2 tahun 3 tahun

Pembangunan kanak-kanak pada 2.5 tahun

Kandungannya

Pada usia dua setengah tahun, perkembangan bayi, baik fizikal dan mental, sekali lagi mengambil langkah besar. Sekarang watak serbuk hampir terbentuk. Bayi suka bermain-main dan buku-buku. Kebanyakan kanak-kanak berusia 2.5 tahun akan pergi ke tadika, dan seseorang yang sudah menghadiri institusi ini. Kemahiran apa yang dimiliki oleh bayi pada zaman ini dan bagaimana untuk bekerja dengan kanak-kanak untuk merangsang perkembangan selanjutnya?

Kanak-kanak 2.5 tahun
Dengan kanak-kanak berumur 2,5 tahun, anda boleh bermain banyak permainan

Ciri zaman

 • Kegiatan fizikal karapuz terus meningkat. Oleh sebab itu, beberapa kanak-kanak berumur 2.5 tahun berhenti tidur pada siang hari, walaupun ahli pediatrik dinasihatkan untuk meninggalkan tidur siang mereka dalam mod hari siang seorang prasekolah sekurang-kurangnya 5 tahun.
 • Krisis pembangunan baru menghampiri (tiga tahun), jadi penting bagi ibu bapa untuk mencari keseimbangan antara larangan dan permit. Tidak mustahil untuk menekan seorang kanak-kanak, tetapi tidak sepatutnya membenarkan kebolehan.
 • Gamma emosi kanak-kanak mengembang. Seorang kanak-kanak sudah mempunyai tindak balas emosi yang halus dan sangat kompleks, seperti kerinduan, empati, ketakutan, iri hati, atau kelembutan. Kanak-kanak itu sudah boleh empati. The crumb masih melekat pada ibu, tetapi pemisahan biasanya terjadi tanpa air mata. Apabila bayi mendapat sesuatu dan dia mendapat pujian, ia benar-benar menyenangkan bayi. Mendengar penolakan di alamatnya, kanak-kanak itu kecewa.
 • Permainan yang berminat untuk bayi, secara beransur-ansur menjadi lebih rumit. Ini terpakai terutamanya untuk permainan peranan di mana serbuk boleh mengubah peranan seterusnya.
 • Dalam ucapan bayi 2.5 tahun sudah hadir semua bahagian ucapan. Di samping itu, kanak-kanak belajar untuk mengawal kuasa suara. Sekiranya sebelum ini kanak-kanak lebih berminat dengan "di mana" dan "di mana", kini persoalan yang paling kerap ialah "kenapa".
Seorang kanak-kanak berumur 2,5 tahun dalam pakaian
Seorang kanak-kanak memerlukan permainan dengan orang dewasa dan kanak-kanak.

Buat poskad untuk nenek anda menggunakan teknik "Little Leonardo" dengan yang kecil. Dalam video seterusnya, pelajaran itu ditunjukkan oleh pakar pembangunan intelek O. N. Teplyakova

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak

Ketinggian dan berat badan

Jika anda membandingkan dengan angka-angka dalam 2 tahun, kanak-kanak itu menambah kira-kira 1100-1200 g dan tumbuh dengan 5 cm. Penunjuk purata pembangunan fizikal, serta had norma indikator-indikator ini, kami menyampaikan dalam jadual:

Petunjuk

Purata 2.5 tahun

Batasan norma untuk kanak-kanak lelaki 2.5 tahun

Batasan norma untuk kanak-kanak perempuan 2.5 tahun

Berat badan

12700-13300 g

10500-16900 g

10000-16500 g

Pertumbuhan

90.7-91.9 cm

85.1-98.7 cm

83.6-97.7 cm

Lilitan kepala

47.9-48.9 cm

46,1-51.7 cm

45.1-50.7 cm

Lilitan dada

51.5-52 cm

49-55,5 cm

49-54.9 cm

Sudah tiba masanya untuk mempelajari warna asas dengan anak anda. Ini akan membantu anda dalam video seterusnya guru pendidikan pra-sekolah Anna Vedeneyeva.

Bayi apa yang sepatutnya dapat?

Kebanyakan bayi dalam masa 2.5 tahun boleh:

 • Untuk berjalan pantas dan lari.
 • Turun dan naik tangga.
 • Melangkah ke halangan.
 • Untuk berjalan kaki, setelah dibesarkan pada kaus kaki.
 • Lompat ke atas dua kaki.
 • Makan dan minum secara bebas dari cawan.
 • Basuh dan berus gigi anda, serta sikat rambut anda.
 • Pakai perkara mudah tanpa bantuan, serta kasut yang mempunyai pengikat yang tidak rumit.
 • Memahami jenaka.
 • Meniru orang dewasa di rumah kerja.
 • Dalam permainan, meniru peranan jantina anda.
 • Terlibat dalam perbualan.
 • Bicaralah kalimat mudah yang mengandungi dua atau tiga perkataan.
 • Lukis dengan pensel dan cat.
 • Tambah kiub dan bermain dengan pembina.
 • Berkumpul mudah (dari 2-4 bahagian) teka-teki.
 • Bermain dengan bola - melemparkannya dengan dua tangan, melemparkan halangan, dan menangkapnya dengan kedua tangan.
 • Orient dalam 3-4 warna, serta 4-6 bentuk geometri.
 • Memantau keperluan fisiologi.
Pasir kinetik untuk kanak-kanak dalam masa 2.5 tahun
Pasir kinetik akan menyumbang kepada pembangunan serbuk motor dan akan membawa kanak-kanak itu jika tidak mungkin masuk ke dalam kotak pasir

Kelas

 1. Ajar anak anda bukan sahaja untuk melompat di satu tempat, tetapi juga untuk melompat ke hadapan, menolak dengan kedua-dua kaki. Juga untuk pembangunan fizikal adalah permainan bola yang disyorkan.
 2. Menawarkan serbuk untuk mengumpul gambar dan teka-teki yang mempunyai butiran 3-4. Anda juga boleh mengumpul Nikitin persegi.
 3. Bermain dengan perancang, menawarkan bayi bukan sahaja untuk membina sewenang-wenang, tetapi juga memberi tumpuan kepada lukisan.
 4. Pertimbangkan gambar yang berbeza dengan anak anda dan bincangkannya. Tawaran untuk mencari ralat pada mereka (gunakan untuk tutorial ini).
 5. Untuk perkembangan muzik kanak-kanak, menghidupkan kanak-kanak pelbagai melodi, mendengar bunyi instrumen yang berbeza bersama-sama, dan juga memberi perhatian kepada bunyi bayi di sekelilingnya (tweeting burung, bunyi lalu lintas, bunyi air di dalam bilik mandi, bunyi daun dari angin). Jika anak suka lagu kanak-kanak, jemput dia untuk meneka melodi biasa yang dinyanyikan oleh ibunya.
 6. Terlibat dengan lukisan kanak-kanak. Untuk melakukan ini, gunakan pensel, cat, krayon, pens yang dirasakan tip, dan juga menarik dengan tongkat salji atau pasir semasa berjalan kaki. Kanak-kanak berusia 2.5 tahun masih seperti cat jari. Anda juga boleh menawarkan anak anda untuk melukis gambar.
 7. Berkomunikasi dengan kanak-kanak itu supaya perbendaharaan katanya sentiasa berkembang. Bina dialog dengan bayi, jawab soalan-soalan dari kanak-kanak dan tanya sendiri.
 8. Mengukir dengan serbuk plastik atau garam garam, dan juga membuat pelbagai aplikasi.
 9. Belajar konsep yang sedikit, jauh di atas, kiri kanan dengan bayi anda.
 10. Susun dengan item kanak-kanak yang berbeza, berdasarkan warna, jenis, saiz atau ciri-ciri lain.
 11. Buat teka-teki yang mudah kepada anak anda, sebagai contoh, terangkan haiwan dan mencadangkan untuk meneka.
 12. Menawarkan serbuk untuk bermain dengan kiub, pakaian, air, sisipan bingkai, mosaik, lacing.
 13. Cadangkan serbuk roti untuk meneka subjek dengan sentuhan.
 14. Pertimbangkan kad Doman dengan bayi anda dan gunakan faedah lain untuk aktiviti pembangunan.
 15. Untuk memajukan memori anak kecil, sembunyikan mainan dan cari mereka, tawarkan anak itu untuk membawa objek dari memori, membincangkan peristiwa yang baru-baru ini terjadi.
 16. Berjalan-jalan, serta dengan bantuan buku dan video, belajar dengan kanak-kanak dunia di sekitar mereka - haiwan, pengangkutan, fenomena semula jadi, serangga, makanan, bunga dan banyak lagi.
Girl dalam masa 2.5 tahun
Lakukan lebih banyak dengan anak anda mengenai bidang pembangunan yang lemah.

Untuk mengembangkan kemahiran motor halus, gunakan latihan yang ditunjukkan oleh Anna Gapchenko dalam video seterusnya.

Petua untuk ibu bapa

 • Ikuti kemahiran kebersihan bayi - biarkan bayi mencuci tangan setiap hari, basuh dan bersihkan gigi mereka.
 • Berjalan dengan anak anda sekurang-kurangnya 1.5 jam sehari. Masa untuk berjalan boleh dibelanjakan dengan manfaat permainan luar, perkembangan fizikal dan kognitif bayi.
 • Mengikuti rejim makanan, menawarkan anak anda 2.5 tahun untuk makan 4 kali sehari.
 • Sekiranya remah itu nakal, sebaiknya beralih perhatian kanak-kanak itu. Apabila menawarkan sesuatu kepada bayi, jangan katakan ya, tetapi tanya.
 • Jika anda telah menolak sesuatu kepada kanak-kanak (dalam keadaan di mana ia berbahaya atau berbahaya), tahan sendiri, supaya tidak mencetuskan tantrums.

Untuk pembangunan muzik serbuk, lakukan pengajaran, yang ditunjukkan oleh seorang ahli mengenai perkembangan muzik M. L. Lazarev.

2 tahun 3 tahun
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan