4 bulan 6 bulan

Pembangunan kanak-kanak pada 5 bulan

Kandungannya

Pada tahun pertama, perkembangan bayi sangat cepat. Bengkak sentiasa gembira dengan kemahiran baru dan pencapaian kecil. Bayi lima bulan sangat berbeza dari bayi yang baru dilahirkan. Apakah yang dipelajari oleh bayi pada usia 5 bulan dan bagaimanakah ibu bapa boleh merangsang perkembangan bayi dalam tempoh 5 bulan?

Girl dengan rim pada 5 bulan
Seorang kanak-kanak meneroka dunia dengan minat, ia menjadi lebih menarik dengannya

Perubahan fisiologi

 • Badan bayi dalam 5 bulan menjadi berkadar, dan otot-ototnya semakin kuat.
 • Visi kanak-kanak terus berubah. Dari pandangan yang kecil itu, objek bergerak yang tidak tetap dan cepat melarikan diri. Juga, kanak-kanak suka melihat gambar-gambar.
 • Dalam kanak-kanak 5 bulan air liur agak banyak dilepaskan, yang tidak hanya dikaitkan dengan gigi yang akan datang, tetapi juga membantu membersihkan mulut, kerana bayi hampir semua barang yang jatuh ke dalam pena menarik ke dalam mulutnya.
 • Pengerusi seorang anak yang diberi makan hanya dengan susu ibu boleh menjadi kerap (5-6 kali sehari) dan jarang (sekali dalam 2-5 hari). Bayi yang diberi campuran atau mula menerima makanan pelengkap biasanya membuang air sebanyak 1-2 kali sehari, dan najisnya lebih padat dan mempunyai bau yang kuat.
 • Urin pada usia 5 bulan biasanya sehingga 15 kali sehari.

Hypertonus yang dilahirkan pada bayi yang baru lahir biasanya diluluskan sepenuhnya oleh 5 bulan.

Pembangunan fizikal

Pada bulan kelima kehidupan, kanak-kanak menambah kira-kira 700 gram, dan ketinggiannya meningkat dengan purata 2 sentimeter. Keberanian dada mula mengatasi keliling kepala.

Gadis itu dalam 5 bulan tersenyum dengan busur
Ikuti dinamik penunjuk fizikal perkembangan serbuk

Setiap perkembangan bayi berlaku pada kadarnya sendiri, tetapi para pakar telah menentukan penunjuk purata ciri-ciri majoriti kanak-kanak dari usia tertentu. Setelah mengetahui mereka, anda dapat mengetahui sama ada kanak-kanak berkembang secara normal dan sama ada konsultasi tambahan doktor diperlukan.

Batasan norma dan nilai purata untuk bayi berusia 5 bulan dikumpulkan dalam jadual berikut:

Petunjuk

Nilai purata 5 bulan

Lelaki dalam 5-6 bulan

Girls 5-6 bulan

Berat badan

6900-7500 g

6000-9300 g

5400-8800 g

Pertumbuhan

64-65.9 cm

61.7-70.1 cm

59.6-68.5 cm

Lilitan kepala

41.5-42.6 cm

40.1-45 cm

38.9-44 cm

Lilitan dada

42.4-42.9 cm

40.1-45.7 cm

40.3-44.5 cm

Bayi apa?

 • Bayi telah menguasai rampasan kuasa di belakangnya dari kedudukan pada perutnya. Sekarang anak itu sendiri memilih kedudukan di mana dia akan mengkaji dunia di sekelilingnya. Beberapa bayi telah mula merangkak. Semasa mereka cuba untuk bergerak di perutnya, secara aktif menghidupkan kaki, serta menggulung.
 • Bayi itu sudah boleh duduk, tetapi hanya dengan sokongan (contohnya, di kerusi tinggi). Pada masa yang sama, belakang bayi bengkok, jadi doktor tidak mengesyorkan meninggalkan bayi berusia 5 bulan dalam kedudukan duduk untuk masa yang lama. Jika anda memegang bayi di bawah lengan anda dan letakkan di atas permukaan yang padat, anda akan melihat bahawa kanak-kanak akan berdiri di atas kaki yang diluruskan.
 • Lelaki remeh bebas mengawal pena dan mampu untuk kedua-dua genggaman dan memegang objek dengan kedua-dua tangan untuk masa yang lama. Tawarkan kanak-kanak itu untuk mengambil mainan dan lihat bagaimana sampah merebutnya dengan pen. Bayi itu akan mengkaji dengan teliti subjek dan mungkin begitu dibawa sehingga ia akan menghabiskan masa sehingga 10-15 minit dengan mainan.
 • Karapuz sudah tahu ibu dan orang lain yang dia sering berkomunikasi.Dia dengan cepat bertindak balas terhadap manifestasi perhatian dari orang yang tersayang dan membezakan nada yang mereka berkomunikasi dengannya. Sebaliknya, orang yang tidak dikenali, menyebabkan reaksi yang sama sekali berbeza pada kanak-kanak itu, kebanyakannya pada amaran.
 • Ucapan bayi aktif berkembang dan adalah penyejukan jangka panjang. Dalam bunyi yang diucapkan oleh remah-remah itu, sudah ada kemungkinan untuk mencatatkan suatu intonasi tertentu, yang anak itu salinan dari ibu bapa. Sesetengah bayi sudah menyatakan bukan bunyi individu, tetapi suku kata.
 • Karapuzu sangat menyukai lagu-lagu dan poteshki dari mulut ibu saya, yang ditunjukkan oleh keseronokan ribut. Kanak-kanak mampu untuk mengekspresikan emosi negatif seperti kasar, misalnya ketika mereka mengambil mainan atau memasukkannya ke dalam katil bayi, dan anak itu masih ingin bercakap dengan ibu.
 • Kanak-kanak itu berminat makan orang dewasa. Dia melihat lempengan ibu dan ayah, dan jika ibu bapa menyukai idea pemakanan pedagogi, tingkah laku ini mungkin menjadi alasan untuk memulakan membiasakan bayi dengan bahagian pertama makanan baru.

Anda boleh melakukan latihan yang ditunjukkan dalam video seterusnya, mengikut kaedah O. N. Teplyakova, pakar dalam pembangunan intelektual.

Kelas untuk pembangunan

 • Ambil kira-kira 10 minit sehari di gim. kerana ia akan membantu bayi menguatkan otot (terutama sekarang penting untuk menguatkan bahagian belakang bayi) dan belajar bagaimana menguruskan badan anda sendiri. Sebarkan lengan bayi ke tepi dan salib di atas dada, kemudian tarik bayi dengan pemegangnya untuk memberinya kedudukan duduk. Selepas itu, gerakkan kaki bayi, putarkan bayi di perut dan bersenam dalam kedudukan ini.
 • Untuk merangsang merangkak, letakkan mainan yang terang berhampiran anak itu. supaya bayi itu tidak dapat mencapai tangannya, dan terpaksa cuba merangkak sedikit. Di bawah kaki anak kecil menggantikan sawit, dari mana anak boleh menolak.
 • Urut hingga 5 bulan adalah lebih rumit. Tubuh bayi kini boleh bukan sahaja strok dan menggosok, tetapi juga mencubit, menguli dan berkedut.
 • Teruskan berlatih fitball kerana ia bukan sahaja membantu perkembangan otot dan radas vestibular kanak-kanak, tetapi juga meningkatkan fungsi pencernaan. Juga manfaat yang besar untuk perkembangan bayi mempunyai kelas di dalam air - di kolam renang atau dalam mandi besar.
 • Apabila membeli mainan baru untuk anak anda, tunjukkan anak anda bagaimana untuk mengendalikannya. Biarkan bayi melihat bola itu dapat digulung atau dibuang, cincin piramid boleh bertaburan atau dilipat, dan kelinci teddy boleh dipeluk atau memeluk. Jangan lupa tentang keselamatan dan kesucian semua mainan yang anda berikan kepada si kecil, kerana serbuk pasti akan merasakannya.
 • Semasa anda terjaga, terus bercakap dengan bayi, supaya kanak-kanak mendengar kata-kata baru dan intonasi anda. Selalulah panggil anak kecil dengan nama, dan tunjukkan gambar saudara-mara, pastikan untuk menyebut nama mereka.
 • Bercakap dengan suara kacang, bersandar ke telinga bayi dan berucap beberapa perkataan dalam bisikan.
 • Berkomunikasi dengan bayi, tiba-tiba berhenti dan membuat wajah anda tidak bergerak. Bayi akan terkejut, dan kemudian cuba membuat anda bercakap dengannya lagi.
 • Bermain dengan bayi dalam permainan yang boleh dipanggil "naik dan turun." Naikkan bayi dan katakan "naik", kemudian katakan "turun" dengan intonasi yang berbeza dan menurunkan bayi.
 • Datang bersama bayi ke cermin besar, supaya kanak-kanak melihat bukan sahaja miliknya, tetapi juga refleksi anda dan boleh membandingkannya. Walaupun bayi itu tidak faham bahawa ini hanyalah pantulan, dia akan suka melihat dirinya dan ibunya di cermin.
 • Jangan terlepas peluang untuk melakukan senaman untuk belajar duduk dan merangkak dan semasa berenang, Lagipun, lebih mudah bagi seorang kanak-kanak bergerak di dalam air. Apabila menyapu bayi selepas mandi, hubungi bahagian-bahagian badan haiwan kesayangan yang anda sentuh.
 • Bermain dengan bayi dalam "ku-ku", menggunakan variasi permainan yang berbeza. Anda boleh menutup mata atau mata bayi dengan tangan anda, bersembunyi di bawah tuala atau lampin, bersembunyi di belakang almari atau menyembunyikan mainan di bawah selimut. Tidak kurang menarik untuk bayi dan permainan "wanita" atau "gagak gagak".
 • Cadangkan bayi untuk melihat gambar haiwan. dan panggil binatang-binatang itu dan meniru suara mereka.
 • Jika boleh, buat atau beli buku kain untuk bayi anda, Pada halaman di mana akan ada aplikasi yang berbeza, lacing, butang, Velcro. Perkara sedemikian akan membantu dalam perkembangan organ pengertian kanak-kanak.
 • Anda boleh memperkenalkan kanak-kanak dengan cat jari. Letakkan bayi menangani dalam balang dengan warna-warna terang dan tinggalkan tanda pada kertas. Ini pasti akan menyebabkan emosi positif dan serbuk, dan anda.
 • Berjalan-jalan dan semasa kerja-kerja rumah, dudukkan bayi di dalam tali. Dari situ, bayi akan dapat mematuhi semua tindakan anda dan dunia di sekeliling anda, sambil merasakan kehangatan dan perlindungan anda pada masa yang sama.
Bayi menjangkau mainan
Tunjukkan kanak-kanak mainan di jauh, dengan itu merangsang serbuk untuk mencapainya

Semasa urut, lebih baik menggunakan jari kaki: jadi anda dan anak akan lebih menarik.

Untuk mengetahui cara mengurut urut bayi berusia 5 bulan, lihat video Nikolai Nikonov, doktor terkemuka dan ahli terapi urut di Rusia.

Penjagaan

Dalam tempoh pertama terjaga dengan bayi berusia 5 bulan, prosedur kebersihan yang biasa dilakukan kepada kanak-kanak dilakukan. Wajah bayi dibasuh, mata dibersihkan, dan hidung dan telinga dibersihkan seperti yang diperlukan. Di samping itu, bayi perlu memotong marigold secara teratur, kerana ia cepat berkembang.

Pada umur 5 bulan, kanak-kanak itu terus melakukan senaman gimnastik dan urut. Ia juga perlu untuk mandi bayi setiap hari, terutamanya sejak bayi benar-benar suka prosedur malam itu.

Rutin harian

Satu masa selama lima bulan akan terjaga sekitar 2 jam selepas setiap tidur, tidur tiga kali sehari selama tempoh sehingga 5 jam dan kira-kira 10 jam pada waktu malam. Ramai bayi berusia 5 bulan berhenti bangun pada waktu malam untuk menyusu.

Berjalan dengan anak umur ini masih disyorkan dua kali sehari - pada waktu pagi dan petang. Selalunya, bayi semasa berjalan tidak tidur lagi, tetapi melihat dunia di sekelilingnya. Tempoh berjalan ditentukan bergantung kepada cuaca, contohnya, jika agak sejuk atau hujan ringan, anda boleh berjalan dengan bayi anda selama 1-2 jam sahaja, dan dalam cuaca panas musim panas di bawah naungan pokok yang anda boleh habiskan dengan bayi anda sehingga 6 jam sehari.

Jika bayi berusia 5 bulan secara eksklusif menyusu, tidak ada rejimen pemakanan yang ketat. The crumb menghisap semasa meletakkan pada mimpi, dan juga selepas bangun. Keanehan makan pada usia ini adalah gangguan yang kerap - sebarang bunyi bising atau bising dapat mengganggu bayi. Makanan tambahan untuk kanak-kanak yang hanya menerima susu ibu tidak diperkenalkan pada usia 5 bulan, dengan syarat bayi itu sihat dan jumlah susu ibu cukup.

Ibu dan bayi 5 bulan
Yang terbaik untuk bayi menyusu apabila diminta.

Bayi yang diberi botol mempunyai rejimen makan yang ketat, menyediakan 5 penyusuan pada usia 5 bulan, dengan hantaran 3.5-4 jam di antara mereka. Jumlah campuran untuk serbuk dikira berdasarkan berat bayi (dibahagikan dengan 7). Seterusnya, jumlah makanan harian dibahagikan sama rata dengan bilangan penyusuan. Rata-rata, bayi berusia 5 bulan menerima antara 900 dan 1000 ml campuran setiap hari, makan kira-kira 160-200 ml makanan pada satu masa.

Bilangan produk memberi makan untuk bayi pada makanan buatan dan bayi, yang mula memperkenalkan tarikan sebelum petunjuk, meningkat. Bayi diberi bukan sahaja sayur-sayuran dan bubur, tetapi juga buah murni, serta minyak sayuran.

Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Hari biasa

Sangat menarik untuk berkomunikasi dengan kacang tanah berumur 5 bulan, kerana kemahiran baru setiap hari dan banyak momen positif dapat membawa bayi seperti itu.Setiap bayi akan mempunyai mod individu hari ini dan ditentukan terutamanya oleh biorhythms dari kanak-kanak itu, bagaimanapun, untuk memahami bagaimana hari dengan remeh 5 bulan kelihatan, kami menawarkan mod hari berikut untuk bayi zaman ini:

6: 30

Kebangkitan untuk memberi makan pertama (susu ibu atau formula), prosedur kebersihan.

8: 00

Hari pertama tidur.

10: 00

Kebangkitan untuk memberi makan kedua (bayi-buatan memberikan bubur), tempoh terjaga.

11: 30

Berjalan kaki dan petang petang kedua di udara segar.

13: 30

Kembali ke rumah, kebangkitan untuk memberi makan ketiga (bayi secara artifisial mendapat bubur sayuran dengan minyak sayuran).

14: 00

Masa yang menyeronokkan, permainan pendidikan.

15: 30

Berjalan dan ketimuran ketiga di udara terbuka.

17: 00

Kembali ke rumah, kebangkitan untuk pemakanan keempat (dalam kanak-kanak buatan, ia termasuk puree buah dan campuran).

17: 30

Tempoh kesedaran.

20: 00

Mandi, pemakanan kelima (susu ibu atau formula), meletakkan pada waktu malam.

Waktu malam

Bayi yang diberi susu ibu diguna pakai pada payudara beberapa kali, buatan kanak-kanak juga boleh menerima sebahagian campuran sekitar pukul 00:00.

Apa latihan dengan bayi menyumbang kepada merangkak, lihat video berikut.

Masalah kerap

 1. Jatuh. Kerana mobiliti yang meningkat untuk meninggalkan bayi lima bulan tidak boleh seminit. Pada bila-bila masa remah boleh membuat revolusi dan berakhir di atas lantai. Sekiranya ini berlaku, tenangkan bayi dan nonton tingkah laku bayi. Untuk apa-apa tanda amaran, dapatkan segera rawatan perubatan.
 2. Tingkahlaku yang berlebihan kerana permulaan tekad. Ramai bayi berusia 5 bulan memulakan proses penampilan gigi pertama, menyebabkan mereka berasa tidak selesa. Menawarkan anak-anak kecil untuk menggerut gigi khas, dan anda juga boleh menggunakan gel dengan kesan anestetik dan penyejukan.
 3. Masalah dengan najis selepas permulaan pengenalan makanan pelengkap. Di banyak bayi, sampel pertama makanan pelengkap menyebabkan perubahan dalam najis, baik pencairan dan pemadatan. Selalunya, serbuk yang telah mencuba tarikan itu muncul sembelit, terutamanya jika hidangan baru dimasukkan ke dalam diet kanak-kanak terlalu awal. Kemunculan sembelit biasanya membawa kepada kenalan awal dengan protein dan makanan susu makanan pelengkap, serta pengambilan cecair yang tidak mencukupi. Apabila sembelit berlaku, makanan dikecualikan daripada menu kanak-kanak dan memantau perubahan dalam najis. Kembalinya hidangan yang menimbulkan sembelit telah dilakukan dengan perlahan dan dalam bahagian kecil, dan jika bangku dipadatkan semula, pengenalan mereka kepada menu ditangguhkan selama beberapa bulan. Baca lebih lanjut mengenai ini dalam artikel mengenai sembelit dengan pengenalan makanan pelengkap.
 4. Keuntungan berat tidak mencukupi. Bayi menyusu perlu menambah sekurang-kurangnya 500 gram sebulan. Jika berat bayi telah berubah kurang dari 0.5 kg berbanding dengan penunjuk pada 4 bulan, ini boleh menjadi kesempatan untuk menambah atau memulakan pengenalan makanan pelengkap.
 5. Kehadiran hipertonik atau refleks bayi baru lahir. Pada umur 5 bulan, tanda-tanda tersebut menunjukkan patologi neurologi dan memerlukan pemeriksaan dan perundingan ahli saraf.
Ibu dan bayi 5 bulan bersama
Anak pertama sekali memerlukan kasih sayang mommies dan daddy
4 bulan 6 bulan
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan