5 bulan 7 bulan

Pembangunan kanak-kanak pada 6 bulan

Kandungannya

Bayi berusia enam bulan sangat berbeza dengan bayi, yang baru lahir, baik secara fizikal dan emosi. Apa yang dipelajari oleh umur 6 bulan, apakah kemahiran yang dilakukan oleh ibu bapa setiap hari dan bagaimana orang dewasa boleh merangsang perkembangan bayi pada zaman ini?

Perubahan fisiologi

 • Otot-otot belakang dan bahu hingga usia 6 bulan telah menguatkan lagi sehingga remah-remah itu boleh duduk tanpa sokongan. Duduk, kanak-kanak menyimpan keseimbangan dan bebas mengendalikan tangan. Juga, pembangunan otot adalah penting untuk memulakan merangkak.
 • Kanak-kanak bergolek secara bebas ke mana-mana arah dan sangat mudah alih, yang memerlukan perhatian yang lebih tinggi dari orang dewasa.
 • Visi kanak-kanak berusia 6 bulan ini sepenuhnya dibangunkan dan berfungsi seperti pada orang dewasa. Kanak-kanak mudah melihat perkara-perkara yang bergerak, serta pandangan orang lain.
 • Ramai kanak-kanak pada zaman ini mempunyai gigi pertama. Mereka muncul pada rahang bawah. Dalam hal ini, pengeluaran air liur dalam bayi berusia enam bulan meningkat.
Bayi duduk pada 6 bulan
Bayi dalam 6 bulan sudah boleh duduk sendiri. Jika bayi anda belum duduk, jangan risau dan lakukan latihan yang sesuai.

Pembangunan fizikal

Pada bulan keenam kehidupan, kanak-kanak memperoleh kira-kira 650 gram, dan pertumbuhan bayi menjadi lebih 2 sentimeter. Pada usia ini, berat tumbukan adalah dua kali ganda angka, yang ditentukan sejurus selepas kelahiran bayi. Dada pada bulan keenam meningkat sebanyak 1-1.5 sentimeter, dan lilitan kepala - dengan 0.5-1 sentimeter.

Setiap kanak-kanak berkembang mengikut kadarnya sendiri, untuk memahami sama ada bayi itu tumbuh secara normal, batasan norma ditentukan, serta perkembangan fizikal kanak-kanak pada usia tertentu. Mengetahui tentang mereka, ibu bapa dapat mengenal pasti jika ada masalah dengan pertumbuhan bayi dan sama ada kanak-kanak memerlukan konsultasi pediatrik tambahan. Petunjuk utama untuk kanak-kanak berusia 6 bulan ditunjukkan dalam jadual:

Petunjuk

Purata 6 bulan

Anak lelaki dalam tempoh 6-7 bulan

Girls 6-7 bulan

Berat badan

7300-7900 g

6400-9800 g

5700-9300 g

Pertumbuhan

65.7-67.6 cm

63.3-71.9 cm

61.2-70.3 cm

Lilitan kepala

42.2-43.3 cm

40.9-45.8 cm

39.6-44.8 cm

Lilitan dada

43.7-44.5 cm

41.4-47.6 cm

41.6-45.8 cm

Bayi apa?

Bayi itu telah belajar duduk tanpa sokongan selama enam bulan. Walau bagaimanapun, ramai kanak-kanak dari zaman ini masih tidak boleh duduk sendiri. Di dapur, bayi itu boleh duduk di kerusi khas, menonton ibunya menyiapkan makan malam.

Merangkak menjadi satu lagi kemahiran yang sangat berguna untuk bayi berusia setengah tahun. Sesetengah bayi aktif bergerak pada perut pada perut, membantu diri mereka dengan kaki mereka, sementara yang lain mendapat semua empat.

Merangkak bayi pada 6 bulan dengan ibu
Merangsang bayi merangkak, kerana ini juga menguatkan belakang bayi.

Kemahiran tidak kurang penting dari bayi berusia 6 bulan:

 • Bayi itu juga mula berdiri di atas kakinya, memegang tangannya untuk beberapa jenis sokongan padat. Jika seorang dewasa mengambil remah oleh kedua-dua tangan dan menariknya sedikit, dia akan melihat bayi berdiri di atas kaki lurus. Lebih-lebih lagi, memegang dada kanak-kanak, anda dapat melihat bagaimana serbuk itu mula menyeberang kaki.
 • Kanak-kanak itu menguruskan tangannya dengan sempurna. Sekiranya serbuk berminat dalam apa-apa objek, bayi akan menjangkau kepadanya. Kanak-kanak yang telah jatuh dengan tangan dengan kanak-kanak dengan mudah akan mengangkatnya. Memegang objek itu dalam satu tangan, anak kecil itu dapat beralih ke pena yang lain.
 • Anak itu sudah dapat mengikat tindakan dan hasilnya, misalnya, jika anda menarik tangan anda, mainan dengan loceng akan berdering, dan jika anda membuangnya dari tempat tidur, ia akan jatuh ke lantai.
 • The crumb masih mengkaji mata pelajaran, mencuba "gigi". Ini adalah satu cara yang benar-benar biasa untuk belajar tentang dunia untuk kanak-kanak berusia setengah tahun, yang tidak dapat dianggap sebagai kebiasaan buruk.
 • Kanak-kanak sudah tahu namanya dengan baik dan bertindak balas dengan senyuman dan animasi. Bayi dengan hati-hati mendengar ucapan orang dewasa. Jika anda memberitahunya tentang apa-apa objek besar yang biasa, remah itu akan segera menemuinya dengan matanya.
 • Ucapan bayi berusia 6 bulan berubah. A crumb menghubungkan bunyi dalam suku kata, tetapi setakat ini mereka tidak membawa apa-apa makna semantik. Bilangan suku kata ketara semakin meningkat setiap hari. Ucapan ini dipanggil babble.
 • Karapuz selama 6 bulan memperlakukan orang asing dengan berhati-hati dan sangat waspada. Pada masa yang sama, bayi berusia setengah tahun lebih menyokong anak-anak lain. Mereka menonton mereka dan sering menyalin tindakan mereka. Dengan orang yang tersayang, bayi dapat menunjukkan kelembutan, contohnya, berpelukan hingga ibu.
 • Kanak-kanak berusia enam bulan sudah dapat mengeluarkan makanan dari sudu dengan bibirnya.

Bagaimana untuk menilai perkembangan bayi dalam tempoh 6 bulan, lihat majlis video untuk ibu-ibu dari saluran SuperMam.

Tidak perlu risau jika bayi berusia 6 bulan anda belum belajar berbunyi, duduk tanpa sokongan, menjangkau objek yang diinginkan, berdiri di atas kakinya, membedakan antara orang yang tidak dikenali dan tidak dikenali atau makan makanan padat - semua kemahiran ini mungkin kelihatan sedikit kemudian.

Tetapi ada kemahiran, ketiadaan yang perlu diperhatikan bayi. Ini termasuk:

 • Coups dari abdomen dan belakang dan belakang.
 • Meningkatkan batang atas dalam kedudukan terdedah.
 • Keupayaan untuk duduk dengan sokongan.
 • Menghidupkan kepala untuk melihat dunia di sekeliling kita.
 • Goo itu
 • Kajian mainan dengan bantuan tangan (bayi mengetuk mereka, shake, meraba-raba).
 • Memeriksa pelbagai subjek dengan bantuan mulut.
Anak berusia 6 bulan menarik mainan ke mulutnya
Sebagai bayi berusia 6 bulan belajar mainan dengan mulutnya, pastikan mereka bersih.

Fakta bahawa bayi harus dapat 6 bulan, lihat video Larisa Sviridova.

Kelas untuk pembangunan

 • Biarkan bayi menghabiskan banyak masa di atas lantai. Sebarkan pelbagai mainan di sekitar serbuk sehingga bayi ingin merangkak ke arah mereka.
 • Apabila kanak-kanak duduk di atas lantai, duduk sebaliknya dan gulung bola dari anda ke bayi dan belakang.
 • Untuk perkembangan koordinasi, ayah dapat menggulung anak itu di bahunya, dan ibu - dudukkan bayi di kakinya dan goncang perlahan-lahan dan kemudian cepat.
 • Untuk menyimpan mainan bayi anda, beli kotak kecil. The crumb akan dengan penuh semangat menggali ke dalam mereka, pergi ke atas mainan.
 • Setiap hari, urut jari anda selama 2-3 minit. Selesaikan setiap jari pada gilirannya, dan juga dengan mudah menghirupnya.
 • Biarkan kanak-kanak bermain dengan acuan atau kotak dengan saiz yang berbeza. Crumb juga akan menyukai mainan, di mana angka-angka itu dapat bergerak dalam spiral, tweeter, anak patung.
 • Pegang kanak-kanak di tangan dua mainan dan tawarkan ketiga. Pertama, remah-remah itu mahu merebutnya, tidak melepaskan mainan yang sedia ada, tetapi kemudian dia akan memahami bahawa salah satu mainan itu perlu diletakkan.
 • Buat beberapa beg untuk bayi, di mana terdapat pengisi yang berbeza - butang, kacang, bijirin, batu halus dan lain-lain.
 • Untuk perkembangan terbaik ucapan bayi sentiasa berkomunikasi dengan serbuk apabila dia membuat bunyi. Jawab bayi, mengulangi ceritanya, dan juga suara semua tindakan anda. Pada masa yang sama, bercakap tentang diri anda "ibu" supaya bayi mula menghubungkan perkataan ini kepada anda ("sekarang ibu akan memberi anda loceng"). Begitu juga, ajarlah serbuk itu untuk sambungan perkataan "ayah" dengan bapanya.
 • Paparkan buku bayi dengan gambar terang. Pada masa yang sama bercakap mengenai apa yang mereka telah buat. Nah, jika dalam buku tersebut akan ada sajak pendek dengan frasa berulang.
 • Berjalan dengan bayi di taman, tunjukkan daun anak, pokok, rumput. Jika anda pergi dengan bayi berusia 6 bulan ke kedai, jangan lepaskan peluang untuk memamerkan serbuk buah-buahan, sayur-sayuran, hidangan dan banyak barangan lain, menyuarakan nama mereka.
 • Ikat belon ke kereta bayi dan nonton bayi tarik tali.
 • Masih menarik untuk bayi adalah permainan seperti "ku-ku", "wanita" dan "empat puluh gagak".
 • Mempelbagaikan mandi bayi menggunakan mainan yang berbeza. Biarkan kapal, hidangan plastik, mainan getah terapung berhampiran bayi mandi.
 • Jemput keluarga dengan anak-anak untuk melawat, supaya kegemukan belajar untuk berkomunikasi dengan anak lain.
6 bulan bayi bermain kiub
Main bersama bayi, sangat menyeronokkan dan menarik

Main bersama anak dalam permainan yang ditunjukkan dalam program TV "Ibu sekolah" saluran "TSV".

Penjagaan

Selama enam bulan, prosedur penjagaan bayi setiap hari terus menjadi:

 • Prosedur kebersihan - membasuh, mencuci, memotong kuku, menyikat, membersihkan telinga dan hidung. Menyikat gigi mereka ditambah kepada mereka, walaupun gigi pertama belum muncul. Ia disyorkan untuk membersihkan mulut bayi dengan berus getah khas.
 • Prosedur pembaziran. Pada umur 6 bulan, ini adalah mandi air dan matahari, berjalan di tuala basah, mengelap.
 • Mandi Mandi tidak hanya membantu bayi untuk berehat sebelum tidur malam, tetapi juga membawa banyak emosi positif.
 • Urut dan gimnastik. Mengusap, menggosok, senaman pasif dan aktif membantu badan kanak-kanak menjadi lebih kuat.

Jangan lupa tentang keselamatan kanak-kanak enam bulan. Bayi itu boleh bergolek pada bila-bila masa, jadi biarkan ia dinaikkan tanpa pengawasan tidak dapat diterima. Seorang kanak-kanak yang mula merangkak boleh mencapai detergen, kedai dan benda berbahaya yang lain.

Anda boleh berkenalan dengan teknik menguatkan urut dengan menonton video Nikolai Nikonov - doktor terkemuka dan tukang urut Rusia.

Rutin harian

Mempunyai regimen harian sangat penting untuk perkembangan sistem saraf kanak-kanak. Bengkak pada usia enam bulan memerlukan sekitar 15-16 jam tidur sehari. Kira-kira 9-10 jam, kanak-kanak itu tidur pada waktu malam, dan selebihnya dibahagikan kepada 3 hari tidur, tempohnya sehingga 1.5-2 jam. Cuba untuk meletakkan bayi pada masa yang sama setiap hari, dan bangun bayi berusia 6 bulan pada waktu pagi tidak berbaloi.

Berjalan pada usia 6 bulan masih diadakan dua kali sehari disebabkan keadaan cuaca. Perayaan panjang mungkin dalam cuaca baik, dan jika terdapat angin yang kuat, hujan atau suhu udara di bawah -10 di luar, anda harus mengelak dari berjalan kaki. Semasa berjalan kaki, bayi kini bukan sahaja tidur, tetapi juga mempelajari dunia dengan minat.

Penyusuan susu ibu bervariasi sedikit pada usia enam bulan. Mengisap pada waktu malam beralih ke jam terakhir sebelum bangun. Pada masa yang sama, pada separuh pertama hari, remah digunakan pada payudara yang kurang kerap, dan pada waktu petang, lampiran menjadi lebih kerap.

Bayi enam bulan yang sebelum ini hanya menerima susu ibu, mula memperkenalkan godaan, memilih untuk sayur-sayuran dalam bentuk kentang atau bubur lecek. Makanan makanan pelengkap untuk serbuk 6 bulan akan menjadi buah. Hidangan baru ditawarkan dalam bahagian kecil pada waktu pagi, menonton keadaan dan tindak balas badan bayi.

Menyusu pada 6 bulan
Susu payudara tetap menjadi asas pemakanan bayi berusia 6 bulan.

Bayi pada makanan buatan makan 5 kali sehari. Jumlah makanan untuk bayi 6 bulan dikira dengan membahagikan berat badan kanak-kanak sebanyak 8. Rata-rata, kanak-kanak usia ini makan 1000-1100 ml makanan setiap hari. Jumlah ini dibahagikan dengan bilangan penyusuan, jadi sebahagian makanan untuk satu hidangan bayi enam bulan akan menjadi 200-220 ml. Menu makanan pelengkap untuk kanak-kanak artifak termasuk sayur-sayuran, bijirin, buah-buahan, minyak mentega dan sayur-sayuran.

Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Hari biasa

Hari-hari dengan bayi enam bulan adalah menarik dan menghiburkan. Dan walaupun mod karapuz separa tahunan adalah individu dan bergantung kepada irama biologi bayi, kami menawarkan versi rejimen harian untuk bayi berusia 6 bulan:

6: 30

Ayakan dan makan pertama (bayi mendapat susu ibu atau campuran), prosedur kebersihan.

8: 00

Meletakkan tidur siang hari pertama.

10: 00

Sifting dan makan kedua (menyusu bayi memberi bubur, dan bayi-tiruan menambah minyak kepadanya), tempoh yang terbangun.

11: 30

Berjalan, di mana kanak-kanak biasanya mempunyai tidur siang kedua di udara segar.

13: 30

Kembali ke rumah, makan ketiga (bayi yang menyusui mendapat tulen sayur, dan bayi-bayi diberi makan dengan minyak sayuran tulen).

14: 00

Tempoh kesedaran dan permainan pendidikan.

15: 30

Berjalan, semasa biasanya tidur siang ketiga di udara terbuka.

17: 00

Kembalilah ke rumah, makan keempat (ia termasuk puree buah dan susu ibu atau campuran).

17: 30

Tempoh kesedaran.

20: 00

Mandi, pemakanan kelima (susu ibu atau formula), meletakkan pada waktu malam.

Waktu malam

Bayi yang diberi susu ibu diguna pakai pada payudara beberapa kali, kanak-kanak buatan biasanya tidak bangun untuk makan.

Jangan lupa bahawa anak pertama sekali memerlukan kasih sayang dan sokongan ibu bapa.

Bayi 6 bulan dengan ayah
Bayi mesti merasakan kasih sayang dari ibu bapa, ini adalah kunci kepada kesihatan psikologinya

Masalah kerap

 1. Tidak selesa daripada gigi. Pada bayi, gusi membengkak dan gatal-gatal, yang mengganggu serbuk dan membuat tingkah laku bayi yang ganas. Dalam beberapa karapuz, penampilan gigi disertai oleh demam, najis longgar dan gejala negatif yang lain.
 2. Sentiasa bangun pada waktu malam. Tidur malam yang lebih baik akan dibantu dengan mandi sebelum tidur malam dan memberi makan selepasnya. Juga, pastikan sekurang-kurangnya 4 jam lulus antara tidur siang dan tidur pada waktu malam.
 3. Kecederaan. Bayi berusia enam bulan sangat aktif, jadi penting bagi ibu bapa untuk mencegah sebarang risiko mendapat kecederaan yang cukup pada usia ini. Satu serbuk boleh digulung katil dan jatuh dari itu, jangan berpegang pada perabot apabila anda bangun, merangkak dan bertemu dengan tajam perabot atau laci. Ia juga penting untuk tidak melupakan risiko mencubit jari anda, membuka laci kabinet, mencuba rasa detergen, masuk ke tong sampah, tercekik pada butiran kecil mainan.

Luangkan pelajaran dengan bayi mengenai kaedah "Little Leonardo" yang ditunjukkan dalam video Olga Teplyakova, pakar dalam pembangunan intelektual.

5 bulan 7 bulan
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan