Apabila kanak-kanak mula menggulung dari belakang ke perut dan apa yang perlu dilakukan sekiranya berlaku penangguhan?

Kandungannya

Ibu bapa cenderung untuk bimbang tentang anak mereka. Di mana-mana peringkat perkembangan kanak-kanak, mereka mempunyai banyak persoalan mengenai pematuhan perkembangan sebenar bayi dengan standard dan norma. Salah satu persoalan yang paling biasa ialah persoalan masa permulaan rampasan bebas dari belakang ke perut. Dalam artikel ini kita akan beritahu apabila anak mula membuat pergerakan dan apa yang perlu dilakukan sekiranya tarikh kalendar telah berlalu, dan anak kecil tidak tergesa-gesa menguasai kedudukan baru badan.

Terma dan norma

Dalam mana-mana forum khusus di Internet, seorang ibu muda pasti akan mendapati norma dan syarat di mana kanak-kanak itu diperlukan untuk melakukan sesuatu atau mencapai kemahiran tertentu. Biasanya mereka jelas menggambarkan berapa bulan bayi mesti mengangkat dan memegang kepala, dan berapa kali ia mesti berpaling, duduk dan berjalan. Ini adalah norma-norma yang membuat ibu yang tidak disenangi berasa menakutkan, kerana bayi itu mungkin tidak sesuai dengan mereka.

Setiap kanak-kanak adalah individu. Semua ahli pediatrik terkenal, termasuk doktor terkenal Yevgeny Komarovsky, bercakap mengenai perkara ini. Dari sudut pandangan ini, semua norma sedia ada tidak lebih daripada garis panduan anggaran, penyimpangan yang mungkin dan sangat mungkin. Dalam hal ini, tidak terlalu banyak keinginan ibu bapa membandingkan anak-anak dengan anak-anak lain dan dengan norma-norma tertentu tertentu, kerana keinginan ibu bapa untuk melakukan segala yang mungkin dan mustahil bagi anak untuk "mengejar" dengan norma-norma.

Tindakan ibu bapa boleh membahayakan bayi, tetapi ibu jarang memikirkannya. Yang lebih penting ialah kemarahan dan kompleks rendah diri, yang menunjukkan diri mereka selepas seorang jiran menyatakan bahawa bayi mereka berbalik dan beranjak pada umur tiga bulan, dan kemudian segera duduk. Ibu boleh mendengar ucapan yang menyakitkan dari pakar kanak-kanak daerah, yang tidak digunakan untuk mengambil kira keunikan perkembangan setiap pesakit muda, dan oleh itu juga bergantung pada jadual dengan norma.

Ini norma-norma yang terkenal menyatakan bahawa kanak-kanak itu mula menggulung dari belakang ke perut dalam 4-5 bulan. Dalam kehidupan sebenar, perkara-perkara tidak mungkin seperti ini, tetapi ibu muda masih perlu membiasakan diri dengan pemikiran ini.

Seorang kanak-kanak yang tidak mahu berguling daripada berbaring di atas perutnya pada usia ini tidak biasa, dan dia, kemungkinan besar, tidak sakit dengan apa-apa, kata Yevgeny Komarovsky. Pesakit dalam keadaan ini menjadi sanak saudara, yang menghabiskan banyak sel-sel saraf untuk mengalami masalah yang tidak wujud, serta mereka yang menasihati mereka untuk merawat kanak-kanak itu.

Oleh itu, berapa umur yang dimulakan bayi? Sekiranya anda tidak mengambil kira norma-norma yang kami nyatakan di atas, bayi boleh membuat cubaan percubaan pertama lebih awal daripada empat bulan, dan juga lebih kurang 5 bulan. Selalunya, pada 6 bulan, bayi tidak menyerahkan pada perut secara bebas, tetapi tidak sama sekali disebabkan oleh beberapa penyakit, tetapi semata-mata kerana ciri-ciri individu perkembangan.

Hitung jadual vaksinasi
Masukkan tarikh lahir kanak-kanak

Apa yang bergantung pada?

Coups dari belakang ke perut bergantung kepada sama ada otot-otot belakang, otot-otot serong abdomen dan lateral sedia untuk kerja-kerja sedemikian. Dalam bayi baru lahir, kumpulan otot ini agak lemah, sejak semasa perkembangan pranatal, kanak-kanak tidak perlu membuat pergerakan tersebut. Tetapi bayi mula "melatih" mereka dari hari-hari pertama mereka tinggal di dunia ini.

Seberapa cepat kanak-kanak belajar menggulung bergantung kepada tahap perkembangan otot dan keinginan kanak-kanak itu. Jika bayi dilahirkan dengan perangai "gajah", jika dia lambat, malas, mengantuk, dia akan menguasai rampasan kuasa lebih lama daripada rakan-rakannya yang lebih ingin tahu.

Sekiranya kanak-kanak dilahirkan dengan besar, dan kemudian mendapat berat dari norma, maka sukar bagi dia untuk melemparkan dan berpaling, dan dia juga akan menguasai revolusi dari belakang ke perut. Yang paling "lewat" biasanya kanak-kanak yang bukan sahaja malas kerana perangai mereka, tetapi juga berat badan berlebihan.

Ia agak sukar untuk menguasai rampasan kuasa untuk kanak-kanak yang dilahirkan lebih awal daripada jadual. Pada bayi yang belum matang, tisu otot berkembang lebih perlahan. Juga, rampasan sukar bagi kanak-kanak yang mempunyai penyakit kongenital, kanak-kanak lemah dan sering sakit. Sekiranya anda mempunyai serbuk seperti itu, anda tidak boleh terkejut bahawa dia tidak akan dapat melancarkan perutnya sehingga 5-6 bulan.

Kanak-kanak yang nipis dan fleksibel dilahirkan pada masa dan somatik yang sihat, dibezakan oleh peningkatan ketegangan bayi yang saraf, serta bayi yang tidak bersahaja dan ingin tahu, biasanya mula mempelajari jenis pergerakan baru dan mula aktif menggunakannya untuk meneroka dunia.

Keibubapaan

Jika kanak-kanak sudah berusia 5 bulan, dan dia tidak mahu menggulung, ini bukanlah sebab untuk kebimbangan dan kebimbangan. Ia akan lebih berguna untuk bayi jika dia dibesarkan oleh seorang wanita yang seimbang mental. Dan oleh itu, pertama sekali, ibu-ibu harus menarik diri bersama-sama, berhenti memberi tumpuan kepada piawaian statistik purata, mendengar rakan-rakan dan jiran-jiran. Jika anda perlu berhenti membaca forum wanita tema di Internet, lakukannya tanpa keraguan.

Tidak ada sebab bagi pengalaman dan pemeriksaan perubatan berskala besar jika tidak ada aduan lain. Jika kanak-kanak makan dengan baik, tidur dengan normal, bersukacita dengan ibu, tahu bagaimana untuk menyatakan emosinya, cuba berteriak, bertindak balas dengan bunyi dengan menghidupkan kepala, menghidupkan semula mainan mainan, tidak perlu risau. Sistem otot bayinya semata-mata belum sepenuhnya kuat.

Kadang-kadang cukup untuk menunggu sedikit, dan bayi pasti akan mula menyenangkan ibu bapa dengan rampasan pertama.

Sekiranya aduan mengenai ketiadaan rampasan bukanlah satu-satunya, dan ibunya sedar bahawa kanak-kanak itu lesu, tidak peduli, tidak bertindak balas kepada mainan atau bunyi yang kuat, jika dia banyak meludah dan kerap, sering menangis tanpa sebab, tidak tersenyum, tidak ping, pastikan untuk menunjukkan anak kepada ahli pediatrik dan pakar neurologi . Ia juga tidak menyakitkan untuk melawat seorang pakar ortopedik. Sekiranya pakar ini tidak mendapati patologi pada bayi yang boleh menghalang perkembangan normalnya, maka ibu bapa juga perlu mematuhi taktik menunggu. Sekiranya patologi dikesan, rawatan yang sewajarnya akan ditetapkan.

Demi ketenangan, perlu diperhatikan bahawa terdapat beberapa penyakit yang menghalang bayi daripada beralih dan berkembang sepenuhnya. Semua penyakit ini dianggap serius, kebanyakannya adalah kongenital. Ibu bapa bercakap tentang mereka di hospital bersalin atau semasa pemeriksaan pertama, yang berlaku pada 3 bulan.

Anak kecil anda sudah lebih daripada lima bulan, tanda-tanda kerosakan total kepada sistem saraf pusat, lumpuh belum ditemui di dalamnya - ini bermakna ia pasti tidak bernilai mencari penyebab yang menyakitkan jika tiada rampasan bebas.

Ibu bapa perlu beralih kepada tindakan hanya jika mereka tidak lagi bersabar untuk menonton bayi, yang berbohong dan tidak akan menyerahkannya. Doktor memberi amaran kepada ibu dan bapa terhadap aktiviti berlebihan yang boleh membahayakannya. Tetapi gim teguh dan gimnastik ringan akan memberi manfaat, menguatkan otot-otot belakang, leher, dada, lengan dan kaki. Kanak-kanak akan mempunyai manfaat ketara jika sudah tentu, urut dilakukan dengan betul, dan ibu bapa akan lebih tenang, kerana mereka tidak akan menjadi pemerhati pasif, tetapi peserta aktif dalam proses pembantu.

Pendapat Dr Komarovsky

Ibu bapa tidak boleh mengajar anak untuk menyerahkan, kerana panther masih mula membuat pergerakan baru untuk dirinya sendiri hanya selepas dia mencapai kematangan tertentu, iaitu, pada waktunya. Tetapi ibu dan ayah boleh menyumbang kepada proses ini, jika mereka tidak tergesa-gesa untuk melampaui batas.

Ekstrem yang berbahaya dari Evgeny Komarovsky adalah alat menegak - jumper dan pejalan kaki. Peranti ini, yang untuk beberapa sebab dianggap sedang berkembang, sering memainkan peranan negatif penting dalam pembentukan patologi belakang, tulang belakang dan postur.

Bayi berumur lima bulan yang digantung dalam jumper tidak akan bermula dari posisi yang berbaring di belakang dengan lebih cepat, tetapi kebarangkalian kelengkungan kaki, kaki dan tulang belakang akan meningkat dengan ketara.

Komarovsky memberi amaran kepada ibu bapa bukan sahaja menggunakan alat-alat seperti itu, tetapi juga dari tindakan yang terlalu aktif dengan pelbagai jenis - urut yang terlalu agresif, percubaan untuk mengajar kanak-kanak itu duduk, percubaan yang kuat yang sepatutnya, menurut ibu bapa, memaksa kanak-kanak untuk menyerahkan, tidak boleh berguna sehingga sehingga alat ligamen dan otot bayi bersedia untuk melakukan semua tindakan ini secara bebas, tanpa pertolongan dewasa. Dan apabila mereka bersedia, anak itu sendiri akan mula melakukan segala-galanya, dan sebenarnya tidak akan memerlukan kelas tambahan.

Tugas utama ibu dan bapa adalah untuk mewujudkan keadaan bagi anak yang akan menguntungkan untuk menguatkan tubuhnya. Segala-galanya akan mengalir dengan sendirinya, mengikut undang-undang alam, yang tidak bertolak ansur dengan sedikit gangguan pada skema pembangunan individu bayi anda yang telah direncanakannya.

Urut

Jika ibu bimbang tentang masalah itu pergi kepada pakar pediatrik, terdapat peluang yang sangat baik bahawa doktor akan mendiagnosis hypertonus yang menakutkan ibu bapa dan akan menghantar pesakit untuk urut. Bagi setiap nada yang baru lahir, nada otot yang meningkat adalah sesuatu yang aneh kerana sebab fisiologi yang cukup dan setengah tahun, apabila mereka biasanya mula membunyikan penggera tentang kekurangan rombongan bebas, nada biasanya tidak hilang.

Urut adalah prosedur yang mahal. Tetapi dalam kes peningkatan nada otot dalam urutan profesional tidak perlu, ia cukup cukup untuknya dilakukan oleh ibu bapa di rumah.

Ia tidak sukar untuk menguasai teknik urut tonik. Ia tidak mengambil banyak masa, tetapi akan menjimatkan banyak wang. Dan satu lagi perkara yang sangat penting - hubungan sentuhan yang rapat dengan ibu adalah penting untuk kanak-kanak di bawah satu tahun, jadi dia berasa lebih santai. Itulah sebabnya ramai kanak-kanak menjerit dengan kasar apabila mereka diurut oleh tukang urut profesional. Dengan urut rumah tindak balas saraf seperti kanak-kanak boleh dielakkan.

Teknik urut untuk menguatkan semua otot yang terlibat dalam proses rampasan, agak mudah. Ia mengandungi unsur-unsur urut klasik. Ini adalah tiga jenis pergerakan yang biasa: menggosok, menguli, menelan (getaran).

Berikut adalah beberapa latihan berkesan dan berkesan untuk menguatkan otot perut:

 • "Roda". Kanak-kanak perlu diletakkan di belakang, dengan tangan hangat dengan ibu jarinya, ibu mula menarik bulatan di sekeliling pusar - diameter kecil dan kemudian lebih lebar. Apabila ibu jari mula menyentuh gerbang kosta, lingkaran bulatan perlu dikurangkan semula, sehingga bulatan kecil di sekitar pusar dijelaskan.
 • "Sunshine." Teknik ini melibatkan dua ibu jari ibu.Penerimaan adalah lebih baik untuk memohon selepas yang sebelumnya. Dengan jari-jarinya, ibu membuat pergerakan seperti arka ke arah dari pusar ke tulang rusuk, pinggang, ke pangkal paha. Ia kelihatan seperti sinaran matahari, jika anda membayangkan bahawa pusat matahari adalah pusar.
 • "Perut kucing." Latihan ini dipanggil jadi, kerana ibu perlu melakukan pergerakan yang serupa dengan yang dia lakukan, mengusap perut kucing itu. Dengan seluruh telapak tangan anda tanpa tekanan dan kekuatan, anda mesti terlebih dahulu membuat pergerakan pekeliling di sepanjang dinding perut anterior, dan kemudian - dalam separuh bulatan, seperti berus di dalam kereta (kiri kanan).

Untuk menguatkan otot belakang dan lateral ibu boleh memohon pelbagai teknik klasik. Letakkan bayi di perutnya di atas permukaan padat yang tidak akan jatuh di bawahnya dan teruskan. Berikut adalah beberapa teknik yang berkesan yang akan membantu kanak-kanak kembali menjadi lebih cepat dengan lebih cepat.

 • "Sayap Malaikat". Dengan tangan yang hangat tanpa tekanan yang kuat, ibu perlahan-lahan menyerang belakang bayi ke arah dari ruang tulang belakang ke sisi, dengan analogi dengan pertumbuhan sayap. Selepas 15-20 pukulan, kita boleh menganggap bahawa otot-otot melintang di bahagian belakang dipanaskan dengan baik, dan anda boleh meneruskan ke kemasukan seterusnya.
 • "Rails sleepers". Penerimaan ini diketahui oleh semua dari nama kanak-kanak yang sama. Dengan kelapa sawit, ibu mula-mula menjalankan di sepanjang ruang tulang belakang beberapa kali, dan kemudian mula mengurut dengan pinggir sawit di kedua-dua belah tulang belakang dengan pergerakan getaran cahaya ke arah tulang rusuk.
 • "Angsa kaki". Teknik ini biasanya sangat popular dengan kanak-kanak. Ia adalah kesemutan cahaya di seluruh kawasan belakang. Latihan ini membantu meningkatkan bekalan darah ke otot.
 • "Worm". Latihan ini bertujuan untuk merangsang otot-otot lateral, yang pada akhirnya akan memberi kanak-kanak itu keupayaan untuk menggulung di sebelahnya dan perutnya. Ambil pemegang bayi berbaring di perut dan tarik mereka ke hadapan, sementara bayi akan meletakkan kepala di sebelahnya di atas permukaan urut. Strok dari atas ke bawah dari tangan ke imam di tepi.

Peraturan umum untuk mengurut untuk bayi di rumah membayangkan pematuhan syor tertentu:

 • mula mengurut untuk menguatkan bahagian belakang dan perut hanya apabila bayi mampu memegang kepalanya;
 • jangan urut jika kanak-kanak berasa tidak sihat, jika dia mempunyai mood yang tidak baik;
 • Cuba untuk melakukan urutan dengan permainan yang menyeronokkan, jika pada tahap tertentu, serbuk mulai menangis dan marah, hentikan aktiviti;
 • urut dengan tangan hangat;
 • memohon produk urut (minyak, krim bayi);
 • tempoh satu sesi pada peringkat awal tidak boleh melebihi 5 minit, secara beransur-ansur meningkat hingga 10-15 minit;
 • kursus urut - 10 hari, selepas itu anda perlu berehat seminggu.

Gimnastik

Gimnastik berguna untuk semua bayi, tanpa pengecualian, terutama yang tidak aktif dan malas, yang, dengan cara itu, biasanya tidak mahu menggulung dari belakang ke perut. Buat gimnastik sebagai ritual wajib harian, bayi akan mencintainya dengan sangat cepat dan akan melakukannya dengan senang hati.

Latihan untuk yang terkecil agak tradisional - ini adalah lenturan dan lanjutan lengan, kaki, pergerakan pekeliling anggota badan. Agar si bayi belajar untuk berguling, tambah latihan kaki untuk gimnastik biasa.

Mereka dibuat agak mudah - meletakkan bayi di perutnya. Bawa kaki kanan dan, menyokong tulang belakang untuk belakang, belok ke kiri. Apabila meringkaskan kaki kiri, giliran akan berlaku di sebelah kanan. Pastikan kaki kiri dan kanan diringkaskan dengan intensiti dan kekerapan yang sama, supaya otot sisi di kedua belah pihak berkembang dengan baik. Jika tidak, bayi belajar melancarkan, tetapi hanya pada satu sisi. Jika ini telah berlaku, anda boleh membantu kanak-kanak itu dengan mengetuai kaki ke arah yang bertentangan.

Insentif yang hebat untuk kanak-kanak dalam latihan otot sisi adalah mainan. Lebih baik jika ia sesuatu yang baru, sebelum ini tidak diketahui.Mainan diletakkan di hadapan seorang kanak-kanak berbaring di perutnya sedikit ke sisi, ketika cuba mencapainya, bayi akan membiarkan kaki turun dan menyala di sisinya, dan kemudian di punggungnya. Sekiranya latihan ini telah dikuasai, anda boleh meletakkan mainan di hadapan bayi yang berbaring di belakang anda, ini akan menggalakkan dia membuat revolusi di sisinya dan kemudian menghidupkan perutnya.

Kanak-kanak mesti menggulung dan mengikuti kursus di fitball. Sebelum berlatih di gim gim, pastikan anda berunding dengan pakar pediatrik anda.

Berenang juga berguna, ia dengan sempurna membangunkan semua otot, termasuk bahagian perut, dorsal dan serong. Anda boleh mengajar kanak-kanak untuk berenang secara mandiri di dalam bilik mandi yang besar, menggunakan, misalnya, bulatan ortopedik khas untuk berenang, atau anda boleh mendaftar dengan bayi di kolam renang, di mana kumpulan khas untuk ibu-ibu muda yang bekerja dengan bayi. Kelas-kelas semacam itu juga akan memberi manfaat kepada ibu saya: dia akan cepat mendapat bentuk fizikal yang baik selepas melahirkan anak.

Ulasan

Masalah kekurangan rampasan dalam 5 bulan sedang dibincangkan dengan sangat aktif. Ramai wanita mempunyai anak lelaki dan anak perempuan yang tidak tergesa-gesa untuk menggembirakan ibu. Ramai yang telah menjalani beberapa program urutan urut, beberapa doktor telah mencadangkan vitamin, tetapi akhirnya semua berjaya mengatasi masalah ini tanpa pengecualian. Lebih banyak masalah untuk seorang mama muda tidak muncul apabila kanak-kanak itu tidak mahu menggulung, tetapi apabila dia belajar untuk membuat rampasan itu, kerana dari saat ini kanak-kanak itu tidak lagi boleh ditinggalkan selama satu minit Rampasan diri dari belakang ke perut penuh dengan kejatuhan dan kecederaan.

Kanak-kanak yang sangat sensitif dan sensitif, belajar berguling, mula tidur lebih teruk. Ini disebabkan mereka tidur sebentar dan tidak dapat tenang selepas mengubah kedudukan badan mereka. Jika kanak-kanak tergolong ini, anda boleh dengan mudah memperbaiki kedudukan badannya sebelum tidur dengan bantal kecil dan roller dari selimut. Meletakkan kedua-dua belah pihak, mereka tidak akan membenarkan kanak-kanak itu melemparkan dan bertukar terlalu banyak dan takut akan aktiviti mereka sendiri.

Ramai wanita yang menangani masalah ketiadaan rumpun kanak-kanak kepada pakar neurologi berhadapan dengan pilihan sama ada untuk memberi kanak-kanak ubat yang diresepkan oleh doktor. Bukan rahsia lagi bahawa dalam keadaan seperti itu, ubat nootropik sering diresepkan.

Penggunaan mereka oleh WHO dan pakar pediatrik yang munasabah tidak menganggapnya perlu, tetapi keputusannya adalah mengenai ibu bapa mereka. Ubat mungkin mempunyai kesan sampingan, ini tidak boleh dilupakan.

    Dr Komarovsky tidak menyokong rawatan dadah dalam hal kekurangan rampasan bebas. Dia mengesyorkan mengeraskan kanak-kanak, tidak berlebihan, melakukan gimnastik dan urut, mandi bayi - maka dia tidak akan mempunyai lebih banyak kilo, akan ada aktiviti dan sejumlah rasa ingin tahu. Dan bersama-sama, ini semestinya membawa kepada hakikat bahawa kanak-kanak akan menyerahkan, kerana dari perspektif baru dunia dilihat dengan cara yang sama sekali berbeza.

    Lihat di bawah untuk membantu anak anda belajar menggulung perutnya.

    Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

    Kehamilan

    Pembangunan

    Kesihatan