2 bulan 4 bulan

Pembangunan kanak-kanak pada 3 bulan

Kandungannya

Pada tahun pertama, bayi berkembang pesat pada kadar yang cepat, menggembirakan ibu bapa dengan kemahiran baru setiap bulan. Budak lelaki berusia tiga bulan itu berubah secara visual dan emosi. Mari kita ketahui apa jenis kemahiran baru yang ada pada zaman ini dan bagaimana ibu bapa dapat membantu anak kecil untuk berkembang.

Girl pada 3 bulan
Dengan kanak-kanak ia menjadi lebih menarik, dia secara sedar memberi reaksi terhadap tindakan anda.

Perubahan fisiologi

 • Tisu adiposa subkutaneus berkembang, oleh itu, pada usia tiga bulan, remah-remah muncul pipi bengkak, serta lipatan pada kaki.
 • Karapuz sistem otot berkembang dari atas ke bawah. Kekurangan telah menguasai pengekalan kepala dan mula memiliki tangan mereka. Hipertonus pegangan itu sudah hilang sepenuhnya, yang membolehkan bayi lebih aktif memeriksa tubuhnya dan mainan, menyentuh segala-galanya dengan tangannya.
 • Banyak refleks bayi baru lahir sudah mati. Sebagai contoh, refleks carian (menghidupkan kepala ketika mengusap di sudut mulut), refleks proboscis (meregangkan bibir ketika menyentuh mereka), dan refleks Babkin (membuka mulut dengan tekanan pada telapak tangan) tidak boleh hadir dalam bayi selama tiga bulan. Refleks yang sama seperti merangkak, menghisap atau Moreau, pada 3 bulan masih sangat ketara.
 • Sistem pencernaan bayi sedang berkembang. Perut meningkatkan keupayaannya dan dapat menahan lebih banyak susu, tetapi anak itu tidak bersedia menerima makanan lain selain susu ibu atau campuran yang disesuaikan. Satu-satunya tambahan untuk diet bayi boleh menjadi tambahan vitamin D, yang sering diresepkan kepada kanak-kanak berusia 3 bulan sebagai propilaksis terhadap riket.
 • Pengerusi bayi tiga bulan lebih seragam dan biasa. Dalam menerima hanya susu ibu, frekuensi najis adalah dari 1 kali dalam 2-5 hari hingga 5 kali sehari. Jika kanak-kanak tidak mempunyai najis semata-mata untuk penyusuan susu selama beberapa hari, kanak-kanak itu berkelakuan normal dan kerusi itu lembut selepas sebentar lagi, tiada rangsangan tambahan diperlukan untuk najis anak.

Untuk mendapatkan maklumat mengenai cara bermain dengan bayi selama tiga bulan, lihat video berikut dengan O. N. Teplyakova, pakar dalam perkembangan intelektual.

Pembangunan fizikal

Rata-rata, sepanjang bulan ketiga kehidupan, bayi meningkatkan beratnya sebanyak 750-800 gram, dan pertumbuhannya menjadi 2.5 centimeter lebih daripada dalam 2 bulan. Peningkatan lilitan kepala berlaku sekitar 1 cm, dan lilitan dada - 1-1.5 cm (pada usia empat bulan, kedua-dua parameter menjadi sama).

Ketinggian, berat badan dan petunjuk lain perkembangan fizikal kanak-kanak ditentukan oleh banyak faktor - keturunan, kehadiran penyakit, jenis pemberian makanan, dan lain-lain.

Gadis cantik pada 3 bulan
Untuk memastikan perkembangan normal kanak-kanak, menonton dinamiknya

Perubatan telah menentukan purata, dan juga batas-batas norma yang membolehkan ibu bapa menentukan sama ada bayi tiga bulan mereka berkembang secara normal. Ia dibentangkan dalam jadual:

Petunjuk

Nilai purata 3 bulan

Kanak-kanak lelaki dalam 3-4 bulan

Kanak-kanak perempuan dalam 3-4 bulan

Berat badan

5800-6400 g

5000-8000 g

4500-7500 g

Pertumbuhan

59.8-61.4 cm

57.3-65.5 cm

55.6-64 cm

Lilitan kepala

39.5-40.5 cm

38.1-42.9 cm

37.1-42 cm

Lilitan dada

38.9-39.5 cm

36.5-41.6 cm

37.3-41.4 cm

Bayi apa?

 • Berbaring di perutnya dan dalam kedudukan tegak, bayi itu sudah belajar memegang kepalanya. Jika anda menyokong bayi dalam kedudukan menegak di bawah lengan dan letakkan di atas permukaan yang padat, anak akan bersandar dengan kakinya. Di samping itu, berbaring di punggungnya, remah itu telah belajar untuk menghidupkan sayap.
 • Serbuk penglihatan berkembang secara aktif. Kanak-kanak untuk masa yang lama mengkaji objek di sekeliling, memberi perhatian kepada kedua-dua objek bergerak dan pantas bergerak. Untuk lebih baik melihat segala-galanya dalam pose berbaring pada perut, remah itu ditarik pada lengan bawah.
 • Bunyi bayi tiga bulan telah menjadi lebih pelbagai. Konsonan ditambah kepada vokal. Berada dalam mood yang baik, bayi sedang berjalan untuk masa yang lama.
 • Seorang kanak-kanak pada 3 bulan sangat emosi. Bayi itu sangat gembira dengan rupa ibu dan komunikasi dengannya. Kompleks kebangkitan juga timbul apabila orang dewasa menyanyi, bunyi alat muzik dan bentuk mainan. Sekiranya serbuk itu tidak berpuas hati dengan sesuatu, anda akan mendengar suara yang kuat. Emosi negatif terjadi pada bayi berusia 3 bulan, apabila komunikasi dengan ibu berhenti, mainan tiba-tiba hilang, perubahan suhu sekitar, terdapat sekatan gerakan atau kesakitan.
 • Menjelang tiga bulan, bayi mula lebih aktif meneroka dunia, menghisap semua yang boleh mengambil pen. Pertama sekali, bayi menghisap cemunya atau jari.
Boy 3 bulan
Menggalakkan perkembangan bayi anda melalui pelbagai permainan yang anda dan bayi anda akan menikmati.

Kelas untuk pembangunan

Sekarang bayi itu lebih panjang daripada dua bulan pertama kehidupan, dan masa bayi bersedia menerima maklumat baru dan berkomunikasi, anda perlu menggunakannya dengan teliti.

 • Pada waktu pagi, lakukan beberapa latihan kecil dengan bayi. Bengkok perlahan dan lepaskan kaki dan lengan untuk memperbaiki keadaan ligamen. Anda juga boleh berlatih dengan bayi di fitball - apabila meletakkan anak pada bola pada perut atau di belakang, tahan anak dengan kaki dan gulung perlahan-lahan.
 • Urut secara urut seluruh badan bayi, kerana ia akan merangsang otot-otot serbuk dan organ-organ lain, serta meningkatkan kesihatan serbuk. Mulailah dengan menepuk punggung dan leher, dan pada akhir urut, mudah mengulikan sendi lutut dan siku.
 • Untuk gimnastik setiap hari, yang dilakukan oleh ibu dengan bayi, pada usia 3 bulan, adalah bernilai menambahkan latihan yang akan menyediakan bayi untuk kudeta. Putar kaki kanan bayi berbaring di bahagian belakang supaya ia menjadi tersembunyi di atas badan. Ia adalah pergerakan yang diberikan kepada kanak-kanak yang paling sukar dan memberikan dorongan untuk rampasan kuasa.
 • Untuk merangsang keupayaan untuk menaikkan kepala dan bahu dalam kedudukan yang terdedah pada perut (ketika bayi sedang berada di atas lengan bawah), menyebarkan anak di perut lebih kerap ketika sekaligus meletakkan di sekitar mainan cerah di sekitar bayi. Untuk tujuan ini, istimewa tikar pendidikan.
 • Letakkan bingkai di tangan kanak-kanak supaya bayi akan belajar untuk memegang mainan sendiri dan belajar mereka. Juga menggantung mainan lembut di atas katil bayi supaya bayi dapat menjangkau mereka dengan tangan mereka. Ia akan menjadi hebat jika di dalam mainan itu terdapat lonceng dan selepas memukul mereka kacang akan mendengar bunyi nada.
 • Nyanyikan lagu-lagu bayi, dan juga bercakap dengan bayi lebih kerap. Dalam perbualan itu, patut dijadikan jeda kecil, memberi anak kecil peluang untuk "bertindak balas" kepada anda dengan suara sendiri. Selalunya panggil bayi dengan nama, dan juga menemani penjelasan mana-mana tindakan anda.
 • Tunjukkan anak anda bayangannya di cermin. Ia juga bernilai memperkenalkan bayi dengan imej haiwan dan pelbagai objek.
 • Untuk merangsang sensitiviti sentuhan, biarkan bayi merasakan item dengan tekstur yang berbeza, sebagai contoh, bola berputar dari benang, taktik dapur, beruang teddy, kubus lembut dengan loceng di dalamnya.
 • Sertakan muzik anak anda dengan gaya yang berbeza. Apabila bayi terjaga, bertukar sesuatu yang berirama dan menyeronokkan, dan sebelum tidur anda perlu mendengar beberapa melodi tenang dengan bayi. Mendengar muzik berirama dengan anak anda, bertepuk tangan ke pukulan.
 • Jika anda mempunyai haiwan kesayangan, lihatlah dia dengan bayi anda. Turut menunjukkan haiwan kecil semasa berjalan kaki.
 • Semasa berenang, buang beberapa bola yang terang atau mainan getah ke dalam air. Biarkan crumb cuba untuk menangkap mereka di dalam air.

Cincin akan menjadikan urutan lebih menyeronokkan.

Lihat latihan seterusnya oleh Tatiana Lazareva, anda boleh melakukannya pada bila-bila masa sahaja.

Penjagaan

Mulakan pagi bayi dengan prosedur kebersihan, menggosok wajah dan mata bayi, dan jika perlu, hidung dan telinga. Selepas pergerakan usus dan beberapa kencing, basuh bayi anda di bawah air yang mengalir. Sekiranya kulit serbuk adalah baik, janganlah menyalahgunakan penggunaan kosmetik bayi.

Serbuk marigold perlu diperiksa setiap hari, dan memotongnya sebaik selepas berenang, apabila plat kuku lebih lembut. Sekiranya protes bayi terhadap prosedur tersebut, anda boleh mengurangkan kuku anak tidur. Gunakan gunting khas untuk bayi untuk tujuan ini dan pastikan untuk memeriksa kuku selepas memotong (lari jari anda ke atas mereka) untuk memastikan tiada tepi tajam.

Untuk pengerasan serbuk menggunakan mandi udara (jangka waktu mereka adalah hingga 10 menit), berjalan di mana bayi akan tidur di udara terbuka, mencuci dan merosot. Memanaskan bayi setiap hari, sebaik sebelum tidur, tetapi anda boleh pada masa lain mudah untuk anda. Sebagai contoh, jika mandi menggembirakan bayi, ia harus ditunda pada masa yang lebih awal.

Bayi pada 3 bulan tersenyum - gadis berpakaian
Laraskan mod hari: ia akan menjadi lebih mudah untuk anda, dan remah akan lebih tenang

Rutin harian

Pada usia tiga bulan, kebanyakan bayi mempunyai rejimen harian mereka sendiri. Bayi akan berjaga dan tidur pada waktu yang sama setiap hari, yang membolehkan ibu merancang urusannya. Seperti dahulu, kebanyakan hari kanak-kanak dikhaskan untuk tidur dan makan. Seorang kanak-kanak tiga bulan tidur kira-kira 17 jam sehari. Kira-kira 10 jam mengambil tidur malam, dan selebihnya dibahagikan kepada tiga atau empat tidur pada siang hari. Biasanya satu atau dua tidur siang berlangsung lebih lama (1-2 jam), dan yang lain - lebih pendek (sehingga 40 minit).

Berjalan dengan bayi berusia 3 bulan disyorkan dua kali sehari. Waktu yang paling sesuai untuk berjalan-jalan dianggap pagi (10-11 jam) dan masa selepas makan tengah hari (16-17 jam). Tempoh berjalan ditentukan oleh suhu luar dan keadaan cuaca yang lain. Pada musim panas dengan bayi 3 bulan boleh dilakukan di jalan sehingga 6 jam. Jangan keluar berjalan-jalan hanya dalam fros yang teruk, angin gusti atau hujan.

Memberi makan bayi yang hanya menerima susu ibu, seperti dahulu, dilakukan atas permintaan. Kebanyakan bayi meminta payudara ibunya sebelum dan selepas tidur. Jumlah purata susu ibu pada usia ini adalah 10-12 pada siang hari dan 2-4 pada waktu malam. Dalam kes ini, serbuk sering rosak dari payudara ibu dalam proses pemakanan. Selang purata antara penyusuan panjang adalah 2.5 hingga 3.5 jam.

Jika bayi menerima formula, dia akan mempunyai cara makan yang lebih ketat, menyediakan enam hidangan pada selang waktu 3.5 jam. Untuk menentukan jumlah harian campuran untuk seorang kanak-kanak, beratnya hendaklah dibahagikan dengan 6. Tambahan pula, angka ini dibahagikan dengan bilangan penyusuan setiap hari. Rata-rata, bayi berusia 3 bulan makan 800-900 ml campuran setiap hari dan sehingga 180 ml setiap makan. Masih terlalu awal untuk kanak-kanak tiruan yang diperkenalkan pada zaman ini.

Mempelbagaikan hari dengan latihan berikut dari Tatiana Lazareva.

Hari biasa

Ia menjadi semakin menarik untuk berkomunikasi dengan kacang tanah selama tiga bulan, dan pagi ibu banyak bermula dengan senyuman yang menarik dari bayi. Hari anda dengan bayi 3 bulan mungkin kelihatan seperti ini:

6: 00

Kebangkitan untuk makan pertama, tandas pagi.

7: 30

Hari pertama tidur.

9: 30

Kebangkitan untuk pemakanan kedua, tempoh terjaga.

11: 00

Berjalan dan tidur di udara segar.

13: 00

Kembali ke rumah, kebangkitan untuk makan ketiga, tempoh bangun.

14: 30

Hari ketiga.

15: 30

Awakening, permainan pendidikan.

16: 30

Hidangan keempat, diikuti dengan berjalan kaki dan tidur di udara terbuka.

17: 30

Kembali ke rumah, kebangkitan dan tempoh terjaga.

19: 00

Mandi, makan kelima, meletakkan pada waktu malam.

23: 30

Kebangkitan untuk makan keenam dan segera tidur.

Harus diingat bahawa perangai kanak-kanak yang berbeza adalah berbeza, jadi semua cadangan tentang rejim hanya anggaran. Ibu bapa harus terlebih dahulu mengambil kira keunikan anaknya dan menyesuaikan skema yang ditawarkan oleh pakar pediatrik kepada keperluan bayi, iaitu mengikuti rejimen yang akan disesuaikan dengan bioritma anak tersebut.

Gadis cantik dalam 3 bulan tersenyum
Cadangan untuk pembangunan hanyalah panduan, anda perlu memenuhinya hanya jika anak anda dan anda mendapat keseronokan daripada mereka

Masalah kerap

 1. Keuntungan berat tidak mencukupi. Dalam keadaan normal, bayi menyusu menambah 500-2000 gram sebulan. Jika angka kurang dari itu, persoalan timbul mengenai penambahan campuran yang disesuaikan. Ramai ibu mengesyaki sedikit susu kerana kelakuan yang lebih resah dari serbuk di payudara dan penurunan sensasi pasang susu, tetapi tanda-tanda ini tidak menunjukkan hipogalactia sama sekali. Bayi 3 bulan sering kali lebih terperanjat semasa makan kerana keinginan mereka untuk sentiasa meneroka dunia di sekeliling mereka, dan perasaan tergesa-gesa susu mungkin hilang disebabkan oleh fakta bahawa penyusuan susu ibu telah ditubuhkan dan susu datang dalam jumlah yang tepat pada bayi semasa makan. Sebab-sebab objektif untuk memberi makan seorang bayi adalah kenaikan berat badan kecil selama 2 minggu dan jumlah kencing yang dikurangkan setiap hari.
 2. Tidur siang yang tidak sihat. Sistem saraf banyak bayi berusia tiga bulan tidak cukup stabil dan menjadi letih dengan cepat. Ini menyebabkan tidur yang kurang baik, yang berlangsung selama 20-30 minit atau kurang pada siang hari. Memperbaiki fungsi sistem saraf bayi membantu organisasi rejim yang betul - tidur dan terjaga. Ibu bapa perlu memastikan bahawa remah-remah tidak terjaga selama lebih daripada 1.5-2 jam, dan mempunyai peluang untuk tidur.
 3. Reaksi buruk terhadap vaksin. Pada umur 3 bulan, vaksin DPT yang pertama ditadbirkan kepada kanak-kanak, yang sering memberi kesan sampingan kepada badan kanak-kanak. Setiap bayi keempat pada hari pertama selepas pengenalan vaksin ini, suhu meningkat dan terdapat perubahan tempatan (kemerahan, bengkak, sakit, indurasi). 10% bayi mungkin mempunyai kesan sampingan seperti menurun selera makan, cirit-birit, mengantuk, muntah-muntah, dan lain-lain. Pada suhu yang tinggi, kanak-kanak diberikan ubat antipiretik, dan perubahan pada laman suntikan vaksin tidak memerlukan sebarang rawatan. Sekiranya keadaan kanak-kanak itu sangat merosot, reaksi tempatan sangat jelas atau tanda-tanda amaran lain muncul, bayi harus segera ditunjukkan kepada doktor.

Apa yang perlu anda perhatikan dalam 3 bulan, lihat dalam video Larisa Sviridova. Sekiranya anda melihat masalah ini di dalam kanak-kanak, beritahu doktor anda.

Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan
2 bulan 4 bulan
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan