Bagaimana untuk meringankan anak tidur dengan ibu bapa mereka dan apabila perlu dilakukan?

Kandungannya

Sekarang ramai ibu bapa berlatih tidur bersama bayi, terutama pada bulan-bulan pertama kehidupan. Kaedah pembungkusan bukan sahaja memudahkan ibu untuk memberi makan pada waktu malam, tetapi juga mempunyai kelebihan lain. Adakah tidur bayi bersebelahan dengan ibu bapa mempunyai kekurangan dan betapa mudahnya untuk melepaskan anak dari kebiasaan tidur di katil induk?

Plus untuk bayi

 • Bayi tidur dengan lebih cepat dan tidur lebih tenang, mendengar denyutan jantung ibu dan merasakan kehangatan ibu bapa. Dalam persekitaran sedemikian, dia berasa selamat dan dilindungi.
 • Anak kecil tidak perlu berpisah dengan ibu bapanya untuk tempoh tidur, yang memberi tekanan kepada banyak anak.
 • Pernafasan bayi yang baru lahir, serta degupan jantungnya, menjadi lebih berirama di samping ibu bapa. Di samping itu, karbon dioksida dikeluarkan oleh orang dewasa, masuk ke saluran pernafasan serbuk, merangsang pusat pernafasan bayi. Faktor-faktor ini mengurangkan risiko kematian secara tiba-tiba sindrom.
 • Di sebelah ibu dan ayah, bayi lebih mudah untuk menahan rasa tidak sihat.
 • Kanak-kanak tidak terlalu panas berhampiran ibu bapa, kerana beberapa habanya melewati badan yang keren dewasa.
 • Bayi mendapat lebih banyak sentuhan sentuhan dengan ibu dan ayah, yang penting untuk perkembangan penuh sistem sarafnya.
Anak dengan ibu bapa
The crumb adalah tenang di sebelah ibu dan ayah, berdekatan dengan ibu bapa memastikan perkembangan harmonis sistem sarafnya

Faedah untuk ibu bapa

 • Kanak-kanak sentiasa diselia, kerana ibu bapa mendengar dan melihat bayi.
 • Bengkak, yang lapar, lebih mudah menenangkan dengan mengetuk dada, jika ibu terletak berdekatan. Ibu tidak perlu bangun dan mengganggu tidur, yang membantu dia untuk beristirahat pada waktu malam. Di samping itu, menghisap pada waktu malam adalah penting untuk menyusu.
 • Mimpi bersama akan membantu dalam hal apabila ibu bapa menghabiskan sedikit masa bersama bayi pada siang hari, contohnya, jika ibu mula bekerja dan meninggalkan tempat untuk waktu yang lama.
 • Terima kasih kepada tidur dengan bayi, ibu mengkaji keperluan kanak-kanak dengan baik dan dapat bertindak balas dengan cepat.
 • Bayi tidur di katil ibu bapa membantu ibu mengatasi kemurungan postpartum, kebimbangan dan ketakutan.
Tidur bersama ibu bersama kanak-kanak
Tidur bersama dengan bayi mempunyai kesan positif terhadap keadaan emosional ibu

Cons

Ibu bapa tidak dapat tidur secukupnya jika mereka takut mengganggu tidur bayi atau terhad untuk tidur. Seorang ibu muda mungkin mengganggu tidur dengan ketakutan bahawa dia mampu menghancurkan bayi itu dalam tidurnya. Malah, jika otak ibu tidak dipengaruhi oleh alkohol, pil tidur atau dadah, dia akan sensitif terhadap pergerakan bayi dalam tidurnya. Tetapi dari sisi paus ada bahaya seperti itu, oleh itu, lebih baik memilih tempat di dekat dinding untuk meletakkan bayi.

Bayi dekat menjadikannya mustahil untuk menjalani kehidupan seks di katil ibu bapa. Kadang-kadang, ibu meletakkan bayinya di tempat tidurnya untuk mengelakkan kedekatan intim dengan suaminya. Ini boleh menjadi masalah serius antara pasangan.

Terdapat pendapat bahawa bayi yang tidur dengan ibu bapa mereka lebih bergantung kepada mereka. Dan sememangnya, kanak-kanak tersebut mempunyai hubungan yang lebih kuat dengan ibu bapa mereka, tetapi dengan usia, keperluan mereka dinormalisasi. Di samping itu, lawan-lawan tidur bersama-sama yakin bahawa ia tidak semestinya tidur pada waktu tidur di katil induk. Walau bagaimanapun, masalah ini mudah diselesaikan jika anda meletakkan popok di atas katil untuk bayi, yang sering anda boleh mencuci.

Apabila anda tidak boleh tidur bersama?

Kanak-kanak tidak disyorkan untuk ditempatkan di katil induk dalam hal:

 • Merokok atau minum oleh salah seorang ibu bapa;
 • Ibu bapa yang sangat letih.
Bayi tidur sahaja
Dalam sesetengah kes, tidur dengan bayi anda tidak disyorkan, kerana ia boleh membahayakan bayi.

Pada umur berapa anda harus mengajar anak anda tidur di katilnya?

Umur optimum untuk memindahkan bayi yang terbiasa tidur di katil ibu bapa, di dalam katilnya sendiri, dianggap 2-3 tahun. Selepas tiga tahun, kanak-kanak itu sudah terasa seperti orang yang berasingan dan mula memerlukan ruang peribadi. Di samping itu, oleh zaman ini banyak ketakutan bayi hilang.

Bagaimana hendak meremehkan?

Untuk menjadikan bayi tidak lagi tidur di tempat tidur ibu bapa adalah mudah jika anda bersabar dan bertindak secara beransur-ansur. Ia harus segera disediakan untuk fakta bahawa penyapihan boleh mengambil lebih dari satu minggu atau lebih daripada satu bulan.

Untuk membuat peralihan ke tempat tidur anda lebih mudah untuk kanak-kanak, ibu bapa boleh mencadangkan yang berikut:

 • Pastikan bayi bayi selamat dan tidak ada item menakutkan di dalam bilik.
 • Pilih bayi yang anda suka dengan kanak-kanak itu tempat tidur, bantal dan selimut yang indah, serta linen tempat tidur.
 • Semasa tidur siang, letakkan bayi anda di atas katil anda sendiri.
 • Biarkan crumb memilih mainan kegemaran yang dia mahu tidur.
 • Membangunkan upacara tidur tertentu, contohnya, menyanyikan lagu bayi kepada bayi anda atau membaca kisah dongeng.
 • Jika kanak-kanak itu takut dalam kegelapan, anda tidak boleh menutup pintu biliknya dan meninggalkan cahaya malam.
 • Pertama letakkan katil bayi ke katil ibu bapa dan secara beransur-ansur memindahkannya ke dinding yang bertentangan, kemudian pindahkan ke bilik lain.
 • Seorang kanak-kanak berumur 3 tahun boleh menikmati percutian yang menyeronokkan untuk tidur di atas katilnya.
 • Bercakap dengan bayi anda dan beritahu dia bahawa dia cukup tua untuk tidur di atas katilnya sendiri.
 • Bersedia untuk pertama kalinya kanak-kanak kecil sering menggunakan tempat tidur anda.
Anak bercerai dari tidur dengan ibu bapa mereka
Apabila menyapu tidur bersama, sediakan bilik dan bersabar, kerana lebih kerap proses ini bukanlah yang paling mudah

Apa yang tidak boleh dilakukan?

Untuk penempatan semula ke tempat tidur anda adalah yang terbaik untuk memilih tempoh ketika pipsqueak adalah tenang. Tidak boleh diterima untuk memaksa kanak-kanak untuk mula tidur secara berasingan jika dia sakit atau mengalami perubahan serius (dia pergi ke tadika, berpindah ke sebuah apartmen baru, menjadi abang).

Anda tidak boleh mengancam tidur di atas katil dan berkata "jika anda tidak taat, anda akan pergi ke tempat tidur anda!". Anda juga tidak harus menyalahkan anak lelaki kerana pengecut, jika dia takut tidur sendiri dari ibu bapanya. Menghukum bayi untuk fakta bahawa dia kembali tidur dengan ibu bapanya, juga tidak mungkin. Kunjungan malam semacam itu bukanlah kelakuan atau keinginan yang tidak baik.

Perhatikan bahawa ibu bapa harus dari awal mula mengetahui sikap mereka untuk tidur bersama. Jika seseorang pasangan mengalu-alukan lawatan kanak-kanak ke katilnya, dan yang kedua adalah terhadap mereka, orang dewasa perlu bersetuju untuk mengelakkan kanak-kanak daripada mengelirukan. Bersikap konsisten dan menunjukkan kesabaran, dan tidak lama lagi anak anda akan terbiasa tidur di atas katilnya sendiri.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan