Bulan pertama kehidupan kanak-kanak

Kandungannya

Pada bulan pertama selepas kelahiran, kanak-kanak menyesuaikan diri dengan kehidupan baru di luar tubuh ibunya. Ini adalah masa yang penting untuk anak itu sendiri dan ibu bapanya. Mari lihat ciri-ciri utama bulan pertama kehidupan bayi.

Pertumbuhan dan tarikh lahir kanak-kanak
Untuk menilai dinamika perkembangan, perlu mengetahui ketinggian dan berat bayi pada saat lahir.
Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak

Perubahan fisiologi

Mengenai itu apa yang kelihatan seperti bayi baru lahirbaca dalam artikel lain. Dalam serbuk badan pada minggu-minggu pertama kehidupan terdapat perubahan ketara:

 • Edema selepas bersalin hilang.
 • Tulang tengkorak menjadi lebih kuat.
 • Wajah mempunyai ciri-ciri tertentu.
 • Perubahan visi. Meningkatkan koordinasi mata dan memfokuskan mata.
 • Saluran pencernaan menyesuaikan diri dengan diet baru dan diisi dengan mikroflora yang bermanfaat.
 • Membentuk semula pembentukan darah dan peredaran darah. Erythrocytes yang mengandungi hemoglobin janin dimusnahkan, dan bukannya sel darah merah baru muncul.

Urinasi pada anak bulan pertama hidup agak kerap dan berlaku sekurang-kurangnya 6 kali sehari. Dalam kes ini, air kencing mengepam serbuk, hampir telus. Bayi pada usia 1 bulan mengosongkan usus sehingga 12 kali sehari (biasanya selepas makan). Kerusinya mempunyai warna kuning dan konsistensi mangsa.

Bayi yang baru lahir
Bulan pertama sangat penting dalam kehidupan bayi, oleh itu hubungan dengan orang yang tidak dikenali harus minimum

Ketinggian dan berat badan

Faktor-faktor berat dan ketinggian bayi baru lahir dipengaruhi oleh pelbagai faktor, mulai dari keturunan dan berakhir dengan kesihatan serbuk. Untuk menentukan sama ada segala-galanya sesuai dengan bayi, ibu bapa dan doktor bulanan menimbang bayi dan mengukur panjang tubuhnya.

Di samping berat badan dan panjang bayi, lilitan kepala bayi dan lilitan dada juga diambil kira.

Petunjuk bayi yang baru dilahirkan adalah:

Anak lelaki

Perempuan

Ketinggian purata

50 cm

49 cm

Sempadan kadar pertumbuhan

46,1-53.7 cm

45.4-52.9 cm

Purata berat badan

3300 g

3200 g

Had berat badan

2500-4400 g

2400-4200 g

Lilitan kepala purata

34.5 cm

33.9 sm

Had kepala

31.9-37 cm

31.5-36.2 cm

Purata lilitan dada

34 cm

34 cm

Had Norma sempadan

32.3-36.8 cm

32-36 cm

Berapakah berat badan yang diperoleh bayi pada bulan pertama?

Pada bulan pertama, bayi memperoleh purata 600 gram berat badan. Perhatikan bahawa, biasanya, di hospital bersalin, bayi kehilangan sehingga 10% daripada berat badan yang dilahirkan, tetapi sebelum ia dilepaskan, ia mula mendapat berat badan dan selepas itu, hanya peningkatan berat badan dianggap normal. Pertumbuhan bayi untuk bulan pertama meningkat sebanyak kira-kira 3 sentimeter.

Berat bayi baru lahir
Seberat pertama serbuk akan berlaku di hospital segera setelah lahir.

Petunjuk bayi pada 1 bulan kelihatan seperti ini:

Anak lelaki

Perempuan

Ketinggian purata

54.7 cm

53.7 cm

Sempadan kadar pertumbuhan

50.8-58.6 cm

49.8-57.6 cm

Purata berat badan

4500 g

4200 cm

Had berat badan

3400-5800 g

3200-5500 g

Lilitan kepala purata

37.3 sm

36.5 cm

Had kepala

34.9-39.6 cm

34.2-38.9 cm

Purata lilitan dada

36.5 cm

36.1 sm

Had Norma sempadan

34.1-38.9 cm

34-38.1 cm

Refleks

Kesihatan bayi yang baru lahir sentiasa diperiksa untuk kehadiran refleks yang harus dimiliki oleh bayi.Banyak refleks ini hilang dengan masa, tetapi kehadiran mereka dalam bayi yang baru lahir adalah tanda penting kesihatan bayi.

Refleks pada bayi baru lahir
Kehadiran refleks menandakan perkembangan anak yang betul

Bayi yang baru dilahirkan ditakrifkan oleh refleks berikut:

 1. Menghisap Ini adalah refleks utama yang memberikan pemakanan kepada bayi.
 2. Memegang. Setelah menyentuh telapak bayi dengan jari atau mainan, anda akan melihat bagaimana cengkaman refleks memegangnya.
 3. Enjin carian. Apabila mengusap atau menyentuh pipi, anak itu bertukar kepalanya.
 4. Berenang Meletakkan bayi pada perut anda, anda akan melihat bahawa kanak-kanak membuat pergerakan yang sama dengan berenang.
 5. Babinsky. Sekiranya anda memegang jari anda di kaki serbuk (di pinggir luarnya), kaki berubah, dan jari-jari di atasnya tersebar.
 6. Berjalan kaki Dengan menyokong badan serbuk sehingga kaki mereka menyentuh permukaan yang kukuh, anda akan melihat bagaimana anak itu mula melakukan pergerakan yang sama dengan berjalan.
 7. Mora. Dengan bunyi yang kuat tiba-tiba, bayi akan melipat dan menyebarkan kaki dan lengan.
 8. Babkina. Tekan bayi di telapak tangan, dan lihat bagaimana bayi membuka mulutnya dan bertukar kepalanya.

Mod

Oleh itu, kanak-kanak itu tidak mempunyai bulan pertama hidup - tidur yang lapuk selama beberapa jam, kemudian berjaga selama 30-60 minit, makan dan tidur lagi. Satu mod tertentu, individu untuk setiap bayi, dibentuk hanya pada bulan kedua kehidupan, dan pada masa neonatal, kanak-kanak tidak peduli sama ada malam itu sekarang atau siang hari.

Bayi yang baru dilahirkan
Bayi yang baru lahir tidur purata 18 jam sehari

Mengenai apa yang perlu anda lakukan pada minggu pertama selepas kelahiran serbuk, lihat rancangan TV "Baby Boom".

Tidur

Bayi yang paling baru lahir dalam mimpi, sementara tidur bayi diwakili oleh tiga fasa:

 1. Tidur yang mendalam, di mana pussy tenang dan mendalam bernafas, dan mata bayi ditutup.
 2. Tidur cetek, di mana nafas bayi keliru, dan kaki dan lengan dapat berkedut, seperti bola mata yang ditutupi dengan kelopak mata.
 3. Mengantuk, yang sering berlaku semasa penyusuan atau semasa tidur. Mata bayi dalam fasa ini separuh tertutup.

Dalam tempoh terjaga, bayi boleh berdiam diri atau melaporkan ketidakselesaannya dengan menangis.

Kuasa

Makanan yang dianggap sesuai untuk bayi yang baru lahir adalah kolostrum. Jadi dipanggil susu, yang dilepaskan dari payudara wanita segera setelah melahirkan dan sangat kaya dengan bahan-bahan bermanfaat untuk serbuk. Susu ibu dipanggil pemakanan terbaik untuk anak yang baru dilahirkan, kerana pengeluar campuran yang terbaik tidak dapat menghasilkan semula komposisi yang unik.

Adalah dinasihatkan untuk memberi makan kepada bayi yang baru lahir apabila diminta, meletakkan bayi ke dada apabila kanak-kanak itu cemas. Pada mulanya akan ada banyak penyusuan, tetapi apabila kanak-kanak itu tumbuh, dietnya akan terbentuk dengan jeda di antara penyusuan.

Dalam situasi di mana penyusuan tidak dapat dilakukan, adalah penting untuk memilih campuran serbuk yang sesuai. Untuk melakukan ini, anda harus berunding dengan pakar pediatrik dan mengambil kira semua nuansa supaya pemakanan tidak merosakkan sistem pencernaan yang tidak matang pada bayi yang baru lahir.

Apabila menyusui, adalah penting untuk memastikan bahawa bayi itu betul menangkap puting - bersama dengan isola. Walau bagaimanapun, bayi masih akan menelan beberapa udara, jadi setelah makan, anda perlu membantu serbuk untuk melepaskan udara (burp).

Menyusukan bayi baru lahir
Dengan kelahiran semulajadi, kolostrum datang dengan cepat, selepas kelahiran remah-remah, anda boleh menyusukannya dengan segera

Pembangunan

Bayi yang baru lahir boleh melakukan sangat sedikit. Semasa tempoh terjaga, bayi itu menggerakkan lengan dan kakinya secara chaotic, dan kepada mana-mana perengsa, sama ada lampin basah atau rasa lapar, bayi itu bertindak balas dengan menangis. Apabila kanak-kanak mendengar bunyi yang tajam, ia membeku, sering berkelip dan mungkin menangis.

Menjelang akhir bulan pertama kehidupan, bayi dapat:

 • Senyum sebagai tindak balas kepada ucapan orang dewasa.
 • Naikkan kepala apabila berbaring di perut anda, memegang sehingga lima saat.
 • Menjejaki objek tetap dan wajah ibu, serta bergerak objek besar warna terang.
 • Untuk meraung. Bunyi yang dibuat oleh bayi adalah serupa dengan "gee", "ha", "gu", oleh kerana itu "ceramah" dari serbuk juga disebut agukan.

Mengenai apa yang berlaku kepada bayi pada bulan pertama dalam hidupnya, lihat dalam video Larisa Sviridova.

Apa yang diperlukan oleh kanak-kanak?

 • Pertama sekali, bayi selepas kelahiran memerlukan sentuhan sentuhan dengan ibu, jadi anak itu harus dipeluk lebih sering, dipegang di tangannya, disetrika.
 • Lebih sering tersenyum kepada bayi, maka remah-remah akan segera menggembirakan anda dengan senyuman yang sedar.
 • Dalam usaha untuk kanak-kanak berkembang dengan lebih baik, pada masa-masa terjaga, bercakap dengan bayi dan sering menukar kedudukan bayi - letakkan pada perut anda, putarkan pada sayap, memakainya secara menegak, menyokong kepala anda.
 • Untuk perkembangan pendengaran yang lebih baik, anda tidak boleh hanya bercakap dengan bayi dengan intonasi dan timbre yang berbeza, tetapi juga termasuk muzik klasik yang sedikit. Biarkan anak mendengarnya selama kira-kira sepuluh minit setiap hari.
 • Penjagaan yang betul dari serbuk, termasuk kebersihan harian (membasuh, membasuh, membersihkan mata, hidung, telinga, menyikat, memaku), mandi, berjalan, urut, mandi air, juga penting.
Ibu dan ayah mencium bayi baru, sayang dia
Pertama sekali, anak kecil memerlukan cinta ibu dan ayah

Masalah yang mungkin berlaku

Dalam tempoh neonatal, mungkin ada masalah seperti berikut:

 • Colic. Mereka muncul pada kebanyakan bayi, akibat daripada kematangan usus yang tidak mencukupi. Anda boleh membantu bayi anda dengan urut ringan abdomen, sentuhan tubuh, tiub wap, atau ubat-ubatan yang membantu menyingkirkan anak-anak kecil.
 • Penyembuhan luka yang buruk. Agar ia dapat lulus secara normal, pusat bayi yang baru lahir mesti dirawat setiap hari dengan hijau terang. Sekiranya berlaku pelepasan dari luka atau kemerahan pusat kanak-kanak itu hendaklah menunjukkan kepada doktor. Kami juga memerlukan perundingan pakar pediatrik jika bayi berusia 2 minggu, dan kerak tidak hilang dan luka tidak sembuh.
 • Kuning satu Ini adalah ciri fisiologi bagi kebanyakan bayi. Ia dikaitkan dengan proses penggantian hemoglobin, yang ada dalam darah bayi selama kehidupan intrauterin, dengan hemoglobin biasa. Biasanya ia berlaku dalam 2 minggu pertama serbuk kehidupan.
 • Tidur yang tidak sihat Walaupun bayi bulan pertama hidup banyak tidur, tetapi kerana keanehan dari kerja otaknya, tidur bayi mudah terganggu. Oleh itu, anda perlu menjaga keadaan optimum untuk tidur bayi - biarkan anak itu tidur di bilik yang tenang dan hangat dengan lampu malap.

Mengenai apa yang perlu dilakukan dengan bayi yang baru lahir, lihat program "Sekolah Doktor Komarovsky."

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan