Bilakah anak-anak mula tidur sepanjang malam tanpa bangun?

Kandungannya

Sentiasa bangun pada waktu malam bayi di masa kanak-kanak bimbang ibu bapa muda. Walau bagaimanapun, setelah mempelajari lebih lanjut tentang ciri-ciri tidur kanak-kanak kecil, ia menjadi jelas mengapa bedak tidur seperti itu dan ketika mengharapkan bayi tidur sepanjang malam.

Temperatur tidur

Semua kanak-kanak adalah berbeza - ada yang tenang dengan alam semula jadi, yang lain adalah sangat bertenaga dan aktif, yang ketiga adalah sukar untuk menahan dan mereka dengan cepat menjadi jengkel, yang keempat tidak pasti dan lambat. Dan ini tidak boleh menjejaskan tidur kanak-kanak. Tetapi, jika ibu bapa akan mengambil kira sifat bayi, mereka akan dapat memahami lebih baik serbuk-serbuk dan mempengaruhi tidur bayi, dan juga mengarang ritual-ritual meletakkan.

Bergantung pada perangai, sesetengah kanak-kanak boleh berehat sebelum tertidur dan jatuh tertidur sendiri, sementara yang lain tidak. Salah seorang kanak-kanak bangun dari lampin basah, sementara tidur bayi lain tidak menjadi halangan. Jika kita mengambil kira sensitiviti bayi untuk bunyi luaran, suhu dan kerengsaan yang lain, lebih mudah untuk meletakkan bayi pada malam itu.

Bayi yang sangat aktif harus mengambil upacara yang lebih lama untuk tidur, supaya perutnya beransur-ansur berubah dari keadaan gembira kepada keinginan untuk tidur. Jika bayi yang tenang boleh tidur sebaik sahaja ibu mematikan cahaya, ia tidak akan berfungsi dengan yang aktif. Sejak kanak-kanak aktif menjadi lebih bertenaga selepas makan, masuk akal untuk mereka membuat makan malam yang lebih awal.

Kanak-kanak aktif tertidur
Kanak-kanak yang aktif memerlukan ritual yang sebenar untuk tidur, sehingga ia secara beransur-ansur menenangkan dan tenang tidur.

Pada usia berapa mereka berhenti bangun pada waktu malam?

Soalan ini diselesaikan secara individu, kerana terdapat banyak sebab untuk bayi bangun dan masing-masing mempunyai sendiri. Bayi yang baru lahir jarang tidur lebih daripada 3-4 jam berturut-turut, jadi tidak perlu mengharapkan tidur dari bayi sedemikian sepanjang malam. Sangat jarang tots sejurus selepas melahirkan bayi yang menggembirakan ibu bapa mereka dengan tidur malam yang panjang, tetapi ini adalah pengecualian.

Ramai bayi mula tidur lebih lama pada waktu malam dari usia 6 bulan. Jika rejimen hari ditetapkan dengan betul, maka mereka tidur tanpa kebangkitan selama 5-6 jam, bangun pada waktu pagi untuk memberi makan. Ibu bapa yang telah mengalami tempoh kolik, pelbagai penyakit, menyapu dari makan malam dan gigi, akhirnya boleh tidur dengan selamat sepanjang malam.

Anak sedang tidur
Tidak mustahil untuk meramalkan berapa usia kanak-kanak itu akan berhenti bangun pada waktu malam, proses mungkin ditangguhkan dan sehingga 2 tahun

Mengapa kanak-kanak bangun?

Selalunya, bayi yang baru lahir bangun untuk makan, kerana susu ibu sangat cepat dicerna. Walau bagaimanapun, sebagai tambahan kepada kelaparan, kanak-kanak mempunyai masalah seperti yang mempengaruhi tidur mereka:

 • Colic - mereka sering mengganggu tidur bayi lebih muda daripada 3 bulan;
 • Memotong gigi - seperti masalah tidur tidur malam muncul selepas 3 bulan;
 • Lampin basah;
 • Hidung berair;
 • Bunyi yang sangat kuat;
 • Nada hiper lengan dan kaki - bayi mungkin bangun disebabkan pergerakan badannya sendiri;
 • Penyakit neurologi.

Mereka menyedari bahawa kanak-kanak yang dapat tidur dalam kesepian akan tidur dengan lebih cepat pada waktu malam. Sekiranya bayi diletakkan pada waktu malam dengan botol atau gerakan sakit, maka bayi yang terbangun pada waktu malam akan mengharapkan tindakan yang sama untuk membantu dia tidur.

Tidur sendiri tidur
Bayi tidur yang tersendiri menyumbang kepada ibu dan ayah tidur malam yang lebih tenang

Mengubah corak tidur dengan umur

Tidur mana-mana orang dibahagikan kepada beberapa jenis:

 1. Cepat. Dia aktif, jadi semasa mimpi itu, ibu bapa melihat bagaimana bayi tersenyum, membuat wajah atau mengerutkan kening, dan kelopak matanya menggeletar.Semasa mimpi seperti itu seseorang melihat mimpi, dan otak pada masa ini memproses maklumat yang diterimanya pada siang hari. Bangun semasa tidur pantas adalah yang paling mudah.
 2. Perlahan Dia tenang dan mendalam. Semasa tidur ini, kekebalan itu diperkuat, tubuh tumbuh dan orang itu terletak, dan ia lebih sukar baginya untuk bangun. Tidur perlahan mempunyai 4 peringkat, di antaranya terdapat tidur yang lebih dangkal dan lebih mendalam.

Tidur cepat dalam bayi yang baru lahir mengambil masa separuh masa - daripada 16 jam tidur setiap hari, kira-kira 8 kanak-kanak sedang tidur cepat. Sekiranya bayi adalah pramatang, maka tidur cepat boleh mencapai 90% daripada jumlah tidur. Itulah sebabnya bayi sering bangun.

Dari masa ke masa, kadar tidur perlahan meningkat dan bayi mula bangun kurang kerap. Pada usia dua tahun dari 13 jam tidur sehari, tidur pantas kira-kira 4.5 jam, dan pada usia 14 ia adalah kira-kira 1 jam.

Mengubah corak tidur dengan umur
Dengan umur, peningkatan jam akan meningkat

Dewasa

Pada orang dewasa, tempoh tidur REM adalah sehingga 20%, sepanjang masa seseorang berada dalam fasa tidur lambat. Oleh kerana mod tidur ibu bapa sangat berbeza dari tidur bayi, ini menyebabkan kekurangan tidur. Di samping itu, pada siang hari, orang dewasa sering sibuk dengan perkara yang berbeza dan tidak berpeluang untuk tidur. Dan jika bayi itu tidur di dalam bilik yang berasingan, maka ibu, yang telah bangkit pada bayi, akhirnya terbangun pada waktu malam, yang melanggar pola tidurnya.

Kajian telah membuktikan bahawa apabila dia terbangun pada waktu tidur yang cepat (dan dia paling sering berlaku pada waktu petang, ketika pussy bangun untuk menyegarkan dirinya sendiri), ibu lebih buruk berurusan dengan kegiatan sehari-hari pada siang hari. Ia lebih sukar baginya untuk menumpukan perhatian dan mengutamakan perkara-perkara.

Elakkan bangun semasa tidur cepat akan membantu tidur awal - jadi ibu akan dapat melalui fasa tidur cepat sehingga saat ia terbangun oleh anak kecil. Ayah boleh membantu di sini, menggantikan ibu pada waktu makan pagi supaya fasa tidurnya cepat tidak terganggu setiap malam.

Bantu ayah pada waktu malam - bayi sedang tidur
Bantuan ayah pada waktu malam bukan sahaja membolehkan ibu tidur, tetapi juga membantu untuk mengelakkan masalah penyusuan kerana kurang tidur.

Petua

 • Sehingga bayi boleh membezakan tidur siang dari waktu malam, pada siang hari ia harus diletakkan di tempat lain. Pada hari ini anda perlu meletakkan bayi dengan tingkap terbuka (tidak ada langsir), dan pada waktu malam - dalam gelap.
 • Bantu bayi anda terbiasa dengan bunyi yang berbeza, maka dia akan bangun kurang kerana perbualan atau langkah seseorang.
 • Jika bayi itu "keliru siang dan malam," bantu dia kembali normal. Jangan biarkan terlalu teruk pada sebelah petang, dan semasa mandi sebelum tidur, tambah herba ubat ke dalam air (jika tiada alergi).
 • Untuk bayi, sangat penting untuk mengikuti upacara yang sama untuk tidur setiap hari. Oleh itu, cuba lakukan perintah tindakan anda dan jangan melanggarnya.
 • Meletakkan bayi tidur dengan payudara sangat mudah untuk ibu, tetapi kebiasaan ini dapat menghalang bayi daripada tidur nyenyak. Kanak-kanak yang bangun pada waktu malam tidak dapat memahami di mana payudara ibunya telah pergi dan sangat kecewa. Anda boleh meletakkan semula hanya dengan dada anda. Untuk mengelakkan masalah seperti itu, dada harus diambil dari mulut bayi yang belum tidur ketika dia makan.
 • Ia adalah mustahil untuk tidak melepaskan masa apabila bayi itu sudah cukup letih dan ingin tidur. Sekiranya anda tidak membantu bayi tidur, kanak-kanak akan bekerja terlalu keras, tidur dengan lebih sukar dan akan menjadi lebih sukar tidur lebih lengang.
 • Mikroklimat yang baik di dalam bilik akan menyumbang kepada tidur yang baik untuk kanak-kanak. Bilik mesti diperiksa, dan kelembapan ditetapkan dalam lingkungan 50-60%.
 • Untuk tidur malam yang baik, persekitaran keluarga yang positif adalah penting. Sekiranya hubungan antara ibu bapa telah merosot, tidak perlu dijangkakan dari tidur nyenyak.
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan