Bagaimana untuk membangunkan perhatian pada kanak-kanak 8 tahun?

Kandungannya

Seringkali, ibu bapa pelajar gred rendah menghadapi keperluan untuk membangunkan penjagaan anak mereka. Lagipun, pembelajaran yang berjaya tanpa ini tidak akan berfungsi. Seorang kanak-kanak berumur 7-8 tahun masih sukar menumpukan perhatian kerana usia. Walau bagaimanapun, pelajar yang sudah mengatasi perkara ini lebih cepat dan mudah menyelesaikan tugas-tugas yang ditetapkan guru. Permainan khusus dan senaman yang menarik boleh membantu dalam perkembangan kesedaran.

Apakah perhatiannya?

Adalah lazim untuk membezakan tiga jenis perhatian:

 1. Tidak bertentangan - muncul secara tidak sengaja dengan sendirinya. Inilah jawapan kepada yang cerah, menarik, membuat banyak bunyi, menyebabkan minat, tetapi dengan cepat hilang sebaik sahaja subjek menjadi biasa. Jenis perhatian ini berlaku pada kanak-kanak di bawah umur 7 tahun.
 2. Sewenang-wenangnya perhatian - remah belajar untuk mengawal dirinya sendiri, tidak melakukan apa yang menarik kepadanya pada masa ini, tetapi apa yang diperlukan. Dia belajar menumpukan pada tugasnya. Pada permulaan sekolah, perhatian sukarela mula berkembang.
 3. Postvoluntary perhatian muncul apabila bayi itu telah dibawa dengan tugas dan dia tidak memerlukan usaha untuk menumpukan kepadanya.

Juga, perhatian dibahagikan kepada visual, auditori dan motor-motor.

Untuk pembangunan setiap jenis ini, anda boleh memilih permainan dan latihan yang sesuai.

Ciri-ciri kelas

 • Pilih masa yang sesuai. Jangan mengalih perhatian bayi jika dia bersemangat dengan sesuatu. Lebih baik menunggu sehingga selesai.
 • Mintalah rumah untuk tidak mengganggu anda dan bayi semasa sesi.
 • Biarkan anak itu, sebelum permulaan pelajaran, memenuhi keperluan utama: minum, pergi ke tandas, buang mainan.
 • Gunakan cara yang tidak standard untuk memikat serbuk. Lebih baik jika mereka disertai oleh sejumlah besar emosi positif di pihak anda. Latihan mestilah menarik, difahami dan boleh diakses.
 • Mulakan dengan arahan langkah demi langkah untuk pelaksanaan. Pastikan kanak-kanak memenuhi setiap item tugas sehingga akhir.
 • Kawal emosi anda. Kelas perlu diadakan dalam suasana mesra. Jangan mengkritik kanak-kanak, memarahi, menaikkan suaranya. Galakkan, puji, senyum, ucapkan kata-kata yang baik, memberikan bantuan yang diperlukan, jika diperlukan.
 • Semua fungsi mental adalah saling berkaitan. Lebih baik kanak-kanak itu telah mengembangkan ucapan dan ingatan, lebih mudah ia menumpukan pada sesuatu. Oleh itu, adalah perlu untuk menjaga bukan sahaja tentang perkembangan perhatian bayi, tetapi juga mengenai perkembangan intelektual keseluruhannya - untuk melatih ingatanuntuk membangunkan ucapan.
 • Sangat penting ialah keteraturan dan keteraturan kelas. Pekerjaan "dari semasa ke semasa" anda hampir tidak dapat mencapai kejayaan.

Permainan dan latihan yang berguna

Untuk meningkatkan tumpuan perhatian.

Ujian pembetulan

Tawarkan anak sehelai kertas dengan teks yang dicetak di atasnya. Fon mesti besar. Tanyakan anak anda untuk mencari dalam teks sebanyak mungkin surat yang sama (sebagai contoh, huruf "a") dan menyeberang dengan pensil. Tugas itu dilakukan tepat pada waktunya. Seorang kanak-kanak berusia 7-8 tahun dalam 5 minit harus mempunyai masa untuk melihat melalui 350-400 aksara dan harus membenarkan tidak lebih daripada 10 kesilapan. Ibu bapa mesti mengawal serbuk, memerhatikan bahawa dia melakukan pencarian dengan tegas di sepanjang garis. Kelas perlu menumpukan 7-10 minit setiap hari. Secara beransur-ansur, ia boleh menjadi lebih sukar dengan meningkatkan bilangan huruf hingga 5.

Surat yang disulitkan

Bayi itu ditawarkan sekeping kertas dengan satu set huruf abjad Rusia. Antaranya adalah perlu untuk mencari kata-kata.

IPAODROTPMAMANGSHGSCHLDPSVASHLRPAKETYKPOOOPSRKYTSYLYYYYYYVYGLAZSHYANOVZHSFUTORAKROZHKATMSVSVRODRShVYVCHMYYYYUDMIKOLOKOLOKTSYYIMIMVNLSHVSVVSVVSVVSVVSVVSVVSVVSVVSVYVYYYYY

 • Labyrinths dengan pelbagai kerumitan yang berbeza.
 • Dictations grafik - lukisan di sel.

Perhatian motor-motor dan keupayaan untuk menukar membangunkan permainan berikut.

Permainan "Tidak boleh dimakan"

Tugas utama adalah membuang bola kepada pemain, menamakan kata-kata. Jika pemimpin memanggil objek yang boleh dimakan, maka pemain perlu menangkap bola, tetapi jika tidak dimakan - bola ditolak.

Piano

Pemain duduk bersebelahan dan meletakkan tangan di lutut tetangga di sebelah kanan dan kiri. Anda perlu bertepuk tangan dengan bergantian pada kadar yang diberikan. Pemain pertama dan terakhir menampar lutut dua kali, dan permainan terus menerus dalam urutan terbalik. Pemain yang terlepas pukulan atau tersingkir dari permainan.

Pergerakan terlarang

Pada permulaan permainan, semua pemain bersetuju mengenai sebarang pergerakan yang akan menjadi pantang, iaitu tidak dapat diulang. Seterusnya, pemimpin pada kelajuan yang pantas menunjukkan pemain pelbagai pergerakan yang mereka perlu ulangi selepasnya. Pemain yang mengulangi pergerakan yang dilarang menjadi pemimpin.

Permainan "Half-nose-ceiling"

Minta kanak-kanak menunjukkan apa yang anda panggil. Panggil dan tunjukkan dengannya. Apabila kanak-kanak itu mula mengendalikan tugas dengan pantas dengan mudah, merumitkannya. Kini anda boleh memanggil satu dan menunjukkan yang lain. Ia hanya perlu menunjukkan apa yang anda katakan.

Untuk penjagaan auditori:

Mencari pasangan

Adalah perlu untuk mengambil sebilangan botol botol yang sama. Isikannya secara berpasangan dengan kandungan yang berlainan. Sebagai contoh, dua botol - dengan pasir, dua lagi - dengan batu kecil, dua lagi - dengan beras, berikut boleh diisi dengan syiling, pelbagai bijirin - kacang, kacang, semolina, ranting, pembungkus dari permen. Pilihan yang boleh anda fikirkan ramai. Ambil satu botol dengan setiap pengisi, dan yang kedua memberikan serbuk. Goncangkan salah satu botol anda, bayi anda perlu mendengar dengan teliti dengan bunyi yang dibuatnya. Sekarang tanya kanak-kanak di botol mereka untuk mencari sepasang bunyi anda.

Kanak-kanak kecil boleh ditawarkan untuk mencari sarung tangan yang sama.

Swatting

Tanya kepada bayi untuk melangkau irama yang dicadangkan untuk anda. Secara beransur-ansur merumitkan tugas.

Meneka objek bunyi

Tunjukkan anak anda bunyi pelbagai barang. Ini boleh menjadi sudu kayu, gelang, pelbagai alat muzik. Sekarang mintalah dia berpaling dan meneka apa yang terdengar.

Perhatian visual berkembang:

Ingat dan katakan

Sebarkan 5 mainan yang berbeza di hadapan bayi dan minta dia mengingatnya. Tanya anak anda untuk berpaling atau menutup matanya dan sembunyikan salah satu mainan pada masa ini. Selepas remah itu membuka matanya, dia mesti namakan mainan apa yang hilang. Secara beransur-ansur rumit tugas dengan meningkatkan jumlah mainan hingga 10. Permainan ini dapat dimainkan dalam versi lain. Ia adalah perlu untuk tidak menyembunyikan mainan, tetapi untuk menukar pesanan mereka.

Permainan Didactic "Pasangan Berpasangan"

Dengan permainan ini, kanak-kanak dengan cepat belajar mencari gambar yang sama. Permainan ini adalah cara terbaik untuk mempelajari beberapa peraturan, puisi dan mengembangkan perhatian dengan anak. Tetapi! Sebaik sahaja kanak-kanak menjadi letih, permainan harus berhenti dan terus selepas beberapa jam atau keesokan harinya.

Ulangi urutan

Potong pelbagai bentuk berwarna dari kadbod berwarna. Mereka mestilah berbeza dengan bentuk, warna dan saiznya. Sekarang letakkan urutan tertentu di hadapan kanak-kanak itu dan minta dia ingat. Seterusnya, anda perlu menggabungkan semua angka dalam satu longgokan dan meminta serbuk untuk mengulangi urutan yang ada di hadapannya. Mulakan dengan 5 angka. Secara beransur-ansur rumit tugas dengan meningkatkan jumlah mereka.

Pengedaran perhatian

Latihan sesuai untuk latihan di mana seorang kanak-kanak perlu melakukan dua tindakan pada masa yang sama. Sebagai contoh, anda boleh meminta satu tangan untuk menarik bulatan, dan yang kedua - satu persegi. Tanyakan anak anda membaca buku dan bertepuk tangan selepas setiap ayat atau setiap ayat dengan pensil. Biar anak cuba serentak menyentuh telinga kirinya dengan tangan kanannya dan hidungnya dengan kirinya, dan kemudian dengan tangan kirinya ke telinga kanan dan haknya ke hidungnya. Tugas ini mesti dilakukan secepat mungkin.

Mainan yang akan membantu ibu bapa dalam pembangunan penjagaan

Kini di kedai-kedai anda boleh menemui banyak jenis mainan pendidikan untuk kanak-kanak dari semua peringkat umur. Kesemuanya, sudah pasti, akan memberi kesan positif kepada perkembangan fungsi mental serbuk.

Untuk membangunkan keupayaan untuk memberi tumpuan kepada objek adalah sangat sesuai:

Pembina

Bagi pelajar sekolah rendah ini mungkin lego kecil. Atau pembina logam. Anda juga boleh membeli pembina elektronik untuk bayi, magnet, pembina dengan bahagian yang bergerak atau kawalan radio, pembangun transformer.

Main Kawalan Radio

Mereka mengajar serbuk untuk menumpukan perhatian kepada pergerakan model, untuk membantu mengatasi pelbagai halangan, untuk mengelakkan pertembungan dan kerosakan. Mereka mengajar serbuk untuk menumpukan perhatian kepada pergerakan model, untuk membantu mengatasi pelbagai halangan, untuk mengelakkan pertembungan dan kerosakan.

Papan permainan didaktik, permainan, permainan, domino, lotto, teka-teki, mozek

Semua kelas sangat mudah dibelanjakan di rumah, memberikan mereka secara literal 20 minit. Tidak ada kemahiran khusus atau pendidikan guru yang diperlukan dari orang dewasa.

Pelajaran video kecil akan membantu ibu bapa menangani masalah seperti itu pada kanak-kanak.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan