Pada usia berapa anda boleh melakukan manicure dan membina kuku anda?

Kandungannya

Gadis sering mahu menjadi menarik dan mempesonakan, seperti ibu dan wanita lain, tetapi keinginan mereka untuk melakukan manicure tidak selalu terdapat pada orang dewasa. Di USSR, kuku yang dilukis pada umumnya dilarang di sekolah - dianggap bukan sahaja tidak beretika dan tidak sopan, tetapi juga membahayakan kesihatan anak-anak. Hari ini, pakar pediatrik tidak begitu kategoris, tetapi masih jawapan kepada persoalan berapa umur seorang gadis dapat melakukan manicure dan membina kukunya tidak sepenuhnya jelas. Mari cuba jawapannya.

Isu Penjagaan Kuku

Kanak-kanak melakukan manikur dari kelahiran - ibu menjaga kuku bayi yang rapi, sederhana pendek, tidak berkerut, jangan calar. Dan biasanya sehingga 8-10 tahun kanak-kanak perempuan cukup berpuas hati dengan penjagaan jari seperti penjagaan. Tetapi ada soalan mengenai sama ada ia mungkin untuk cat kuku, membesarkannya, meningkatkannya. Kebanyakan ibu segera mula membantah, tetapi mereka melakukannya tanpa memikirkan terlalu banyak tentang bagaimana wajar bantahan mereka.

Pakar mengatakan itu dengan manikur (dalam erti kata dewasanya) adalah lebih baik untuk menunggu sebanyak mungkin.

Adalah dipercayai bahawa setiap umur sepadan dengan inovasi manicure mereka.

  • Sehingga 6 tahun kuku hanya dipangkas, lebih baik memindahkan kutikula dengan batang oren dan tidak memotongnya.
  • Di bawah umur 14 tahun adalah lebih baik untuk tidak mengembangkan kuku anda, kerana kotoran, bakteria terakumulasi di bawahnya, dan seorang gadis yang belum mencapai umur 14 tahun mungkin tidak mampu untuk menjaga penjagaan kuku secukupnya tanpa akibat yang negatif.

Rahsia-rahsia lain tangan yang indah (kapasiti, varnis gel) lebih baik ditinggalkan untuk usia kemudian.

Plat kuku kanak-kanak dan remaja lebih terdedah, nipis, terdedah. Ia sangat mudah untuk merosakkannya dengan rawatan yang tidak betul atau penjagaan yang tidak mencukupi, sementara rawatan plat kuku boleh mengambil masa yang lama.

Kemuncak atau tidak?

Manikur percaya bahawa usia paling awal ketika seorang gadis dapat tumbuh kuku dengan gel, berusia 14 tahun. Umur optimum ialah 16 tahun. Hakikatnya adalah sehingga usia 16 tahun, piring kuku secara aktif membentuk, ia lebih kurus, sehingga pengisaran dapat mencederakannya dengan ketara. Di samping itu, sehingga usia 16-17 tahun dalam tubuh keindahan muda terdapat penyesuaian hormon intensif - dari gadis-gadis mereka menjadi gadis.

Latar belakang endokrin yang tidak stabil dalam kombinasi dengan peningkatan kerja kelenjar sebum dan ciri-ciri akil baligh tidak menyumbang kepada fakta bahawa kuku diperpanjang tegas dan selamat dipegang, dan salutan hiasan pernis mengekalkan keutuhannya untuk jangka masa yang lama.

Keinginan anak perempuan untuk mempunyai kuku panjang yang indah boleh difahami - cinta pertama, hubungan kompetitif dengan usia yang sama, keinginan untuk kelihatan lebih dewasa. Tetapi satu keinginan tidak mencukupi - ia perlu menjaga kuku diluruskan dengan betul dan tepat pada waktunya, namun dalam praktiknya tidak setiap remaja perempuan berusia 14-15 tahun bersedia untuk ini, walaupun pada mulanya dia akan meyakinkan orang dewasa yang bertentangan.

Dengan semua kelebihan kuku terakru, membina adalah berbahaya kepada piring kuku - walaupun manicurists berpengalaman tidak berhujah dengan itu. Walaupun prosedur dijalankan di salun elit, tuan kelas tambahan tidak akan mendapat keuntungan untuk plat paku jari. Tetapi kerosakan dari bangunan itu tidak terlalu besar untuk mencuba semua kos untuk menghalang anak perempuan dari usaha itu.Beberapa prosedur tidak akan menyebabkan kesan negatif yang tidak dapat dipulihkan, tetapi mereka akan cukup untuk kanak-kanak itu untuk memuaskan rasa ingin tahunya, dan, mungkin, sampai pada kesimpulan bahawa ini tidak begitu penting.

Biasanya, segala sesuatu yang diselesaikan dengan cepat kehilangan kesan kebaruan untuk seorang remaja, aura romantisisme dan dewasa dari kuku terakru terbang, dan penampilan kuku anda sendiri selepas mengeluarkan yang terakru akan menjadi hujah tambahan yang memihak kepada hak anda. Oleh itu, ahli psikologi menasihatkan supaya tidak membuat masalah dengan seorang remaja dan tidak merosakkan hubungan anda hanya kerana pembentukannya.

Sekiranya seorang gadis berumur 14 tahun, dan tidak mustahil untuk memujuknya menunggu beberapa tahun lagi, membenarkannya. Biasanya ini bukan kebiasaan.

Cat kuku anda - bila dan bagaimana?

Hari ini, tiada siapa yang terkejut dengan gambar murid tadika dengan kuku yang dicat terang (contohnya, untuk bercuti). Moms cat anak-anak mereka kuku mereka, tidak mengambil kira bahawa komposisi pengilat kuku agak berbahaya dan boleh menjejaskan kesihatan bayi. Jadi toluene dan formaldehid yang memasuki salutan hiasan amat berbahaya. Malah sejumlah kecil bahan ini mempunyai kesan karsinogenik yang ketara.

Tetapi peringatan oleh ahli pediatrik sering tidak pernah didengar, disalahpahami dan diabaikan oleh orang dewasa. Dalam kes ini, pastikan anda ingat bahawa hanya varnis berasaskan air sesuai untuk kanak-kanak perempuan. Mereka tidak stabil, mereka agak mudah dibersihkan dengan air, mereka tidak membahayakan kanak-kanak.

Lukisan kuku gadis tidak disyorkan sehingga 11-12 tahun. Hakikatnya, dan mana-mana wanita mengetahui ini, sebelum memohon varnis itu diperlukan untuk menjalankan pemprosesan piring kuku, dan untuk plat tipis dan rentan seorang gadis di bawah umur 11 tahun, ini tidak akan bermanfaat.

Gel menggilap pada zaman kanak-kanak

Gel Poland - salutan hiasan moden dan tahan yang secara sukarela menangkap mata dengan keindahan dan kehebatannya. Di satu pihak, varnis gel boleh menjadi alternatif untuk membina dengan akrilik atau gel dengan pelanjutan plat kuku yang diterangkan di atas, dan sebaliknya, varnis gel itu sendiri agak agresif dan memerlukan penyediaan plat kuku dengan teliti. Plat nipis remaja tidak bersedia untuk ujian sedemikian.

Pakar tidak mengesyorkan menggunakan gel menggilap sebelum gadis berumur 16-17 tahun. Ibu yang curiga, tentu saja, akan bertemu dengan tuan-tuan kuku kuku, yang akan diyakinkan tentang kecacatan lengkap gel menggilap. Ingat, mereka dipandu oleh keinginan untuk mendapatkan, dan sama sekali tidak mempedulikan kesihatan anak perempuan anda. Doktor mengatakan bahawa formaldehid berdasarkan gel menggilap mempunyai kesan kumulatif. Ia menembusi plat ke dalam badan dan berkumpul di sana, mempunyai kesan karsinogenik yang kuat. Toluene boleh menjejaskan sistem saraf, dibutyl phthalate menjejaskan hormon, kulit dan organ sistem pernafasan.

Oleh itu, sebelum anda memperkenalkan anak perempuan anda kepada kaedah "dewasa" dalam reka bentuk kuku, adalah penting untuk mengajar gadis bagaimana merawat kukunya. Jelaskan kepada kanak-kanak bahawa kuku yang rapi kelihatan hebat dan tanpa sambungan, dan tanpa menggilap gel.

Ajarkan anak anda perlahan-lahan memangkas kuku dan memberi mereka bentuk yang indah, mengajar mereka untuk mandi tangan dengan herba perubatan, menggunakan minyak pati ringan untuk menjaga kuku, jika gadis itu tidak alah.

Mengenai manicure kanak-kanak, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan