Bilakah bayi mula membesar?

Kandungannya

Selepas tersenyum pertama, tiada yang lain dilihat oleh orang dewasa dengan semangat seperti berjalan kaki bayi. Inilah bahasa pertamanya, ia unik dengan cara tersendiri dan diperlukan untuk pembentukan ucapan. Kami akan memberitahu mengenai masa dan ciri-ciri proses dalam bahan ini.

Apa itu?

Sumber perubatan tradisional menafsirkan berjalan sebagai tahap perkembangan pra-lisan. Itulah, setakat ini ini bukan ucapan, tetapi tidak lagi menjerit dengan yang baru lahir berkomunikasi dengan ibu dan saudara-mara lain untuk apa-apa sebab, sama ada keinginan untuk berkomunikasi atau lampin basah. Pada 2-3 bulan secara purata, kanak-kanak mula menderu, dan ini bermakna bahawa keperluan mereka untuk menangis tidak begitu hebat. Berteriak seorang kanak-kanak sekarang akan berada pada keadaan yang agak khusus apabila kehadiran dan penyertaan orang dewasa adalah keperluan penting akut (kelaparan, sejuk, sakit). Dalam kes-kes lain, bayi itu mencekik, dan ini tidak boleh menyebabkan emosi.

Perjalanan berlangsung selama enam bulan. Kemudian kanak-kanak bergerak lancar ke tahap babbling dan mendapat langkah yang lebih dekat dengan ucapan manusia.

Kanak-kanak itu mula menjerit, bukan kerana dia mahukannya. Ia hanya cara kerja alam, dan kemahiran itu sendiri dianggap spontan. Biasanya bayi "gukat" dalam keadaan rehat ketika dia baik, selesa, apabila dia penuh, Selalunya - hanya di hadapan orang dewasa, tetapi kadang-kadang kanak-kanak melakukannya dengan sendirinya.

Pada awal berjalan, kanak-kanak membuat bunyi pendek, biasanya bermula dengan huruf vokal ("y", "a", "s") dan secara beransur-ansur bergerak untuk menyatukan beberapa konsonan ("gu", "ha", "ma"). Pada 4 bulan, bayi mencapai kemahiran vokal yang mereka mulakan bukan sahaja suara dan suku kata individu, tetapi juga keseluruhan bunyi bunyi. Tahap perkembangan pra-lisan berikutan berjalan kaki disebut babbling.

Perlu diperhatikan bahawa kanak-kanak yang berbeza berjalan hampir sama. Dalam usia lembut ini, tiada kebangsaan, halangan bahasa. Tetapi sudah setengah tahun, serbuk mula membuat bunyi yang lebih menyerupai bunyi bahasa ibunda mereka, kerana mereka mendengar dan merasakannya dari ibu bapa dan orang dewasa lain. Percubaan telah menunjukkan bahawa seorang dewasa Perancis, Jepun atau Amerika cukup dapat mengenal pasti seorang anak warganegara yang sama hanya dengan mendengar rakaman audio seperti berjalan kaki bayi pada 6-7 bulan.

Walaupun kanak-kanak dilarang mendengar, dia masih berjalan. Sesetengah masalah dengan masalah pendengaran juga melalui peringkat awal babbling. Tetapi kemudian mereka memerlukan bantuan perubatan dan bantuan dalam pengiktirafan ucapan, jika tidak, mereka tidak akan belajar bercakap.

Masalah yang mungkin berlaku

Apabila mereka mencapai umur tertentu, ibu bapa mula menunggu serbuk bunyi tindak balas, tetapi mungkin tidak. Terdapat kanak-kanak yang terhad hanya untuk tempoh latihan singkat untuk ucapan masa depan. Mereka seolah-olah mencuba bunyi-bunyian "untuk rasa", mengucapkan vokal dan menakutkan mereka sendiri. Bayi tersebut boleh diam, sebagai partisan, pada 5 dan 6 bulan.

Dengan pengalaman yang ketakutan atau negatif, serta dengan penyakit tiba-tiba, kebolehan yang hilang secara tiba-tiba untuk menyebut suara boleh dikaitkan. Kanak-kanak itu menderu, misalnya, dari 2 bulan, dan pada 4 bulan dia berhenti dan diam. Di bawah pengaruh ketakutan, tekanan, atau bahkan selsema yang paling biasa, yang dialami oleh bayi, dia dapat melupakan kemahiran baru untuk sementara waktu.

Sebab kelewatan dalam perkembangan kehilangan atau kehilangan anak mungkin menjadi perkembangan emosi yang lemah pada kanak-kanak: mereka berkomunikasi sedikit dengannya, nyaris tidak bercakap, membayar perhatian yang tidak mencukupi kepadanya. Melakukan hubungan suara dengan bayi tidak mudah, tetapi tidak ada yang mustahil.Kelewatan pembangunan mental dan emosional ditunjukkan bukan sahaja dengan ketiadaan merapatkan prinsip, tetapi juga dengan "menyanyi" dan membosankan pada usia 4-5 bulan dan lebih tua. Biasanya, usia ini menjadi emosi: kanak-kanak boleh mengatakan "aga" dengan keseronokan dan kegusaran, kedua-duanya menuntut dan sayang, dengan lembut. Pada kanak-kanak yang mengalami perkembangan mental dan pembentukan emosi, warna emosi bunyi hampir tidak hadir.

Berjalan mungkin tidak hadir atau sangat jarang, hampir tidak berkembang pada kanak-kanak dengan autisme. Bayi dengan sindrom Down, dengan demensia kongenital, kanak-kanak yang mengalami kecederaan kepala yang teruk, pendarahan di otak semasa lahir, bersikap dengan cara yang sama. Dengan kekalahan pusat ucapan tidak guleniya, atau membingungkan tidak dapat sama sekali, serta kemahiran pertuturan seterusnya.

Kemudian, bayi pramatang mulai meraung, dan juga kanak-kanak, yang sering sakit dan dengan itu lemah. Oleh kerana sifat mereka, kanak-kanak malas juga boleh mula menderita sedikit lebih lambat daripada rakan-rakan mereka yang aktif dan ingin tahu. Jarang sebab kekurangan kesamarataan, agukunya dan babbling adalah anomali struktur struktur tali vokal dan alat suara, kerana anomali ini sendiri jarang berlaku.

Anda boleh mengesyaki masalah pendengaran hanya pada peringkat babbling. Kanak-kanak yang tidak dapat mendengar dan mendengar diri mereka tidak meneruskan pembacaan tertentu dalam suku kata tertentu, berhenti di panggung vokal (melaungkan).

Bagaimana untuk mengajar?

Ibu bapa boleh menyumbang kepada perkembangan berjalan dengan cara yang paling langsung. Anda tidak perlu menguasai apa-apa teknik terapi pertuturan untuk ini - anda hanya perlu berkomunikasi dengan bayi. Selalunya banyak. Untuk apa-apa sebab, dan tanpa apa-apa. Apa saja yang dilakukan ibu (memasak, membersihkan, menyeterika), dia boleh mengulas dengan tegas tentang tindakannya. Bayi akan mendengar dengan teliti kepada ucapannya, bunyi dan akan lambat laun akan mengulanginya.

Ahli terapi ucapan dan ahli terapi pertuturan mengatakan bahawa agar kanak-kanak lebih memahami pidato orang dewasa, anda perlu bercakap tidak secara diam-diam, tetapi tidak kuat, kerana ia paling baik direkodkan dalam ingatan dan dilihat frekuensi purata ucapan manusia.

Jika bayi sering menjadi saksi kepada pertengkaran keluarga, ibu sering bercakap dengan nada yang jengkel, menaikkan suaranya, maka ada kemungkinan dia akan mula belajar dengan suara lembut, berhati-hati, dan bersemangat, tetapi dengan jeritan dan sengkang. Oleh itu, adalah disyorkan bahawa kanak-kanak selalu bercakap dengan mesra dan nada. Dari umur dua dan tiga bulan, anda harus mula bersentuhan dengan bayi semasa bercakap.

Dengan menariknya mainan dengan "On" tradisional dalam kes sedemikian, ibu perlu cuba melihat kanak-kanak itu di mata dan memenuhi pandangan kembali. Sekiranya kanak-kanak itu sedang mengerang dan bukan gulit, ibu tidak boleh meniru bunyi-bunyinya. Dalam semua kes lain, ia akan menjadi baik jika ibu mula meniru bunyi bayi. Hubungan semacam itu akan menjadi permulaan perkembangan ucapan sepenuhnya kanak-kanak itu.

Cuba pilih untuk bercakap minit apabila rumah itu tenang. Adalah sukar untuk dilakukan dalam persekitaran yang bising: kanak-kanak akan terganggu oleh televisyen bekerja, muzik keras atau suara suara dan hanya akan ditutup. Itulah sebabnya kanak-kanak termuda dalam keluarga besar sering mengalami perkembangan ucapan yang lambat.

Dalam situasi di mana kanak-kanak hanya mendengar kepada orang dewasa dan tidak cuba meniru sama sekali, mereka menggunakan teknik imitasi pasif yang dipanggil. Ibu melafazkan tipikal gu-gu-ha-ha dan pada masa yang sama membuka span bawah dengan ibu jari, mengulangi artikulasi sendiri. Secara beransur-ansur, bayi mengembangkan pemahaman mengenai hubungan antara ekspresi wajah dan bunyi keluar. Terdapat juga urutan terapi pertuturan khas untuk bayi. Ia terdiri daripada getaran tangan di dada kanak-kanak itu, ringan menyentuh hujung jari telinganya dan ruang bawah tanah.

Walaupun bayi terus-menerus enggan untuk pimped, jangan meninggalkan kelas dan percubaan. Itulah yang berlaku, setelah melewati pentas berjalan, bayi itu, selepas 5-6 bulan, mula mengusik dan berkembang dengan cepat. Untuk memperoleh kemahiran pra-pertuturan dan ucapan, keupayaan untuk mengenali ucapan dewasa juga penting. Oleh itu, ibu harus sering bertanya kepada kanak-kanak dan menjawabnya sendiri, semua tindakan interaksi harus dikomentari: "memberi", "pada", "jadi", "tidak begitu", "itu sahaja". Kombinasi bunyi yang menunjuk pendek akan membantu kanak-kanak dengan cepat menguasai ucapan pasif (dalaman).

Malangnya, ibu bapa sering menunggu "ibu" atau "ayah" yang pertama dan tidak banyak memberi perhatian kepada bunyi lain dan kombinasi mereka yang dikatakan oleh bayi. Dan bayi itu menunggu kelulusan dan tindak balas, apabila dia sekali lagi mengucapkan "gu", "bu", dan sebagainya. Semakin emosional dan lebih perhatian ibu bapa bereaksi terhadap penyejukan, semakin cepat bayi akan bergerak ke arah yang betul untuk mempelajari ucapan manusia.

Yang paling sukar adalah tahap berjalan dan mengejek anak dwibahasa, yang mendengar dua bahasa sekaligus. Setengah tahun, mereka sendiri biasanya "ditentukan": dalam babble mereka mereka mula menguasai bunyi bahasa yang memberi kesan kepada mereka dengan lebih kuat. Tetapi terdapat campuran bunyi dua bahasa. Dengan lelaki sedemikian, anda perlu belajar dalam satu bahasa, hanya secara beransur-ansur (selepas setahun) menambahkan bunyi dan suku kata bahasa lain. Perkembangan kemahiran motor halus juga penting untuk perkembangan kemahiran pra-ucapan. Pergerakan tangan dan pusat ucapan saling berkaitan. Oleh itu, kanak-kanak dari umur dua dan tiga bulan sepatutnya cukup berbeza dengan objek sentuhan (mainan, kain) yang akan mengembangkan sensasi sentuhan jari. Pada separuh pertama tahun piramid dan kiub kanak-kanak akan menjadi berguna, penyusun selamat tanpa butiran kecil.

Sangat berkesan untuk kanak-kanak yang menggigil, tetapi tiba-tiba terdiam di bawah pengaruh faktor-faktor tertentu dari luar, mungkin terdapat teknik "meniru diri saya": kanak-kanak termasuk rakaman audio pelindapya sendiri, dibuat lebih awal. Mendengar menggalakkan bayi mengingat kemahiran dan meneruskan perkembangannya.

Pendapat Dr Komarovsky

Yevgeny Komarovsky, pakar pediatrik dan penyampai TV, yang pendapatnya sangat penting bagi berjuta-juta ibu di seluruh dunia, berpendapat bahawa ketiadaan berjalan kaki pada 3.4, 5 atau 6 bulan masih belum menjadi sebab panik dan pemeriksaan perubatan komprehensif terhadap seorang kanak-kanak. Sekiranya semua kemahiran bayi yang lain sesuai dengan usia, jika dia mempunyai nafsu makan yang sangat baik, tidur yang sihat, dia tersenyum dan mengiktiraf saudara-mara dengan jelas, maka anda tidak perlu memikirkan yang buruk. Bayi hanya memerlukan masa.

Komarovsky dengan tegas memberi amaran tentang bahaya ceramah bayi. Ibu boleh meniru percakapannya atau berjalan-jalan hanya sehingga enam bulan. Kemudian anda perlu mula berkomunikasi dengan kanak-kanak seperti orang dewasa.Jika tidak, serbuk itu boleh "terperangkap" untuk masa yang lama dalam pembacaan, dan kemudian ibu bapa akan mempunyai masalah baru - bagaimana mengajarnya untuk bercakap seperti manusia dalam masa 1.5-2 tahun.

"Guru" utama dalam hal perkembangan ucapan, menurut Komarovsky, adalah cinta dan kebaikan orang dewasa, serta pengulangan yang tetap, yang akan membantu menghafal suku kata dan perkataan pertama.

Dalam video seterusnya, Dr Komarovsky akan mengkaji dua soalan utama yang kebanyakan orang peduli tentang: adakah ia bernilai untuk membunyikan penggera jika anak itu berada di dalamnya pembangunan sedikit tidak sesuai dengan norma yang diterima, dan apa yang boleh menjadi penyimpangan yang ketara dari norma-norma ini.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak
Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan