6 bulan 8 bulan

Pembangunan kanak-kanak pada 7 bulan

Kandungannya

Ibu bapa kanak-kanak berumur tujuh bulan berubah di dalam bayi secara harfiah setiap hari. Ini bukanlah bayi baru lahir yang boleh berbohong, tidur, makan dan menangis. Dengan tujuh bulan, bayi itu telah berkembang dengan nyata dan sudah menjadi ahli keluarga penuh. Dia berkomunikasi banyak, bergerak banyak, makan bukan sahaja susu ibu dan sentiasa belajar kemahiran baru. Apakah yang dipelajari oleh bayi pada usia tujuh bulan dan bagaimanakah ibu bapa boleh merangsang perkembangan kanak-kanak lagi?

Ibu dengan bayi 7 bulan
Cinta ibu bapa adalah faktor yang paling penting dalam pembangunan psikologi penuh kanak-kanak

Perubahan fisiologi

 • Otot-otot kanak-kanak semakin kuat, membolehkan bayi menjaga badan dalam kedudukan duduk pada usia 7 bulan dan merangkak, dan juga untuk berdiri, memegang sokongan.
 • Perkembangan hemisfera yang betul lebih sengit, sehingga anak itu sering tidak menggunakan tangan kanannya, tetapi kirinya, tetapi ini tidak sama sekali menandakan bahwa anak itu akan kidal.
 • Bayi mempunyai 7 bulan yang sudah terbukti sepenuhnya penglihatan dan pendengaran. The crumb berubah bahkan sebagai tindak balas kepada bunyi yang rendah dan sempurna melihat objek yang bergerak dengan cepat.
 • Pada usia tujuh bulan, banyak bayi memotong gigi pertama mereka. Sesetengah ibu bapa anak kecil hanya dapat melihat satu daripada gigi kacangan yang lebih rendah, dan pada beberapa bayi, dua gigi bawah depan telah muncul dan bahagian atas akan "menetas".
 • Sehubungan dengan pengenalan makanan pelengkap, kerusi bayi berubah - menjadi lebih jarang (biasanya sekali sehari) dan tebal, dan baunya lebih tajam.
Bayi 7 bulan
Seorang kanak-kanak 7 bulan boleh duduk, merangkak dan berdiri, berpegang pada sokongan

Pembangunan fizikal

Walaupun perkembangan setiap bayi berlaku dengan kadarnya sendiri, berdasarkan prestasi semua kanak-kanak yang berumur tertentu, batasan norma telah ditakrifkan, lebihan yang naik dan turun adalah alasan untuk berunding dengan pakar pediatrik. Petunjuk utama untuk bayi 7 bulan (kedua-dua purata dan sempadan) yang kami kumpulkan dalam jadual:

Petunjuk

Purata 7 bulan

Lelaki dalam 7-8 bulan

Kanak-kanak perempuan pada 7-8 bulan

Berat badan

7600-8300 g

6700-10300 g

6000-9800 g

Pertumbuhan

67.3-69.2 cm

64.8-73.5 cm

62.7-71.9 cm

Lilitan kepala

42.8-44 cm

41.5-46.4 cm

40.2-45.5 cm

Lilitan dada

44.6-45.5 cm

42.5-48.9 cm

42.7-47.2 cm

Bulan ketujuh hidup membawa berat badan bayi kira-kira 600 gram, dan ketinggian - dari 1.5 hingga 2 sentimeter. Lidah kepala bayi, serta lilitan payudara, menjadi lebih dari 0.5 cm. Pada masa yang sama, kita perhatikan bahawa lilitan dada pada anak-anak yang sihat 7 bulan selalu melebihi lilitan kepala.

Girl 7 bulan
Tonton bukan sahaja untuk mematuhi norma, tetapi juga untuk dinamik perkembangan kanak-kanak

Bayi apa?

 • Kanak-kanak tujuh bulan sudah duduk dan merangkak. Walau bagaimanapun, sesetengah kanak-kanak sudah cuba untuk duduk sendiri, tetapi kemahiran ini belum tersedia kepada majoriti karapuz. Bayi berumur tujuh bulan itu merangkak dengan cara yang berbeza - seseorang bergerak pada perut, seseorang berjaya merangkak kembali sahaja, dan seseorang itu mendapat semua empat dan bergerak cepat, menyusun semula kaki dan lengan.
 • Ramai puncak usia ini sudah boleh berdiri, memegang kedua-dua tangan untuk sokongan yang kuat. Dan sesetengah bayi bahkan melangkah kaki mereka, membuat langkah pertama yang tidak pasti sokongan. Pada masa yang sama, kanak-kanak itu telah belajar untuk bangkit, menarik dirinya dengan sokongan, tetapi dia tidak boleh duduk lagi dan memanggil ibu bapanya.
 • Bayi berusia tujuh bulan sudah memegang pelbagai objek di tangannya dengan baik, walaupun mainan itu mempunyai bentuk yang tidak teratur. Bayi zaman ini boleh terlibat dengan mainan untuk masa yang lama. Kanak-kanak itu mendedahkan dengan minat sifatnya, menutup dan membuka, melontar, beralih, merasai dan melakukan tindakan lain.
 • Bayi tujuh bulan meneroka selera baru, mencuba makanan tambahan. Kanak-kanak telah belajar bukan sahaja untuk makan dari sudu, tetapi juga untuk minum dari cawan, biarkan cawan itu sendiri membantu orang dewasa memegangnya untuk sementara waktu. Tetapi bayi pada usia ini sudah cukup mampu memegang botol itu sendiri, dan jika jatuh, ia dapat mengangkatnya.
 • Kanak-kanak memahami ucapan ibu bapa. Atas permintaan bayi itu boleh menunjukkan beberapa bahagian badan dan benda-benda biasa yang berada di tempat yang sama. Kanak-kanak menyedari bahawa objek tersembunyi tidak hilang selama-lamanya, tetapi hanya tidak kelihatan. Juga, bayi tahu nama anda dan nama orang asli. Kebanyakan bayi terikat kepada ibunya dan mungkin menangis kerana ketiadaannya.
 • Babble of babies menjadi lebih rumit, remah-remah yang digunakan lebih banyak dan lebih banyak suku kata dan banyak dari mereka yang mengucapkan bayi dengan cara yang bermakna.
Bayi 7 bulan tersenyum
Kebanyakan kriteria hanya menunjukkan perkembangan serbuk, tidak mengambil terlalu serius.

Apabila menentukan sama ada kanak-kanak cukup maju pada usia tujuh bulan, ibu bapa perlu memahami bahawa setiap bayi berkembang mengikut jadual peribadinya, tetapi ada kemahiran yang harus dikunjungi bayi selama 7 bulan.

Perkara-perkara berikut sepatutnya menjadi alasan untuk lawatan ke pakar kanak-kanak:

 • Bayi tidak berguling.
 • Jangan duduk bersendirian.
 • Tidak memeriksa objek menggunakan mulut.
 • Jangan mengetuk mainan di atas meja.
 • Jangan nonton mainan bergerak.
 • Tidak menyebut perkataan suku kata.
 • Tidak menarik perhatian ibu dan tidak mendedahkan emosi apabila berkomunikasi dengan ibu.

Tonton video berikut Larisa Sviridova mengenai perkembangan bayi pada 7 bulan. Anda akan belajar apa yang amat penting untuk perkembangan psikologi serbuk.

Kelas untuk pembangunan

Galakkan bayi merangkak, kerana tahap perkembangan ini dianggap sangat penting. Biarkan bayi itu mempunyai pakaian yang selesa dan peluang untuk mencuba tangannya di atas lantai. Membantu serbuk, meletakkan mainan kegemaran anda dan menjadikannya matlamat yang boleh dicapai.

Bagaimana untuk melindungi serbuk di saat-saat penting ini, lihat pemindahan E. Komarovsky.

 • Untuk perkembangan koordinasi, letakkan bayi di atas kaki dan goncang, dan ayah boleh melambungkan bayi ke atas dan ke bawah.
 • Cadangkan anak kecil yang menarik "tali", mengambil syal cerah untuk permainan sedemikian.
 • Sembunyikan mainan di bawah selimut di hadapan kanak-kanak dan temukan bayi itu. Juga, bayi akan menikmati menonton mainan kecil "bersembunyi" di telapak tangan anda.
 • Ajar anak anda untuk menunjuk objek yang dibunyikan dengan jari, gelombang "bye" dan bertepuk tangan. Mari kita beri tugas yang mudah difahami bayi, sebagai contoh, tunjukkan beruang, buka kotak atau ambil sudu. Perkenalkan bayi dengan kata "tidak", tetapi ia hanya terpakai untuk bahaya sebenar.
 • Hidupkan muzik bayi pada waktu yang berbeza, dan anda akan melihat bahawa dengan melodi lambat kanak-kanak akan tenang, dan dengan irama cepat akan mula menari.
 • Jangan ketinggalan peluang untuk mengembangkan kemahiran motor halus bayi. Untuk kelas, anda boleh menggunakan beg buatan sendiri dengan tampalan yang berbeza, cat jari, permainan jari ("kambing bertanduk", "empat puluh gagak"), mainan dengan butang dan lebih banyak lagi yang dapat dirasakan oleh anak, tekan, tarik, sentuh dan tekan.
 • Teruskan memberitahu anak anda mengenai semua yang anda lakukan untuk meningkatkan perbendaharaan kata bayi. Panggil mainan yang menunjukkan bayi. Sentiasa hubungi bayi dengan nama, dan juga menunjukkan gambar saudara-mara, menyuarakan nama mereka.
 • Berjalan dengan bayi bukan sahaja semasa bayi tidur, tetapi juga semasa terjaga, untuk membolehkan bayi memerhatikan alam semula jadi.
 • Anda boleh gunakan untuk kelas dengan kad Doman kecil.
 • Dapatkan buku bayi bayi, yang akan menjadi halaman tebal.Biarkan kanak-kanak menyebarkan halaman itu sendiri dan melihat gambar-gambar yang terang, semasa anda membaca ayat-ayat pada masa ini.
 • Memperkenalkan bayi anda dengan anak-anak lain, menjemput mereka untuk melawat atau bercakap di jalan-jalan. Biarkan anak-anak menonton satu sama lain.
 • Apabila mandi, tambahkan beberapa mainan ke bilik mandi yang boleh berenang.

Dari video ke SvitMam. tv anda akan belajar mengapa merangkak sangat penting untuk perkembangan fizikal kanak-kanak. Berjaga dengan bayi anda dan nikmati kejayaannya.

.

Penjagaan

Setiap pagi bayi berusia 7 bulan bermula dengan prosedur kebersihan. Bumbung dibasuh, dibersihkan jika hidung dan telinga yang diperlukan, marigolds berkuku, sikat, gigi berus (walaupun tidak ada lagi). Mandi malam setiap hari sudah menjadi kebiasaan dan membantu bayi untuk berehat sebelum rehat malam.

Kompleks latihan gimnastik pada tujuh bulan berkembang. Anda boleh membantu anak anda berdiri di atas kakinya, bengkok dan lepaskan kaki bayi di posisi di belakangnya, putarkan bayi itu di arah yang berbeza, tahan tangannya, lakukan latihan untuk membangun koordinasi dan lain-lain lagi. Di gimnastik dan urut ini biasanya dilakukan pada waktu pagi.

Sebaik sahaja bayi telah belajar duduk dengan yakin, anda boleh memperkenalkan bayi itu ke dalam periuk, tetapi anda tidak perlu memberi ilusi khas tentang kelajuan perkembangannya (pundi kencing dan usus dikawal oleh anak-anak oleh 18 bulan dan kemudian), serta anak terpaksa duduk di sana untuk jangka masa yang panjang. Biarkan bayi berada di dalam periuk sehingga 10 minit, dan lebih baik memilih waktu selepas tidur untuk ditanam.

Bayi 7 bulan di atas periuk
Dari 7 bulan, anda sudah boleh mula mengajar serbuk ke dalam periuk

Rutin harian

Kanak-kanak 7 bulan tidur kira-kira 15 jam sehari, manakala sesetengah kanak-kanak terus tidur tiga kali sehari, dan beberapa tompok telah beralih ke tidur dua hari. Tempoh tidur malam adalah 9-10 jam, dan waktu siang adalah kira-kira 5 jam. Dengan pilihan tidur 3-hari pada sebelah petang, sebagai peraturan, salah satu tempoh rehat lebih panjang, dan yang lain dua lebih pendek (sehingga satu jam).

Berjalan dengan bayi berusia 7 bulan dianjurkan dua kali sehari selama 2 jam. Hanya di bawah keadaan cuaca yang buruk seperti hujan lebat, fros yang teruk atau angin, bolehkah anda tinggal bersama anak-anak kecil di rumah. Dalam cuaca musim panas yang hangat, bayi boleh menghabiskan sehingga 6 jam setiap hari di jalan. Anda boleh merancang berjalan kaki untuk impian bayi siang hari atau supaya kanak-kanak itu terjaga untuk sementara waktu di luar.

Makanan bayi berusia tujuh bulan termasuk 5 hidangan, antara yang diperlukan dari 3 setengah hingga 4 jam. Jumlah makanan yang diperlukan oleh anak 7 bulan sehari dikira berdasarkan berat bayi. Jisim badan bayi harus dibahagikan dengan 8. Jumlah makanan yang dihasilkan dibahagikan dengan jumlah penyusuan. Rata-rata, kanak-kanak tujuh bulan makan 1000-1100 ml makanan setiap hari. Satu hidangan setiap hidangan adalah kira-kira 200-220 ml.

Apabila menyusukan anak itu digunakan pada payudara kira-kira 7-10 kali pada siang hari dan 2 hingga 4 kali pada waktu malam (biasanya pada waktu pagi). Bayi yang menyusu pada usia tujuh bulan menerima kumpulan makanan seperti sayur-sayuran, bijirin dan buah-buahan. Mulailah masuk ke dalam diet minyak sayuran, menambahnya kepada sayur-sayuran yang bersih. Menu bayi-ismostennikov berkembang kerana penampilan di dalamnya keju, jus buah, kuning telur, kuki dan keropok. Baca lebih lanjut mengenai artikel berkenaan menu bayi pada 7 bulan.

Bayi 7 bulan minum susu ibu
Asas diet bayi pada 7 bulan adalah susu ibu atau campuran
Hitung carta makan anda
Tentukan tarikh kelahiran anak dan cara pemakanan

Hari biasa

Setiap hari dengan bayi tujuh bulan adalah menghiburkan dan menarik. Sudah tentu, rejim setiap bayi akan menjadi individu selama 7 bulan, tetapi untuk membayangkan bagaimana regimen hari seorang kanak-kanak zaman ini boleh kelihatan, kami menawarkan contoh berikut:

7: 00

Spud.

Makan pertama, di mana bayi menerima susu ibu atau formula.

Prosedur kebersihan.

Kesejukan

9: 30

Gimnastik.

10: 30

Pemberian kedua, di mana anak-anak menyusu diberikan bubur, dan serbuk-buatan-buatan menambah mentega kepadanya.

Tempoh kesedaran.

12: 00

Berjalan, di mana remah-remah mempunyai tidur siang yang pertama di udara segar.

14: 00

Kembali ke rumah.

Pemberian ketiga, di mana anak-anak, tanpa mengira jenis makan, dapatkan sayur-sayuran halus dengan minyak sayuran, tetapi jus dan kuning buah ditambah kepada kanak-kanak buatan.

15: 00

Tempoh kesedaran dan permainan pendidikan.

16: 00

Berjalan, semasa kanak-kanak mempunyai tidur siang kedua di udara segar.

18: 00

Kembali ke rumah

Pemberian keempat, yang terdapat dalam bayi menyusu termasuk buah parut dan susu ibu, dan pada bayi yang diberi botol, keju cottage, puree buah, kue dan campuran.

Kesejukan

21: 00

Mandi

Pemberian kelima, semasa bayi menerima susu ibu atau formula.

Meletakkan tidur malam.

Waktu malam

Bayi menyusu dalam mimpi digunakan pada payudara beberapa kali, kanak-kanak-artificialis yang paling kerap tidak bangun untuk memberi makan.

Hari biasa dengan kanak-kanak, anda boleh mengubah urutan tonik. Teknik pelaksanaan, lihat video seterusnya Nikolai Nikonov - pakar terapi urut dan terapi urut di Rusia.

Masalah kerap

 1. Takut kepada orang yang tidak dikenali. Kanak-kanak berusia tujuh bulan sudah jelas membezakan antara orang biasa dan orang yang tidak dikenali, dan mungkin bertindak balas secara negatif kepada orang yang tidak dikenali. Oleh itu jangan biarkan bayi itu bersendirian dengan mana-mana orang asing kepadanya. Mahu mengenali bayi dengan seseorang, tetap rapat, ambil bayi di tangan anda dan tahan sehingga bayi selesa dengan keadaan dan memahami bahawa orang asing itu tidak berbahaya.
 2. Masalah tidur dan tidur. Ramai kanak-kanak kerana peningkatan aktiviti fizikal pada siang hari mula tidur lebih teruk pada waktu malam, dan meletakkan bayi menjadi masalah. Dalam meletakkan anda akan membantu mewujudkan upacara. Harian bersama kanak-kanak tindakan yang sama sebelum tidur, yang akan menubuhkan bayi untuk rehat malam.
 3. Penolakan prikorma. Ramai kanak-kanak, terutama mereka yang sebelum ini hanya makan susu ibu, menolak produk yang tidak dikenali, tidak mahu merasai kentang tumbuk atau bubur cair yang disukai ibu. Memaksa kanak-kanak mencuba makanan baru tidak dapat diterima. Jangan berkeras, berikan anak payudara, dan akhirnya menawarkan hidangan baru. Sekiranya kanak-kanak tersebut enggan menolak mash dan bubur, fikirkan tentang kemungkinan memperkenalkan makanan pedagogi.
 4. Kesakitan dan ketidakselesaan semasa tumbuh gigi. Kanak-kanak bertindak balas terhadap rupa gigi dengan cara yang berbeza. Dalam beberapa bayi, ibu bapa belajar tentang gigi hanya selepas mengintip ke dalam mulut, tetapi dalam banyak bayi, penampilan setiap gigi disertai dengan peningkatan drooling, kemerahan gusi dan bengkak mereka. Sering kali, suhu kanak-kanak meningkat dan kotoran mungkin terganggu. Gigi yang disejukkan, gel anestetik, ubat antipiretik membantu menangani ketidakselesaan.

Perkara utama yang diperlukan oleh bayi adalah kasih sayang ibu bapanya. Luangkan masa yang menarik dan nikmati aktiviti bersama. Bermain dengan kanak-kanak itu, berdasarkan pelajaran mengenai kaedah O. Teplyakova - pakar dalam pembangunan intelektual.

6 bulan 8 bulan
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan