3 bulan 5 bulan

Pembangunan kanak-kanak pada 4 bulan

Kandungannya

Bayi empat bulan menjadi lebih perhatian, aktif dan ceria. Dia berubah secara fizikal dan emosi, menggembirakan ibu bapa dengan kemahiran dan pencapaian yang baru. Apakah yang dipelajari oleh bayi pada usia 4 bulan dan bagaimanakah dapat membantu perkembangan anak umur ini?

Berubah semula pada 4 bulan
Salah satu kegembiraan terbesar zaman ini adalah beralih

Perubahan fisiologi

 • Bayi berusia 4 bulan dengan ketara menguatkan otot belakang dan meningkatkan penyelarasan mereka, dengan hasil yang kanak-kanak belajar untuk berguling. Bagaimanapun, bayi tidak dapat duduk diam, oleh itu tidak disyorkan untuk duduk dengan sokongan dalam bentuk bantal.
 • Ramai refleks ciri-ciri bayi yang baru lahir telah hilang atau mula pudar, sebagai contoh, refelel dan refleks Moro. Hipertonus lengan sudah habis, dan di kaki masih dipelihara.
 • Kelenjar lacrimal kanak-kanak memulakan kerja mereka, oleh itu, ketika menangis, bayi itu sudah menangis.
 • Visi bayi mula melihat lebih banyak warna. Bubuk seperti nada bersih kuning, merah, biru dan hijau. Sekiranya kanak-kanak itu mengalami kekejangan selepas dilahirkan kerana kelemahan otot mata, dengan 4 bulan ia harus lulus, kerana otot mata menjadi lebih kuat.
 • Pendengaran anak itu juga aktif berkembang. Mendengar bunyi-bunyian, sampah berubah arah mereka. Kanak-kanak sudah tahu bagaimana membezakan suara orang tersayang dari suara orang asing. Mendengar muzik, tanduk kecil mula menggelengkan kepalanya. Yang kecil seperti melodi berirama dengan nada rendah lebih tinggi daripada nada tinggi.
 • Kerja-kerja sistem pencernaan bayi telah bertambah baik dan menjadi lebih stabil, kebanyakan kanak-kanak mengalami kolik sempit.
 • Dalam beberapa bayi, pembentukan air liur bertambah, tetapi ini tidak berkaitan dengan penampilan gigi pertama, tetapi dengan penemuan tangan dan pelbagai objek dalam mulut bayi, yang dia belajar dengan cara ini.
 • Rambut dan kuku bayi tumbuh 4 bulan dengan cepat.

Dalam istilah emosi, kegemukan pada zaman ini menjadi lebih maju dan sangat perlu berkomunikasi dengan orang dewasa. Di antara semua orang, bayi terutama membezakan ibu dan bertindak balas terhadap moodnya. Sekiranya ibu sedih, bayi akan merasakannya, dan senyuman ibunya pasti akan bertindak balas dengan senyumannya sendiri yang menawan.

Ibu bayi berumur 4 bulan tersenyum ibu
Tersenyum enchants bayi ibu bapa

Pembangunan fizikal

Memandangkan aktiviti motor bayi 4 bulan masih tidak tinggi, berat badan pada usia ini agak besar dan berjumlah kira-kira 750 gram. Pertumbuhan remah menjadi 2.5 cm lebih lama, dan lilitan kepala dan thorax pada usia ini menjadi sama (pada bulan kelima thorax menjadi lebih banyak daripada ketebalan kepala).

Walaupun semua kanak-kanak berkembang dengan cara yang berbeza, indikator purata bagi kebanyakan bayi pada zaman ini dan batas norma membantu untuk mendedahkan sama ada bayi itu tumbuh secara normal dan sama ada pakar pediatrik tidak perlu memberi perhatian untuk melampaui atau menurunkan mana-mana parameter pembangunan fizikal. Kami membentangkan norma-norma untuk bayi 4 bulan dalam jadual:

Petunjuk

Purata 4 bulan

Lelaki dalam 4-5 bulan

Girls 4-5 bulan

Berat badan

6400-7000 g

5600-8700 g

5000-8200 g

Pertumbuhan

62.1-63.9 cm

59.7-68 cm

57.8-66.4 cm

Lilitan kepala

40.6-41.6 cm

39.2-44 cm

38.1-43.1 cm

Lilitan dada

41-41.6 cm

38.6-44.6 cm

38.9-43 cm

Bayi apa?

 • Berbaring di perutnya, remah-remah itu memegang kepalanya dan meneliti segala-galanya.Selain itu, bayi itu boleh mengangkat seluruh bahagian atas badan bersama-sama kepala dan berehat di telapak tangan.
 • Dengan empat bulan, bayi telah menguasai rampasan pada perut dari kedudukan di belakang. Sesetengah kanak-kanak juga belajar melancarkan kembali dan cuba merangkak di perutnya, membantu dirinya dengan kakinya.
 • Berbaring di belakangnya, bayi itu telah belajar menaikkan kepalanya dengan tali bahu. Inilah percubaan pertama bayi untuk duduk.
 • Yang kecil sudah menguruskan dengan baik dengan tangannya sendiri. Semasa masa makan, tangan anak sering memeluk dada ibu atau mengunci botol. Tinggal di tempat tidur, remah itu sudah pasti merapatkan tangan dengan objek yang menggantungnya (mainan mudah alih).
 • Semasa permainan, kanak-kanak itu tersenyum dan sering ketawa. Seorang kanak-kanak berumur 4 bulan sangat emosi, dia boleh bersukacita atau kecewa atau tersinggung.
 • Berjalan bayi berumur empat bulan agak panjang. Anda akan mendengar bunyi "a", "o", "b", "p" dan "m" dari bayi. Sesetengah bayi juga belajar mengikat mereka dalam suku kata.
Bayi 4 bulan menarik mainan
Petunjuk norma yang dibentangkan hanyalah panduan.

Perhatikan bahawa setiap bayi berkembang pada kadarnya sendiri dan beberapa kemahiran di anak kecil mungkin muncul lebih awal, dan yang lain - sedikit lebih awal daripada rakan sebaya mereka. Walau bagaimanapun, terdapat kemahiran, kekurangan yang pada usia 4 bulan harus memberi amaran kepada ibu bapa. Rujuk pakar pediatrik anda jika bayi:

 • Item yang tidak mencukupi dan tidak memegangnya dalam tangan untuk seketika.
 • Ia tidak timbul dari sokongan pada tangan apabila berbaring di perutnya.
 • Tidak belajar melancarkan perutnya.
 • Dalam kedudukan tegak (apabila ibu bapa menyokong di bawah lengan) tidak berehat dengan kaki di permukaan.
 • Apabila mereka menarik kedua-dua pemegang, kepala kanak-kanak itu bersandar.
 • Tidak menunjukkan apa-apa emosi dan tidak bertindak balas kepada komunikasi dengan orang.

Sama ada untuk bimbang jika terdapat penyimpangan dari norma, lihat video Dr Komarovsky.

Hakikat bahawa, menurut peraturan, seorang kanak-kanak harus dapat berusia 4 bulan, lihat video seterusnya Larisa Sviridova.

Kelas untuk pembangunan

 • Mainkan mainan cerah ke atas anak anda supaya serbuk boleh merebutnya dengan pemegang. Nah, jika mainan itu akan mempunyai tekstur yang berbeza atau membuat bunyi.
 • Letakkan pelbagai saiz dan bentuk yang berlainan ke dalam pemegang bayi. Menawarkan serbuk roti untuk menyentuh bukan sahaja kerincingan, tetapi juga mainan lembut, anak patung kecil, mainan muzik dengan butang, pemetik getah dan objek lain.
 • Main bersembunyi dan cari dengan bayi. Sembunyikan mukanya di belakang sapu tangan, kemudian buka wajah anda dan katakan "cangkul". Anda juga boleh menutup mata dengan tangan anda sendiri, dan kemudian menutup mata bayi anda dengan tangan anda. Crumbs pasti akan menyukai semua varian permainan.
 • Bermain dengan bayi dalam "ayam gagak". Oleh kerana terdapat pusat di sawit yang merangsang kerja usus, permainan ini akan berguna bukan sahaja untuk otot-otot tangan, tetapi juga untuk pencernaan.
 • Menghancurkan gelembung dan biarkan tandas menyaksikan penerbangan perlahan mereka.
 • Letakkan satu kaus berwarna terang pada satu kaki bayi supaya yang kecil akan mahu merebutnya. Anda juga boleh mengikat loceng ke kaki bayi. Pastikan untuk memuji remah apabila kanak-kanak mendapat kaus kaki atau loceng.
 • Untuk pembangunan fizikal dan latihan koordinasi yang lebih baik, tahan bayi dengan pegangan, angkatnya, dan kemudian turunkannya di sepanjang badan. Selepas itu, lepasi tangan anda ke dada anda dan selebarnya.
 • Semasa gimnastik, urut dan apa-apa perkara lain dengan anak anda, minum lagu dan sebutlah puisi nurseri, dan sambil meletakkan bayi tidur, menyanyi bayi perempuan atau memberitahu dongeng.
 • Bina "dialog" dengan bayi untuk membuat bayi belajar untuk meniru ucapan anda. Bercakap kata-kata yang berbeza supaya bayi dapat melihat ungkapan wajah anda. Ia juga penting untuk mengulangi bunyi yang dimaklumkan oleh kanak-kanak selepas bayi.
Ibu dan bayi 4 bulan
Bayi pada 4 bulan pertama memerlukan penjagaan dan kasih sayang ibunya.

Cuba berbelanja dengan kanak-kanak pelajaran "Worm", yang ditunjukkan oleh Tatyana Lazareva dalam video seterusnya.

Penjagaan

Pagi bayi berusia empat bulan, seperti dahulu, bermula dengan prosedur kebersihan.Basuh muka bayi dan lap mata, bersihkan telinga dan hidung apabila perlu. Kuku memotong pada usia ini agak kerap, kerana mereka tumbuh dengan cepat, dan bayi sentiasa mengendalikan di dalam mulut.

Berjalan dengan anak 4 bulan perlu dua kali sehari, memberi tumpuan kepada keadaan cuaca. Pada musim panas, tempoh berjalan boleh sampai 6 jam. Pada musim sejuk, dinasihatkan untuk berjalan-jalan selama 1-2 jam. Menjauhkan diri dari itu harus hanya dalam fros yang teruk, hujan atau angin mabuk.

Gimnastik dan urutan ringan disyorkan untuk kanak-kanak dua kali sehari. Pertama, meletakkan bayi di belakang, ambil pegangan dan buatnya dalam gerakan bulat. Kemudian putarkan bayi pada satu sisi dan pada yang lain, kemudian ambil kaki anak kecil dan gerakkannya. Seterusnya, remah-remahnya perlu menghidupkan perutnya, dan dalam kedudukan ini lekuk dan luruskan kakinya.

Gimnastik untuk kanak-kanak
Gimnastik dan urut akan membantu perkembangan anak anda

Dalam proses urut, ia patut menggunakan pad.

Teknik urut pada 4 bulan ditunjukkan secara terperinci oleh Nikolay Nikonov - pakar terapi urut dan terapi urut di Rusia dalam video seterusnya.

Untuk memperbaiki tidur, anda harus membuat satu ritual tertentu yang akan menetapkan bayi untuk tidur malam. Ritual ini boleh termasuk mandi, membasuh badan bayi, memberi makan, bayi atau kisah dongeng. Ulangi ritual ini setiap hari, tanpa kehilangan unsur-unsurnya.

Ingat peraturan keselamatan dan jangan tinggalkan serbuk satu, kerana banyak bayi pada 4 bulan telah belajar untuk berguling, dan mereka yang belum berjaya dapat dengan kemahiran baru kapan saja.

Fakta bahawa perkara pertama yang anda perlukan untuk bayi dalam 4 bulan, lihat video Larisa Sviridova.

Rutin harian

Kanak-kanak itu mungkin sudah terjaga selama lebih daripada 2 jam berturut-turut dan berkelakuan sangat aktif dalam tempoh ini.

Bayi empat bulan tidur setiap hari sehingga 15 jam. Tidur malam pada usia ini berlangsung sekitar 10 jam. Mimpi siang hari untuk ramai kanak-kanak 4 bulan menjadi tiga, dan tempoh masa mereka adalah kira-kira 5 jam. Waktu yang optimum untuk meletakkan tidur malam dipanggil 19-21 jam. Jika anda mula berbaring kemudian, mungkin ada masalah kerana terlalu sibuk dengan bayi.

Bayi menyusu terus menerima susu ibu secara eksklusif. Pada masa yang sama, serbuk itu mula digunakan pada payudara yang kurang kerap. Ini biasanya berlaku dalam proses tidur, semasa tidur, dan juga selepas bangun. Akibatnya, kanak-kanak itu sudah mempunyai cara pemakanan yang agak tepat.

Menyusu pada 3 bulan
Dalam 4 bulan agak mudah untuk menyesuaikan penyuapan.

Bayi adalah makanan botol yang lebih ketat. Ia menyediakan sejumlah campuran dan 6 umpan per hari pada jarak kira-kira 3.5 jam. Jumlah campuran, yang diperlukan oleh Buatan Satu kecil setiap hari, ditentukan dengan membahagikan berat badan sebanyak 7 kali. Jumlah ini dibahagikan kepada 6 makanan.

Secara purata, bayi berusia 4 bulan makan 900-1000 ml campuran yang disesuaikan setiap hari. Untuk satu makan, bayi menerima purata 150-170 ml campuran. Juga pada usia ini bayi yang menerima campuran mula memberi makan. Hidangan pertama memancing memilih sayuran atau bubur. Produk baru diberikan dalam pemberian kedua, meningkatkan kuantiti hingga 100 g.

Jangan lupa untuk mempelbagaikan serbuk hari dengan pai yang berbeza. Salah satunya dipaparkan oleh Tatyana Lazareva dalam video seterusnya.

Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Hari biasa

Berkomunikasi dengan bayi berumur 4 bulan menjadi hari yang lebih menarik setiap hari. Rutin harian setiap kanak-kanak adalah individu dan bergantung kepada pelbagai faktor, tetapi untuk memahami apa yang harus difokuskan, kami akan memberitahu anda bagaimana hari biasa dengan anak usia ini boleh kelihatan seperti:

6: 30

Kebangkitan untuk pemakanan pertama, prosedur kebersihan.

8: 00

Hari pertama tidur.

10: 00

Kebangkitan untuk pemakanan kedua, tempoh terjaga.

11: 30

Berjalan kaki dan petang petang kedua di udara segar.

13: 30

Kembali ke rumah, kebangkitan untuk makan ketiga.

14: 00

Masa yang menyeronokkan, permainan pendidikan.

15: 30

Berjalan dan ketimuran ketiga di udara terbuka.

17: 00

Kembali ke rumah, kebangkitan untuk makan keempat.

17: 30

Tempoh kesedaran.

19: 30

Mandi, makan kelima, meletakkan pada waktu malam.

00: 00

Kebangkitan untuk makan keenam dan segera tidur.

Perkembangan bayi juga akan membantu latihan yang ditunjukkan dalam video seterusnya, mengikut kaedah O. Teplyakova - pakar dalam pembangunan intelektual.

Masalah kerap

 1. Menggigit payudara ibunya semasa menyusu. Dengan tindakan ini, bayi mula memisahkannya dari ibu dan memeriksa tindak balasnya. Jika pada masa ini ibu menjerit, kanak-kanak itu akan memahami bahawa dia bukan sebahagian daripada ibu yang tidak dapat dipisahkan.
 2. Kerumitan kerap semasa penyusuan. Kanak-kanak berumur empat bulan sering memeriksa ibu mereka dan mengalihkan perhatiannya atau berpaling dari payudaranya semasa proses pemakanan. Untuk mengambil payudara dalam kes seperti ini tidak perlu. Tingkah laku yang betul ibu akan tenang menunggu sehingga tulang belakang pulih untuk memberi makan.
3 bulan 5 bulan
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan