Bagaimana hendak meletakkan seorang kanak-kanak tidur tanpa air mata dan penyakit bergerak?

Kandungannya

Sekiranya ibu menyusu, maka masalah dengan meletakkan tanpa air mata biasanya tidak berlaku sehingga saat penamatan penyusuan. Biasanya ibu bapa bayi dari 6 bulan hingga 2 tahun mengadu tentang kesukaran meletakkan. Dalam kes ini, ibu mungkin mengalami kesulitan dengan meletakkan untuk tidur siang, dan dengan waktu petang waktu malam, dan bangun pada waktu malam.

Meletakkan bayi yang baru lahir dengan bantuan sakit bergerak membantu ibu bapa pada bulan pertama, tetapi ketika anak kecil itu tumbuh dan ibu mendapati anak itu tidak dapat tidur tanpa goyang yang biasa, masalah meletakkan bayi tidur tanpa air mata menjadi sangat mendesak. Kanak-kanak telah terbiasa tidur dengan cara ini, dan ibu sering tidak tahu bagaimana untuk meletakkan bayi secara berbeza - ini adalah akar masalah ini. Apa yang perlu dilakukan?

Rutin harian

Kanak-kanak berumur lebih tenang apabila mereka hidup dalam mod tertentu hari ini. Bayi yang baru lahir tidak mempunyai rejimen seperti ini, kerana mereka tidak membezakan antara malam dan siang, tetapi sudah dalam bulan kedua kehidupan, serbuk membentuk rejim tidur dan rehat tidur mereka sendiri. Dengan enam bulan, bayi tidur dua kali pada sebelah petang, dan selepas setahun - sekali sahaja.

Adalah penting bahawa bayi tidur setiap hari pada masa yang sama. Jika hari itu, maka selepas makan malam, jika petang, kemudian selepas berenang dan prosedur lain.

Bagi kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun, aktiviti harian adalah penting - jika bayi itu tinggal di rumah sepanjang hari dan tidak bergerak banyak, dia akan kurang letih dan tidur lebih sukar untuknya.

Anak sedang tidur
Mengekalkan rutin, ritual dan aktiviti harian akan membantu menjadikan tidur lebih mudah.

Ketabahan dan kesabaran

Ini adalah kualiti yang sangat penting untuk seorang ibu yang ingin mengajarnya tertidur secara bebas dan tanpa senaman bergerak. Jika ibu memutuskan untuk menukar cara meletakkan, maka dia harus konsisten dan tidak kembali ke penyakit bergerak. Bermula untuk mengayunkan bayi itu lagi, dia hanya mengelirukan serbuk.

Kedua-dua ibu bapa mesti yakin dan tenang, dan memahami betapa pentingnya untuk mewujudkan tidur bayi, memerhati prosedur petang secara teratur dan memberi perhatian kepada elemen luar (pakaian, mainan, katil dan lain-lain). Bayi akan merasakan suasana psikologi ibu dan ayah - jika mereka gugup dan bimbang, kanak-kanak itu akan menjadi lebih sukar untuk berehat.

Rituals

Untuk memudahkan proses rendaman bayi dalam tidur membantu ritual "mengantuk". Ini adalah tindakan tertentu dalam rangka, yang diulang setiap hari untuk waktu yang lama. Tindakan sedemikian membantu bayi menghidupkan tidur. Antaranya ialah:

 • Mandi;
 • Urut santai;
 • Membaca buku dan melihat gambar;
 • Perpisahan kepada matahari dan langsir langsir;
 • Lullaby;
 • Mainan tempat tidur;
 • Mengatakan frasa tertentu yang diulang setiap hari.

Apabila bayi terbiasa dengan ritual seperti itu, ia akan tenggelam dalam tidur tanpa air mata dan keinginan. Satu-satunya pengecualian mungkin adalah penyakit, apabila kanak-kanak mempunyai demam atau gigi dipotong, ritual mungkin tidak berfungsi dan ibu perlu melakukan usaha tambahan.

Tempoh ritual akan dipengaruhi oleh sifat karapuz - bayi tenang dapat tidur setelah satu atau dua tindakan, dan untuk kanak-kanak yang sangat aktif, persiapan yang lebih lama untuk tidur diperlukan.

Bayi mandi
Ritual berfungsi sebagai lif penyelamat untuk meletakkan perangai aktif kanak-kanak

Teknik tidur sendiri

Menurut pakar, anak itu harus diajar untuk tertidur sendiri, sama seperti dia diajar untuk berpakaian, makan atau belajar kemahiran lain.Terdapat teknik-teknik yang mengajar bayi untuk tidur dengan sendiri. Mereka boleh digunakan dari usia 9 bulan. Biasanya, semua teknik ini bertujuan untuk menghapuskan persatuan makan dan tidur, oleh sebab itu, akibat penggunaannya, makanan dan tidur dipisahkan dengan tepat pada waktunya, yang membuat bayi mudah tertidur:

 1. Dengan pemasa. Sebelum memberi makan, kanak-kanak diperkenalkan kepada pemasa dan dikatakan bahawa apabila loceng cincin, susu akan berakhir. Sebaik sahaja pemasa memancarkan isyarat, dada bayi itu diambil dan bayi diletakkan di dalam katil bayi. Ibu perlu bersabar dan menenangkan bayi, tetapi jangan memberikan payudara lagi. Pada hari pertama pemasa menetapkan masa 10 minit, maka ia dikurangkan menjadi 4 minit, dan selepas menyapu payudara, ibu membaca buku itu kepada anak lain 5-10 minit. Selepas beberapa hari, peletakan itu digantikan sepenuhnya dengan bacaan buku itu. Oleh itu, pertama sekali menjejaskan meletakkan pada tidur siang, dan kemudian makan malam.
 2. Secara beransur-ansur dan perlahan-lahan menyapih. Ibu untuk tempoh yang panjang cuba meletakkan bayi tanpa menghisap, tetapi jika remah-remah meminta payudara, ia tidak menolak. Secara beransur-ansur, ibu berjaya mencari ritual lain untuk membantu bayi jatuh tidur, dan akibatnya, anak berhenti minum susu ibu pada waktu malam. Langkah seterusnya ialah pengabaian penyusupan malam. Jika kanak-kanak berusia lebih daripada 1.5 tahun, dia dapat menjelaskan mengapa tidak ada susu ibu lagi.
 3. Menggunakan keluar dari bilik. Ini adalah cara yang sangat menyakitkan untuk serbuk, tetapi ia mungkin sesuai dengan beberapa masalah. Ibu, meletakkan bayi di atas katil, meninggalkan bilik selama 5 minit, mengharapkan anak itu tertidur. Sekiranya bayi mula menangis, ibu itu kembali, cuba menenangkan bayi dan meninggalkannya semula. Selepas beberapa hari, kanak-kanak mula menyedari bahawa dia tidak mempunyai pilihan selain tidur sendiri.
Bayi tertidur sendiri
Seorang kanak-kanak yang tertidur sendiri tidak hanya memerlukan kurang kekuatan untuk berbaring, tetapi juga tidur dengan lebih ketat

Petua

 • Mulakan menyapih bayi dari penyakit bergerak sambil meletakkan disyorkan pada petang. Sebelum tidur malam, kanak-kanak itu bertekad untuk tidur lebih lama daripada pada siang hari.
 • Sekiranya anda cuba meletakkan bayi anda untuk masa yang lama (satu jam atau lebih), jeda sebentar. Ambil rehat dan berhenti meletakkan selama 15-20 minit, kemudian kembali ke ritual yang biasa (ia boleh dipendekkan).
 • Tidak perlu melihat tangisan anak kecil itu sebagai tanda bahawa anda sedang merasakan bayi. Hakikat bahawa orang yang sedang memprotes terhadap perintah yang biasa digunakannya adalah benar-benar normal. Anda perlu berfikir tentang masa depan - tidak lama lagi bayi akan berhenti menangis, dan lengan dan punggung anda tidak lagi mengalami ketegangan yang berlebihan.
 • Adalah penting untuk tidak ketinggalan ketika bayi ingin tidur. Sekiranya anda menyedari bahawa bayi itu menguap, telah menjadi lembap, telah mula bertindak atau menggosok matanya, maka sudah tiba masanya untuk tidur.
 • Jangan lupa bahawa keadaan di dalam bilik bayi sepatutnya selesa untuk tidur (suhu harus dikekalkan pada + 18 + 22 darjah, dan kelembapan harus 50-60%), dan pakaian untuk kanak-kanak harus selesa.
 • Kecualikan satu jam sebelum meletakkan sebarang faktor menjengkelkan dan merangsang, sebagai contoh, permainan aktif atau menonton kartun. Adalah juga penting bahawa suasana keluarga adalah mesra dan tenang.
 • Biarkan bayi tertidur dengan mainan jika ia menenangkannya. Sekiranya mainan, yang mana keruntuhan itu sentiasa tertidur, telah haus, ia tidak boleh digantikan dengan yang baru. Hanya basuh "rakan" dan berikan kembali kepada anak itu.
 • Jika anda meletakkan bayi tidur di tempat tidur yang berasingan, anda boleh meletakkan pad pemanasan di sana untuk masa yang singkat sebelum anda meletakkan bayi di dalamnya.

Bagaimana untuk meletakkan anak tidur tanpa payudara, lihat video Anna Gapchenko.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan