Bagaimana untuk mengajar kanak-kanak berjalan?

Kandungannya

Langkah-langkah pertama kanak-kanak yang biasanya sedang berkembang diperhatikan oleh ibu bapa yang bahagia pada usia 9-18 bulan. Dan jika anda melihat syarat-syarat awal berjalan dalam kanak-kanak, menjadi jelas bahawa ini adalah kemahiran yang sangat individu. Oleh itu, tiada standard tunggal untuk semua bayi.

Dalam praktiknya, banyak kanak-kanak berkembang mengikut norma-norma yang digambarkan dalam kesusasteraan pediatrik - pertama mereka belajar merangkak, maka mereka berdiri di kaki mereka di tempat tidur bayi, bergerak, berpegang pada sisi playpen dan perabot, dan akhirnya membuat langkah pertama tanpa sokongan. Tetapi terdapat juga banyak kanak-kanak yang melangkaui peringkat merangkak dan mula berjalan dengan segera selepas menguasai kemahiran duduk.

Dan jawapan kepada persoalan mommies muda tentang permulaan berjalan bayi mereka akan menjadi "kanak-kanak mula berjalan apabila ia menjadi cukup untuk kemahiran ini".

Berapa bulan kanak-kanak mula berjalan?

Kebanyakan bayi mengambil langkah bebas pertama pada usia 12-15 bulan. Dalam kes ini, terdapat kanak-kanak yang mula berjalan pada usia 9 bulan, dan terdapat bayi yang sihat yang melakukan langkah pertama dalam 18 bulan dan kemudian.

Pada umur berapa bayi mula berjalan
Sesetengah faktor mungkin melambatkan usia berjalan, bersabarlah

Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi usia di mana kanak-kanak pergi:

 • Jika bayi mula mengambil langkah pertama dan menjadi sakit, maka ini boleh menunda percubaannya untuk berjalan sendiri.
 • Jika percubaan pertama berjalan dengan disertai oleh kejatuhan yang menyakitkan, ini juga boleh mempengaruhi kelajuan belajar berjalan.
 • Kanak-kanak yang lebih lasak dan aktif belajar bergerak di atas dua kaki sebelum hari lahir pertama. Kanak-kanak yang canggih dan santai mula berjalan kemudian - selepas setahun.
 • Jika kanak-kanak itu besar, maka dia biasanya mengambil langkah pertama kemudian daripada bayi yang nipis, kerana lebih sukar untuk memegang tubuh anda secara fizikal semasa berjalan.
 • Kanak-kanak dengan perangai yang tenang juga belajar berjalan kemudian, kerana mereka tidak teragak-agak untuk masa yang lama untuk meninggalkan kaedah merangkak yang mereka uji.

Lihat video seterusnya untuk maklumat lanjut.

8 bulan - tidak terlalu awal?

Persoalan semacam itu sering ditanya oleh ibu-ibu, anak-anaknya cuba berjalan lebih awal daripada rakan-rakan mereka. Ambil perhatian bahawa tubuh kanak-kanak boleh menahan beban yang banyak, jika tahap perkembangan kanak-kanak berjalan sendiri, iaitu, tidak ada yang mendorongnya untuk duduk atau berjalan. Pada kanak-kanak yang mengambil langkah pertama mereka, kaki mungkin mula membengkok, tetapi usia tidak mempengaruhi masalah ini.

Ia tidak begitu baik sekiranya kanak-kanak itu merindui peringkat merangkak dan pada 8-9 bulan dia segera mula memanjat kaki dan mengambil langkah-langkah. Pediatrik memanggil merangkak peringkat yang sangat berguna, kerana ia menguatkan otot. Bayi yang merangkak sedikit mempunyai risiko untuk mengembangkan lordosis, kyphosis dan scoliosis, kerana ototnya mungkin tidak bersedia untuk berjalan. Oleh itu, ibu bapa harus menyokong tahap pembangunan perkembangan sistem muskuloskeletal kanak-kanak pada tahun pertama kehidupan.

Merangkak
Galakkan bayi anda untuk merangkak, kerana ia sempurna menyiapkan badan bayi untuk berjalan

Bila hendak membunyikan penggera?

Walaupun anak anda adalah kacang yang ceria dan ceria, dan juga merangkak secara aktif, jika dia sudah berumur 15 bulan, dan dia tidak mula berjalan, ia patut pergi dengan merosot untuk berunding dengan pakar.

Sekiranya bayi berusia 18 bulan, tetapi dia tidak pernah berjalan, anda pasti pergi ke ortopedis dan pakar neurologi.

Bagaimana untuk menguatkan otot kaki?

Seorang kanak-kanak boleh mengambil langkah pertama kemudian jika dia tidak mempunyai otot kaki yang cukup kuat atau ada hypertonus (kaki sangat tegang dan bayi tidak mendapat seluruh kaki, tetapi diangkat pada tiptoe). Sekiranya anda mempunyai hipertonia, anda harus berjumpa doktor, tetapi senaman khas yang boleh dilakukan di rumah akan membantu menguatkan otot anda dan meningkatkan koordinasi.

Latihan:

 1. Untuk menyatukan keupayaan untuk berdiri sendiri Duduklah muka bayi di atas pinggul anda dan, memegang bayi dengan pinggul, batahkan bayi ke belakang dan sebagainya. Ini akan memaksa dia untuk berdiri di atas kaki. Anda boleh mula melakukan ini dari umur 9 bulan, tetapi jika bayi tidak tergesa-gesa untuk bangun sambil menggoyang, itu bermakna dia masih mempunyai otot kaki lemah dan latihan semacam itu harus ditangguhkan buat masa ini.
 2. Untuk membangunkan koordinasi, dari 6 bulan anda boleh berlatih fitball (biarkan bola bersaiz sederhana dan tidak sepenuhnya melambung). Setelah meletakkan bayi pada wajah fitball, pegang anak itu dengan ketat oleh pinggul dan condong ke arah yang berbeza.
 3. Apabila bayi telah belajar untuk mendapatkan bantuan dengan penyokong, merangsang penyatuan kemahiran ini dengan bantuan mainan kegemaran. Gerakkan mainan di atas lantai (bayi akan merangkak di belakangnya) ke kerusi, dan kemudian angkatnya supaya remah-remah itu mahu memanjat mainan, memegang kerusi.
 4. Anda boleh "berjalan" dengan bayi yang lebih tua daripada 9 bulan menggunakan dua tongkat atau gelung. Mengambil dua tongkat kira-kira 1.2 m tinggi, biarkan kanak-kanak berdiri merebutnya dan letakkan tangan anda di tangannya. Kemudian perlahan-lahan bergerak maju, menggerakkan tongkat seolah-olah mereka berski. Sekiranya diputuskan untuk menggunakan gelung, adakah anak itu berada di dalam dan anda berada di luar. Mula memindahkan gelung ke hadapan, ke belakang, dalam bulatan. Jadi anda akan menolak serbuk ke pergerakan itu.
 5. Jika kanak-kanak sudah tahu bagaimana untuk bergerak di sekeliling bilik, memegang tangan anda, mengajarnya untuk melangkah ke halangan. Halangan seperti itu boleh menjadi tali atau tali di tingkat lutut serbuk. Menarik tali antara perabot, bawa bayi itu kepadanya dan tawarkannya.
 6. Jika kanak-kanak sudah belajar untuk melangkah kaki apabila orang dewasa memegang tangannya (biasanya pada 9-10 bulan), siapkan anaknya ke kereta dorong atau kereta mainan. Sebaik sahaja kereta dorong itu mula bergerak, kanak-kanak itu akan mencapainya dan mula berjalan. Sokong kereta dorong supaya ia tidak jauh dari kanak-kanak itu. Pilihan terbaik adalah walker.
Walker untuk belajar berjalan
Walker akan menyokong bayi, dengan itu anak akan menyediakan ototnya untuk berjalan bebas.

Langkah pertama - saranan

 • Anda tidak perlu meletakkan bayi pada kaki, jika mayatnya belum siap berjalan.
 • Adalah penting untuk menggalakkan pergerakan serbuk. Lakukan latihan dengan anak itu, menuliskannya ke kolam renang, berlatih di rumah dengan fitball, menggalakkan merangkak.
 • Walaupun bayi sedang belajar berjalan bersama-sama sokongan, fikirkan di mana ia akan menjadi paling selamat. Biarkan bayi "melatih" bersebelahan dengan ottoman, sofa atau perabot tahan lama yang lain.
 • Adalah dinasihatkan untuk mengajar anak anda berjalan di rumah tanpa kasut dan kaus kaki. Berjalan kaki tanpa alas kaki merangsang endings saraf pada kaki dan menggalakkan pengerasan.
 • Sebaik-baiknya, berjalan kaki anak tidak boleh menjadi matlamat, tetapi hanya satu cara. Oleh itu gunakanlah untuk melatih motivasi dan rasa ingin tahu anak, contohnya, menawarkan serbuk roti untuk pergi ke ibu, mainan atau tujuan lain. Tetapkan sasaran dalam satu atau dua langkah dari bayi.
 • Anda tidak sepatutnya membandingkan kejayaan dalam berjalan anak anda dengan anak-anak lain. Sekiranya rakan-rakan sudah berjalan, tetapi anda belum lagi, jangan digalakkan dan jangan kecewa, dan pujian untuk setiap kejayaan yang kecil.
 • Sekiranya rumah terlalu sejuk untuk berjalan kaki tanpa alas kaki, dapatkan kaus kaki untuk serbuk, di mana soleninya getah.
 • Sekiranya bayi itu jatuh, jangan panik dan jangan menangis. Cuba untuk menenangkan serbuk dan buat episod ini untuknya tidak begitu ketara.
 • Pastikan bayi anda dalam kereta dorong kurang semasa berjalan. Biarkan kereta dorong untuk hari jadi pertama hanya akan dibawa ke taman permainan atau taman. Galakkan bayi anda untuk bergerak dan bermain lebih banyak dengan anak-anak.
 • Jadikan rumah anda sebagai selamat untuk serbuk. Sudut tajam perabot, pasu rapuh, membuka pintu kabinet dengan bahan kimia rumah tangga, kedai elektrik, tikar licin, kain taplak tergantung, barang rapuh - mengarahkan perhatian anda kepada perkara-perkara kecil ini.
 • Jangan menyokong ketiak ketiak, kerana ini penuh dengan postur yang rosak dan kecacatan kaki. Anda boleh memegang bayi dengan tangan atau lengan.
Sokongan Anak - belajar berjalan
Sokong tangan atau lengan bayi anda, bukan ketiak

Sekiranya saya menggunakan walker?

Cuba membantu kanak-kanak belajar untuk lebih cepat, orang dewasa membuat pelbagai produk pendidikan. Kegunaan, kegunaan dan juga kemudaratan yang sering dibahaskan. Salah satu peranti kontroversial untuk belajar berjalan adalah walker. Mereka adalah meja bulat yang mempunyai tempat duduk dan roda. Ketinggian kerusi sering diselaraskan. Apabila kanak-kanak duduk di dalam peranti sedemikian, dia boleh menolak kakinya dan bergerak di sekeliling bilik.

Selalunya banyak perbincangan mengenai pejalan kaki. Mereka mempunyai banyak penyokong, dan banyak lawan yang kuat. Malah, jika anda mengelakkan membeli model kos rendah berbahaya, gunakannya pada usia yang dinyatakan dalam arahan, dan ikuti langkah keselamatan, pejalan kaki tidak menyebabkan bahaya.

Pendapat Dr Komarovsky mengenai penggunaan pejalan kaki, lihat video berikut.

Mata penting dalam menggunakan walker:

 • Peranti ini tidak sesuai untuk kanak-kanak yang belum belajar duduk.
 • Walker bayi tidak boleh ditinggalkan tanpa pengawasan.
 • Berlebihan lama tinggal di peranti ini menyebabkan beban untuk belakang bayi.

Walau bagaimanapun, sejauh pejalan kaki tidak berbahaya, mereka tidak berguna (jika kita bercakap mengenai kemahiran berjalan). Kanak-kanak dalam apa-apa peranti tidak berjalan sama sekali, tetapi menolak dari lantai lebih banyak dan gulung sekitar. Pada masa yang sama, dia tidak kira sama sekali, tidak belajar menyelaraskan pergerakan, dan juga dilindungi sepenuhnya daripada jatuh.

Dalam masa hanya 1 tahun, beribu-ribu kemalangan berlaku kerana walker, kerana kanak-kanak itu bergerak dengan cepat di dalamnya, pada kelajuan yang dia tidak dapat membangun sendiri. Seorang kanak-kanak dalam pejalan kaki mesti dipantau secara berterusan, jika tidak, dia boleh jatuh ke tangga atau, sebagai contoh, bertemu dengan sesuatu.

Selain berjalan kaki untuk membantu ibu bapa mengajar kanak-kanak itu berjalan, terdapat peranti sedemikian:

 1. Kerusi roda atau walker. Kanak-kanak memegang tangannya dan menolak kereta bayi ke hadapan. Mainan mudah alih lain juga bagus - troli, kereta, kereta bayi dan lain-lain.
 2. Rindu. Dengan reka bentuk tali ini, orang dewasa mengesahkan remah-remah dari jatuh semasa percubaan pertamanya dalam berjalan bebas.

Cadangan daripada E. Komarovsky

Doktor yang terkenal menganggap pejalan kaki menjadi alat yang berguna hanya untuk ibu bapa, kerana mereka membenarkan ibu untuk seketika untuk mendapatkan istirahat pendek dalam berkomunikasi dengan serbuk. Tetapi sejak para pejalan kaki tidak mempercepatkan peralihan bayi ke jalan yang tegak, Komarovsky mengesyorkan untuk tujuan yang sama untuk mendapatkan playpen.

Para pejalan kaki yang tidak disenangi, menurut doktor, dikaitkan dengan terlalu awal untuk memberi kanak-kanak kedudukan menegak. Pertama, serbuk mesti menguatkan ligamen dan otot dengan merangkak, dan hanya selepas itu belajar berjalan. Jika ibu bapa menggunakan pejalan kaki, mereka harus ingat tentang kesederhanaan dan biarkan kanak-kanak di dalamnya selama 30-40 minit, tidak lebih.

Berjalan di kaus kaki

Berjalan bayi dengan berjingkat semasa belajar bergerak di atas dua kaki adalah benar-benar normal. Ini disebabkan perkembangan otot betis yang baik pada bayi yang bertanggungjawab untuk pergerakan kaki di pesawat sagittal (depan ke belakang). Mereka adalah mereka yang menyediakan kenaikan anak pada kaus kaki semasa berjalan.

Juga, penjepit boleh menjadi gejala masalah neurologi, tetapi ia bukan satu-satunya manifestasi. Oleh itu, jika kanak-kanak tidak mempunyai gejala-gejala buruk yang lain, bimbang tentang berjalan kaki bayi pada ujung jari tidak berbaloi.

bayi berjalan di atas kaus kaki
Jika kanak-kanak tidak mempunyai gejala-gejala buruk yang lain, kecuali berjalan kaki pada kaus kaki, jangan risau

Memilih kasut

Untuk membeli kasut bayi pertama anda harus pada akhir hari, kerana biasanya pada masa ini kaki mengembang. Memakai sepasang kasut baru untuk bayi anda, biarkan bayi anda berdiri di dalamnya sedikit atau bahkan berjalan di sekitar kedai. Jadi anda periksa, sama ada kasut menekan, sama ada ia luas, sama ada bintik pada kulit kaki muncul.

Ciri-ciri kasut pertama untuk kanak-kanak

 • tumit firma tinggi;
 • pengikat yang mudah;
 • tunggal elastik;
 • bahan semula jadi;
 • kekuatan;
 • ringan

Adakah saya memerlukan instep?

Mengenai instep pada kasut pertama kanak-kanak itu, pendapat orang ortopedik dibahagikan:

 • Sesetengah doktor percaya pada keperluannya, sebagai pencegahan pembangunan flatfoot.
 • Pakar lain berpendapat bahawa instep, sebaliknya, melemahkan otot kaki. Ia secara mekanikal membentuk lekuk kaki, yang harus berkembang pada anak dengan cara semula jadi. Ortopedis ini mengesyorkan mengambil kasut yang cukup longgar untuk berjalan, di mana selekoh tunggal, dan juga pada setiap kesempatan untuk memberi anak kecil untuk pergi berkaki ayam.

Penyelesaian terbaik yang kita anggap sedang berjalan di jalanan dengan sepatu dengan sokongan lengkung, dan di rumah - berjalan tanpa alas kaki.

Kami menginsuranskan

Apabila bayi telah belajar berjalan, adalah penting untuk melihat pangsapuri anda melalui mata kanak-kanak dan mengambil langkah berjaga-jaga yang perlu:

 • Anak itu kini dapat mencapai barang-barang yang tidak dapat dimakan sebelumnya, misalnya, untuk secangkir teh panas di atas meja kopi;
 • Keluarkan alas meja, pasang tali, kerana sekarang remah-remah akan menggunakannya untuk menangkap.
 • Keluarkan objek cahaya yang anak dapat bersandar sehingga mereka tidak bergerak ketika anak merebutnya.
 • Sorot tempat untuk "latihan" di mana dia akan berjalan. Lantai tidak boleh licin. Dalam beberapa kes, anda perlu membuat penyusunan semula di rumah.

Anda secara berkala boleh mencipta "kursus halangan" khas bagi perabot yang selamat untuk melatih bayi anda. Tetapi pada masa ini di dekat kanak-kanak itu dan perhatikan gerakannya.

Menyelesaikan masalah yang mungkin

Dalam proses menguasai berjalan, kesukaran berikut mungkin:

 1. Kerap jatuh. Penyebab masalah ini adalah penglihatan yang lemah. Oleh itu, jika keruntuhan sering jatuh, disarankan agar seorang oculist diperiksa.
 2. Takut berjalan sendirian. Selalunya ini adalah masalah psikologi, yang timbul dari kejatuhan atau ketakutan yang menyakitkan. Jangan memarahi kanak-kanak itu dan jangan tergesa-gesa, dan meluluskan tindakan dan sokongannya.
 3. Hypertonus dari otot kaki. Akibatnya adalah terus berjalan di kaus kaki. Dalam kes peningkatan nada, gimnastik dan urut biasanya ditetapkan.
 4. Kedudukan kaki yang salah semasa berjalan. Kedudukan normal adalah penempatan selari kaki. Disebabkan ligamen yang lemah, penyimpangan dari norma adalah mungkin - kanak-kanak boleh "pergi" (kaki berpaling ke arah satu sama lain), berjalan kaki di kaki dengan kaki "berkaca" di luar, atau "mengisi" kaki di dalamnya. Sekiranya terdapat penyelewengan sedemikian, adalah penting untuk segera pergi ke ortopedik dan mula pembetulan mengikut masa.

Untuk mempelajari cara mengajar kanak-kanak berjalan, lihat dalam program "Untuk hidup sihat".

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan