Apa yang kelihatan seperti bayi baru?

Kandungannya

Kemunculan bayi yang baru lahir adalah berbeza dari jenis anak kecil yang berwarna merah jambu, yang mana seorang wanita merenungkan gambar-gambar majalah semasa kehamilan. Tetapi jangan takut, kerana tidak lama lagi bentuk serbuk akan berubah. Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan kebimbangan yang tidak perlu, setiap wanita hamil perlu tahu terlebih dahulu bahawa ia adalah norma untuk kemunculan bayi yang baru lahir dan tidak boleh menyebabkan seorang ibu muda bimbang.

Apa yang kelihatan seperti bayi baru?

Ketua

Lidang kepala pada purata bayi baru lahir 33-35 sentimeter. Ibu mungkin terkejut bahawa kepala bayi yang baru lahir tidak seimbang berbanding dengan tubuh. Di samping itu, kepala bayi mungkin mempunyai bentuk yang tidak teratur. Selalunya, kepala remah-remah adalah bujur, ketika bayi melewati kanal lahir. Jangan bimbang, kerana selepas beberapa minggu, bentuknya akan menjadi bulat. Juga ambil perhatian bahawa pada bayi yang dilahirkan dengan bahagian caesar, bentuk kepala tidak berubah (tidak meratakan).

Ramai bayi telah membengkak di kawasan nape pada hari-hari pertama selepas kelahiran. Ia dipanggil tumor generik. Rambut pada kepala bayi yang baru biasanya gelap, tetapi ini tidak bermakna bahawa kanak-kanak itu akan tetap berambut gelap. Mereka sering banyak, tetapi beberapa bayi mempunyai rambut jarang.

Di kepala bayi yang baru lahir ada dua fontanel. Kebanyakan bayi mempunyai mata air kecil. Ia kadang-kadang boleh didapati di bahagian belakang kepala bayi. Musim bunga yang besar terletak di atas anak kecil dan mempunyai bentuk berlian. Ia boleh mempunyai pelbagai saiz (sehingga 3x3 cm) dan kadar penutupnya adalah individu untuk setiap kanak-kanak. Ibu bapa takut menyentuh fontanel, tetapi jangan takut, kerana musim bunga agak kuat dan anda tidak akan dapat merosakkannya dengan membasuh rambut anda atau menyikatnya.

Bayi yang baru dilahirkan

Wajahnya

Wajah bayi sejurus selepas melahirkan mempunyai bengkak sedikit, terutamanya jika proses kelahiran adalah sukar. Pipi boleh diperas dan mempunyai warna biru. Hujung lidah bayi yang baru lahir mungkin kelihatan berpecah.

Bayi baru mempunyai hidung kecil, yang sering diratakan. Di hujung hidung, anda mungkin melihat titik putih atau kekuningan, yang merupakan kelenjar lemak, lutut di bawah kulit anak kecil yang nipis.

Mata

Pada mulanya, mata akan ditutup kerana edema selepas bersalin, dan kelopak mata akan bengkak, merah atau biru. Hampir semua bayi yang baru lahir mempunyai warna biru atau kelabu. Sekiranya pembuluh darah pecah ketika melahirkan anak, ibu bapa akan melihat kemerahan pada bola mata, tetapi anda tidak perlu risau, kerana tidak lama lagi bintik-bintik merah akan hilang.

Dalam bayi baru lahir, remah-remah mata menjadi membosankan, dan rupa seolah-olah ditutup dengan tudung dan sentiasa mengembara.

Mata anak yang baru lahir

Bayi itu cuba meneliti objek di sekelilingnya, tetapi tidak mungkin untuk menumpukan matanya. Juga, dalam beberapa bayi, strabismus dikesan sebaik selepas kelahiran, yang dilalui oleh usia 6 bulan.

Air mata pada mulanya selepas bersalin tidak hadir. Di samping itu, banyak bayi tidak mempunyai alis dan bulu mata.

Kulit

Pada badan bayi yang baru lahir, pada mulanya banyak bahan keputihan, yang dipanggil pelincir asal. Selepas menggosok serbuk dengan minyak, bahan ini dikeluarkan. Selalunya, bayi mempunyai kulit yang sangat kering selepas melahirkan. Dia mungkin mula mengupas di dada dan perut.

Warna kulit bayi yang lahir biasanya berwarna merah kemerahan, dan kulitnya sendiri nampak sangat tipis. Nada kulit semacam itu tidak bermakna bayi sejuk. Pada hari ketiga kehidupan, kulit bayi mendapat warna kuning kekuningan kerana penyakit kuning fisiologi.

Pada bahu dan belakang bayi, anda dapat melihat rambut tipis yang disebut lanugo. Sekiranya serbuk prematur, pistol seperti itu pada tubuhnya jauh lebih besar. Jangan risau, rambut ini akan berkurangan dan hilang dalam minggu pertama kehidupan.

bayi baru lahir

Torso

Pada batang bayi yang baru lahir, ciri-ciri sedemikian dicatatkan:

  • Leher pendek dan bulging perut.
  • Lingkaran dada bayi rata-rata 31-33 sentimeter.
  • Kelenjar payudara anak kecil mungkin sedikit bengkak dan susu boleh dibebaskan dari mereka, yang normal dan tidak boleh menyebabkan kebimbangan kepada ibu bapa (keadaan ini dipanggil krisis hormon).
  • Bayi yang baru lahir beratnya rata-rata 3400-3500 gram (beratnya lelaki biasanya lebih tinggi), dan pertumbuhan bayi purata 50 cm (pertumbuhan anak lelaki juga akan lebih besar).

Pusat

Klip digunakan pada tali pusat semasa buruh, dan tali panjang tali pusat yang tetap di bawah klip biasanya kering sehingga keluar dari wad bersalin. Apabila selebihnya kord pusing hilang, luka kecil tetap berada di dalam badan serbuk, yang berdarah dan tidak lama lagi akan ditutup dengan kerak. Kakitangan hospital memberitahu dan menunjukkan ibu yang baru dibuat bagaimana untuk menjaga dengan betul luka ini.

Limbs

Pada pandangan pertama, tangan bayi yang baru lahir terlalu lama dan sentiasa melakukan gerakan rawak. Cams anak yang baru lahir dikompresi, dan berehat kaki dan lengan ditekan terhadap tubuh (ini disebut flexor). Oleh kerana tidak ada lemak subkutan dalam bayi, anda akan melihat kulit yang dilipat pada pergelangan tangan anda.

Sebagai perbandingan dengan tangan, kaki serbuk kelihatan pendek. Kesan ini hanya dipertingkatkan disebabkan oleh keadaan bengkok yang berterusan. Tetapi kaki kelihatan sangat besar.

Kaki mempunyai tinge biru untuk beberapa waktu, dikaitkan dengan keunikan peredaran bayi. Kulit pada kaki juga sangat nipis dan kelihatan seolah-olah dihancurkan.

Marigolds bayi, walaupun lembut, agak tajam dan boleh meninggalkan calar pada badan serbuk, jadi segera selepas lahir mereka boleh dipotong. Hanya dalam serbuk pramatang, kuku selepas bersalin tidak menonjol di luar hujung katil kuku, jadi mereka tidak mempunyai apa-apa untuk dipotong.

Bayi yang baru lahir

Organ seks

Kaki labia dan skrotum budak lelaki mungkin merah dan bengkak. Ini adalah perkara biasa dan bergantung kepada hormon yang dilepaskan di dalam tubuh ibu sebelum kelahiran.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan