah kira-kira 3 jam. Tiada rehat malam pada usia ini dalam penyusuan, sementara pada waktu makan malam bayi tidak sepenuhnya bangun.

Penjagaan

Seorang kanak-kanak berusia dua bulan tidak boleh dibiarkan sendirian - biarkan bayi sentiasa berada di bawah pengawasan orang dewasa. Apabila merawat bayi, anda perlu membasuh kanak-kanak setiap hari dengan menggosok matanya, hidung, telinga dan muka. Mereka membasuh bayi di bawah air yang mengalir selepas setiap perkumuhan tinja dan selepas beberapa kencing.

Mandi harian kanak-kanak selama 2 bulan harus berlangsung 5 minit dalam air pada suhu 36-37 darjah.

Kepala bayi berusia 2 bulan dicuci dua atau tiga kali seminggu.

Bayi mandi dalam 2 bulan
Pelbagai herba boleh ditambah ke air mandi.

Kuasa

Makanan terbaik untuk bayi berusia 2 bulan dianggap sebagai susu ibu. Ia menyediakan bayi dengan nutrien yang diperlukan dan perubahan pada masa yang sama dengan pertumbuhan bayi. Pilihan terbaik untuk menyusu dipanggil on-demand feeding, apabila serbuk digunakan sebanyak yang diperlukan.

Bayi boleh digunakan sehingga empat kali sejam untuk menghisap beberapa minit, dan sepenuhnya makan susu ibu saya dengan selang waktu 40 minit hingga 2 dan setengah jam. Seorang kanak-kanak dua bulan biasanya selalu meminta payudara apabila terjaga dan tertidur. Pada waktu malam, kanak-kanak digunakan terutamanya dari 3 hingga 8 pagi.

Menyusu pada 2 bulan
Penyusuan susu - makanan bayi terbaik

Tetapi untuk pemakanan kanak-kanak secara buatan terdapat peraturan yang ketat. Jika kanak-kanak diberi makan dengan campuran, maka untuk mengira jumlah makanan harian, berat serbuk dibahagikan dengan 6. Setelah mempelajari jumlah campuran campuran setiap hari, ia dibahagikan dengan jumlah penyusuan (6-8). Rata-rata, kanak-kanak pada usia ini makan 900 g campuran setiap hari - iaitu kira-kira 130 g setiap makanan, jika penyusuan 7.

Masalah kerap

 1. Colic. Walaupun pematangan saluran pencernaan, banyak bayi dua bulan masih mengalami kolik. Untuk mengelakkan ketidakselesaan dan kesakitan, pakar pediatrik mengesyorkan menggunakan kaedah fizikal - menyimpan serbuk selepas makan, menyebarkan bayi di perut sebelum makan, berehat dalam menghisap, memberi peluang untuk membebaskan udara.
 2. Mulut mulut. Masalah ini boleh berlaku pada bayi akibat jangkitan Candida dari ibu atau dengan imuniti yang berkurang.Setelah melihat bunga mekar di mulut bayi, bayi perlu ditunjukkan kepada doktor.
 3. Panas berduri. Pemanasan melampau kanak-kanak membawa kepada kejadiannya, dan kebersihan dan pakaian yang sesuai untuk cuaca akan berfungsi sebagai pencegahan masalah sedemikian. Untuk cepat menghapus haba berduri, tambahkan ekstrak chamomile atau merebus kulit kayu oak ke air mandi.
 4. Ruam lampin. Penampilan mereka dikaitkan dengan perubahan lampin yang jarang berlaku, peleburan lemah dan mandi udara jarang.
 5. Rash on face. Pada umur 2 bulan, ia sering dikaitkan dengan penghapusan hormon ibu dari badan bayi dari susu. Ruam sedemikian hilang sendiri dengan 3 bulan dan tidak perlu untuk merawatnya, hanya disyorkan mandi dalam merebus herba.

Untuk mengurangkan nada otot yang meningkat di dalam lengan anda, kami mencadangkan urut pada 2 bulan, yang ditunjukkan dalam video seterusnya oleh Nikolay Nikonov - pakar terapi urut dan terapi urut di Rusia.

1 bulan 3 bulan
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan