Bagaimana untuk meletakkan bayi yang baru lahir dan tidur?

Kandungannya

Tidur sangat penting untuk bayi, seperti semasa tidur bayi berkembang dan berkembang, otaknya memproses maklumat baru, dan badan itu terletak, bersiap untuk belajar secara aktif di dunia. Itulah sebabnya ibu bapa bayi perlu memberi perhatian yang cukup terhadap mod tidur bayi dan lipatan yang betul.

Kenapa tidak tidur?

Bayi boleh mengganggu tidur:

 1. Kelaparan. Pada bulan-bulan pertama, bayi sering kali muncul, kerana jumlah perutnya kecil, dan susu ibu diserap dengan cepat.
 2. Panas atau sejuk. Oleh kerana keadaan tidak selesa di dalam bilik, tidur bayi sering diganggu.
 3. Keseronokan Jika ibu aktif bermain dengan bayi, maka letakkan anak kecil itu untuk tidur dengan segera setelah permainan tersebut dia tidak berjaya. Juga kepada faktor-faktor yang menarik termasuk penerimaan tetamu di waktu petang dan juga menonton TV.
 4. Tidur terganggu pada siang hari. Sekiranya tidur siang hari nanti, dan selang antara bangun tidur dan tidur malam itu berkurang, ia akan menjadi lebih sukar untuk meredakan bayi.
 5. Malaise Serbuk tidur serentak boleh mengganggu sakit perut, memotong gigi, hidung berair, keradangan telinga dan masalah lain dengan kesejahteraan dan kesihatan.
Bayi tidak tidur
Ibu memerlukan kesabaran, sebagai bayi baru lahir yang bangun pada waktu malam kurang daripada 5 kali.

Kedudukan selamat

Bayi boleh tidur di jawatan ini:

 • Di sebelah;
 • Pada perut;
 • Di belakang.

Kedudukan optimum untuk bulan pertama kehidupan adalah kedudukan di sisi. Oleh kerana bayi adalah sukar untuk berbaring dalam kedudukan ini, ibu dapat membantu serbuk dengan meletakkan tuala yang dilancarkan di bawah punggung roller. Peruntukan ini dianggap selamat dalam hal regurgitasi. Oleh kerana bayi agak kerap meludah hingga tiga bulan, serbet boleh diletakkan di bawah pipinya. Ingat juga bahawa lebih baik meletakkan serbuk selepas setiap makan di sisi lain.

Bayi tidur di perutnya perlu diluruskan dan bertukar sedikit ke sisi. Ramai bayi dalam posisi ini tidur dengan kaki yang terselip ke perut, kerana ia digunakan semasa pembangunan janin. Dalam kedudukan ini, tidur akan menjadi selamat jika tilam di dalam katil adalah keras dan tirus, dan bantal itu hilang. Di samping itu, keadaan ini menghilangkan gangguan tidur bayi akibat pergerakan tangan dan kakinya, serta kolik (yang kecil di bahagian perut lebih mudah bergerak).

Ramai bayi baru suka tidur di belakang mereka, meregangkan kaki dan lengan mereka ke tepi. Walau bagaimanapun, ramai ahli pediatrik menganggap postur ini tidak selamat kerana risiko regurgitasi.

Suhu bilik

Sebaik-baiknya, rejim suhu bilik kanak-kanak perlu diwakili oleh suhu +18 hingga +20 darjah Celsius. Untuk mengawal suhu di dalam bilik di mana bayi tidur, termometer akan membantu. Ia perlu dipasang di dekat katil pada ketinggian kira-kira 1.5 m dari lantai.

Sekiranya bilik lebih sejuk, bayi harus berpakaian hangat, dan jika suhu di atas +20, maka pakaian bayi haruslah kurang. Pada musim sejuk, letakkan anak kecil di dalam badan dengan kaki tertutup dan lengan panjang. Topi yang baru lahir harus dipakai apabila suhu udara di dalam bilik berada di bawah +18. Sekiranya ia hangat di dalam bilik, anda tidak sepatutnya meninggalkan remah-remah hanya di lampin - pakai pajamas nipis dengan kaki kecil dan lengan pendek pada anak kecil itu.

Kaedah peletakan

Anda boleh meletakkan bayi yang baru lahir di tempat tidur seperti ini:

 • Kanak-kanak itu boleh digegarkan. Kaedah ini memberi rasuah ibu bapa dengan keberkesanannya, kerana bayi itu tidur dengan sangat cepat ketika bergoyang.Walau bagaimanapun, tidak lama lagi, ketika anak-anak kecil mengalami kesulitan tidur tanpa gerakan bergerak, ibu menyadari mungkin tidak sepatutnya mengajar kaedah ini.
 • Bayi boleh lenyap dengan berkongsi tidur. Kaedah ini sering dipilih untuk tempoh malam, kerana tertidur di sebelah ibu membolehkan bayi tidur nyenyak dan menghisap payudara dalam mimpi, dan bagi ibu untuk mengaktifkan laktasi dan tidur dengan lebih baik.
 • Bayi boleh terbiasa tidur sendiri. Kebiasaan ini dicapai melalui ritual harian yang sama untuk tidur, serta ketekunan dan kesabaran ibu bapa. Ibu perlu melihat masa apabila serbuk itu letih dan bersedia untuk tidur, membeli bayi, memberi makan kepadanya, kemudian letakkan bayi di atas katil, mematikan cahaya, menyanyi bayi atau bercakap dengan kanak-kanak itu dengan sayang supaya dia merasakan kehadiran mama seterusnya.
Diri tidur anak sendiri
Kanak-kanak yang tidur dengan tidur secara bebas menyumbang kepada tidurnya yang lebih lancar

Tiga bulan pertama

Bayi yang baru lahir tidur sepanjang hari, manakala bayi selepas kelahiran tidak membezakan antara siang dan malam dan meminta makanan pada jarak yang hampir sama. Tetapi menjelang akhir bulan pertama kehidupan, tidur bayi mula memasuki jurang, yang diperintahkan dan mewujudkan rezim ciri untuk bayi tertentu.

Dari 4-5 minggu kanak-kanak kurang tidur di siang hari, dan lebih lama pada waktu malam, terutama jika ibu bapa membantu bayi dengan cepat memahami perbezaan antara jam siang dan waktu malam. Anda tidak perlu menutup tingkap pada siang hari dan menenggelamkan bilik ke dalam kegelapan, dan juga menghentikan aktiviti yang boleh menyebabkan tidur kanak-kanak. Menjelang tiga bulan, bayi masih banyak tidur (sehingga 15 jam sehari), tetapi tempoh tidur pada waktu malam meningkat.

Umur kanak-kanak - tidur malam
Dengan umur, tempoh tidur malam dalam peningkatan kanak-kanak

Mod tidur

Setiap kanak-kanak mempunyai corak tidur dan tempohnya sendiri, namun terdapat indikator purata bagi kebanyakan kanak-kanak usia tertentu, membantu ibu bapa memahami jika tidur anak mereka adalah baik:

 • Bayi yang baru lahir tidur sekitar 8 jam pada siang hari dan kira-kira 8.5 jam pada waktu malam.
 • Dengan 3 bulan, kanak-kanak tidur pada waktu siang hingga 5 jam, dan pada waktu malam - kira-kira 10 jam.
 • Bayi pada usia 6 bulan tidur kurang pada siang hari - kira-kira 4 jam. Mereka masih tidur pada waktu malam selama 10 jam. Mimpi siang hari pada usia dua tahun ini.
 • Dari 9 bulan hingga 2 tahun, bayi tidur siang selama kira-kira 2.5 jam, dan tidur malam boleh bertahan hingga 11.5 jam. Sepanjang tempoh ini, kanak-kanak pergi tidur satu hari.
 • Kanak-kanak berusia tiga tahun boleh tidur pada siang hari sehingga 2 jam, dan pada waktu malam, tempoh tidur mereka adalah 10 hingga 12 jam.

Lebih dekat ke tahun ini

Selepas sembilan bulan, bayi masih tidur pada waktu siang, dan pada waktu malam ia boleh bangun untuk makan. Pakar Pediatrik percaya bahawa pada makanan zaman kanak-kanak ini tidak diperlukan lagi, maka ibu boleh mencuba merapikan remah-remah dari makan pada waktu malam, atau sekurang-kurangnya mengurangkan makanan setiap malam.

Bersih dari tidur bayi pada waktu malam
Dari 9 bulan anda sudah boleh menyusu anak itu dari makan malam, dan kemudian dia akan tidur pada waktu malam tanpa bangun

Petua

 • Sekiranya anda tinggal di sebuah apartmen atau rumah yang besar, monitor bayi akan membantu anda mengetahui segala-galanya mengenai impian bayi. Pemancar peranti ini dipasang di sebelah bayi tidur, dan ibu mengambil penerima dengannya.
 • Masa tidur adalah yang paling sukar untuk bayi, kerana dia melihatnya sebagai perpisahan dengan ibu. Oleh itu, ibu harus membelai bayi itu untuk menunjukkan cintanya kepada serbuk, menyanyikan lagu, menceritakan kisah dongeng.
 • Bantuan yang baik dalam meletakkan bayi akan menjadi ritual, yang akan mewujudkan seorang ibu. Jadi dipanggil tindakan yang sebelum tidur akan diulang setiap hari. Mereka akan menyesuaikan bayi tidur dan membantu tidur lebih cepat.
 • Sekiranya bayi itu tidur dengan puting, anda perlu mengambilnya selepas bayi sudah tidur.

Keutamaan apa yang akan membantu untuk memperbaiki tidur bayi, lihat pemindahan Dr Komarovsky.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan